domza2
13.04.13, 19:58
Pani psycholog oraz mamy? Jak śpią Wasze dzieci w podobnym wieku do mojej córki? Moja w czerwcu skończy 4 lata. Od zawsze spała kiepsko. Budziła się co najmniej raz w nocy. W wieku ok. 3 lat lepiej przesypiała noce. Były okresy bez budzenia się. Od jakiegoś czasu znów się budzi. Nie ma lęków nocnych ani koszmarów. Po prostu się budzi i twierdzi, że nie może ponownie zasnąć. Żąda czytania bajek.Najpierw z tym walczyłam, potem zobaczyłam, że często wystarczy przeczytanie krótkiej bajki i dziecko spokojnie zasypia, więc przestałam walczyć. Często wyje, krzyczy, gdy nie chcemy czytać, jej zdaniem tylko to pomaga jej zasnąć ponownie. W rozmowach zawsze mówi , że nic złego jej się nie śni. Gdy nas woła nie jest ani przestraszona ani zła, raczej w pogodnym nastroju. Te okresy budzenia się nie są z niczym związane, ani z chorobami, ani z powrotem do przedszkola, ani z ciepłem/zimnem w pokoju. Ponieważ miałam wrażenie, że córka po prostu przyzwyczaiła się do tych pobudek oraz eskaluje żądania czytania i to czytanie przedłuża się wprowadziłam jej zbieranie uśmiechniętych buziek za ładnie przespane noce (3 buźki =mała nagroda), bardziej, żeby sprawdzić, czy to taki nawyk, który może kontrolować przy odpowiedniej motywacji, czy to coś silniejszego od niej. Natychmiast dwie noce przespała bez problemu, ciesząc się rano z rysowania uśmiechniętej buźki. Wczoraj znów wstawała. Już nie wiem, co o tym myśleć. Od wszystkich słyszę, jak dzieci w nocy śpią , a my od urodzenia córki śpimy mało i kiepsko. Ja osobiście nie widzę przyczyn tego budzenia się, jest to dla mnie nieuchwytne, a nie chciałabym jej jakoś skrzywdzić przez ten cały system zbierania buziek. Poradźcie coś.