Dodaj do ulubionych

Czy ktoś jeszcze wierzy w Środkowopomorskie?

21.06.05, 19:37
Tylko szczerze!!! Wiem, że cały Koszalin jest za tym pomysłem, ale czy ktoś
jeszcze szczerze w to wierzy?
Obserwuj wątek
    • art1970 Re: Czy ktoś jeszcze wierzy w Środkowopomorskie? 21.06.05, 19:47
      Obserwując zainteresowanie instytucji niezbędnych do tego pomysłu, twierdzę, że
      sprawa niestety powoli umiera. Słyszałem ostatnio o pomyśle protestu pod Sejmem
      w tej sprawie ale po pierwsze non stop ktoś tam protestuje (staje się to już
      nudne), po drugie wątpię żeby udało się zebrać dużą grupę chętnych na wyjazd
      prawie 500 km, po trzecie protesty takie nigdy nie dają żadnych rezultatów. tak
      więc pewno temat powróci przy okazji wyborów do Sejmu, bo jest to dobry argument
      w ustach populistów.
    • piotr.koszalin Re: Czy ktoś jeszcze wierzy w Środkowopomorskie? 21.06.05, 19:49
      A dlaczego nie wierzyć? Przecież jak na razie wszystko idzie zgodnie z planem
      (no może z pewnym poślizgiem:)
      Jest inicjatywa ustawodawcza... i jesteśmy po pierwszym czytaniu... trzeba
      czekać co będzie dalej, choć nie ma co liczyć, że sprawa wyjaśni się w ciągu 6
      miesięcy...
    • sikor102 Re: Czy ktoś jeszcze wierzy w Środkowopomorskie? 21.06.05, 22:28
      Dobrze powiedziane:"cały Koszalin jest za tym pomysłem". I o to chodzi, że
      TYLKO Koszalin jest za tym pomysłem. Bo ci, którzy niby mieli by się znaleźć w
      tym województwie, wcale nie są za tym pomysłem. I niech Koszalin w końcu sobie
      to uzmysłowi.
      • art1970 Re: Czy ktoś jeszcze wierzy w Środkowopomorskie? 21.06.05, 22:51
        Mijasz się z prawdą, wiele miast regionu jest za tym pomysłem. Zawsze się znajdą
        tacy co będą narzekać.
        • sikor102 Re: Czy ktoś jeszcze wierzy w Środkowopomorskie? 08.08.05, 00:21
          Piszesz, że wiele miast regionu jest za tym pomysłem. Tak, może
          Sianów ,Białogard, Darłowo. Ale nie masz zielonego pojęcia, co myślą mieszkańcy
          południowych miast regionu. Spróbuj przekonać mieszkańa Złotowa lub Jastrowia
          (który jest w Wielkopolsce) do przejścia do Koszalina. Po prostu Cię wyśmieje.
          Pogadaj z mieszkańcem Wałcza, oni już byli kiedyś w koszalińskim, niemile to
          wspominają i podziękują Ci serdecznie. Zresztą tutaj jak mowa o zmiane woj. to
          tylko do wielkopolskiego, o koszalińskim nikt się nawet nie zająknie. Czaplinek
          ma to też serdecznie w d... I musisz naprawdę przyjąć do wiadomości fakt, że za
          nowym woj. są tylko mieszkańcy Koszalina i może garstka mieszkańców okolic.
          • andre3b Re: Czy ktoś jeszcze wierzy w Środkowopomorskie? 08.08.05, 00:29
            Tylko kto będzie sie liczył z takim małymi miasteczkami przy nowym podzile? W
            1998 roku nic do powiedzenia nie miał Koszalin, Bielsko, Częstochowa, Elbląg,
            Toruń, a Ty mi tu mówisz o Jastrowiach:)
            • sikor102 Re: Czy ktoś jeszcze wierzy w Środkowopomorskie? 08.08.05, 01:04
              Owszem, tylko wtedy była to akcja ogólnokrajowa i chodziło o jak najmniejszą
              ilość województw. Teraz jest to tylko lokalno-ambicjonalna inicjatywa i nie
              myśl sobie, że ci ignorowani przez Ciebie buraki z małych miasteczek pozwolą
              sobie na takie traktowanie. Jest dużo sposobów na wyrażenie sprzeciwu.
              • andre3b Re: Czy ktoś jeszcze wierzy w Środkowopomorskie? 08.08.05, 01:16
                No no! Jak sie Pan brzydko wyrażasz o mieszkańcach małych miejscowości! Nieładnie!

Znam te sposoby wyrażania sprzeciwu tylko one nie przynoszą efektu i jak będzie
                wola polityczna w nowym sejmie to nawet żywe pochodnie i śmierć głodowa kiku
                protestujących mieszkańców Wałcza nie pomoże! Oczywiście sytacja wyglada równiez
                w drugą stronę. Jak nie będzie woli politycznej to i cały milon mieszkańców
                pomorza środkowego tuaj nic nie zdziała :)
              • andre3b Re: Czy ktoś jeszcze wierzy w Środkowopomorskie? 08.08.05, 01:18
                Poza tym sprawa ciagnie się własnie od 1998 roku nieprzerwanie więc mozna to
                podciągnąc pod tamtą reformę, bo ona po prostu dla nas się jescze nie skończyła:)
      • andre3b Re: Czy ktoś jeszcze wierzy w Środkowopomorskie? 22.06.05, 08:58
        A nas ktoś w 1998 roku pytal o zdanie? Mimo protestów, blokad, wieców, wyjazdów
        do Warszawy przyłączyli nas siłą do Szczecina! Daj mi chociasz jeden powód dla
        którego my musimy pytać o zdanie np. taki maleńki Człuchów?
        • wladek.bacz Re: Czy ktoś jeszcze wierzy w Środkowopomorskie? 22.06.05, 18:35
          Witam. Głosujmy na tych parlamentarzystów którzy są za województwem
          srodkowopomorskim.
    • rtvpl Re: Czy ktoś jeszcze wierzy w Środkowopomorskie? 20.07.05, 17:51
      PO CO ?
      KOSZALINEK płaci naturze to co zabierał od 1950-1975, czyli właśnie naturalny
      rozwój Szczecinka, Kolobrzegu, Walcza, Białogardu i innych miast i powiatow.
      Natura upomniała sie o swoje.
      Rozumię waszą frustracje i poczucie dumy - stołeczności, ale co mi to za
      wojdewodztwo? Chyba że ze stolicą w Bobolicach lub w Białym Borze.
      Panie Ulicki. Gratulacje, że tak to ładnie pan rozegrał.
      • andre3b Re: Czy ktoś jeszcze wierzy w Środkowopomorskie? 20.07.05, 20:09
        A Ty ciągle komuś gratulujesz... Skąd ty w ogóle jesteś człowieku, żeby
        cokolwiek tutaj oceniać? Czep się własnego miasta, województwa i własnych
        esbeków i komuchów, a od Koszalina wara. Miasto sie rozwija w dobrym kierunku
        chociaż pewnie chciałbyś żeby było inaczej, a województwo prędzej , czy później
        i tak powstanie...
        • rtvpl Re: Czy ktoś jeszcze wierzy w Środkowopomorskie? 21.07.05, 10:17
          ... powstanie. W ... Mielnie. Zazdroszczę tej patelni.
          Andrzej, nie przeżywaj, Słupsk też zdycha, a szkoda, bo tam sa najlepsi w
          Polsce polityczni GEJE.
          • andre3b Re: Czy ktoś jeszcze wierzy w Środkowopomorskie? 21.07.05, 10:27
            Może być i w Mielnie, a najlepiej w Sławnie. Jeżeli chodzi o "Słupsk też zdycha"
            to rozczaruję Cie ,ale Koszalin wcale nie zdycha, a jeżeli twierdzisz, że
            zdycha to może jakies argumenty , a nie puste słowa?
            • rtvpl Re: Czy ktoś jeszcze wierzy w Środkowopomorskie? 21.07.05, 22:34
              Argumenty na "zdychanie" ? Bardzo prosze.
              Ludność Koszalina i Słupska stale maleje. Słupsk już ma poniżej 100 tys.
              mieszkańców. Kaszalin zdaje się że też. Ten proces jest rozwojowy - w dół !
              Giną duże firmy ostatnio układ komuszo-towarzyski i "AGROS" szlag trafił.
              Koszalin znany jest w świecie jako miasto bandziorów i złodziei - młotkarze,
              afera "siłaczy" sportowców mistrzów Europy. itd.itd.
              Kto zatem wygenerował takie obrazki Koszalina? Samorząd SLD, czy AWS ?
              Latem Koszalin niczym nie różni się od BOBOLIC. Jeszcze jedna mieścina po
              trasie nad .... zimne polskie MORZE.
              • andre3b Re: Czy ktoś jeszcze wierzy w Środkowopomorskie? 22.07.05, 08:35
                Ale mnie rozbawiłeś! Koszalin nadal ma ponad 100 tys mieszkańców i był jednym z
                nilelicznych miast w Polsce które w 2004 roku odnotowało wzrost liczby
                mieszkańców. Jeżeli nawet ludzie wyjeźdżaja( znam wielu takich) to wielu też
                tutaj się osiedla. Mam w pracy ludzi z Chojnic, Darłowa, Słupska, Sławna,
                Okonka, Miastka, którzy do Koszalina się przeprowadzili w ostatnim czasie bo
                tutaj skończyli studia i znaleźli pracę. Wielu tez ludzi ucieka z Koszalina...
                do pobliskich gmin, które dosyć intensywnie rozbudowują osiedla domków
                jednorodzinnych i tak naprawde tworzą z Koszalinem jeden organizm. Przykładem
                jest tu Jamno, Skwierzynka, Nowe i Stare Bielice, Konikowo, Kretomino... Zakłady
                upadają, ale powstają również nowe, a w tym komuszym( co to k... za
                stwierdzenie)Agrosie bedą ryby przerabiać i zatrudnienie może nawet się
                zwiększy. A czemu uważasz, że Koszalin słynie w świecie z bandziorstwa? Bo tak
                tendencyjne pismaki piszą? Ja i moja żona bardzo dużo rozmawiamy na ICQ z ludźmi
                z całego świata, głownie z Niemiec.Moja żona ma tam dużo znajomych bo kiedyś tam
                mieszkała i jakoś nikt nie kojarzy Koszalina z młotkarzami i zapaśnikami.Mam
                rodzine we Francji i na Bawarii i tam tez nic nie słyszelio tych incydentach.
                Bandytyzm jest w całym kraju,a nasze Koszalińśkie bandziorki w porównaniu z
                Warszawskimi, Szczecińskim, czy Gdańskimi to prawdziwe aniołki...Mieszkam tutaj
                od 30 lat, jeszcze nie dostałem w pysk, nie ukradli mi samochodu, nie miałem
                włamania do mieszkania, nie zgwałcili mi siostry to chyba nie jest tak źle.TAK
                WIĘC JAK WIDZISZ TWOJA WIEDZA NA TEMAT MIASTA KOSZALINA JEST ŻAŁOSNA, ZMYŚLONA I
                WYKREOWANA PRZEZ NIEKTÓRE MEDIA ŻĄDNE SENSACJI...
                • rtvpl Re: Czy ktoś jeszcze wierzy w Środkowopomorskie? 22.07.05, 11:19
                  Jestem pełen podziwu dla Twoich przekonań, miłości do miasta z którym się
                  związałeś ( chyba na dobre i złe). Powiem tak, gdyby więcej optymistów takich
                  jak Ty mieszkało na POMORZU ŚRODKOWYM, może łatwiej by sie ludziom żyło.
                  Cieszę się Twoją radością życia, a jeżeli bezwiednie poobrażałem koszalinian ,
                  tych od urodzenia i tych z przywiązania, to wielkie SORRY.
                  Polska zaczyna się w rodzinie, na swojej ulicy, czy w gminie.
                  Wojuj, może z czasem Koszalin wróci do swej stołeczności i oddziaływania na
                  region, bo przyznasz, że to juz stracił.
                  Z poważaniem.

P.S. Czy wiesz co sie dziej np. w Kołbaskowie na granicy z Niemcami? Tam
                  szczególnie zwracana jest uwaga na tablice rejestracyjne ZKO .... i ZBI ..... .
                  Coś jednak jest na rzeczy. Walczcie z tymi "grzesznikami".
                  • andre3b Re: Czy ktoś jeszcze wierzy w Środkowopomorskie? 22.07.05, 11:44
                    Przekraczam granicę w Kołbaskowie dosyc często i jeszcze mi się nie zdarzyło
                    żeby mnie jakoś inaczej potraktowali( nigdy nie miałem nawet lotnej konroli
                    niemieckich celników), ale to może dla tego , że Koszalin ma tablice ZK, a nie
                    ZKO jak napisałeś... Czy Koszalin nie odziałuje na okoliczne miasta regionu? To
                    dlaczego codziennie pod teatrem i w piątki pod filharmonią widze samochody i
                    autobusy z tablicami ZSZ, ZKL, ZSL, GCH, ZDR, ZBI, etc...? Taka sama sytuacja
                    jest w każdą sobotę w centrum miasta i pod EMKĄ. Czyżby tylko mieszkańcy
                    Koszalina czytali Głos Koszaliński i Głos Pomorza i słuchali tak zmieszanego z
                    błotem przez ciebie na innym forum Radia Koszalin? Ciekawe po co tylu ludzi
                    wylewa sie co rano z pociagów i autobusów PKS w Koszalinie? Przecież wszystkie
                    zakłady pracy polikwidowane, a do szkół średnich i uczelnie też nie ma po co
                    jechać? Prokuratura i Sad Okręgowy oraz delegatury praktycznie wszystkich
                    urzędów wojewódzkich tez są tylko dla mieszkańców Koszalina i zupełnie nie
                    odziałują na pozostałe miasta regionu środkowopomorskiego?Można jeszcze długo
                    wymieniać, ale to nie ma sensu bo i tak tego nie zrozumiesz, albo nie chcesz
                    zrozumieć...
                    • rtvpl Re: Czy ktoś jeszcze wierzy w Środkowopomorskie? 22.07.05, 12:55
                      No, nie. Przeprosiłem, a Ty dalej popadasz w prowincjonalną megalomanię.
                      Nic więcej.
                      Na wsi też centrum stanowi remiza strażacka, Klub Rolnika i Kościół. Poniał ?
                      Dyskusja z Tobą, to jak walka z NFOZ.
                      Wyjedź poza opłotki tej swojej "rejencji" i zobaczysz - świat wygląda inaczej.(
                      Nie wystarczy gnać "szóstką" do Niemiec i patrzeć jeno na znaki drogowe)
                      Pismaki nie konfabuluja nt bandziorow z Koszalina ?. To są fakty. Co do
                      Białogardu to "jumaki".
                      Masz nadmiar czasu, więc siedzisz w internecie i lobbujesz miasto nad
                      Dzierżęcinką.
                      Generalnie Twój problem, to też problem prawie 2/3 mieszkańców tego kraju,
                      kraju obciążonego balastem przeszłości. ( nieważne koszty, aby było - No i było
                      budowanie Koszalina koło młyna).
                      Pozdrawiam i nie obrażaj się. Niech każdy z nas zostanie przy swoim. Powtarzam
                      jestem pełen (szczerego) podziwu dla Twojego patriotyzmu.
                      • andre3b Re: Czy ktoś jeszcze wierzy w Środkowopomorskie? 22.07.05, 13:20
                        > No, nie. Przeprosiłem, a Ty dalej popadasz w prowincjonalną megalomanię.
                      • andre3b Re: Czy ktoś jeszcze wierzy w Środkowopomorskie? 22.07.05, 13:32
                        > No, nie. Przeprosiłem, a Ty dalej popadasz w prowincjonalną megalomanię.
                        MAM W NOSIE TWOJE NIESZCZERE PRZEPROSINY.

> Na wsi też centrum stanowi remiza strażacka, Klub Rolnika i Kościół. Poniał ?
                        DLATEGO TA WIEŚ JEST SOŁECTWEM I GMINĄ, A KOSZALIN POWINIEN BYĆ WOJEWDZTWEM. PONIAŁ?

> Masz nadmiar czasu, więc siedzisz w internecie i lobbujesz miasto nad
                        > Dzierżęcinką.
                        ZA CIEBIE OCZYWIŚCIE PISZA KRASNOLUDKI I TY NIE MASZ NADMIARU CZASU?

> Pismaki nie konfabuluja nt bandziorow z Koszalina ?. To są fakty.
                        A TE FAKTY TO ZNASZ Z AUTOPSI Z CZY Z WYPOCIN PISMAKÓW? CZŁOWIEKU! NIE TWIERDZĘ
                        ŻE W TYM MIEŚCIE NIE MA PRZESTEPCÓW, ALE TWIERDZENIE, ZE SĄ ZNAKIEM FIRMOWYM
                        KOSZALINA I ŻE JEST ICH WIĘCEJ NIŻ W INNYCH REJONACH POLSKI JEST PO PROSTU
                        GŁUPIE...
                        • rtvpl Re: Czy ktoś jeszcze wierzy w Środkowopomorskie? 22.07.05, 13:54
                          Kotku, wiesz dlaczego nie ma i nie będzie województwa ze stolicą w Koszalinie?
                          Na te pytanie odpowiedz sobie SAM.
                          ( Nie z wielkości rzecz wynika, że jest dzieci zgraja.Słoń mniej bzyka od
                          królika, choć ma większe JAJA).
                          AMEN w tym temacie.
                          P.S. Na pocieszenie

Ktoś "mądrzejszy" od nas już głośno szczeka, że stolicą Zachodniej Polski
                          będzie ... POZNAŃ.

Co do moich krasnoludków, to prosze ich nie obrażać. Jestem po b. poważnej
                          operacji i dlatego komp. jest moim okienkiem na świat, realny.

• andre3b Re: Czy ktoś jeszcze wierzy w Środkowopomorskie? 22.07.05, 14:04
                            A ta operacja to przypadkiem nie przez komunistów? Mimo wszystko życze powrotu
                            do zdrowia. Pomimo,że kotkim nigdy nie byłem , nie jestem i nie będę wybaczem Ci
                            ten niefortunny zwrot, ponieważ geje to też ludzie i nic do Was nie mam
                            • rtvpl Re: Czy ktoś jeszcze wierzy w Środkowopomorskie? 22.07.05, 14:12
                              Gejom Gejostwo. Ja nie miałem operacji na jaja, lecz na serce. Z tego choć,
                              chorego serca ,posyłam Tobie szczere odruchy przyjazni, mimo niefortunnie
                              prowadzonej korespondencji ( może nie miłej dla Twpoich oczu).
                              Komunizm? Tak, trochę latek zahaczyłem za ich panowania. Jednak uważam, że
                              gorszy jest Lepper niż PZPR. Ten populizm - niestety zrodził się w dawnym
                              koszalińskiem.
                              Za kotka też przepraszam. Walczysz jak lew, więc bądź LWEM.
                              Z poważaniem
                              • andre3b Re: Czy ktoś jeszcze wierzy w Środkowopomorskie? 22.07.05, 14:30
                                No i co z tego że w byłym koszalińskiem? Hitleryzm zrodził się w pięknej
                                Bawarii, Kaczyzm w Gdańsku,a Giertyzm w Poznaniu i jakos tam tego tak nie
                                przeżywają...
                  • art1970 Re: Czy ktoś jeszcze wierzy w Środkowopomorskie? 22.07.05, 11:56
                    Nie popisałeś się tym razem : ZKO- gminy wokół Koszalina, ZBI - miasto Białogard.
              • art1970 Re: Czy ktoś jeszcze wierzy w Środkowopomorskie? 22.07.05, 10:12
                Jeżeli Koszalin wg Ciebie zdycha to co powiedzieć o wschodniej ścianie Polski?
                Mijasz się z prawdą, Twoje wypowiedzi są agresywne i tendencyjne. Często nimi
                prowokujesz. Wracaj na swoje forum.
                • honza4 Re: Masz coś do "ściany wschodniej"? 07.08.05, 12:59
                  Nie gadaj facet głupt. Usłyszałeś w mediach o rzekomej biedzie na tzw. ścianie
                  wschodniej i wierzysz w to. Takie rzeczy głoszone są po to, aby siać plotki,
                  opowieści, sensacje - z tego w pewnym sensie żyją media i zresztą nie tylko
                  one. Na tzw. ścianie wschodniej jest np. Lublin. Mogę cię zapewnić, że to 350-
                  tysięczne miasto, położone zaledwie 160 km od Warszawy, rozwija się dobrze,
                  jest dużym ośrodkiem akademickim, prawdziwym centrum regionu i nikt w nim nie
                  odczuwa żadych dolegliwości wynkających z usytuowania na tzw. ścianie
                  wschodniej.
                  • art1970 Re: Masz coś do "ściany wschodniej"? 07.08.05, 21:28
                    Nie gadam "głupt". Przejedź się do Hajnówki, Bielska Podlaskiego czy Hrubieszowa
                    to zobaczysz o czym mówię.
                    • sqrtxyz Re: Masz coś do "ściany wschodniej"? 07.08.05, 21:47
                      Przejedż się na zachód bliżej granicy, popatrz na budynki i porównaj np. z
                      Rzeszowszczyzną ,a póżniej wyraż swoją opinię.
                      • honza4 Re: Masz coś do "ściany wschodniej"? 07.08.05, 23:04
                        Rzeszowszczyzna to część dawnej Galicji. Między innym oznacza to, że wielu
                        ludzi ma od pokoleń rodzin w Stanach, są tam nawet wsie, w których każdy ma
                        krewniaków za oceanem. Ludzie ci korzystają z tego, jeżdżą do USA na dłużej lub
                        krócej, przywożą stamtąd pieniądze, zakładają bądź rozbudowywują swoje interesy
                        rodzinne i nie żyje im się źle.
                        A poza tym, by zakończyć ten wątek, w powiecie łobeskim, geograficznie
                        położonym jeszcze badziej na zachód niż koszaliński, poziom bezrobocia wynosi
                        ponad 40%. W którym powiecie Lubelszczyzny czy Rzeszowszczyzny jest taka
                        liczba?
                        • pianista17 Re: Masz coś do "ściany wschodniej"? 07.08.05, 23:16
                          Honza, jestem ze Slupska i wiem, ze masz calkowita racje. W te wakacje
                          pojechalem w Bieszczady, do Zamoscia i terenow lubelskich i rzeszowskich.
                          Naprawde, zawsze sie mowilo, ze to Polska B, ale w takim razie, to chyba nasze
                          polnocne regiony to Polska C.
                          Naprawde sie zdziwilem, ze w tej "biednej" czesci Polski sa takie piekne rowne
                          drogi, moze nie szerokie, ale bardzo ladne i swietnie oznakowane i
                          zabezpieczone. POza tym wsie zadbane, porzadne, a nawet bogate domy. Miasta
                          maja pozadna starowke ( moze zawiodlem sie Zamosciem, ktory jest troche
                          zaniedbany), ale np. Sandomierz ( lezacy w biednym Swietokrzyskim) - przepiekne
                          miasto, dawno nie widzialem takie widoku na starowke.....echch, a Lublin

do tego pojechalem tez na Ukraine ( do Lwowa) - Boze , tam to jest trzeci
                          swiat, my dla Ukrainy naprawde jestesmy jak zachodnia Europa....

Zazdroszcze scianie wschodniej takiego dobrobytu, choc wydaje mi sie, ze to tez
                          dzieki funduszom unijnym na rzecz najbiedniejszych regionow ( wg PKB liczone)

I tu jest tez argument za wojewodztwem srodkowopomrskim ( bo przez Gdansk i
                          Szczecin dwa miasta: Koszalin i Slupsk sa lepsi w statystykach)
                          • honza4 Re: Masz coś do "ściany wschodniej"? 07.08.05, 23:22
                            Ja też wciąż głęboko wierzę w powstanie tego województwa.
                          • andre3b Re: Masz coś do "ściany wschodniej"? 07.08.05, 23:26
                            Niestety Pianisto musze Cię troszeczkę zmartwić:) Wedłu symulacji
                            przerowadzanych kilka lat temu gdyby było 17-cie województw to nasze wcale
                            niebyłoby takie najgorsze jesli chodzi o wskaźniki ekonomiczne:) Jeśli chodzi o
                            Swiętokrzyskie to też w statystykach nie jest z nim tak najgorzej chociaż bardzo
                            chcieliby tego zawistni Radomianie:)
                            Pozdrawiam
                    • honza4 Re: Masz coś do "ściany wschodniej"? 07.08.05, 22:51
                      Sądzisz, że naprawdę jest jakaś różnica między dla przykładu Hrubieszowem czy
                      Hajnówką a Polanowem czy Bobolicami? Uważasz, że na wschodzie Polski mieszkają
                      inni, gorsi, mniej gospodarni ludzie? W końcu całe przejęte od Niemców Ziemie
                      Zachodnie i Północne zamieszkane są przez przesiedleńców ze wschodniej i
                      centralnej Polski. Rozumiem jak ktoś z Kaszub, Wielkopolski, Górnego Śląska
                      widzi pewne różnice z korzyścią dla swoim regionów. Ale śmieszne i zupełnie
                      bezpodstawe jest twierdzenie jakoby to Koszalińskie (albo dla przykładu
                      Legnickie, Wałbrzyskie, Zielonogórskie, Słupskie) stało wyżej od Lubelskiego,
                      Zamojskiego, Chełmskiego, Bialskopolskiego. Powiem nawet więcej: to właśnie
                      miejscwości wschodnich regionów są w stosunku do tych kresowo-zachodnich w
                      lepszej sytuacji, bo leżą blisko bądź relatywnie blisko Warszawy.
    • andre3b Re: Czy ktoś jeszcze wierzy w Środkowopomorskie? 07.08.05, 23:22
      No ale statystyki nie kłamią i Lubelskie jest najbiedniejszym regionem w UE. Z
      czego to wynika jeżeli jest tak dobrze jak piszesz? Mam rodzinę w Międzyrzecu i
      oni takimi optymistami nie są. A wiesz co mówią? Że całą wojewódzką kasę
      przejada Lublin...To nie jest moje zdanie bo nawet nigdy tam nie byłem , ale
      ludzi kótrzy tam mieszkaja i bliskośc Warszawy wcale temu miastu nie pomaga.
      Pozdrawiam
    • jkammer Re: Czy ktoś jeszcze wierzy w Środkowopomorskie? 12.09.05, 09:33
      wiadomosci.onet.pl/1245814,2677,1,kioskart.html
      Nowy Sejm, nowe pomysły???
      • andre3b Re: Czy ktoś jeszcze wierzy w Środkowopomorskie? 12.09.05, 12:00
        Jestem za, ale z sejmikiem i marszałkiem w
        Koszalinie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Inaczej nie damy im spokoju jescze wiele, wiele
        lat:-)
        • naczelny.prezess Re: Czy ktoś jeszcze wierzy w Środkowopomorskie? 12.09.05, 13:27
          Nowy Sejm to nam raczej nie da województwa. Zanosi sie na ruchy w drugą stronę,
          choć swego czasu srodowiska zwiazane z dzisiejszym PISem mówiły coś 0 25
          wohewództwach. Ale na dobry początek Urząd Marszałkowski Zachodniopomorskiego u
          nas. Moze wtedy uwierzę w "zrównoważony rozwój województwa
          zachodniopomorskiego" Choć sercem cały czas za Środkowopomorskim jestem.
          • andre3b Re: Czy ktoś jeszcze wierzy w Środkowopomorskie? 12.09.05, 13:54
            Podłapałem ten temat o podziale urzędów od jednego kandydata PIS-uara co
            występował w debacie w TV MAX w piątek:)
            • naczelny.prezess Re: Czy ktoś jeszcze wierzy w Środkowopomorskie? 12.09.05, 19:21
              Rzeczywiscie. PISuary robiła prezentację pod pominkiem Pisłudskiego i cos chyba
              nawet sam Kroll na ten tema mówił.
    • naczelny.prezess Re: Czy ktoś jeszcze wierzy w Środkowopomorskie? 13.09.05, 19:48
      Dziś słyszałem w jakiejś stacji radiowej (w drodze do Szczecina nota bene), że
      PO zastanawia się nad zmniejszeniem liczby województw do 7 - 9 dużych regionów.
      Podobno wedle tej koncepcji Koszalin miałby się znależć w regionie ze stolica w
      Poznaniu. Ale nie ręczę za rzetelnosc i precyzyjnosć tej info bo nie słuchałem
      dokładnie.
      • sikor102 Re: Czy ktoś jeszcze wierzy w Środkowopomorskie? 13.09.05, 22:29
        To nie głupi pomysł. Jak landy w Niemczech. Im mniej urzędasów, tym lepiej.
        Wszystkie najważniejsze sprawy załatwiasz w powiecie, a nawet w gminie - i o to
        chodzi. A wtedy nikt się nie będzie przejmował, czy mieszka w mieście
        wojewódzkim, czy jakimś tam innym, bo większość średnich i większych miast będą
        powiatowe, a tylko kilka największych symbolicznymi stolicami dużych regionów,
        w których załatwiasz już najważniejsze i strategiczne sprawy. Ważniejsza rzecz,
        żeby przepisy uprościć maksymalnie, ale do tego mam nadzieje też dojdzie.
        • andre3b Re: Czy ktoś jeszcze wierzy w Środkowopomorskie? 14.09.05, 09:12
          I tu Cię popieram! Dla mnie jako Koszalinianina powołanie Sp nie jest dogmatem,
          natomiast nigdy nie zgodzę się na to, ze przy tym podziale który teraz jest
          zabrakło naszego wojwództwa, ponieważ była to decyzja czysto polityczna i nie
          mająca zadnego logicznego wytłumaczenia. Myślę, ze jeżeli zrobia osiem
          województw i np. 60 powiatów to głos środkowopomorski zdecydowanie osłabnie.
          Moża byłoby jeszcze powalczyć o sejmik dla Koszalina.
          • xyz01 Re: Czy ktoś jeszcze wierzy w Środkowopomorskie? 26.03.06, 14:11
            to jest nieuniknione jest to specyficzny teren i w koncu te przyglupasy z
            Warszawki musza to zrozumiec
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka