Gość: Daro IP: 193.227.223.* 03.04.01, 12:26 Poproszę o radę. Miałem trzyletnią Primerę. Niestety tylko przez miesiąc.Ktoś się nie bał i pożyczył na wieczne oddanie. Ponoć zaczynają mieć wzięcie u złodziei. Teraz myślę o Citroenie.Czy dobrze robię? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: GREG Re: Czy warto kupić Xarę. IP: 10.1.12.188, 193.41.231.* 09.04.01, 10:05 Mysle,że warto ale znam przypadek cieszenia sie nowa przez ok 5 m-c. niestety nie ma samochodów nie do ukradzenia a jak jest zamówienie to zawsze może paśc na twoja bryczkę całe szczeście proporcjonalnie ilość kradzeieży spadła ( pozostala taka sama jak kilka lat temu, przy dużym wzroście ilosci samochodów na drogach) Czyzby pojawiły sie trudności z rejestracją kradzionych? Xsare polecam miedzy innymi że jest daleko w tyle w statystykach kradzionych aut za maluchem polonezem czy Golfem, a także samochodami japońskimi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Czy warto kupić Xarę. IP: 212.160.4.* 11.04.01, 01:12 Jesli masz zamiar dlugo jezdzic to tak. Citroeny raczej ciezko znajduja nastepnych nabywcow co ma wplyw rowniez na cene przy odsprzedazy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: Czy warto kupić Xarę. IP: 212.244.73.* 11.04.01, 14:29 mam xsare od pol roku wymienilem juz tylna belke i zakwalifikowano mi fotel kierowcy. A prawdopodobnie wymienie jeszcze tylne drazki skretne. Serwisy sa nienajlepsze i nie maja doswiadczenia w tej marce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Ok Re: Czy warto kupić Xarę. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.04.01, 09:25 Swoją Xsarą przejechałem w ciągu 10 miesięcy 28 tys. i jak dotąd mam spokój. złodzieje jak na razie się nią nie interesują, bo pod maską ma zwykłe 1.6. Jeśli byłoby HDI, byłoby gorzej. HDI mam spore wzięcie :(( Jedna uwaga do zawieszenia. Jeśli preferujesz bardziej dynamiczną jazdę, będziesz musiał się przyzwyczaić do pływającego tyłu przy nagłej zmianie kierunku jazdy (chociażby przeskakiwanie z pasa na pas) Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sławek Re: Czy warto kupić Xarę. IP: 195.205.186.* 23.04.01, 09:46 Od 7 m-cy (14 000km)bujam Xsarą Picasso 1,8 16v i jestem bardziej zadowolony niz sie spodziewałem.Nadmienie,że bujałem wszystkim poza japońcami :-))i mimo to narazie jestem skłonny stwierdzić rewelacja! pozdro P.S.chętnie napisze wiecej ;-) A-ha wybierałem między Primera Kombi a Picasso ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XX Re: Czy warto kupić Xarę. IP: 192.168.100.* / *.exbud.com.pl 26.04.01, 14:07 Jesli z silnikiem 1.4 to absolutnie nie!!!. Poza tym zdecydowanie za słaba jakość jak na tak renomowaną markę. Bardzo słaba pod względem przygotowania i zaangazowania sieć serwisowa. Krótki okres gwarancji - tylko 1 rok ! - powoduje, że po jej upływie wyładamy dużą kasę na naprawy defektów ujawniających się po większych przebiegach. Nietrafione, hałaśliwe zawieszenie. Najmniejsze nierówności nawierzchni sa wybierane przez koła z łomotem. Za słabe hamulce co daje droge hamowania powyżej 42 m a z ABS jeszcze większą. Słaba widoczność do tyłu - szerokie słupki boczne oraz mała, pochylona szyba tylna. Natomiast zalety to: - bardzo przestronne, wygodne wnetrze z obszernym poręcznym bagażnikiem; - wzorowa ergonomia stanowiska kierowcy - możliwość regulacji położenia kierownicy pozwala na wpasowanie sie każdemu kierującemu, wygodne fotele choć mające za słabe trzymanie boczne, - duża ładowność; - miękko pracujący pedał sprzęgła; - bardzo atrakcyjna, agresywna linia nadwozia Reasumując, gdyby nie słabe, przestarzałe silniki 1.4 i 1.6 w wersji 8 V oraz zbyt słabe hamulce samochód mógłbykonkurować w wyższej klasie niz compakt. Mam nadzieję, że te mankamenty zotały usuniete w wersji Xsara II z silnikami 16 V i mocy 110 kM dającej juz znacznie większe mozliwości. P.s. Ja swoja Xsarą 1.4 ze wszystkimi dodatkowymi bajerami przejechałej w ciągu 2 lat powyżej 50 tys. km. Z grubszych napraw wymieniałem uszczelkę pod głowicą. Niestety było to juz po upływie gwarancji za dużą opłatą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Ok Re: Czy warto kupić Xarę. IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 28.04.01, 22:19 Nowa Xsara VTR 1.6 16V ma zdecydowanie twardsze zawieszenie z większą rezerwą bezpieczeństwa. Niestety wyraźnie mniej komfortowe. Hamulce są o niebo lepsze: wydajność, skuteczność, fading są całkiem ok. Silnik 1.6 16V jest bardzo dynamiczny choć jako typowe 16 V jest niezbyt elastyczny. O dynamicznej jeździe mozna mówić dopiero po przekroczeniu nieco ponad 3 tys. obrotów. Poniżej auto jest ospałe. W porównaniu z 8 zaworowym 1.6 nowy silnik ma zdecydowanie lepsze przyśpieszenie. Niestety jest głośniejszy - a to już boli. 1.6 z ośmioma zaworami nie jest jednak taki zły. Ta stara konstrukcja jest bardzo elastyczna a dynamika jest na wystarczającym poziomie. Średnie zużycie paliwa wynosi 7 litrów latem a 8 zimą. Nowy silnik pali jakieś pół litra więcej. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tommy Re: Czy warto kupić Xarę. IP: *.citicorp.com 25.05.01, 16:40 gościu naucz się pisać właściwie nazwę i nie zjadaj liter! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Frax Re: Czy warto kupić Xarę. IP: *.astercity.net / 10.135.128.* 17.02.02, 23:59 Ja uważam że xsara to bardzo przyzwoite autko. Jeżdże wersją 1.8 exclusive (xsaraI) i nie narzekam. Co prawda przejechałem nie wiele ale samochód ma już 2lata z kawałkiem. Dodam że wypowiedź o głośnym zawieszeniu w moim przypadku całkowicie mija się z prawdą, u mnie go nie słychać! Fotele też trzymają nieźle. Samochód jest bardzo cichy i dynamiczny(głównie elastyczność). Materiały w środku są świetne a i miejsca jest sporo. Mi się ten samochód bardzo podoba i daje mi bardzo dużo radochy z jazdy! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kowicz Re: Czy warto kupić Xarę. IP: 2.4.STABLE* / 10.11.186.* 14.04.02, 14:24 Ja swoją przejechałem dopiero 1000km.Mam Xarę2 1.4 VTR sprowadzoną z Belgii. Ma b.dobre wyposażenie,jeździ się nią bardzo przyjemnie. Co prawda jest to mały silnik a ja lubię szybką jazdę, ale jadąc samemu jest całkiem żwawa. Ponadto ma b.ładną linie nadwozia,wygodne fotele(dobre trzymanie boczne),przyjemnie wyglądające wnętrze i świetne trzymanie się drogi (opony 195 R15). Jedyny mankament-troche skrzypią plastyki na nierównej drodze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lillka Re: Czy warto kupić Xarę. IP: 195.117.41.* 29.04.02, 08:26 Po tylu przychylnych opiniach kolega Daro zapewne śmiga już po drogach nowiutką Xsarą, ale wtrącę swoje 3 grosze: jeżdzę Xsarą 2.0i 16V i po 25kkm na liczniku nie zdarzyła się ani jedna awaria. Autko jest ciche, przyjazne w obsłudze, a i wykop nie najgorszy. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sknera Re: Czy warto kupić Xarę. IP: *.epsa.com.pl 23.05.02, 14:25 masz szczęście w mojej poszedł czujnik temperatury zewnętrznej, tylny zamek i popiskuje mi immobilizer. Pierdoły ale wkurzają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pablo Re: Czy warto kupić Xarę. IP: 62.148.86.* 28.05.02, 11:16 Ja od tygodnia jestem wlascicielem uzywanej VTS 1,8 16V. Jak na razie nabralem benzyne 1 raz wiec nic o spalaniu nie wiem:-(( Jedno co jest pewne - sztywniejsza niz zwykle modele, silnik obledny, pelen wypas (brak tylko klimy) ciekawa rzecz to czujnik deszczu - docenilem w weekend wyciera szyby jak potrzebuje:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Burza Re: Czy warto kupić Xarę. IP: 62.89.80.* 14.06.02, 09:51 Xara to według mnie takie zbliżenie Citroena do konformistycznego wielkiego brata Peugeota. Za podobne pieniądze możesz dostać praktycznie o 2 klasy lepszą Xantię. Kupiłem 1.8 16v kombi z 1998 i jestem zachwycony. Komfort i trakcja dzięki hydrze (a nie jakichś sprężynach) i gumkach 195/60 16 nieporównywalny z furami z tej półki, gabaryty kombi - uuu, większy od Vectry czy Passata, ekonomia - pali tak jak jeździsz (dodatkowe koszty związane z mega-super-ekstra- hydro zawieszeniem to 170zł*7 poduch na jakieś 70 tys. km), osiągi - mnie satysfakcjonują (zegarowe 200 łapie bez problemu, przyspieszenie poniżej 11 s.). Fakt, że nie trzyma ceny ale ja z całą pewnością nie będę szybko sprzedawał :-))) a przy kupnie to tylko +. Za 30 tys możesz mieć ubezpieczoną furę ze wszystkimi bajerami świata... Nie widzę konkurencji ;-) pozdr Burza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Czy warto kupić Xarę. IP: 80.72.33.* 18.06.02, 16:13 Gość portalu: Burza napisał(a): > Nie widzę konkurencji ;-) A ja widze... Xantia Break SX 2,0 HDi ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Burza Re: Czy warto kupić Xarę. IP: *.waw.cdp.pl 19.06.02, 07:15 :-))) Ja też mam wagonik... Burza Odpowiedz Link Zgłoś