GoĹÄ: Mewa
IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
27.07.15, 16:43
Jestem zaniepokojona, ponieważ moja córka do tej pory nie znalazła przyjaciół mimo swoich 12 lat. Po wakacjach pójdzie do 6 klasy. Do naszego domu dzieci praktycznie z własnej inicjatywy nie zaglądają , nie pytają o córkę , nie dzwoni telefon. Gdy pytam o koleżanki , twierdzi ze ma ich dużo . Ale po szkole praktycznie prawie z nikim się nie spotyka poza incydentami, gdy umawia się z kimś na moja prośbę , chyba bardziej po to żeby mi udowodnić, ze przecież nie ma problemu. Córka jest bardzo skryta i nieśmiała . Po dlugim czasie powiedziała mi, ze pewna bardzo popularna koleżanka z jej klasy wyśmiewała się z niej i dokuczała jej, ale podobno tego już nie robi. Córka nie jest dobra w sporcie, ma problemy zdrowotne (zdiagnozowana astma) które powodują pewne ograniczenia fizyczne. Ale poza tym jest fajną, wesołą dziewczynką, niestety dość wrażliwą . Jej całą rozrywką są książki , gry komputerowe i telewizja. Co zrobić żeby jej pomoc znaleźć przyjaciół. Nie wiem jak z nią rozmawiać, aby jej nie urazić i nie pogorszyć jeszcze sprawy. Jak wzmocnić jej poczucie wartości i jak pomóc w zawiązaniu przyjaźni? A może należy udać się do specjalisty? Chciałbym jednak tak długo jak to możliwe zachować dyskrecje .