Dodaj do ulubionych

Dlaczego Łukasik nadal jest dyrektorem?

25.01.07, 12:01
Czwartego stycznia 2007 r. wojewoda unieważnił uchwałę rady powiatu w sprawie
przedłużenia kadencji dyr. Łukasika, tymczasem w naszym powiecie cisza.
Myślę, że radni powiatu nie mają o tym pojęcia.

Oto tekst ze strony BIPu Urzędu Wojewódzkiego w Poznaniu:

NK.I.-7.0911-5/07 z 4 stycznia 2007 roku – rozstrzygnięcie nadzorcze
orzekające nieważność uchwały Nr 168/329/2002 Zarządu Powiatu Złotowskiego z
dnia 5 czerwca 2002 r. w sprawie przedłużenia powierzenia Panu mgr Tadeuszowi
Łukasikowi stanowiska dyrektora Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w
Piecewie – ze względu na istotne naruszenie prawa.

wuw.bip-i.pl/public/?id=39911
Obserwuj wątek
    • komuchojadek Re: Dlaczego Łukasik nadal jest dyrektorem? 25.01.07, 12:50
      1. Bo ma funfli tam gdzie trzeba i układ się trzyma 2. Pytali, pytali tylko
      starosta nie rozumie pytań 3. Pewnie znów zapytają, bo w środę sesja
      ps. wiadomość dnia to jednak ten Duszara, ludzie nie mają co jeść a ten Duszara
      znowu chce wyborów, co za człowiek?
      • adasieniek Re: Dlaczego Łukasik nadal jest dyrektorem? 25.01.07, 13:54
        jeszcze troche i wybory będą taką naszą narodową tradycją:)
      • nina_zlotow Re: Dlaczego Łukasik nadal jest dyrektorem? 26.01.07, 02:56
        A skąd wiesz, kto ma "funfli" i gdzie? Obejrzałeś program w tvn i uważasz, że
        wiesz wszystko? I nie tylko Ty. Zadziwia mnie brak krytycyzmu i taki pociąg do
        pochopnego wydawania sądów. A widział ktoś protokół pokontrolny, który otrzymał
        Starosta po przeprowadzonej przez Kuratorium Oświaty w Ośrodku kontroli? Trzy
        uwagi i ani słowa o rzekomej przemocy. Czy to jest powód do zwolnienia?

Właśnie powstaje serwis internetowy Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w
        Jastrowiu. Radzę zapoznać się z zamieszczonymi tam nagraniami z zebrania, które
        odbyło się w Ośrodku z udziałem rodziców, kadry, dyrekcji oraz przedstawicieli
        pracy. Strona jeszcze nie zindeksowana, więc podam linki.

Wypowiedź Starosty wyjaśniającego, dlaczego nie odwołał dyrektora z pełnionej
        przez niego funkcji:
        www.soswjastrowie.yoyo.pl/index.php?option=com_docman&task=doc_details&gid=4&Itemid=67
        Wypowiedzi ojca rzekomo pobitej Ani:
        www.soswjastrowie.yoyo.pl/index.php?option=com_docman&task=doc_details&gid=1&Itemid=67
        www.soswjastrowie.yoyo.pl/index.php?option=com_docman&task=doc_details&gid=2&Itemid=67
        www.soswjastrowie.yoyo.pl/index.php?option=com_docman&task=doc_details&gid=3&Itemid=67
        Nie są to niestety nagrania najwyższej jakości, jednak sądzę, że jeśli kogoś
        stać na rzucanie oskarżeń pod adresem dyrektora, powinien zadać sobie trochę
        trudu, żeby wysłuchać tych nagrań, bo wiele wnoszą do sprawy.
        • komuchojadek Re: Dlaczego Łukasik nadal jest dyrektorem? 26.01.07, 08:03
          nina_zlotow napisała:

> A skąd wiesz, kto ma "funfli" i gdzie?

Odpowiadam: Decyzja wojewody nie ma związku ze sprawą....Naruszono prawo,mówiąc
          konkretnie Zarząd Powiatu naruszył prawo, godząc się na powierzenie Łukasikowi
          funkcji dyrektora (w sytuacji gdy ten nie spełnił przewidzianych prawem
          warunków), i proszę:ŻADNEJ REAKCJI, a skoro ktoś pełni funkcję z naruszeniem, i
          ktoś ten stan toleruje, to wniosek nasuwa się sam - FUNFEL MIREK
        • gd25 Re: Dlaczego Łukasik nadal jest dyrektorem? 26.01.07, 10:47
          STANOWISKO KURATORA OŚWIATY:
          "Kiedy temat ujrzał światło dzienne, do kuratorium wpłynęło wiele informacji dotyczących nieprawidłowości w szkole, m.inn. stosowania przemocy fizycznej wobec dzieci, a także bicia. Ponadto, tuz przed emisją programu "Uwaga, odebrałem telefoniczne sygnały, z których wynikało, że dyrektor zastraszał osoby, które chciały wypowiadac sie na ten temat w mediach."
          "Wielkopolski Kurator Oświaty niezmiennie stoi na stanowisku, że nalezy odwołać dyrektora jastrowskiego SOSW. Do tego w obliczu licznych informacji, dotyczących wielu nieprawidłowości i uchybień w pracy placówki zawartych w raportach wizytatorskich, kurator wszczęła procedurę oceny dyrektora i jest to tzw. ocena z urzędu."
          "Warto również zaznaczyc, iż stanowisko tożsame ze stanowiskiem kuratora wielkopolskiego wyraża Ministerstwo Edukacji Narodowej".
          Są to wypowiedzi rzecznika Wielkopolskiego Kuratora Oświaty udzielone prasie.
          Zadziwia mnie "nino" ("lukrecjo", "M.K.", czy jak sie tam jeszcze nazwiesz)twój "brak krytycyzmu i pociąg do pochopnego wydawania sądów"
          • johnscott Re: Dlaczego Łukasik nadal jest dyrektorem? 26.01.07, 19:19
            Za dużo wysiłku i energii myślowej zużywają ludzie na zwalczanie absurdów i
            nonsensów, wypowiadanych przez nieobliczalnych durniów, zamiast poświęcić je
            rozwijaniu i głoszeniu mądrych i ważnych myśli. Słowem – nie zniżaj się do
            poziomu ciemniaków, nie słuchaj tego, co mówią – bądź w swoim myśleniu arystokratą.

Kto to powiedział? - ogłaszam taki mini konkurs.
            • nina_zlotow Re: Dlaczego Łukasik nadal jest dyrektorem? 26.01.07, 19:41
              Ryszard Kapuściński, "Lapidarium V"
              • ehoffmann Re: Dlaczego Łukasik nadal jest dyrektorem? 26.01.07, 21:14
                Zanim odezwie się johny scott, to powiem, że Nina ma rację.
                • komuchojadek Re: Dlaczego Łukasik nadal jest dyrektorem? 26.01.07, 21:26
                  ehoffmann napisała:

> Zanim odezwie się johny scott, to powiem, że Nina ma rację.

Tłum ma zawsze rację, a gdzie leży prawda to już inna sprawa
          • nina_zlotow Re: Dlaczego Łukasik nadal jest dyrektorem? 26.01.07, 19:36
            A jakie prawo zostało naruszone przy podejmowaniu decyzji o powierzeniu funkcji
            dyrektora panu Łukasikowi? Dużo słów, mało konkretów.
            Zarzut "funflostwa" jest bezpodstawny, więc radzę się wstrzymać od takich
            komentarzy.

Kurator może i stoi sobie na takim, a nie innym stanowisku, ale nie daje
            Staroście podstaw do odsunięcia pana dyrektora od pełnionej przez niego funkcji.

"...kutator wszczęła procedurę oceny dyrektora i jest to tzw. ocena z urzędu."

W Ośrodku miała miejsce kontrola przeprowadzona przez przedstawicieli Kuratorium
            Oświaty, po której wystawiono wspomniany już przeze mnie protokół (Starosta
            mówił o tym na zebraniu - nagranie dostępne na stronie SOSW), jednak żadnej
            oceny dyrektora, o której mówił rzecznik, nie dokonano.

Chciałabym jeszcze zaznaczyć, że w tej sprawie nikomu nie udowodniono winy,
            prokuratura również nie postawiła żadnych zarzutów. Pewnie dla niektórych z was
            będzie to informacja szokująca, ale w polskim prawie funkcjonuje taki "twór" jak
            domniemanie niewinności. Niedoinformowanym radzę doczytać, a posiadaczom dowodów
            zbrodni - zgłosić się do prokuratury.

P.S. gd25, gratuluję umiejętności kojarzenia pewnych faktów. Na forum "Jastrowie
            Online!" rzeczywiście znana jestem jako Lukrecja, na stronie SOSW również, ale
            M.K. to już nie moje inicjały. Pogłówkuj jeszcze trochę.
            • gd25 Re: Dlaczego Łukasik nadal jest dyrektorem? 26.01.07, 22:28
              Pytanie do "niny" - kto to napisał ?

"Ile mi dacie? Oni zas postanowili dac mu 30 srebrników".

• nina_zlotow Re: Dlaczego Łukasik nadal jest dyrektorem? 27.01.07, 12:36
                Widzę, że się dobrze bawisz. Przynajmniej Ty, bo dyrektorowi wcale nie jest do
                śmiechu, kiedy codziennie daje mu się do zrozumienia, że jego długoletnia ciężka
                praca nie jest nic warta. Jak już napisałam, jeśli posiadasz jakiekolwiek dowody
                na to, że w Ośrodku dzieje się źle, zgłoś się na policję albo do prokuratury,
                jeśli nie - zajmij się czymś pożytecznym, zamiast oskarżać niewinnych ludzi.
                • gd25 Re: Dlaczego Łukasik nadal jest dyrektorem? 27.01.07, 15:11
                  Do "niny" !

A to, kto napisał ?

"Moje uszy już się nasyciły takimi opowieściami, które teraz nie stawały sie lepsze przez to, że były z większym kunsztem formułowane. Czyz sam dobry styl może nadac zdaniu prawdziwości? "

• nina_zlotow Re: Dlaczego Łukasik nadal jest dyrektorem? 27.01.07, 16:25
                    Zamiast popisywać się znajomością cytatów, podałbyś kilka rzeczowych argumentów.
                    To, co w tej chwili próbujesz uskuteczniać nie jest dyskusją i niewiele wnosi do
                    tematu forum.
                    Co do prawdziwości, do której pijesz - jeżeli znasz prawdę, to podziel się nią z
                    nami ale czekam na fakty, a nie domysły i przypuszczenia.
                    • gd25 Re: Dlaczego Łukasik nadal jest dyrektorem? 27.01.07, 16:43
                      Do "niny" !!

Ostatnie juz dwa cytaty:

" - Dyrektor, widziałam, jak dziewczyne pobił ".

" O ścianę głową, w biurko, o ławkę"

I na tych cytatach kończę dyskusje z toba.
                      P.S. A co do prokuratury i policji, skąd wiesz, że nie byłem ?

Zamiast pozdrowienia zakończę cytatem (naprawde ostatnim):
                      " 30 srebrników, nie wolno ich kłaść do skarbony, bo są zapłatą za krew".
                      • nina_zlotow Re: Dlaczego Łukasik nadal jest dyrektorem? 27.01.07, 17:15
                        Przykro mi, że masz problem z formułowaniem własnych myśli i musisz podpierać
                        się cytatami. Na policji też cytowałeś?
                        Widzę, że jesteś kolejną osobą, która obejrzawszy "Uwagę" myśli, że zna całą
                        prawdę. W takim razie rzeczywiście nie mamy o czym rozmawiać.
                        • gd25 Re: Dlaczego Łukasik nadal jest dyrektorem? 27.01.07, 18:37
                          Dziwia mnie twoje słowa, przecieź powinieneś wiedzieć jaka rolę spełniają cytaty w wypowiedzi, a tych, kierowanych specjalnie do ciebie, niestety nie zrozumiałeś.

Gdzie i w jakim miejscu nalezy cytować - dobrze wiem.

Ja nie myśle, że znam prawde, ja ją po prosty znam.
                          • nina_zlotow Re: Dlaczego Łukasik nadal jest dyrektorem? 27.01.07, 19:33
                            Czytanie ze zrozumieniem najwyraźniej również sprawia Ci trudność, bo
                            tłumaczyłam Ci już, że nie podpisuję się pod inicjałami M.K. i uwierz, jestem
                            stuprocentową kobietą.
                            Rolę cytatu w wypowiedzi znam, wymowę tych skierowanych do mnie również
                            zrozumiałam, ale nie zamierzam reagować na tego typu zaczepki. Jeśli masz do
                            powiedzenia coś więcej, niż przedstawiła "rzetelna pani redaktor" Alicja
                            Chmielewska, to chętnie się zapoznam z tymi rewelacjami, bo na razie popisałeś
                            się tylko znajomością tych pseudoreportaży i umiejętnością używania słowa
                            "prawda", które jednak nie było niczym poparte.
                            • tyka5 Ściemniasz "nina". 27.01.07, 21:13
                              Pażywiom, uwidim, mawiali starożytni Rosjanie.

I nie bądź taka butna, bo to śmieszne. Widać peerelowskie nawyki. Nikogo już
                              tym dzis nie przestraszysz.
                              • nina_zlotow Re: Ściemniasz "nina". 27.01.07, 21:34
                                W czasach PRL'u byłam jeszcze małą dziewczynką i mama prowadzała mnie do
                                przedszkola. Ale dzięki za poprawienie mi humoru, uśmiałam się do łez.
                              • versinon Re: Ściemniasz "nina". 27.01.07, 22:14
                                Oj, chyba peerelowskie nawyki ma raczej osoba, która pisze 'Pażywiom, uwidim' :)
                                No cóż, przykre jest to, że sieć jest na tyle anonimowa, ze pozwala jednym na
                                bezkarne obrażanie innych, a jeszcze innym uniemożliwia nawet rozgraniczanie
                                płci. Mam nadzieję, ze interlokutora Niny nie doprowadzi to do dewiacji :)
                                Nie chciałem się wdawać w ten 'cudowny' dialog dotyczący identyfikacji Niny i
                                nie robiłbym tego, gdyby nie fakt, ze pojawiły się tam moje inicjały... Jest mi
                                przykro, że pomimo wyjaśnień Ninki ta osoba stale utrzymuje, że to ja... Nie mam
                                zwyczaju zmieniać płci - nawet w internecie. Moja mi w pełni odpowiada...
                                To, ze myli sie Ninkę ze mna, ma jednak swoje zalety... Znaczy to bowiem, ze
                                mamy wiele ze sobą wspólnego, a to dobrze, bo... Ninka jest moją dziewczyną...
                                Caluję gorąco, Skarbie :*
    • komuchojadek A kto to napisał? 26.01.07, 20:59
      Łuną
      niebo zapełnia huta.
      W łunie -
      walki treść
      nie odbita.
      Hale drżą,
      skowyczy gisernia. Tutaj
      huczy napięta bitwa.

Stąd
      pod nocy obszarem gwiezdnym
      kiedy wiatr
      zachłystywał się wiosną,
      utrudzona i zdarta jezdnia
      hutnika młodego niosła. (...)

...Było:
      ktoś rzucał plotki przegniłe,
      Gwałtowna woda rozdzierała krany.
      Niepotrzebnie drętwiały dźwigów linie.
      Maszynę opuścił dezerter planu.
      Chce
      poszarpać wróg
      naszą zwartość.
      Zwalić to,
      co jak ciało bliskie.

Przyszedł
      w słowach Sekretarza Partii
      na hutę -
      Towarzysz Dierżyński.

Nie postacią w płaszczu skórzanym,
      nie twarzą z siwiejącą bródką,
      lecz
      uporem,
      czujnością nieznaną,
      ludzką wiarą -
      w pamięci im utkwił.

Niosła jezdnia strudzona i zdarta
      hutnika. Jak mu dumę podzielić?
      Pamięta wstającą do natarć
      brygadę lekkiej kawalerii.

Pamięta -
      ginąc padały przeszkody.
      Ale wszystko
      ciężko było zmienić.
      I czasem
      któryś, zwątpiwszy, odchodził.
      I nieraz
      w oczach paliło znużenie.

I zawsze
      potrafili utrudnianie uśmiercać.
      I zawsze
      wiedzieli, gdzie wola prowadzi i dokąd.
      Wtedy
      biło w nich
      jego serce.
      Wtedy
      jego patrzyli wzrokiem.

Łuną
      niebo napełnia huta.
      W łunie -
      walki treść
      nie odbita.
      Hale drżą,
      Skowyczy gisernia. Tutaj
      huczy napięta bitwa.
      • ehoffmann Re: A kto to napisał? 26.01.07, 21:13
        Komuchojadku, poeto wielki!
        • komuchojadek Re: A kto to napisał? 26.01.07, 21:25
          ehoffmann napisała:

> Komuchojadku, poeto wielki!

Odpowiadam Ryszrd Kapuściński, polecam też Sztandar Młodych z lat 50.:)
          • ehoffmann Muchojadek 26.01.07, 21:57
            Ja tak sobie dumałam, że RK miał farta, że już umarł (bez sensu). Zanim jego CV
            w IPN zostało prześwietlone. Ale jeśli to napisał Ryszrd Kapuściński, to robi
            wielką różnicę. To tak jakby na forum był nie komuchojadek, ale muchojadek. Ale
            jestem dzisiaj humorystyczna... Nic dziwnego, weekend... Chyba sobie strzelę pod
            sukces wyborczy wiecznie żywego Saddamualda.
            • komuchojadek Re: Muchojadek 26.01.07, 23:48
              ehoffmann napisała:

> Ja tak sobie dumałam, że RK miał farta, że już umarł (bez sensu). Zanim jego
              CV
              > w IPN zostało prześwietlone. Ale jeśli to napisał Ryszrd Kapuściński, to robi
              > wielką różnicę. To tak jakby na forum był nie komuchojadek, ale muchojadek.
              Ale
              > jestem dzisiaj humorystyczna... Nic dziwnego, weekend... Chyba sobie strzelę
              po
              > d
              > sukces wyborczy wiecznie żywego Saddamualda.
              chyba sobie już strzeliłaś:)
            • tanges1 Ewo , dagmaro jesteś taka galicyjska 27.01.07, 03:25
              Dobrze, że Twoje istnienie nie robi większej różnicy.
              • ehoffmann Re: Ewo , dagmaro jesteś taka galicyjska 27.01.07, 09:41
                Niestety, tanges, nie mam ani na pierwsze, ani na drugie Dagmara. Nawet na
                bierzmowaniu dali mi inaczej. Chybiłeś!
    • komuchojadek Re: Dlaczego Łukasik nadal jest dyrektorem? 27.01.07, 23:10
      24 stycznia 2007 roku, podczas ostatniego posiedzenia Zarząd Powiatu podjął
      uchwałę w sprawie wniesienia skargi do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w
      Poznaniu na rozstrzygnięcie nadzorcze wojewody wielkopolskiego.
      Rozstrzygnięciem nadzorczym z dnia 4 stycznia 2007 roku, doręczonym 8 stycznia
      2007 r. Wojewoda wielkopolski orzekł nieważność uchwały Zarządu Powiatu z dnia
      5 czerwca 2002 roku w sprawie przedłużenia Tadeuszowi Łukasikowi stanowiska
      dyrektora Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Piecewie ze względu na
      możliwe naruszenie prawa. W tym przypadku chodzi o brak aktualnej oceny pracy
      dyrektora, na co powołuje się wojewoda. Z dokumentów sprawdzonych przez
      Wojewodę w toku postępowania nadzorczego wynika, iż dyrektor Tadeusz Łukasik
      posiadał kartę oceny z dnia 22 grudnia 1994 r., a zostało mu przedłużone
      stanowisko dyrektora z dniem 1 września 2002 r. na okres 5 kolejnych lat
      szkolnych. Zdaniem Wojewody, uchwała podjęta przez Zarząd Powiatu Złotowskiego
      naruszyła Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej w sprawie wymagań, jakim
      powinny odpowiadać osoby zajmujące stanowiska dyrektorów placówek oświatowych.
      Jednocześnie w ówczesnym czasie w 2002 roku Kuratorium Oświaty nie wniosło
      żadnych zastrzeżeń, co do przedłużenia stanowiska dyrektorowi SOSW, nie
      stwierdziło przy tym żadnych uchybień i nieprawidłowości formalnych. Zarząd
      Powiatu Złotowskiego stoi na stanowisku, że rozstrzygnięcie nadzorcze Wojewody
      wydane zostało niezgodnie z postępowaniem prawnym.

Co funfle grają na czas:)
      • nina_zlotow Re: Dlaczego Łukasik nadal jest dyrektorem? 28.01.07, 00:16
        Cieszę się, że ktoś w końcu przedstawia rzetelne informacje zamiast cytować
        wypowiedzi bohaterów tvn-owskiego "reportażu", ale Twój komentarz był nie na
        miejscu. Wśród lokalnych polityków jest tak dużo układów i układzików, że
        naprawdę nie trzeba wymyślać nowych, aby mieć tematy do rozmowy.
        • komuchojadek Re: Dlaczego Łukasik nadal jest dyrektorem? 28.01.07, 10:26
          nina_zlotow napisała:

> Cieszę się, że ktoś w końcu przedstawia rzetelne informacje zamiast cytować
          > wypowiedzi bohaterów tvn-owskiego "reportażu", ale Twój komentarz był nie na
          > miejscu. Wśród lokalnych polityków jest tak dużo układów i układzików, że
          > naprawdę nie trzeba wymyślać nowych, aby mieć tematy do rozmowy.

Mówisz, że jestem rzetelny, dzięki. Natomiast tego samego oczekuję od Ciebie.
          Przeczytaj przepisy i wtedy przyznasz mi rację (chodzi o komentarz). Zapewniam
          Cię, że chciałbym żeby to co podał TVN, pisała prasa (TP,TN), było nieprawdą.
          Działania władz powiatowych przekonują mnie jednak, że coś jest na rzeczy, bo
          wytłumacz mi,dlaczego ta obrona nie idzie w kierunku wyjaśnienia prawdy, lecz
          skupiła się na totalnym negowaniu drugiej strony?
          • ehoffmann Re: Dlaczego Łukasik nadal jest dyrektorem? 28.01.07, 11:35
            Twoje uparte trzymanie się sprawy SOSW sugeruje, że jesteś... Chyba na pewno!
            • ehoffmann Re: Dlaczego Łukasik nadal jest dyrektorem? 28.01.07, 11:35
              ...Że jesteś kolegą Ty ki!
            • komuchojadek Re: Dlaczego Łukasik nadal jest dyrektorem? 28.01.07, 17:21
              ehoffmann napisała:

> Twoje uparte trzymanie się sprawy SOSW sugeruje, że jesteś... Chyba na pewno!

cogito ergo sum, odpowiadam na Twoje pytanie - jestem
              co do Tyki, znamy się hoohohohohohohho.....no z 5 lat się znamy, a poznaliśmy
              się przy okazji wałka jaki zrobiła Lewizna
          • nina_zlotow Re: Dlaczego Łukasik nadal jest dyrektorem? 28.01.07, 12:23
            Działania władz powiatowych wcale nie są dowodem na to, że wszelkie podawane
            przez media "informacje" są prawdziwe. Bo czy próba obrony świadczy o winie?
            Może po prostu są bardziej zorientowani od Ciebie i wiedzą, że tam się nic
            takiego nie wydarzyło. Sam napisałeś, że uchwałę podjął Zarząd Powiatu, a nie
            sam Starosta. Ci ludzie po prostu znają sprawę, stąd takie, a nie inne działania
            z ich strony.
            Mogę jeszcze dodać, że sam dyrektor podjął pewne kroki w celu wyjaśnienia
            sytuacji. Nie jestem upoważniona, żeby ujawniać szczegóły, ale kiedy sprawa się
            zakończy, na pewno o tym usłyszycie.
            • tyka5 Ściemniasz "nina". 28.01.07, 12:38
              j.w.
              • nina_zlotow Re: Ściemniasz "nina". 28.01.07, 12:54
                Nie będę Ci udowadniać, że nie "ściemniam", bo to mija się z celem. Tacy jak Ty
                zawsze będą mieli klapki na oczach i nigdy nie dojrzą innej rzeczywistości niż
                ich własna. Szkoda tylko dyrektora, który na każdym kroku spotyka się z
                pomówieniami z ich strony. Kiedyś znajdzie się ktoś, kto wyleje Ci kubeł zimnej
                wody na głowę i nagle okaże się, że Twoje wyobrażenia są dalekie od
                rzeczywistości. Powtarzam - wyobrażenia, bo jeśli nie jesteś związany z
                Ośrodkiem, to jasnym jest, na czym opierasz swoje poglądy.
                Przekazywanie informacji na tym forum też najwidoczniej nie ma sensu, bo
                towarzystwo woli plotki i domysły od faktów. Komuchojadek niepotrzebne rączki
                sobie męczył publikując ostatnią informację, bo przecież nikogo to nie obchodzi,
                prawda?
                • tyka5 Re: Ściemniasz "nina". 28.01.07, 15:56
                  Ściemniasz.
                  • nina_zlotow Re: Ściemniasz "nina". 28.01.07, 18:00
                    To jedno słowo, które w kółko powtarzasz wiele wyjaśnia jeśli chodzi o twoją
                    wiedzę na poruszany temat. Na forum "Jastrowie Online!" byłeś nieco bardziej
                    elokwentny, choć poziom twych wypowiedzi pozostawiał wiele do życzenia.
                    Jak już mowa o "funflostwie", to sam masz wsparcie w Radzie Powiatu w osobie
                    niejakiego "gd25". Jak widzisz, "tyka5" (tudzież "bobik") Internet nie jest na
                    tyle anonimowym medium, abyś mógł ukryć się pod byle jakim nickiem i szerzyć
                    swoje "prawdy". Doskonale wiem, jaki masz interes w tym, aby usunięto obecnego
                    dyrektora ze stanowiska. A więc po trupach do celu...
                    • kalina423 Re: Ściemniasz "nina". 28.01.07, 18:30
                      Oj "nino" ściemniasz okrutnie.
                      Znam sprawę od strony zebranej dokumentacji i dziwię się, że zło dobrem, a dobro złem nazywasz (nazywa się to odwróceniem porządku aksjologicznego), ale cóz, taka jest rola "ADVOCATUS DIABOLI".
                      Cytaty tobie dedykowane "nino" są jak najbardziej adekwatne do tego, co robisz.
                      • nina_zlotow Re: Ściemniasz "nina". 28.01.07, 19:04
                        Widzę, że specjalnie musiałaś się zarejestrować, żeby poprzeć "tyke5" i "gd25",
                        bo w całym forum jest tylko jedna twoja wypowiedz - ta ostatnia. A może wcale
                        nie jesteś kobietą, a po prostu szanowni panowie posunęli się do postępku, o
                        który wcześniej oskarżali Versinona. Weźcie się lepiej za jakąś uczciwą
                        pracę zamiast kombinować na każdym kroku.

"gd25", naucz się kreować własne opinie, zamiast powtarzać to, co Ci powie "tyka5".
                        • kalina423 Re: Ściemniasz "nina". 28.01.07, 20:02
                          "nino" ("advocatus diaboli"); cóż to ma do rzeczy, ile jest tu moich wypowiedzi, to nie twoja sprawa, ja twoich nie liczyłam, bo cóż to wnosi do sprawy? Czyzby ten miał rację, kto więcej słów napisze?
                          Przeglądając ten wątek, zauważyłam, że od kilku dni "pełnisz dyżur", odpowiadasz na każdą wypowiedź, więc zamiast dawać rady innym, może ty raczej weź się za jakąś uczciwą pracę.
                          Ponadto twój tok myślenia jest nieco dziwny; wypowiedziałam się tutaj tylko po to, aby odpowiedzieć tobie, ustosunkowac się do twoich wypowiedzi, a nie po to, by kogoś popierać, wypraszam sobie tego typu insynuacje.
                          • nina_zlotow Re: Ściemniasz "nina". 28.01.07, 20:33
                            Już tłumaczyłam, co to ma do rzeczy, nie będę się powtarzać. Cała ta dyskusja
                            przerodziła się w nagonkę personalną, co nie ma zupełnie związku z tematem
                            wątku. Proponuję założyć nowy wątek: "Czy Nina ściemnia", wtedy takie uwagi będą
                            jak najbardziej zgodne z tematem. Jeśli chcesz przedstawić jakieś informacje na
                            temat życia Ośrodka i sposobu pełnienia przez pana dyrektora swojej funkcji, to
                            proszę bardzo. Samo stwierdzenie "Znam sprawę od strony zebranej
                            dokumentacji..." nic nie znaczy, jeśli nie zostanie poparte faktami.
                    • tyka5 Pudło. 29.01.07, 00:51
                      Nie tylko ściemniasz, ale i z emocji piszesz głupoty /choć może jest to u
                      ciebie naturalne/. Krótko mówiąc, nie ma w tym co piszesz nawet grama prawdy.
                      Również jeśli idzie o moją osobę, np. na jastrowskim forum nawet przecinka
                      mojego nie znajdziesz. Więc powtórzę: ściemniasz. Starzy bywalcy forum
                      złotowskiego znają mnie doskonale, wiedzą, kim jestem, wiedzą, że nigdy nie
                      kryłem swojej tożsamości, a ty wkraczasz między nas i się głupawo wymądrzasz. A
                      sio.

A w sprawie Ośrodka w Jastrowiu powiem na razie tyle: wy, obłudnicy i kłamcy
                      przegracie. Prawda jak oliwa...
                      • komuchojadek Re: Pudło. 29.01.07, 02:29
                        Nie wiem kim jest Nina, ale ma prawo wyrażać swoje poglądy, pod warunkiem, że
                        rzeczywiście tak uważa, a nie uczestniczy w tym całym cyrku, którego dyrektorem
                        jest Jaskólski.
                        pozdrawiam Ehoffmann. Ty jesteś na 99%, nie na 99,9%.....:)
                      • nina_zlotow Re: Pudło. 29.01.07, 11:22
                        Jak zwykle nie przedstawiłeś w swojej wypowiedzi żadnych faktów, żadnych
                        argumentów, za to rozgrywki personalne wychodzą Ci wspaniale. Widać, że masz
                        wprawę. Pitupitu3 ma rację, nie ma sensu dyskutować z kimś, kto najzwyczajniej w
                        świecie nie potrafi tego robić. W związku z powyższym żegnam panów: "tyka5" oraz
                        "gd25", od dziś jesteście na mojej liście wrogów, a wasze kolejne zaczepki będą
                        przeze mne ignorowane. Na przyszłość życzę... więcej kultury.
                        • banan995 [...] 29.01.07, 18:43
                          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                          • nina_zlotow Re: Pudło. 29.01.07, 19:02
                            Dzięki, banan995. Nie chciałam być aż tak brutalna, a należało mu się.
                • gd25 Re: Ściemniasz "nina". 28.01.07, 17:29
                  Sćiemniasz !!
                  • pitupitu3 Re: Ściemniasz "nina". 28.01.07, 20:15
                    Nina, daj sobie spokój, co sie będziesz kopać z koniem. ( końmi), lepiej wyjdź
                    na balkon na papieroska, obejrzyj TVN, i przyłóż swoją sliczna główke do
                    poduszki,
                    rano świat na pewno jest lepszy, szkoda mi Łukasika, ale cóż.....
    • banan995 Re: Dlaczego Łukasik nadal jest dyrektorem? 29.01.07, 18:46
      Jeżeli nie rozróżniasz Rady Powiatu od Zarządu Powiatu - to jak mogłeś
      startować w wyborach do rady Powiatu Złotowskiego? Nic dziwnego, że wyborcy Cię
      odrzucili.
      Andrzejku - trzeba się było uczyć...........
      • zlotowka26 Re: Dlaczego Łukasik nadal jest dyrektorem? 31.01.07, 15:02
        Moze z dwa razy odezwlalam sie na tym forum, bo choc juz w Zlotowie nie
        mieszkam jakis czas, to czesto czytam, co tam slychac...
        Nie czytam calego watku, bo kazdy tu i tak pilnuje swoich racji. Jednak w
        kwestii dyrektora Lukasika chce sie wypowiedziec. Bardzo duzo czasu spedzalam w
        SOSW, nie jako pracownik, nie jako matk achorego dziecka, bylam osoba
        postronna. I jestem w szoku, jak mozna bylo tak tych ludzi zgnoic...
        Kilka razy ogladalam reportaz w Uwadze, albo Pani Jaworowicz znajac problem od
        podszewki, wtedy zrozumialam jednostronnosc telewizji, zreszta jak i innych
        mediow, w przedstawianiu informacji. Przeciez gdyby pokazali dwie strony
        medalu, to wiadomosc nie bylaby juz takim hitem...
        Program na temat SOSW oceniam jako zenujacy... I tak bardzo szkoda mi dyr.
        Lukasika i Darka Chilickiego, nie zasluzyli na takie traktowanie...
    • komuchojadek Re: Dlaczego Łukasik nadal jest dyrektorem? 31.01.07, 21:38
      W Aktualnościach napisali, że sprawę bada poznańska prokuratura, nina jak
      sądzisz to dobrze?
      Zarząd zaskarży decyzję wojewody w oparciu o wybieg proceduralny, a nie
      odnosząc się do meritum problemu, tj naruszenia rozporządzenia, nina jak
      sądzisz to dobrze?
      Masz dużą wiedzę to pytam
      • nina_zlotow Re: Dlaczego Łukasik nadal jest dyrektorem? 01.02.07, 01:58
        Mógłbyś sobie podarować tę uszczypliwość.
        Co do prokuratury, to chyba tak właśnie powinno być. Po to jest prokuratura, aby
        reagowała w sytuacjach, kiedy istnieje podejrzenie, że komuś dzieje się krzywda.
        Jeśli chodzi decyzję urzędu wojewódzkiego, to wywołuje ona paradoksalną
        sytuację, kiedy to wszystkie decyzje podjęte przez dyrektora na przestrzeni
        ostatnich pięciu lat okazują się nieważne. Myślę, że raczej tym należałoby się
        martwić, niż kwestią uzasadnienia skargi na ww. decyzję.
        • komuchojadek Re: Dlaczego Łukasik nadal jest dyrektorem? 02.02.07, 00:12
          No tak, ale ktoś odpowiada za to , że taka sytuacja ma miejsce, bo
          niezaprzeczalny jest fakt, że rozporządzenie jest naruszone, jak myślisz kto
          A sprawa jest w Poznaniu? Może masz jakieś info dlaczego?
          pozdrawiam:)
          ps dziś też nocny dyżur w szpitalu, czy bezsenna noc?
    • nina_zlotow Pozytywna opinia nt. dyr. Tadeusza Łukasika 06.03.07, 10:21
      Kuratorium Oświaty w Poznaniu zakończyło procedurę oceny pracy dyrektora
      Tadeusza Łukasika. Zarząd Powiatu otrzymał już stosowne pismo w tej sprawie. Jak
      można było się spodziewać, opinia jest pozytywna, co ma się nijak do, tak
      głośno wykrzykiwanych przez pewną grupę ludzi, oskarżeń. Co prawda toczy się
      jeszcze postępowanie prokuratorskie, ale już sama opinia Kuratorium wiele wnosi
      do sprawy.
      • tyka5 Pozytywna opinia nt. dyr. Tadeusza Łukasika? 13.08.07, 15:06
        Jaka jest opinia Kuratorium na temat byłego dyrektora Łukasika,
        możemy się dowiedziec z pisma pani kurator Białk Cieślak
        skierowanego do posła Filipa Libickiego.

Oto treśc pisma:

Kuratorium Oświaty w Poznaniu Poznań, 6 czerwca 2007 r.
        WSAiIO-071/27/2007

Pan
        Jan Filip Libicki
        Poseł na Sejm RP

Szanowny Panie Pośle,

w odpowiedzi na Pańskie pismo z dnia 4 czerwca 2007 roku w sprawie
        Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Jastrowiu przedstawiam swoje
        działania podjęte od listopada 2006 roku.
        1. Natychmiast po otrzymaniu informacji o prawdopodobnym użyciu
        przemocy wobec 12-letniej gimnazjalistki Ani wysłałam wizytatorów, w
        tym psychologa pełniącego funkcję zastępcy dyrektora Wydziału
        Kształcenia Ogólnego i Specjalnego Kuratorium Oświaty, na miejsce
        zdarzenia, do Jastrowia. Ta kontrola i następne potwierdziły, że
        przemocy dokonano na pewno, w postaci ograniczenia wolności
        dziewczyny, a niektórzy pracownicy szkoły zarzucali także pobicie
        gimnazjalistki. W Ośrodku stwierdzono także inne nieprawidłowości
        związane m.in. z bezpieczeństwem wychowanków.
        2. Moja rozmowa ze starostą (organ prowadzący placówkę) zakończyła
        się utrzymaniem rozbieżnych opinii na temat jakości pracy dyrektora
        Ośrodka. Starosta stał na stanowisku, że dyrektor powinien dalej
        pełnic swoja funkcję, mimo iż jego kadencja została przedłużona z
        naruszeniem przepisów prawa.
        3. Działania moje podjęte we współpracy z Wojewodą Wielkopolskim, a
        dotyczące niezgodnego z prawem przedłużenia kadencji dyrektora
        Ośrodka, okazały się nieskuteczne.
        4. Na podstawie licznych pism napływających z Jastrowia i spotkań z
        wychowawcami stwierdziłam narastanie konfliktu w łonie rady
        pedagogicznej Ośrodka w Jastrowiu oraz eskalację działań dyrektora
        przeciw niektórym pracownikom oraz rodzicom, także zapoznałam się ze
        stanowiskiem Kurii Metropolitalnej w tej sprawie. Wdrożyłam ocenę
        pracy dyrektora, przy czym stanowisko Kuratorium było skrajnie różne
        od stanowiska Starostwa Powiatowego w Złotowie, które jako organ
        prowadzący miało także udział w ocenie pracy dyrektora.
        5. Kolejne wizytacje oraz kontrole ujawniały kolejne uchybienia w
        pracy Ośrodka, w wyniku czego udzieliłam dyrektorowi postanowienia
        nadzorczego z art. 34 ustawy o systemie oświaty, polecającego
        opracowanie i wdrożenie programu poprawy efektywności wychowania.
        Wizytator sprawujący nadzór nad placówką dodatkowo udzielił także
        zaleceń dotyczących naprawienia kolejnych uchybień.

Podsumowując, stwierdzam: w świetle informacji zebranych w trakcie
        spotkań, wizytacji, kontroli i lektury dokumentów podzielam
        przekonanie o niewłaściwym traktowaniu wychowanków przez dyrektora
        Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Jastrowiu. Moje
        działania na podstawie obowiązującego prawa okazują się jednak
        nieskuteczne ze względu na zupełnie różną ocenę problemu przez
        Starostwo Powiatowe w Złotowie oraz decyzję Prokuratury w Złotowie,
        która umorzyła postępowanie w sprawie pobicia gimnazjalistki oraz
        oddaliła wnioski miejscowych radnych w sprawach z tym pobiciem
        związanych.

Z wyrazami szacunku
        Wielkopolski Kurator Oświaty
        Lucyna Białk-Cieślak

-------------------------------------------------------------------

Do tego dodac jeszcze należy, że dyrektor Ośrodka został odwołany na
        podstawie art. 34, po czym przeszedł na emeryturę i wystartował w
        konkursie na dyrektora Ośrodka. Komisja konkursowa pod nieobecnośc
        przedstwicieli Kuratorium Oświaty w ekspresowym tempie ogłosiła
        Łukasika dyrektorem. Do szczęścia brakuje jedynie zatwierdzenia tej
        decyzji przez Kuratorium, a i starosta chyba się ociąga z
        mianowaniem. Ponadto Prokuratura Rejonowa w Złotowie zmuszona przez
        Prokuraturę Apelacyjną do ponownego rozpatrzenia sprawy.

Przedwcześnie więc droga Nino wołasz Santo Subito.
        • grucha444 Re: Pozytywna opinia nt. dyr. Tadeusza Łukasika? 13.08.07, 17:09
          Kurde jak to dobrze,ze istnieje to forum,bo czlowiek nic by nie wiedzial do
          konca. Ten list powinien sie znalezc takze na portalu AL.
          To co wyprawiaja ludki ze starostwa w pale sie nie miesci.
          Ja mam jeszcze nadzieje,ze Jaskolski jest madrzejszy od reszty i madrze to rozwiaze.
          • elmek Re: Pozytywna opinia nt. dyr. Tadeusza Łukasika? 14.08.07, 08:37
            Skąd wiesz, że to było pismo do wiadomości publicznej?
            • tyka5 Re: Pozytywna opinia nt. dyr. Tadeusza Łukasika? 14.08.07, 11:38
              elmek napisał:

> Skąd wiesz, że to było pismo do wiadomości publicznej?

Żartujesz Elmek? To nie jest list pani Lucynki do pana Filipa, tylko
              oficjalna odpowiedź Kurator Oświaty na pisemne zapytanie posła RP.
              Świadczy o tym sygnatura umieszczona na początku pisma. Poseł zajął
              się sprawą na wniosek obywateli, którzy się do niego zwrócili z
              prośbą o interwencję. Każdy ma prawo poznać oficjalne stanowisko
              przedstawiciela administracji państwowej. Twoja uwaga Elmek pochodzi
              mentalnie z głębokiego peerelu.
              • legalna-blondynka Re: Pozytywna opinia nt. dyr. Tadeusza Łukasika? 14.08.07, 15:17
                Przeczytałam dwa ostatnie posty Tyki ze 3 razy, spojrzałam w lustro- zobaczyłam
                rozszerzone zdumieniem tęczówki i westchnęłam..........
                Gdybym ja mogła już przejść na emeryturę, nie czekałabym ani jednego dnia, a już
                na pewno w tak stresującej sytuacji w jakiej znalazł się pan dyrektor
                powiedziałabym wszystkim....adieu....:)

Tyka zazdroszczę Ci zagranicznych wypadów, tej wolności i możliwości
                realizowania się w różny sposób.
                Każdy mój pobyt za granicą(nieważne w jakim charakterze) to było wspaniałe
                doświadczenie. Tylko nudziarze, którzy nigdzie nie byli i niczego nie widzieli,
                postrzegają zagraniczne podróże w kategoriach "dopustu bożego"....:)
                • grucha444 Ja wiem dlaczego pan L jest dyrektorem. 14.08.07, 19:43
                  Pan Lukasik nic tu nie zawinil,on musi byc dyrektorem bo nikt inny nawet nie
                  odwazyl sie wystartowac w konkursie,tylko emeryt sie nada do prowadzenia takiej
                  trudnej placowki.
                  On przeciez odszedl na emeryture ale mu kazali wrocic i ciagnac ten woz. Jak mu
                  wladza kazala to wrocil i teraz mowie calkiem powaznie.
                  Dobrze wam tak tchorze jak sie boicie startowac to niech wami rzadza emeryci.
                  Panie Lukasik ja pana nawet juz teraz rozumiem i nawet sie panu uklonie,bo mocny
                  z pana psychicznie gosc.
        • nina_zlotow Re: Pozytywna opinia nt. dyr. Tadeusza Łukasika? 13.08.07, 21:23
          Witaj, tyka, po długiej nieobecności. Widzę, że ciężka praca nie odebrała Ci sił
          i znowu, z pełnym zaangażowaniem, drążysz temat. Mam teraz trochę zajęć, więc
          nie będę zbyt często zaszczycać Cię swoją obecnością w tym wątku, niemniej
          jednak od czasu do czasu poczytam, co masz do powiedzenia. Może nawet się kiedyś
          zaprzyjaźnimy (piję do pozdrowień, które swego czasu mi przekazałeś ;) )
          Co do SOS-W... dzięki za przytoczenie pisma. Wiedziałam o jego istnieniu, jednak
          nie znałam dokładnej treści.
    • komuchojadek Re: Dlaczego Łukasik nadal jest dyrektorem? 10.04.07, 16:10
      Komuna - Polska 1:0.....do przerwy
    • zlotowianin-111 Re: Dlaczego Łukasik nadal jest dyrektorem? 27.08.07, 22:48
      tyka5 napisał:

> Czwartego stycznia 2007 r. wojewoda unieważnił uchwałę rady
      powiatu w sprawie
      > przedłużenia kadencji dyr. Łukasika, tymczasem w naszym powiecie
      cisza.
      > Myślę, że radni powiatu nie mają o tym pojęcia.
      >
      > Oto tekst ze strony BIPu Urzędu Wojewódzkiego w Poznaniu:
      >
      > NK.I.-7.0911-5/07 z 4 stycznia 2007 roku – rozstrzygnięcie
      nadzorcze
      > orzekające nieważność uchwały Nr 168/329/2002 Zarządu Powiatu
      Złotowskiego z
      > dnia 5 czerwca 2002 r. w sprawie przedłużenia powierzenia Panu mgr
      Tadeuszowi
      > Łukasikowi stanowiska dyrektora Specjalnego Ośrodka Szkolno-
      Wychowawczego w
      > Piecewie – ze względu na istotne naruszenie prawa.
      >
      > wuw.bip-i.pl/public/?id=39911

Dlatego,że Pan Wojewoda przegrał sprawę z powiatem z Wojewódzkim
      Sądzie Administracyjnym.
      I ponoć się Sąd na tym rozstrzygnięciu nadzorczym nie pozostawił
      suchej nitki.
      Miało być sprawiedliwie i praworządnie - było śmiesznie i głupio,
      inaczej mówiąc - nierządnie
      • tyka5 Re: Dlaczego Łukasik nadal jest dyrektorem? 30.08.07, 21:12
        Tak tylko, coby nie umknęło, dopiszę, że dochodzenie w sprawie
        wydarzeń w SOSW trafiło do prokuratury w Wągrowcu.
    • gd25 Re: Dlaczego Łukasik nadal jest dyrektorem? 19.08.08, 11:28
      Zastanawiam się, dlaczego łukasik jest nadal dyrektorem SOSW w Jastrowiu, przecież NSA odrzucił kilka tygodni temu skargę kasacyjną starostwa i ostatecznie uznał, że jego powołanie na dyrektora odbyło się z istotnym naruszeniem prawa. Ciekawe dlaczego władze powiatu i lokalna prasa milczą na ten temat. Należy tu dodać, że wszystkie decyzje "nielegalnego" dyrektora z mocy prawa są nieważne.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka