satorianus 23.06.09, 10:32 Już nieaktualne, więc daje tylko link do backupu. Swoją drogą nieźle to wygląda(ło). backupurl.com/q56g6q Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maxgazeta.pl Re: Kawalerka na Złotej 23.06.09, 23:07 A ta kamienieca to odnowiona tylko zewnatrz a na klatke juz nie starczylo czy ta klatka to juz po odnowieniu?Jesli ta ruina jest juz po odnowieniu to strach sie bac jak wygladalo wczesniej;)Wyglada jak melina Odpowiedz Link
satorianus Re: Kawalerka na Złotej 23.06.09, 23:50 Cholera wie. Ale nawet jeśli mieszkanie i elewacja były w stanie zbliżonym do klatki to i tak była to niezła oferta o ile nie było jakiejś wajchy. Przedwojenna kamienica w samym Centrum w cenie płyty na Tarcholu - znaj proporcje Mocium Panie :) Zobacz najtańsze mieszkania w Warszawie! Odpowiedz Link
2romki Re: Kawalerka na Złotej 24.06.09, 20:33 Niska płyta na Tarcholu postoi dłużej niż ta ruina, która prawdopodobnie przeznaczona jest do rychłej rozbiórki. Co wtedy zostanie? Udział w gruncie, raptem kilkanascie tysięcy. Mógłbyś S trzymać fason swojego forum. pozdro Odpowiedz Link
satorianus Re: Kawalerka na Złotej 24.06.09, 21:04 To zależy. Sam jakiś czas temu dawałem tu link do "okazji", która miała spore szanse nie przetrwać najbliższych paru lat. Nie zmienia to faktu, że są kamienice, które stoją od 80 lat i są w na tyle dobrym stanie, że prawdopodobnie postoją drugie tyle. Z pewnością zaś dłużej niż to, co się teraz buduje. Starczy spojrzeć po cenach - przedwojenne kamienice w całości postawione z cegły osiągają astronomiczne ceny - zwłaszcza w dobrych lokalizacjach. A ul. Złota to lokalizacja wręcz unikalna - za dużo postawić się w tej okolicy już nie da. Ja z wielką chęcią kupiłbym mieszkanie w kamienicy nawet w takim stanie jak ta na zdjęcie - trzeba myśleć perspektywicznie. Remont klatki schodowej i elewacji(dofinansowywany niejednokrotnie z funduszy UE -> patrz ulica Bracka) i z rudery nagle robi się nieruchomość z listy "top 10". Odpowiedz Link
2romki Re: Kawalerka na Złotej 24.06.09, 21:26 Problem w tym, że kamienica może postać 80 lat, a może 5. W szczególności ta przedwojenna. Nie wiesz w jakim stanie technicznym jest budynek. Być może za 2 lata będzie przeznaczony do rozbiórki. Wystarczy kilka głębszych pęknięć w ścianach, tym bardziej, że jak zauważyłeś chętni na grunt w takiej lokalizacji zawsze się znajdą. > postoją drugie tyle. Z pewnością zaś dłużej niż to, co się teraz > buduje. Nie ma trwalszych konstrukcji i bardzie uniwersalnych (również jeśli chodzi o renowację) niż szkieletowe monolityczne, a w takich buduje się obecnie mieszkania. to jest technologia na wieki. Żadna cegła nie dorówna wytrzymałości takiej konstrukcji. Mam na myśli nie tylko naturalną erozję ale też np wybuch gazu. Odpowiedz Link
gldpc Re: Kawalerka na Złotej 24.06.09, 21:52 A jak oceniasz trwałość budynków z wielkiej płyty? Czy można postawic jakąś ogólną opinię czy raczej człowiek, który kupuje mieszkanie w płycie lub ramie-h nie ma żadnej możliwości sprawdzenia trwałości szkieletu takiego budynku? Odpowiedz Link
2romki Re: Kawalerka na Złotej 24.06.09, 22:17 Jeśli ktoś bardzo chce kupić mieszkanie w wielkiej płycie, to powinien zrobić wywiad wśród sąsiadów, czy z budynkiem się nic nie dzieje, np. czy gdzieś nie opadł sufit i nie było innych tego typu przygód. Można spróbować popytać o rzeczoznawcę, ale większości wad i tak nie widać. Stosunkowo mało ryzykownym wydaje się być zakup mieszkania w 2-3 kondygnacyjnym budynku. Odpowiedz Link
satorianus Re: Kawalerka na Złotej 24.06.09, 22:32 Takim jak ten? www.powiat-piaseczynski.info/zdjecia-budynek-tytanik-piaseczno.php :) Odpowiedz Link
2romki Re: Kawalerka na Złotej 24.06.09, 22:44 Mówię o prawidłowo wykonanych budynkach. Z jednej strony opowiadasz o medianach, kwartylach i decylach a tu prezentujesz budynek z marginesu. Oczekiwałbym od Ciebie trochę konsekwencji i spójności myślowej ;) Odpowiedz Link
satorianus Re: Kawalerka na Złotej 24.06.09, 23:25 Oczywiście walnąłem z grubej rury, ale chciałem po prostu pokazać, że ściana może zawalić się i w nowym bloku. Budynki z cegły mają poza tym - niezależnie od trwałości - dużo więcej zalet niż płytowce. Można pisać o akustyce, właściwościach termicznych cegły, wysokości, wentylacji. Ty zaś mógłbyś przedstawiać kolejne kontrargumenty, ale... Niezależnie od tego, co sobie myślimy to rynek generalnie wycenia mieszkania mniej więcej tak: wysoka płyta < niska płyta = wyska rama H < niska rama H < cegła powojenna < cegła przedwojenna < nowe (budowane po 89) Odpowiedz Link
2romki Re: Kawalerka na Złotej 24.06.09, 23:44 Przecież ja nie pisałem, że płyta jest lepsza od cegły. Napisałem tylko, że nowe dłużej postoją niż stare, czyli zgodnie z tą wyceną co napisałeś. Nie zgodziłbym się tylko z tą przedwojenną i powojenną cegłą. Jeśli prześledzisz uważniej rynek, to zobaczysz, że stara cegła jest w lepszych lokalizacjach, stąd może sprawiać wrażenie droższej. I operujmy medianami a nie marginesem ;). Zauważ jeszcze jedną rzecz. Na razie nie rozebrano w Polsce żadnego bloku z wielkiej płyty (z przyczyn naturalnego zużycia). Rozebrano jednak wiele przedwojennych ruder, więc zamieszczanie ogłoszeń tychże i prezentowanie ich jako okazje (bez znajomości stanu technicznego) jest po prostu nie na miejscu. Odpowiedz Link
satorianus Re: Kawalerka na Złotej 25.06.09, 07:48 No tu już raczysz żartować. W tej samej lokalizacji cegła będzie droższa od płyty, nawet od tej niższej. Co bez problemu widać i w ogłoszeniach i w realu. Co do stanu technicznego prezentowanej oferty, to rzeczywiście niewiele wiadomo, ale jak jesteś taki kozak to znajdź tańszą, lub porównywalną ofertę sprzedaży mieszkania w przedwojennej kamienicy w Centrum. Bez wnikania w stan. Odpowiedz Link
2romki Re: Kawalerka na Złotej 25.06.09, 07:54 > No tu już raczysz żartować. W tej samej lokalizacji cegła będzie > droższa od > płyty, nawet od tej niższej. Co bez problemu widać i w ogłoszeniach > i w realu. Ale ja przecież nie napisałem, że płyta jest droższa od cegły. Zanim zaczniemy jakąkolwiek dyskusję, musisz zacząć czytać moje posty bardziej uważnie. Odpowiedz Link
satorianus Re: Kawalerka na Złotej 25.06.09, 07:55 No i dodam jeszcze, że ta rudera sprzedała się w ciągu paru godzin od momentu ukazania ogłoszenia. To chyba ostatecznie rozstrzyga o obiektywnej wartości oferty, prawda? Odpowiedz Link
2romki Re: Kawalerka na Złotej 25.06.09, 01:06 Kolega pytał o wielką płytę. Niestety, takie niskie bloki w dobrych lokalizacjach wciąż trzymają cenę. Np taki jak ten poniżej. www.szybko.pl/596592 Odpowiedz Link
satorianus Re: Kawalerka na Złotej 25.06.09, 07:59 Różnie bywa. Czasami da się znaleźć coś tańszego. Częściej w wyższej płycie, ale w niższej też. Patrz oferta na Rzymowskiego post niżej. Z Ciebie jakiś miłośnik płyty, czy co? Odpowiedz Link
maxgazeta.pl Re: Kawalerka na Złotej 25.06.09, 11:16 Kazdy ma inne priorytety,ja bym tej meliny z linka nie kupil bo jak dla mnie nie wyglada ok,jest duza szansa ze sasiedzi na klatce tez niezbyt ok,duza szansa ze nigdy nie zostanie to ladnie wyremontowane bo nikomu nie bedzie sie chcialo tego zalatwic (lub nie bedzie stac ludzi na remont).Plusem jest z pewnoscia lokalizacja. Ogolnie lubie takie stare kamienice w centrum ale pewnie nigdy nie kupie bo maja dla mnie jedna zasadnicza wade-brak garazu podziemnego,a szkoda mi mojego samochodu zostawiac na otwartym parkingu (nawet strzezonym),nie mowiac o pozostawianiu go noca na ulicy Odpowiedz Link
satorianus Re: Kawalerka na Złotej 25.06.09, 11:35 > Kazdy ma inne priorytety Jasne. Mnie zostawianie samochodu na noc na ulicy niespecjalnie przeszkadza i to, że nie muszę płacić za miejsce parkingowe to akurat plus. Nigdy za bardzo nie rozumiem tego pędu za podziemnym garażem... Ale masz rację. Jeden lubi(i płaci) za to, a drugi za tamto. A co do wartości mieszkania z linku to jak już napisałem - sprzedało się błyskawicznie. Więc może jednak trzeba uczciwie przyznać, że była to okazja? Odpowiedz Link