Dodaj do ulubionych

Auto gaśnie na gazie. POMOCY!!!!!!!!!!

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.03, 16:16
Witam wszystkich!

Niedawno kupiłem poloneza na wtrysku 1.6 GLI z instalacją gazową. Podczas
jazdy na gazie silnik gaśnie jeżeli np.:
- wrzucam na luz dojeżdżając do skrzyżowania,
- gwałtownie przyhamuję,
- redukuję bieg i zbyt długo mam wciśnięte sprzęgło.

Co może być tego przyczyną? Dodam że dzieje się tak na wyższych biegach
(3,4,5). Dodatkowo podczas jazdy na gazie co jakiś czas świeci się
dioda "check engine" od układu wtryskowego.

Może ktoś miał podobny problem i pomoże mi go rozwiązać?

I jeszcze jedno pytanko: jakie jest średnie spalanie gazu i benzyny dla tego
typu silnika w mieście i na trasie?

Z góry wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi
mayday
Obserwuj wątek
    • Gość: voytex Re: Auto gaśnie na gazie. POMOCY!!!!!!!!!! IP: *.centrala.pbk.pl 27.10.03, 17:58
      miałem podobnie, na zakrętach, przy hamowaniu, lub przy wrzucaniu na luz.
      pomogła wymiana filtra gazu (koszt ok, 20zl) - byl calkiem zapchany,
      Jezeli nie to, to moze byc membrana w parowniku, wtedy jest wiecej zachodu z tym

pozdr.
      powodzenia
      • jaandrew Re: Auto gaśnie na gazie. POMOCY!!!!!!!!!! 27.10.03, 18:54
        jedz do fachowca na regulacje jak masz auto niedawno kupione to powinienes sie
        udac jak najszybciej bo niespodzianek morze byc wiecej
        • Gość: mayday Re: Auto gaśnie na gazie. POMOCY!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.03, 10:26
          Dzięki za odpowiedź

Byłem u mechanika na regulacji, wymieniłem wszystkie elementy które powinno się
          wymienić po zakupie auta (płyny, itp), wymieniłem też filtr gazu i nic. Jedyne
          co mi przychodzi do głowy to wymiana reduktora. Niestety jest to koszt 400-
          500zł i wolałbym tego uniknąć więc szukam innych rozwiązań.

pozdr
          mayday
          • Gość: Skóra Re: Auto gaśnie na gazie. POMOCY!!!!!!!!!! IP: *.aster.pl / *.acn.pl 27.11.03, 19:13
            Wymieniałem niedawno parownik/reduktor/-Skoda Octavia z silnikiem VW 1.6 101kM
            i zapłaciłem 250zł/same membrany kosztują 100zł/.Nie wierzę,że parownik w
            Polonezie jest bardziej skomplikowany i droższy
      • Gość: mayday Re: Auto gaśnie na gazie. POMOCY!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.03, 10:31
        Dzięki

Wymieniłem już wcześniej filtr gazu i nic. Jeżeli jest to membrana to będę
        musiał wymienić cały reduktor (400-500zł) a wolałbym tego uniknąć.

pozdr
        mayday
        • jaandrew Re: Auto gaśnie na gazie. POMOCY!!!!!!!!!! 28.10.03, 17:19
          a jadac na benzynie problem nie istnieje?

pozdrowionka
          • Gość: mayday Re: Auto gaśnie na gazie. POMOCY!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.03, 08:08
            Nie, na benzynie wszystko jest OK.

pozdr
            • Gość: andreew Re: Auto gaśnie na gazie. POMOCY!!!!!!!!!! IP: *.net.pulawy.pl / *.net.pulawy.pl 20.12.03, 19:59
              Mialem takie same objawy i pomogla wymiana cewki zapłonu - koszt - ok 40zł.Od
              tamtej pory polonez super
    • Gość: smyka Re: Auto gaśnie na gazie. POMOCY!!!!!!!!!! IP: *.kasa-chorych.silesia.pl 29.10.03, 08:43
      Witam, z gasnieciem silnika mialem podobne problemy. Nic nie pomagalo, jedyne
      co moglem zrobic (nie mam na razie funduszy na wymiane reduktora) to zmienic
      gaz i odkad tankuje na dobrych stacjach - przewaznie Shell i BP problem znikl.
      Normalnie spala mi okolo 11.5 - 12.00 litrow, zima oczywiscie bedzie wiecej.
      Pisze normalnie, bo ostatnio zaczal mi palic 17 litrow..... takie hocki-klocki
      tez sie zdarzaja :))
      • Gość: mayday Re: Auto gaśnie na gazie. POMOCY!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.03, 11:27
        Dzięki za pomoc. Na gazie z dobrych stacji sytuacja jest bez zmian.

pozdr
        mayady
        • Gość: Tomek Re: Auto gaśnie na gazie. POMOCY!!!!!!!!!! IP: *.zwm.punkt.pl / 10.5.48.* 30.10.03, 07:43
          wejdź na strone www.autocentrum.pl/index.php3?
          FF=76&fid=38afe7fb517b2233aca3c3ce73dbbb51 i na "LPG", myśle że tam dostaniesz
          odpowiedź.
          • Gość: mayday Re: Auto gaśnie na gazie. POMOCY!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.03, 10:01
            Dzięki, super strona!
    • Gość: Marian Re: Auto gaśnie na gazie. POMOCY!!!!!!!!!! IP: *.p.lodz.pl 30.10.03, 12:13
      Pierwsza część pytania gaśnie bo jest zbyt dużo powietrza w mieszance. Dzieje
      się tak gdy podczas szybkiej jazdy wdmuchiwane jest powietrze do kolektora. Ja
      mam zrobiony taki zwód - częściowo wyciągnięty przewód gumowy doprowadzający
      powietrze do filtra, pomaga
      Kontrolka się pali bo to jet auto z katalizatorem i kiedy jedziemy na gazie to
      sonda lambda głupieje. Nie będę się wdawał w szczegóły można to ominąć ale nie
      ma potrzeby to nic groźnego. Sam mam Opla Astrę 1.6 obiawy takie same ale już
      nie gaśnie.
    • Gość: auto plus Re: Auto gaśnie na gazie. POMOCY!!!!!!!!!! IP: *.fuchs.pl 30.10.03, 21:28
      Większość warsztatów montujących gaz do samochodów z wtryskiem paliwa zapomina
      o tym , że zasada działania zasilania gazem jest identyczna jak w samochodzie
      z gaźnikiem .
      Żeby nie przedłużać - samochody z wtryskiem paliwa mają ( zazwyczaj )
      przedłużane przewody do doprowadzania powietrza do kolektora ssącego . Przez
      te przewody ( rury ) doprowadzane jest zimne powietrze i co najważniejsze
      powietrze pod lekkim ale jednak ciśnieniem.
      Identycznie jak przy zasilaniu silnika z gaźnikiem - silnik nie może mieć
      podawanego powietrza pod ciśnieniem - ono musi być zassane
      W związku z tym - nie mam pojęcia jak wygląda układ zasilania w Polonezie ale
      jestem przekonany , że jest tam rura wyprowadzona do atrapy gdzie przy
      większej prędkości powietrze jest wpychane ( a powinno być jedynie zassane )
      do kolektora ssącego powodując zbyt dużą jego ilość w stosunku do podanego
      gazu .
      Powietrze takie jest rzeczą fantastyczną ale w autach z bezpośrednim wtryskiem
      paliwa - auta z turbinami , intercoolerami ale niestety nie w " sportowych
      gaziakach " .

Rada :
      Sciągnąć rurę zasilającą w powietrze i zamiast niej założyć aluminiową lub
      inną i co ważne zagiętą w tył samochodu - powietrze musi być zasysane nie
      wepchnięte do układu zasilania w powietrze

Pozdrawiam
      Szerokiej Drogi
    • Gość: tur Re: Auto gaśnie na gazie. POMOCY!!!!!!!!!! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 01.11.03, 17:11
      Wygląda na to że nie są właściwie ustawine obroty biegu jałowego dla rozgrzanego silnika. Można to zazwyczaj regulowac śrubką w reduktorze. Natomiast wpływ tzw. wtłaczania powietrza związanego z prędkością samochodu jest bardzo mało prawdopodobny. Ciśnienie to jest w zasadzie pomijalne w stosunku do podciśnienia w kolektorze ssącym zwłaszcza przy biegu jałowym gdy przepustnica jest prawie zamknięta.
      • Gość: tur Re: Auto gaśnie na gazie. POMOCY!!!!!!!!!! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 02.11.03, 11:46
        Z tym ciśnieniem jednak się trochę pomyliłem. Faktycznie może to miec wpływ na skład mieszaki.
        Reduktor reaguje na różnicę między ciśnieniem atmosferycznym a ciśnieniem z układu rozpylania gazu który jest przed przepustnicą. Stąd też to dodatkowe ciśnienie związana z prędkością samochodu zmniejszy różnicę ciśnień w reduktorze i zmniejszy ilośc gazu podawanego przez reduktor.
        Efekt ten można by skompensowac przez dostarczenie do reduktora powietrza z układu doprowadzającego
        powietrze np. z filtru powietrza.
    • bonzo7 Re: Auto gaśnie na gazie. POMOCY!!!!!!!!!! 02.11.03, 19:47
      Zgadzam się że to wina zbyt dużej ilości zasysanego powietrza , sam mam
      podobne objawy szczególnie po zmianie filtra powietrza na nowy , po paru
      tygodniach gdy się trochę zabrudzi wszystko wraca do normy
    • joana123 Re: Auto gaśnie na gazie. POMOCY!!!!!!!!!! 23.11.03, 18:46
      Witam, mam (miałem - bo nie zdarza śię to czesto) to samo , ale w Escorcie. U
      mnie pomogło przeniesienie chwytu powietrza z wlotu powietrza na dół - czyli z
      ziemi (nie gaśnie zawsze), drugi problem to gaz - najlepiej kupić troche
      droższy ale "firmowy", może też byś problem z czujnikiem wolnych obrotów
      (podpobno przegrzewa się i podaję błędne wartości).
    • Gość: ? Re: Auto gaśnie na gazie. POMOCY!!!!!!!!!! IP: *.acn.waw.pl 24.11.03, 19:45
      ?
    • Gość: sk Re: Auto gaśnie na gazie. POMOCY!!!!!!!!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.12.03, 15:20
      Nie wszyscy wiedza, ze trzeba zdjac rure wlotu "dynamicznego" powietrza. Rura
      wlotu do filtra powinna byc "swobodna" gdzies pod maska a nie jak w fabrycznym
      wykonaniu "z doladowaniem"!!! To podstawa zasilania gazowego!!!
      • trol7 Re: Auto gaśnie na gazie. POMOCY!!!!!!!!!! 16.12.03, 20:58
        Moja Corsa miała takie same objawy.Najpierw oczyściłem filtr gazu ,potem
        podkręciłem (tak mi się zdawało) wolne obroty.Sprawdziłem potem silniczek
        krokowy itd. Nic to nie dało.Pojechałem w końcu do warsztatu-powiedzieli że to
        wina bezpośredniego nadmuchu powietrza. Usunełem rurę od filtra.Silnik stracił
        moc.Dałem więc większą dawkę gazu. Oczywiście zaczoł więcej palić. No cóż
        pojechałem znowu do warsztatu, a mechanik mówi -aleś pan tu nakręcił,to trzeba
        uregulować! Coś przykręcił ,coś odkręcił, założył rurę od flltra-teraz powinno
        być dobrze-powiedział. Faktycznie , jak do tej pory(pół roku mineło) jeszcze to
        się nie powtórzyło Co było przyczyną -nie wiem- mechanik robił to bez pomocy
        jakichkolwiek przyrządów czy komputera. Silnik 1,4 z 1punktowym wtryskiem.
        • wikipati Re: Auto gaśnie na gazie. POMOCY!!!!!!!!!! 24.01.04, 11:17
          ja w hondzie rozwiazalem to tak ze czesciowo zakryłem (zatkalem)rurke
          doprowadzajaca powietrze i problem mi znikł sam :)
    • Gość: skdk Silnik krokowy IP: *.kra.cdp.pl / *.kra.cdp.pl 29.01.04, 23:06
      Miałem to samo.
    • Gość: iwona Re: Auto gaśnie na gazie. POMOCY!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.04, 19:09
      Musisz od nowa nauczyć się jeździć.Cały czas ciągnij na załączonym napędzie,
      żadnego sprzęgła,podjechań na biegu jałowym.Mam tak samo w Polonezie na
      monowtrysku.
      • Gość: ex_poldek Re: Auto gaśnie na gazie. POMOCY!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.04, 11:16
        polonezem 1,6i z instalacją gazową przejechałem 200 000 km i raz rzeczywiście
        pojawił sie problem z gasnacym silnikiem na biegu jałowym. W moim przypadku
        wystarczyło wyczyszczenie silniczka krokowego (a właściwie jego końcówki -
        diagności wiedzą jak to zrobić)...poza tym palił jak smok ale nigdy nie
        zawiódł:)
    • poznaniak Re: Auto gaśnie na gazie. POMOCY!!!!!!!!!! 23.02.04, 16:09
      Mam identyczny problem ze Skodą Felicią 1.3. Kolejni fachowcy od gazu tylko
      podłączają komputer i twierdzą, że instalacja gazowa jest OK. W desperacji
      zacząłem pytać ludzi - a to taksówkarza, a to sąsiada. Rada była taka, żeby
      odkręcić lekko wlot gazu przy reduktorze. Podkręciłem o 360 stopni i problem
      zniknął ! Po ponad 2 miesiącach ! Jutro jadę na pierwszy przegląd do firmy,
      która instalowała gaz. Powiem im o tym i jestem ciekawy ich reakcji. Jeżeli
      chodzi o potencjalne przyczyny natury technicznej, to możliwości jest mnóstwo:
      filtr gazu, filtr powietrza, świece, membrana w reduktorze, kierunek wlotu
      powietrza, brak ładowania...
      Chętnie wymienię się dalszymi doświadczeniami czy to na forum, czy w
      korespondencji prywatnej.
      Pozdrawiam,
      Sławek
    • Gość: rafal palaszewski Re: Auto gaśnie na gazie. POMOCY!!!!!!!!!! IP: *.e / 213.25.195.* 16.06.04, 21:04
      warsztat stara miłosna trakt brzeski 53
      Jeśli duży przebieg na gazie to jest to kwestia reduktora, jeśli mały to
      kwestia powietrza. Zmień jego dolot. Auto na gazie przy instalacji tradycyjnej
      ma samo pobierać sobie powietrze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka