aga2001 07.08.09, 09:09 Witam, z Waszych doswiadczen - Praga na ok. 5 dni ze Szczecina warto jechac samemu czy z biura? pozdrawiam a Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zolzatoja Re: Praga - na wlasna reke czy wycieczka zorganiz 07.08.09, 14:00 A to już zależy, co lubisz. Byłam w Pradze trzykrotnie, nigdy z biurem, zawsze indywidualnie. Przewodnik do ręki, dobre buty i ... życzę przejemnego zwiedzania :) Dużo dobrych rad tu: www.pinezka.strefa.pl Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: arek Re: Praga - na wlasna reke czy wycieczka zorganiz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.09, 15:02 popiera, w Pradze biuro nie jest do niczego potrzebne Odpowiedz Link Zgłoś
alija_2 Re: Praga - na wlasna reke czy wycieczka zorganiz 08.08.09, 16:07 Stanowczo indywidualnie:) Ja byłam na przełomie czerwca i lipca. Wystarczy mi przewodnik papierowy i "podsłuchiwanie" pewnego przewodnika (w ciągu czterech dni spotkałam go z grupami trzykrotnie. Jest fantastyczny, bo opowiada z humorem i bardzo emocjonalnie) Odpowiedz Link Zgłoś
aga2001 Re: Praga - na wlasna reke czy wycieczka zorganiz 08.08.09, 16:15 dziekuje Wam za podpowiedzi :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Kris Re: Praga - na wlasna reke czy wycieczka zorganiz IP: *.globalconnect.pl 08.08.09, 18:44 Zdecydowanie indywidualnie. więcej za mniejsze pieniądze zwiedzisz. ja byłem w weekend majowy w Pradze i teraz wybieram się w długi weekend sierpniowy. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Pielo Re: Praga - na wlasna reke czy wycieczka zorganiz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.09, 15:27 Zdecydowanie indywdualnie. Super noclegi na Akademik Volha. Niedrogo, poarking pod akademikiem, a w dodatku niedaleko centrum handlowe, mensy oraz stacja metra Chodov. Zobacz: www.vscht-suz.cz Polecam przewodnik po Pradze z cyklu Miasta Marzeń. naprawdę fajnie opisuje Pragę. Jedź indywidualnie. Podaj maila, to odpowiem na pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lunka Re: Praga - na wlasna reke czy wycieczka zorganiz IP: *.chello.pl 12.08.09, 23:36 Pielo...:) bardzo dziękuję za ten adres, jadę do Pragi na 3 dni i ten adres wykorzystam. Proszę jeszcze o informację ile przystanków metra jest do centrum, i jaki bilet najlepiej wykupić...bo cena chyba jest zależna od czasu przejazdu i ilości przystanków.... dzięki z góry za odpowiedz:) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Pielo Re: Praga - na wlasna reke czy wycieczka zorganiz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.09, 10:22 10 Z Chodov do centrum jest 9 przystanków (stacja "Museum"), ale metro praskie jedzie bardzo szybko. 2) Proponuję na 5 dni kupić sobie bilet 5-dniowy za 500 CZK lub 5 biletów dobowych po 100 CZK. Będziesz mogła wtedy wjechać na Petrin, czyli na praską wieżę Eifla nie kupując dodatkowego biletu. Zresztą warto także skorzytsać z tramwaju nr 22 na Malej Stranie. Wiedzi on przez ciekawe miejsc atej części miasta. I mam radę - wejdź nastronę akademika i zarezerwuj sobie nocleg, bo na "żywioł" może być z tym problem. Do akademika z dworca "Hlavni Nadrazi" dostaniesz się czerwoną linią metra do stacji "Chodov" a stamtąd autobusem nr 122 do przystanku "VOLHA" (czwarty przystanek. Zresztą na temat komunikacji misejskiej w Pradze polecam link www.dpp.cz/. Tam znajdziesz wszystkie info. Polecam. A kiedy sie wybierasz do Pragi? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lunka Re: Praga - na wlasna reke czy wycieczka zorganiz IP: *.chello.pl 14.08.09, 00:26 Dziękuję za te informacje:) ...życzliwy z Ciebie Gość:) A w Pradze będę za jakieś 8-10dni...Jutro wyjeżdzam do Szklarskiej Poręby i okolic, a stamtąd jadę do Pragi. Nocleg oczywiście zarezerwuję.Życzę cieplutkich i miłych Wakacji :) ...serdeczności - L. :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Pielo Re: Praga - na wlasna reke czy wycieczka zorganiz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.09, 14:22 Zapoimiałem jeszcze dodać, że zakupy jest lepiej rrobić w marketach: Tesco, Billa i Albert. Są one w centrum Pragi lub na jej obrzeżach. Unikajcie kupowania napojów w sklepach z pamiątkami. Tam za nie zapłacicie 40 CZK za wodę i 50 CZ za inne podczas gdy w marketach kosztują odpowiednio 10 i 15 CZK. Jest niezła róznica. Za toalety przeważnie płacicie 5 CZK, ale moze uda wam się skorzystać za darmo nawet nie będąc klientem lokalu jak np. w winiarni na Vaclavskich Namestach. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Pielo Re: Praga - na wlasna reke czy wycieczka zorganiz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.09, 14:17 Właśnie wróciłem po kolejnym razie w Pradze i o to moje uwagi: 1. Z Volhy do Chodov dojedziecie także autobusem 177 (trzeci przystanek). 2. Warto zjeść na Havelskiej w "Havelskiej Korunie". DFostaje się taki kwitek, na którym są wypisywane kody branych potraw, a na końcu się płaci. Średnio trzeba liczyć 200 CZK. 3. fajna pizzeria jest na Vaclavskich Namestach z wyborem piwa i to taniego piwa. nazywa się "Vaclavka" i jest pod nr 48 w bramie. 4. nie kupujcie piwa w jakichś knajpach Na Prikopie, na Rynku Starego Maista - tam macie do wyboru jedno piwo alkoholowe i jedno bezalkoholowwe. To alkoholowe kosztuje odpowiednio 80 CZK i 90 CZK. A w pizzeri o której wspomnaiłem wyżej od 30 CZK do 45 CZK. 5. kawy lepiej się napić w sieciach Coffeeheaven lub Starbucks - przynajmniej możecie za nieduże pieniaze dostać dobrej i także czarną kwę. 6. w akademiku Volha są automaty z kawą, słodyczami, napojami a nawet z piwem (jest Gambrinus, Staropramen, Pilsner i chyba nawet Kozel) 7. jak jedziecie do Pragi samochodem lepiej zaparkujcie go na P&R na jednej ze stacji metra - info na www.dpp.cz. A do centrum jedźcie metrem. Wyjdzie taniej (10 CZK za parking i 26 CZK za jednorazowy bilet lub 100 CZK za dobowy) oraz nie stracicie mnóstwa czasu na przejazd. 8. Polecam Josefov (uważajcie na naciągaczy w sklepach z pamiatkami), Kampę i Vyszehrad. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Police Re: Praga - na wlasna reke czy wycieczka zorganiz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.09, 12:53 Jeżeli posiadacie samochód stanowczo indywidualnie, podaj mail to wyślę namiary na niedrogi hotel bardzo dobrze skomunikowany. Zwiedziłem Pragę w 2,5 dnia - wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
isidorus_net Ja zamawiam noclegi przez internet 11.08.09, 17:08 Zamawiam od 3 lat noclegi na internecie na www.czech-tour.pl . Zawsze mam pewność, że jakieś miejsce na mnie czeka i gdyby nie daj Boże coś się stało po drodze i przyjechałbym tam późno, to mam gdzie spać i nie muszę nic szukać, zwłaszcza, że językiem czeskim nie operuję :) Gorąco polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
alicjjaaka Re: Praga - na wlasna reke czy wycieczka zorganiz 07.09.23, 12:26 My sobie zorganizowaliśmy wyjazd do Pragi na własną rękę. Znaleźliśmy fajny nocleg. Ustaliliśmy co chcemy zobaczyć. I znaleźliśmy transport. Jeżeli chodzi o podróż to mogę polecić firmę AJM Transport. Pomogli nam zorganizować wyjazd i zadbali byśmy mogli podróżować w komfortowych warunkach. Odpowiedz Link Zgłoś