Dodaj do ulubionych

Coś mało tanich ofert ostatnio.

03.04.09, 16:11
Od dwóch tygodni jakoś nie natrafiam na nic godnego zamieszczenia. Miejmy
nadzieję, że to cisza przed burzą.
Obserwuj wątek
    • ptaban Re: Coś mało tanich ofert ostatnio. 03.04.09, 17:03
      Coś się ostatnio strasznie spinasz Satorianusie ;] , moim skromnym zdaniem
      jeszcze za wcześnie na odbicie ,może to być wiosenny entuzjazm developerów ale
      fakty są takie że mieszkania nadal są strasznie drogie , i całkowicie oderwane
      od fundamentów i sama Rodzina na Swoim cudów nie zdziała, chociaż moim skromnym
      zdaniem ta dopłata bardziej szkodzi rynkowi niż pomaga, bez niej ceny były by
      niższe a i developerzy skłonniejsi do większych rabatów.
      • satorianus Re: Coś mało tanich ofert ostatnio. 06.04.09, 09:30
        Może rzeczywiście przesadzam. Ale to może dlatego, że wiosna jest tradycyjnie
        okresem w który robi się większy ruch zarówno po stronie sprzedających i
        kupujących. Jeśli ktoś dokładnie obserwał rynek to wie, że w 2008r. mieliśmy dwa
        miniprzełomy. Jeden mniejszy na wiosne a duży większy na jesieni(jeszcze przed
        credit crunch). Stąd liczyłem na wysyp tańszych mieszkań i na to, że przełamane
        zostaną opory w nieco gorszych lokalizacjach takich jak Ursus. Jak już parę osób
        zauważyło w tej chwili mieszkania na Gołąbkach są wystawiane w cenach zbliżonych
        do tych z "przymetrowego" Ursynowa. Normalna sytuacja toto nie jest...
        • ptaban Re: Coś mało tanich ofert ostatnio. 06.04.09, 19:45
          Jak dla mnie to mogą i ten Ursus wystawiać w cenie Monte Carlo, po prostu jak
          inwestycja jest mało zaawansowana to wystawiają wysokie ceny na dzień dobry a
          nuż jeleń się trafi i pewnie ktoś się nawinie, ja tylko czekam aż te inwestycje
          z czasów Boomu który notabene już nie wróci w takiej skali i tempie ,zaczną być
          kończone i oddawane do użytku,wtedy developer ma troszkę większą presje na
          obniżki i wsparcie sprzedaży. A z tego co się orientuje to już niedługo
          większość tych inwestycji będzie kończonych i zobaczymy wtedy co się dzieje na
          rynku ;-), co do spadków cen mieszkań to trochę konserwuje je Rodzina na swoim
          ale najbardziej to 10/90 ,dlatego większość obecnych transakcji jest załatwiana
          po cichutku (mówię o obniżkach cen). Pozdrawiam i moje zdanie jest takie że
          jeszcze należy trzymać zwieracze mocno,robić swoje i ciułać kasę.
          • satorianus Re: Coś mało tanich ofert ostatnio. 20.04.09, 10:58
            Powiem szczerze, że spodziewałem się wysypu tanich ofert na wtórnym na wiosnę i
            stąd moje rozczarowanie. Ostatnio ponoć rynek trochę się ożywił. Miejmy
            nadzieję, ze to przejściowe.
            • mi.to.za Re: Coś mało tanich ofert ostatnio. 20.04.09, 17:52
              A jakie ceny na Ursusie, Włochach byłyby rozsądniejsze Waszym
              zdaniem? W tej chwili na rynku pierwotnym jest > 7000
              • satorianus Re: Coś mało tanich ofert ostatnio. 21.04.09, 12:53
                No nie. Na rynku pierwotnym lub pierwotno-wtórnym jest już na szczęście poniżej
                7k. Dolcan sprzedaje za 5600 we Włochach, ostatnie mieszkania w Marvipolu przy
                Ryżowej za 5999. W tej sytuacji oferty za 8k w wielkiej płycie na Niedźwiadku
                to wręcz nietakt. Zwłasza, że jak widać z postu powyżej na lepszym Ursynowie
                zdarzają się lepsze oferty.

Myślę, że to "wypłaszczenie" zacznie powoli ustępować i za jakiś czas Ursus
                znowy będzie kosztował 15-20% mniej niż lepsze dzielnice. Inna sprawa, że na/w
                Ursusie właściciele mają dość mocno rozwinięty patriotyzm lokalny i często nie
                widzą tego, że określenie "lokal blisko centrum" niekoniecznie musi oznaczać
                okolice okrąglaka.

Właśnie mija rok odkąd śledzę rynek. Z tej perspektywy zmiany są naprawdę duże i
                należy pamiętać, że większość z nich dokonała się w ostatnich dwóch kwartałach.
                Tak więc nie zrozumcie mnie źle! Nawet jeśli rynek lekko odbija się od dna to
                przynajmniej do początku przyszłego roku warto poczekać. Myślę, że w lato
                będziemy mieli spory/kolejny wysyp mieszkań na pierwotno- wtórnym. Okaże się
                wtedy ile mieszkań w ciągu ostatnich dwóch lat tak naprawdę nigdy nie zostało
                kupionych.

• mi.to.za Re: Coś mało tanich ofert ostatnio. 21.04.09, 17:59
                  Oby było jak mówisz, bo ceny nieruchomości wywindowane są
                  niebotycznymi marżami developerki.

Jednak program Rodzina na Swoim łagodzi niestety spadek cen. Ciekawy
                  jestem też czy banki w najbliższym czasie złagodzą restrykcje przy
                  braniu kredytu hipotecznego. Bo jeśli tak, to ceny nie będą spadać
                  znacząco. Mam w pamięci fakt, że w PL zapotrzebowanie na własne M
                  jest i długo będzie niezaspokojone. Tylko kaski brak...

[i]Dolcan sprzedaje za 5600 we Włochach, ostatnie mieszkania w
                  Marvipolu przy Ryżowej za 5999.[/i]
                  Tylko tu trzeba wziąć pod uwagę to, że Dolcan ma kiepską lokalizację,
                  no i to Dolcan ;) A Marvipol tak jak pisałeś sprzedaje ostatnie,
                  niekorzystnie rozłożone mieszkania (np 17m2 korytarza w 73 metrowym
                  mieszkaniu!)
                  Lepsze lokalizacje lub ładne mieszkania nadal są za ok 7k (Supo na
                  Chorścickiego, Stawy 12 czy Ebejot)

• satorianus Re: Coś mało tanich ofert ostatnio. 21.04.09, 18:56
                    Marvipol ma jedno 50m2, które ma sensowny rozkład. Ale może i z nim jest coś nie
                    tak. We wrześniu 2008r w biurze zaproponowali mi je na dzień- dobry. Wtedy
                    chcieli 350.000. Ciekawe ile teraz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka