Dodaj do ulubionych

Opcje dla Pomorza Srodkowego

19.09.05, 10:09
Temat ten sam jakby wypłynał w konetkscie możliwej korekty podziału
administarcyjnego. Jako, że szansę na utowrzenie województwa
środkowopomorskiego nie sa duże. Zatem jakie opcje poza tą wchodziłyby w grę
aby zapobiec dalszej marginalziacji Pomorza Środkowego
a) Usytuowanie Urzędu Marszałkowskiego w Koszalinie
b) Usytowanie Urzędu Wojewódzkiego w Koszalinie
c) przyłaczenie do Wielkopolski
Ktoś ma jakieś inne ciekawe propozycje.
Jakie są Wasze opinie na ten temat.
Ja uważam, że przy Wielkopolsce byłoby nam lepiej. Już teraz rzesze
Poznaniaków walą do nas nad morze. Moze w końcu zmodernizowaliby K11
Obserwuj wątek
    • agata.z3 Re: Opcje dla Pomorza Srodkowego 19.09.05, 11:01
      przyłaczenie do Wielkopolski :)) to mi się najbardziej podoba :))
    • andre3b Re: Opcje dla Pomorza Srodkowego 19.09.05, 11:49
      Na pewno z Poznaniem mielibyśmy więcej wspólnych spraw takich jak właśnie
      wspomniana s-11, porty w Kołobrzegu i Darłowie
      • hotcat01 Re: Opcje dla Pomorza Srodkowego 19.09.05, 19:10
        z tymi portami do koleś dałeś czadu :)
        • naczelny.prezess Re: Opcje dla Pomorza Srodkowego 19.09.05, 19:13
          hotcat01 napisał:

> z tymi portami do koleś dałeś czadu :)
          Nie bój się koleś waszemu Świnoujściu nie zagrożą.
          • hotcat01 Re: Opcje dla Pomorza Srodkowego 19.09.05, 19:18
            zastanawiam się nad interesm jaki ma wielkopolska w spięciu z tymi portami drogą
            ekspresową ?
            • andre3b Re: Opcje dla Pomorza Srodkowego 19.09.05, 19:26
              Pewnie nie wiesz ale port w Kołobrzegu jest w przebudowie i za pare lat będzie
              mógł przyjmować o wiele większe jednostki miedzy innymi promy
              • naczelny.prezess Re: Opcje dla Pomorza Srodkowego 19.09.05, 19:29
                A skąd on ma to wiedzieć? Przecież dla mediów szczecińskich zachodnipomorskie
                kończy się na ulicy Goleniowskiej w Szczecinie :)
                • hotcat01 Re: Opcje dla Pomorza Srodkowego 19.09.05, 19:34
                  na szczęście czytuje sporadycznie szmatławca zwanego Głosem Koszalińskim :)
                  • naczelny.prezess Re: Opcje dla Pomorza Srodkowego 19.09.05, 19:38
                    No fakt - szmatławiec ale miejscowy. I nie aspiruje do miana "regionalnego" bo
                    te regionalne ze Szczecina to tu w kioskach są prawdziwą rzadkoscią> kolejny
                    dowód odrębnosci regionalnej.
              • hotcat01 Re: Opcje dla Pomorza Srodkowego 19.09.05, 19:33
                o kurcze a myślałem, że juz przyjmuje. :) I dzięki tej S11 masa wielkopolan do
                tego portu by śmigała na przejażdżki promowe ? :)
                • andre3b Re: Opcje dla Pomorza Srodkowego 19.09.05, 19:38
                  Oczywiście dla Ciebie i większości Szczecinian nie ma sensu budowa s-11, port w
                  Kołobrzego to już w ogóle nie wiadomo dla kogo,a lotnisko w Zegrzu to po prostu
                  kpina . Dla was najwazniejszy jest Szczecin, a reszta to dno i najlepiej zaorać.
                  • hotcat01 Re: Opcje dla Pomorza Srodkowego 19.09.05, 19:47
                    mylisz się kolego i to bardzo. Dla mnie ( a staram się patrzeć obiektywnie )
                    priorytety w regionie jeśli chodzi o drogi szybkiego ruchu to S-3, Via
                    Hanzeatica, S-11, dlaczego w tej kolejności ? Jak pisałem wcześniej znaczenie
                    S-3 jest wybaczcie dużo bardziej priorytetowe dla interesu niemalże narodowego,
                    Via Hanzeatica z kolei połączyłaby Niemcy z krajami bałtyckimi, Szczecin z
                    Koszalinem, Berlin z Koszalinem i Gdańskiem, biegłaby równolegle do całego
                    wybrzeża Bałtyku. S-11 jest potrzebna ale w trzeciej kolejności z uwagi na
                    stosunkowo niskie korzyści w zestawieniu z kosztami budowy. Oczywiście, to tylko
                    moje zdanie i moje spojrzenie na tematykę drogowej sieci transportowej w woj.
                    • andre3b Re: Opcje dla Pomorza Srodkowego 19.09.05, 19:49
                      No to w kwestii szóstki mamy takie samo zdanie
                  • hotcat01 Re: Opcje dla Pomorza Srodkowego 19.09.05, 19:54
                    Bzdury gadasz kolego, widzę sens kazdej inwestycji w regionie, lotnisko, porty.
                    wam naprawdę się zdaje, że szczecinianie są "wrogami publicznymi nr 1" dla
                    Koszalina. To chyba normalne że się cieszę z rozwoju Kołobrzegu, Koszalina,
                    Darłowa, Międzyzdrojów, Świnoujścia. Problem polega na tym, że niestety kapitału
                    jest mało w naszym kraju i powinien być wykorzystywany optymalnie. Chcąc nie
                    chcąc, sz-n akurat jest największym ośrodkiem miejskim w województwie i
                    zaspakajanie potrzeb tej aglomeracji na nieszczęście dla was zaspakaja potrzeby
                    wiekszej populacji, tu nie wynika nic z niechęci tylko z logiki. Nie wiem jak to
                    wygląda w innych miastach które utraciły status wojewódzkich, podejrzewam, że
                    nie lepiej. Interesuje mnie jakie odczucia są w Pile, Lesznie, Słupsku itp.
                    • naczelny.prezess Re: Opcje dla Pomorza Srodkowego 19.09.05, 20:01
                      hotcat01 napisał:

> Bzdury gadasz kolego, widzę sens kazdej inwestycji w regionie, lotnisko,
                      porty.
                      > wam naprawdę się zdaje, że szczecinianie są "wrogami publicznymi nr 1" dla
                      > Koszalina. To chyba normalne że się cieszę z rozwoju Kołobrzegu, Koszalina,
                      > Darłowa, Międzyzdrojów, Świnoujścia. Problem polega na tym, że niestety
                      kapitał
                      > u
                      > jest mało w naszym kraju i powinien być wykorzystywany optymalnie. Chcąc nie
                      > chcąc, sz-n akurat jest największym ośrodkiem miejskim w województwie i
                      > zaspakajanie potrzeb tej aglomeracji na nieszczęście dla was zaspakaja
                      potrzeby
                      > wiekszej populacji, tu nie wynika nic z niechęci tylko z logiki. Nie wiem jak
                      t
                      > o
                      > wygląda w innych miastach które utraciły status wojewódzkich, podejrzewam, że
                      > nie lepiej. Interesuje mnie jakie odczucia są w Pile, Lesznie, Słupsku itp.
                      Od słupszczan to się obiektywnie nie dowiesz jak jest. Niektórzy udają, że jest
                      im dobrze przy Gdańsku. I proszę nie porównuj nas do Leszna czy Piły. To są
                      gierkowskie województwa a Koszalin jak Ci już wspominałem był województwem od
                      czasów niemieckich i w PL od 1951 roku.
                      • hotcat01 Re: Opcje dla Pomorza Srodkowego 19.09.05, 20:09
                        jak napisałem, miasta które utraciły status wojewódzki.
                        • andre3b Re: Opcje dla Pomorza Srodkowego 19.09.05, 20:14
                          Koszalin jest jedynym "starym" miastem wojewódzkim, który utracił swój status
                          • hotcat01 Re: Opcje dla Pomorza Srodkowego 19.09.05, 20:20
                            dlatego zapewne tak to przeżywacie. Kraków do dzisiaj nie może się pogodzić z
                            przeniesieniem stolicy do w-wki :)
                            • andre3b Re: Opcje dla Pomorza Srodkowego 19.09.05, 20:29
                              Dla Ciebie to jest wszystko takie zabawne, ale uwierz mi że dla mieszkańców tego
                              regionu już niekoniecznie. Zakończmy dyskusję bo po prostu dalsza wymian
                              poglądów nie ma sensu.
                              • naczelny.prezess Re: Opcje dla Pomorza Srodkowego 19.09.05, 20:31
                                Ide spać. Dobranoc wszystkim
                      • pobrzeze Re: Opcje dla Pomorza Srodkowego 09.10.05, 19:07
                        Rejencję Koszalinska utworzył Król Fryderyk Wielki.
                        Podobnie jak w Szczecinie,Malborku,Olsztynie.
                        Stolicą Meklemburgii,(Przedpomorza i Zapomorza (części Pomeranii)) BYŁ I JEST
                        SCHWERIN.
                        Coć były wtedy wieksze od niego miasta takie ja Rostock,czy Szczecin.
                        Miasta te były pozbawione "stołeczności" już same w sobie.
                        To w Polsce Ludowej wymyślono Pomorze Zachodnie -że niby tez Pomorze tylko
                        Zachodnie!!!!
                        Bo w Polsce było Pomorze (obecnie Pomorskie i Kujawsko-Pomorskie)
                        Szczecin nawet historie przeinacza.
    • sikor102 Re: Opcje dla Pomorza Srodkowego 19.09.05, 18:51
      Ani historycznie, ani geograficznie Wielkopolska nie ma nic wspólnego z
      Pomorzem, a tym bardziej środkowym.
      • andre3b Re: Opcje dla Pomorza Srodkowego 19.09.05, 19:06
        A co historycznie Koszalin ma wspólnego z Polską? Dla mnie to żaden argument,
        patrzmy w przyszłość ,a nie w przeszłość.
        • sikor102 Re: Opcje dla Pomorza Srodkowego 19.09.05, 23:25
          Za to geograficznie ma, a jeżeli też nie ma, to połączmy się ze Śląskiem.
          Ekonomicznie są ostatnio na topie.
          • naczelny.prezess Re: Opcje dla Pomorza Srodkowego 20.09.05, 17:12
            No, poszedł sobie w końcu ten szczeciński propagandysta :)
    • naczelny.prezess Re: Opcje dla Pomorza Srodkowego 20.09.05, 17:13
      To o pewnym kocie znad Odry.
      • hotcat01 Re: Opcje dla Pomorza Srodkowego 22.09.05, 21:19
        nie poszedł :) jutro wybieram sie poczytać "Głos K.. " :)
        • naczelny.prezess Re: Opcje dla Pomorza Srodkowego 23.09.05, 08:45
          Znowu ten szczeciński szkodnik!
          • jkammer Re: Opcje dla Pomorza Srodkowego 23.09.05, 09:00
            Bez "szczecińskich szkodników" chyba byłoby nudno na tym forum :-)
            Dodają trochę swojskiego folkloru i kolorytu.
            • naczelny.prezess Re: Opcje dla Pomorza Srodkowego 23.09.05, 09:03
              No, dobra, Przyznaję - przynajmniej jest zainteresowanie i cyferki rosną,
              poprawia się statystyka. Zatem są to pozyteczne osobniki, zatem nie
              szkodniki... :)
              • andre3b Re: Opcje dla Pomorza Srodkowego 23.09.05, 09:08
                Może poprosić tego nieszkodnika, zeby przyprowadził na nasze forum innych
                szczecińskich nieszkodników?
                • hotcat01 Re: Opcje dla Pomorza Srodkowego 23.09.05, 10:03
                  pewnie by się dało, temat tylko powinien być , hhmmm, wspólny :)

Pozdrawiam
    • naczelny.prezess Re: Opcje dla Pomorza Srodkowego 22.09.05, 11:26
      Głos Pomorza
      Środkowopomorskie: test kandydatów
      Głosujmy na te ugrupowania i tych kandydatów, którzy opowiadają się
      jednoznacznie za powołaniem województwa środkowopomorskiego - wezwał Zarząd
      Główny Stowarzyszenia Pomorza Środkowego "Integracja dla Rozwoju".

Wybory do parlamentu i zbliżające się wybory prezydenckie to okazja do
      przypomnienia ambicji wojewódzkich Koszalina i Słupska. Działacze ZG
      SPŚ "Integracja dla Rozwoju”, nie tracą wiary, że przywrócenie województwa jest
      wciąż możliwe.
      Przedstawiciele Komitetu Inicjatywy Ustawodawczej (KIU) przygotowali poprawki
      do obywatelskiego projektu ustawy o powołaniu siedemnastego województwa.
      Zgodnie z nimi nowy organizm administracyjny rozpocząłby funkcjonowanie z dniem
      1 stycznia 2007 roku. Warunkiem niezbędnym do jego zaistnienia jest wola
      polityczna nowego parlamentu.
      Projekt ustawy o powołaniu województwa środkowopomorskiego, wsparty podpisami
      136 tysięcy obywateli, leżakuje w Sejmie od grudnia 2003 roku.

I przynanm, ze mam problem. Bo prawie nikt z kandydatów oprócz opcji Czołowego
      Mulata RP Andrzeja L. nie mówi wprost o województwie. A część nawet jest
      odmiennego zadnia. I co Wy na to?

• andre3b Re: Opcje dla Pomorza Srodkowego 22.09.05, 12:17
        Ostatnio rozbawił mnie prezio Gawłowski, który w debacie w TV "MAX" ups.
        przepraszam
        w TV "Kazio" powiedział , że sercem jest za SP, ale rozsądek podpowiada mu cos
        innego! Czyżby tym rozsądkiem był Donald i Maria?:-)
        • naczelny.prezess Re: Opcje dla Pomorza Srodkowego 22.09.05, 12:22
          No to już takie typowe dla polityków rozdwojenie jaźni. Ale słyszę prezia
          Stasia Gawłowskiego w radiu jak mówi, ze w Warszawie zrobi więcej dla regionu
          niż wszyscy do tej pory
          • andre3b Re: Opcje dla Pomorza Srodkowego 22.09.05, 12:28
            No mandat( oczywiście poselski) to juz praktycznie ma w kieszeni.
      • hotcat01 Re: Opcje dla Pomorza Srodkowego 22.09.05, 21:18
        > I przynanm, ze mam problem. Bo prawie nikt z kandydatów oprócz opcji Czołowego
        > Mulata RP Andrzeja L. nie mówi wprost o województwie. A część nawet jest
        > odmiennego zadnia. I co Wy na to?

nikt poważny nie traktuje tego poważnie :)
        Pozdrowienia ze stolicy śledzi i papryki :)
        • pobrzeze Re: Opcje dla Pomorza Srodkowego 09.10.05, 19:15
          Stolicy śledzia?Nie wiesz o czym piszesz!
          Paprykarz szczecinski tak-to najbardziej znany produkt szczeciński-powstał
          w "słusznych" dla Szczecina czasach...Rozsławia go do dziś....!
    • pobrzeze Re: Opcje dla Pomorza Srodkowego 09.10.05, 18:53
      Jestem za!

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka