Dodaj do ulubionych

Honda Concerto pomarańczowa kontrolka

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.08, 23:02
Witam
Niedawno kupiłem Hondę Conceto 1.5 16v z gazem i żarówka w takiej pomarańczowej kntrolce zdaje się że nazywa się ona check engine była spalona... No to wczoraj wymieniłem i przy przekręcenu kluczyka tkz włączenie zapłonu ona się zapala potem gaśnie a potem powinno się odpalac autko no i tak jest zgaśnie itd i na benzynce jest wszystko pięknie niezapala się i nic się nie dzieje ale jak przełącze na gaz to odrazu się zapala i świeci cały czas podczas jazdy na gaz... Silnik pracuje normalnie nic sie podejrzanego nie dzieje... Ma ktoś może jakiś pomysł? Pozdrawiam!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: piotrek Re: Honda Concerto pomarańczowa kontrolka IP: 80.48.187.* 03.02.08, 00:26
      instalacja gazowa do dupy....
      Może wystarczy prawidłowe podłączenie i wyregulowanie
      • Gość: Przemo Re: Honda Concerto pomarańczowa kontrolka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.08, 19:54
        Dzięki bardzo tak też myślałem instalacja niby BRC także powinno być ok pojade na przeląd do jakiejś firmy zajmującej się gazem...Pozdro!
        • Gość: kiko Re: Honda Concerto pomarańczowa kontrolka IP: *.ip.netia.com.pl 12.02.08, 22:00
          Witam, mam też ten sam model i działo mi sie podobnie... Nie wem czy
          zauważyłeś ale czasami ta kontrolka sie żarzyła tak lekko , byłem u
          gaziarzy i po przeglądzie gazu mi sie już nie pojawia...
          Powiedziałem im to pewnie coś poustawiali... Nie wime do tej pory
          dlaczego tak sie działo...
          • Gość: Mati Re: Honda Concerto pomarańczowa kontrolka IP: *.chello.pl 04.06.08, 17:36
            auto podczas jazdy na gazie daje informacje ze niedostaje paliwa
            takiego jakie zalecil producent.to nic powaznego a ci gaziarze
            pewnie wykrecili zarowke albo zrobili obejscie czy cos.w czasie
            zapalania auta czyli gfdy kluczyk jest przekrecony ale silnik nie
            pracuje to ona pali sie chwile i tak jest w kazdym modelu.
            w gruncie rzeczy to nic takiego gorzej gdy w aucie nie ma instalacji
            gazowej a w czasie jazdy sie zapala
            pozdrawiam hondziarzy ;)
            • Gość: witas Re: Honda Concerto pomarańczowa kontrolka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.08, 17:26
              mam ten sam problem byłem w serwisie hondy odczytali kody błędu z kąputera okazało się że to jest sąda lambda orginalna kosztuje 300zł a zamiennik lecz dobry robiony przez NGK 180zł w serwisie doradzili wymiane lecz dopiero gdy będzie odczuwalna utrata mocy silnika lub gdy na wolnych obrotach wskaznik obrotomierza będzie się wachał między 500 a 100 sąda jest odpowiedzialna za dawkowanie paliwa często się zdarza awaria po zamontowaniu gazu mówili ze to normalne
    • Gość: Nutter Re: Honda Concerto pomarańczowa kontrolka IP: *.toya.net.pl 21.06.08, 16:20
      Zostaje Ci sprawdzic kod bledu Check Engine. Sposob: kiedy zapali Ci sie zolta
      kontrolka Check Engine to nie gas samochodu, zostaw wszytsko tak jak jest i
      zobacz diode na komputerze (kod bledu). Komputer(metalowa puszka z dioda na
      srodku) znajdziesz w nogach pasazera z przodu. musisz podnies dywanik. Policz
      ile razy zapali sie dioda- napisz mi a ja powiem Ci jaki blad zglasza samochow.
      pozdrawiam
      • Gość: klexiu Re: Honda Concerto pomarańczowa kontrolka IP: *.szczecin.mm.pl 19.07.08, 16:50
        Nutter? ten sam z HTC ? Ja tez mam ten problem. odczytam kod i tez sie odezwe...
    • af67 Re: Honda Concerto pomarańczowa kontrolka 19.07.08, 20:27
      albo jakis madry co zakladal tam gaz nie zalozyl odpowiedniego
      miksera, tez beda takie numery z kontrolka, bo nie dostaje
      odpowiedniej mieszanki paliwa
      • Gość: wojtas Re: Honda Concerto pomarańczowa kontrolka IP: *.adsl.inetia.pl 21.07.08, 00:06
        w mojej concerto jest tak samo z tym malym wyjatkiem ze nie mam gazu... Kiedys
        pamietam ze rowniez wystepowal ten problem , ale wymienilem Sonde Lambde i
        zdialalo przez 5 lat elegancko. Teraz nic nie bede robil bo tak naprawde poza
        dioda nic sie nie dzieje... Czasem sie wlacza na bardzo rozgrzanym silniku np.
        podczas WIELOgodzinnej jazdy nad morze... Jakos sie tym faktem nie przejmuje. ;-)
    • Gość: ptysiu Re: Honda Concerto pomarańczowa kontrolka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.08, 23:07
      Witam. ja też to mam w swojej hondzie że pili się lampka na gazie, a
      dzieje się tak przez odcięcie wtrysku które jast zrobione na gazie
      bo wtedy komputer niewidzi wtrysku i dlatego pali sie ta lampka. Z
      tym można jeżdzić i nic się niedzieje. Pozdrawiam
    • Gość: grzes Re: Honda Concerto pomarańczowa kontrolka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.08, 17:28
      czy ktos wie czemy po zapaleniu hondy przejade kawałek i zgasze auto
      to potem nie chce zapalic az ostygnie silnik dopiero zaskoczy zapłon
      • Gość: Bartek Re: Honda Concerto pomarańczowa kontrolka IP: *.multimo.gtsenergis.pl 29.08.08, 16:37
        W aparacie zapłonowym jest taki mały moduł impulsator albo jakoś tak się to
        nazywa, jego koszt jest dość znaczny. Miałem taki sam problem chyba trzeba
        liczyć około 300zł :/
        • Gość: Brand Re: Honda Concerto pomarańczowa kontrolka IP: *.rrserwis.pl 10.09.08, 00:19
          Ad.1 Jadąc kawałem na gazie i zapala się "żółta lampka" - zmiana emulatora sondy
          na inny model (trzeba dobrać do instalacji). W rzeczywistości "inne spaliny" ze
          spalania gazu powodują reakcję komputera na odchyłki od "normy". Jeśli czerwona
          dioda w kompie nie miga więcej niż raz po przekręceniu kluczyka to jest ok.

Ad2. Nie zapala na ciepłym silniku - przelutowanie styków w przekaźniku pompy
          paliwa powinno pomóc.
      • Gość: robson Re: Honda Concerto pomarańczowa kontrolka IP: *.adsl.inetia.pl 20.09.08, 23:14
        jak silnik nie zapala na cieplym to wymien przekaznik pompy paliwa znajduje sie
        on za radiem i bedzie ok
    • Gość: Bogdan Re: Honda Concerto pomarańczowa kontrolka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.08, 14:54
      Witam.
      Jest to prawidłowy objaw.Wyjaśnię dlaczego.
      Kontrolka pomarańczowa to jest od pompy paliwa przy włączeniu zapłonu powinna
      się zaświecić trzeba poczekać aż zgaśnie wtedy można uruchomić silnik na
      benzynie nie wolno uruchamiać jak się świeci bo można uszkodzić pompę paliwa po
      osiągnięciu 3000 obrotów przełąncza się na GAZ i wtedy znowu zapala się
      pomarańczowa kontrolka to znak że pompa paliwa jest odłączona.tak jest u mnie.
      • Gość: Kowal Re: Honda Concerto pomarańczowa kontrolka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.08, 18:40
        Witam
        Mam podobne problemy. Po zapaleniu auta i przejechaniu kilku kilometrów zapala
        mi się żółta kontrolka.
        • Gość: as Re: Honda Concerto pomarańczowa kontrolka IP: 212.2.99.* 01.11.08, 07:51
          Ja nie mam gazu a zdarza sie, że podczas jazdy zapali się ta
          pomarańczowa kontrolka i zaraz gaśnie silnik.Pokazuje kod błędu 16.
          Może ktoś wie co jest przyczyną. I mam też problemy z uruchomieniem
          silnika kiedy jest nagrzany.
        • Gość: drek Re: Honda Concerto pomarańczowa kontrolka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.08, 17:13
          mam podobny problem juz od bardzo dawna jak jeszcze moje auto bulo piekne i nowe bylem z tym problemem w niemczech w serwisie i powiedzieli mi ze pod nogami pasazera z boku jest czujnik i mam go skasowanego jak wymienie to bedzie ok ale juz minelo kilka ladnych lat ja sie przyzwyczailem ze jak z kims jade to sie pyta co to sie swieci to jade dalej juz nie wnikam szczegulnie zapala sie gdy jest tz.pogoda barowa
      • Gość: Raf Re: Honda Concerto pomarańczowa kontrolka IP: *.ds12.agh.edu.pl 15.11.08, 22:52
        Mam to samo. Concerto jest wyposazona w sonde lambda. Jak zapala sie auto na
        benzynie to nie swieci bo sklad mieszanki jest prawidlowy. Przy przelaczeniu na
        gaz mieszanka jest ubozsza i dlatego kontrolka sie zapala. Tak mi tlumaczyli.
        Czy nic sie nie dzieje? Komputer wchodzi w tryb awaryjny. Sprobuj przekroczyc na
        3, 4 biegu 3500 obrotow to bedzie odcinal zaplon. Przyjemne to to nie jest.
        Slyszalem , ze zrobienie z tym pozadku nie jest proste ani tanie a do tego nie
        kazdy zrobi to tak jak ma byc. Dla mnie gra niewarta swieczki. Na zapalonej
        kontrolce mozna smialo jezdzic na gazie.
    • Gość: HONDA Re: Honda Concerto pomarańczowa kontrolka IP: *.toya.net.pl 13.06.09, 00:35
      Nie wiem mi sięzdaje że jak założyłeś instalacje gazową to musisz ustawić zawory
      może dlatego na gazie się pali
      • Gość: diabeel Re: Honda Concerto pomarańczowa kontrolka IP: *.gorzow.mm.pl 31.07.09, 23:43
        a kto z Was tak naprawde ma sekwencyjna instalacje? Ja mam firmy BRC tylko ze
        sekwencje i zero problemow:) Jak juz gazujesz Honde to chociaz z klasa:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka