satorianus 03.04.09, 16:11 Od dwóch tygodni jakoś nie natrafiam na nic godnego zamieszczenia. Miejmy nadzieję, że to cisza przed burzą. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ptaban Re: Coś mało tanich ofert ostatnio. 03.04.09, 17:03 Coś się ostatnio strasznie spinasz Satorianusie ;] , moim skromnym zdaniem jeszcze za wcześnie na odbicie ,może to być wiosenny entuzjazm developerów ale fakty są takie że mieszkania nadal są strasznie drogie , i całkowicie oderwane od fundamentów i sama Rodzina na Swoim cudów nie zdziała, chociaż moim skromnym zdaniem ta dopłata bardziej szkodzi rynkowi niż pomaga, bez niej ceny były by niższe a i developerzy skłonniejsi do większych rabatów. Odpowiedz Link
satorianus Re: Coś mało tanich ofert ostatnio. 06.04.09, 09:30 Może rzeczywiście przesadzam. Ale to może dlatego, że wiosna jest tradycyjnie okresem w który robi się większy ruch zarówno po stronie sprzedających i kupujących. Jeśli ktoś dokładnie obserwał rynek to wie, że w 2008r. mieliśmy dwa miniprzełomy. Jeden mniejszy na wiosne a duży większy na jesieni(jeszcze przed credit crunch). Stąd liczyłem na wysyp tańszych mieszkań i na to, że przełamane zostaną opory w nieco gorszych lokalizacjach takich jak Ursus. Jak już parę osób zauważyło w tej chwili mieszkania na Gołąbkach są wystawiane w cenach zbliżonych do tych z "przymetrowego" Ursynowa. Normalna sytuacja toto nie jest... Odpowiedz Link
ptaban Re: Coś mało tanich ofert ostatnio. 06.04.09, 19:45 Jak dla mnie to mogą i ten Ursus wystawiać w cenie Monte Carlo, po prostu jak inwestycja jest mało zaawansowana to wystawiają wysokie ceny na dzień dobry a nuż jeleń się trafi i pewnie ktoś się nawinie, ja tylko czekam aż te inwestycje z czasów Boomu który notabene już nie wróci w takiej skali i tempie ,zaczną być kończone i oddawane do użytku,wtedy developer ma troszkę większą presje na obniżki i wsparcie sprzedaży. A z tego co się orientuje to już niedługo większość tych inwestycji będzie kończonych i zobaczymy wtedy co się dzieje na rynku ;-), co do spadków cen mieszkań to trochę konserwuje je Rodzina na swoim ale najbardziej to 10/90 ,dlatego większość obecnych transakcji jest załatwiana po cichutku (mówię o obniżkach cen). Pozdrawiam i moje zdanie jest takie że jeszcze należy trzymać zwieracze mocno,robić swoje i ciułać kasę. Odpowiedz Link
satorianus Re: Coś mało tanich ofert ostatnio. 20.04.09, 10:58 Powiem szczerze, że spodziewałem się wysypu tanich ofert na wtórnym na wiosnę i stąd moje rozczarowanie. Ostatnio ponoć rynek trochę się ożywił. Miejmy nadzieję, ze to przejściowe. Odpowiedz Link
mi.to.za Re: Coś mało tanich ofert ostatnio. 20.04.09, 17:52 A jakie ceny na Ursusie, Włochach byłyby rozsądniejsze Waszym zdaniem? W tej chwili na rynku pierwotnym jest > 7000 Odpowiedz Link
satorianus Re: Coś mało tanich ofert ostatnio. 21.04.09, 12:53 No nie. Na rynku pierwotnym lub pierwotno-wtórnym jest już na szczęście poniżej 7k. Dolcan sprzedaje za 5600 we Włochach, ostatnie mieszkania w Marvipolu przy Ryżowej za 5999. W tej sytuacji oferty za 8k w wielkiej płycie na Niedźwiadku to wręcz nietakt. Zwłasza, że jak widać z postu powyżej na lepszym Ursynowie zdarzają się lepsze oferty. Myślę, że to "wypłaszczenie" zacznie powoli ustępować i za jakiś czas Ursus znowy będzie kosztował 15-20% mniej niż lepsze dzielnice. Inna sprawa, że na/w Ursusie właściciele mają dość mocno rozwinięty patriotyzm lokalny i często nie widzą tego, że określenie "lokal blisko centrum" niekoniecznie musi oznaczać okolice okrąglaka. Właśnie mija rok odkąd śledzę rynek. Z tej perspektywy zmiany są naprawdę duże i należy pamiętać, że większość z nich dokonała się w ostatnich dwóch kwartałach. Tak więc nie zrozumcie mnie źle! Nawet jeśli rynek lekko odbija się od dna to przynajmniej do początku przyszłego roku warto poczekać. Myślę, że w lato będziemy mieli spory/kolejny wysyp mieszkań na pierwotno- wtórnym. Okaże się wtedy ile mieszkań w ciągu ostatnich dwóch lat tak naprawdę nigdy nie zostało kupionych. Odpowiedz Link
mi.to.za Re: Coś mało tanich ofert ostatnio. 21.04.09, 17:59 Oby było jak mówisz, bo ceny nieruchomości wywindowane są niebotycznymi marżami developerki. Jednak program Rodzina na Swoim łagodzi niestety spadek cen. Ciekawy jestem też czy banki w najbliższym czasie złagodzą restrykcje przy braniu kredytu hipotecznego. Bo jeśli tak, to ceny nie będą spadać znacząco. Mam w pamięci fakt, że w PL zapotrzebowanie na własne M jest i długo będzie niezaspokojone. Tylko kaski brak... [i]Dolcan sprzedaje za 5600 we Włochach, ostatnie mieszkania w Marvipolu przy Ryżowej za 5999.[/i] Tylko tu trzeba wziąć pod uwagę to, że Dolcan ma kiepską lokalizację, no i to Dolcan ;) A Marvipol tak jak pisałeś sprzedaje ostatnie, niekorzystnie rozłożone mieszkania (np 17m2 korytarza w 73 metrowym mieszkaniu!) Lepsze lokalizacje lub ładne mieszkania nadal są za ok 7k (Supo na Chorścickiego, Stawy 12 czy Ebejot) Odpowiedz Link
satorianus Re: Coś mało tanich ofert ostatnio. 21.04.09, 18:56 Marvipol ma jedno 50m2, które ma sensowny rozkład. Ale może i z nim jest coś nie tak. We wrześniu 2008r w biurze zaproponowali mi je na dzień- dobry. Wtedy chcieli 350.000. Ciekawe ile teraz. Odpowiedz Link