Dodaj do ulubionych

Mega-proste przystawki

14.09.10, 20:24
Dziewczyny, potrzebuję przepisu / rady na jakieś mega proste przystawki. Mam w sobotę gości - rodziców i teściów. Oczywiście obie mamy to boginie gotowania, przy których 4 gwiazdkowa restauracja może się schować. Jestem w 8 miesiącu ciązy i zasadniczo mam leżeć. Z daniami głównymi damy radę, ale potrzebuję pomysłu na jakieś bardzo proste przystawki. Idealnie jeszcze w wersji dla diabetyka tj. nie za dużo słodkich owoców, nie za dużo mąki, nie za dużo nabiału typu śmietana czy mleko.

Poradźcie plizzzz.
Obserwuj wątek
    • jul-kaa Re: Mega-proste przystawki 14.09.10, 21:03
      Szczerze? Ja w podobnej sytuacji prosiłam o przyniesienie czegoś ze sobą.
      (wiem, nie pomogłam...)
      • bathilda Re: Mega-proste przystawki 14.09.10, 22:24
        jul-kaa napisała:

        > Szczerze? Ja w podobnej sytuacji prosiłam o przyniesienie czegoś ze sobą.
        > (wiem, nie pomogłam...)

        Problem tylko w tym, że impreza jest z okazji rocznicy ślubu rodziców i zaproszenie do nas jest formą prezentu, żeby mama przy garach nie stała. Więc w drodze wyjątku nie bardzo mogę to rozwiązanie zastosować. Bo normalnie stosuję bez problemu ;).
        • jul-kaa Re: Mega-proste przystawki 14.09.10, 23:06
          Dobra, już wiem, że się czepiam, ale to są dwie rocznice? I rodziców, i teściów? Bo jak jednych, to sama wiesz...
          A jak dwóch, to męża do Batidy poślij, nawet nazwa taka wiesz, fajna ;) Tam i fajne ciasto kupi i jakieś tartaletki czy cuś.
          A Ty leż i mnie nie denerwuj!
    • polta Re: Mega-proste przystawki 14.09.10, 21:28
      Może jajka z nadzieniem (pieczarki, żółtka, majonez), kanapki na krakersach?

      Ewentualnie z sałatek:
      www.smaczny.pl/przepis,salatka_z_ananasem_i_czosnkiem
      www.mojeprzepisy.pl/Przepis/salatka_z_szynka_i_ananasem/
      Są pyszne, dość proste.
    • yo_anka Re: Mega-proste przystawki 14.09.10, 21:32
      mega proste to są wg mnie oliwki, papryczki z fetą i inne zakąskowe ze słoików gotowe :)

      nie wiem jak twoja dieta ale może:
      -melona zawiniętego w szynkę parmeńską (lub podobną)
      -łososia wędzonego z avocado skropione sokiem z cytryny
      -sałatka z łososia wędzonego na łódkach (listach cykorii)
      -szparagi w szynce wysmarowanej od wew serkiem typu Filadelfia z chrzanem w roladki
      -ewentualnie kupić gotowe wytrawne babeczki i napełnić jakąś sałatką (ale to już mączne)
      -a na ciepło podawane: śliwki suszone kalifornijskie zawinięte w cienkie plastry boczku i opieczone aby tłuszcz wyciekł (do środka może włożyć niespodziankę typu migdał, itp) - idealne do różowego portugalskiego wina wg mojej prywatniej opinii (śliwki też można namoczyć w alkoholu który się lubi przez grzaniem: jałowcówka, co kto lubi - ale to nie dla ciężarnej niestety :(
      • bathilda Re: Mega-proste przystawki 15.09.10, 09:50
        Yo_anka, aż mi ślinka poleciała. Chyba już mam swój typ :).
    • turzyca Re: Mega-proste przystawki 14.09.10, 22:06
      Pamietaj, ze prawie wszystkie czynnosci kuchenne oprocz zarabiania ciasta da sie robic na siedzaco.

      forum.gazeta.pl/forum/w,48129,104927463,105125801,zimna_przystawka_z_kurczaka.html
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,44876205,44877894.html
      tu jest caly fajny watek: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,89246050,89246050,0,2.html?v=2 - moja uwaga, jesli robisz z ciasta lub z pieczywa to nie wyglupiaj sie z wycinaniem koleczek. Kwadratowe tez sa smaczne.
      Poza tym wytrawne muffinki, bo szybko sie robia, a smaki mozesz wybrac dowolne.

      A w ogole to poszlabym w salatki i to z tych najprostszych.
      Podpowiedzi: forum.gazeta.pl/forum/w,48129,77693542,,Salatki_salatki_.html?v=2

      Albo w gotowce marynowane. Ale dla mnie kazda okazja jest dobra, zeby zezrec patisony od Rolnika. ;)
      • bathilda [OT] Siedzenie a leżenie 15.09.10, 12:34
        turzyca napisała:

        > Pamietaj, ze prawie wszystkie czynnosci kuchenne oprocz zarabiania ciasta da si
        > e robic na siedzaco.

        Ponieważ nigdy nie jest za wcześnie na naukę ;). W ciązy leżenie oznacza leżenie - chodzi o kierunek działania grawitacji. W pozycji siedzącej dziecko, uciska szyjkę analogicznie do pozycji stojącej. Na leżaco siłą rzeczy nie.

        P.S. A za porady oczywiście dziękuję
        • turzyca Re: [OT] Siedzenie a leżenie 15.09.10, 20:48
          O rany, tos mnie uswiadomila! Ja sobie to lezenie wyobrazalam jak przy chorobie, a nie tak zupelnie na plask. Chyba od ujrzenia dwoch kresek bede sie modlic do swietego Gerarda.
          • bathilda Re: [OT] Siedzenie a leżenie 15.09.10, 22:13
            Luzik Turzyca, to nie jest tak, że leżeć trzeba od dwóch kresek ;). Tylko na wyraźne zalecenie lekarza. W pierwszej ciąży w ogóle nie musiałam, teraz dopiero na ostatniej prostej. Choć oczywiście święty Gerard nie zaszkodzi :D.
            • agnesp76 Re: [OT] Siedzenie a leżenie 16.09.10, 08:42
              Bathilda dobrze mówi - na zalecenie lekarza, a ja dodam, że często zalecenie lekarza jest polegiwać (nie przemęczać się) i też plackiem nie trzeba leżeć :)
              • jul-kaa Re: [OT] Siedzenie a leżenie 16.09.10, 09:18
                Ja "leżałam" jakieś 2-3 miesiące na początku ciąży, ale stanowczo nie było to prawdziwe leżenie - inna była przyczyna, inne leżenie - w sumie raczej półsiedziałam.
      • jul-kaa Re: Mega-proste przystawki 16.09.10, 09:36
        Zrobiłam wczoraj TARTALETKI Z KARMELIZOWANĄ CEBULĄ I KOZIM SEREM z tego wątku: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,89246050,89246050,0,2.html?v=2
        Doskonałe!
    • adra_19 Re: Mega-proste przystawki 14.09.10, 22:18
      Polecam jako inspirację blog Smak Imprezy. Jest w całości poświęcony potrawom na przyjęcia i zawiera mnóstwo przepisów na przystawki i inne fingerfoody bardziej lub mniej skomplikowane.
      www.smakimprezy.pl/
    • anka_z_lasu koreczki 14.09.10, 22:33
      Np. kosteczka żółtego sera + plaster szynki/polędwicy zwinięty w harmonijkę + pomidorek koktajlowy + ewentualnie oliwka + ewentualnie kawałek owocu? (np. gruszka, kwaśne jabłko, winogrono). Całość nadziana na dłuższe szaszłykowe patyczki. O ile nie da się zatrudnić męża ;) to nawet możesz zrobić je sama - ułożysz się wygodnie w pozycji półsiedzącej i sobie ponawlekasz na patyczki :)))
      • maith Re: koreczki i inne uproszczenia 15.09.10, 03:19
        Jeszcze prostsza wersja (bez zwijania w harmonijkę) to kosteczka żółtego sera+kawałek kabanosa (łatwiej się go kroi)+kosteczka ogórka kiszonego czy konserwowego, jak wolisz.

        Z metod robiących wrażenie kosztem pracy jest też zrobienie dowolnych przystawek z kawiorem. Nie mam pojęcia, na stabilnym kawałku żółtego sera kładziesz troszkę ziarenek kawioru i dodajesz mały listek czegoś, nie wiem, może rukoli... bazylia i mięta mają charakterystyczne smaki, nie sprawdzałam czy pasują, mogą nie pasować...

        Na marginesie, nie wiem, co wymyśliłaś na danie główne, ale wiesz, najprostsza a robiąca wrażenie metoda, to wysłanie męża do piekarni po małe okrągłe chlebki i żeby Ci jeszcze bardziej ułatwić życie, do jakiejś dobrej knajpki zupowej (kiedyś był Marak, nie wiem, czy nadal istnieją). Chlebkom odkrajasz górę, wydrążasz bezpiecznie środek, nakładasz górę. Toto wystarczy trochę podgrzać w piekarniku, a zupę w mikrofali. Wlewasz zupę do chlebków pachnących jak świeżo upieczone i wrażenie od razu rośnie x10 :)
    • inez69 Śliwki w boczku 14.09.10, 22:59
      Wszyscy moi goście uwielbiają śliwki w boczku. Przygotowanie trwa 5 minut, a zawsze robią wrażenie i są naprawdę pyszne.

      Suszone śliwki (polecam z lidla w niebieskim pudełku z wieczkiem) owinąć w cieńskie plastry boczku, przebić wykałaczką żeby boczek nie spadł, wrzucic na patelnię, podlać odrobiną czerwonego wina lub syropu malinowego, zrumienić, przerzucić na talerz i czekać na zachwycone miny gości :)
    • slotna Re: Mega-proste przystawki 15.09.10, 00:28
      Jajka faszerowane na zimno, bez skorupek. Ugotowane nalezy obrac, przeciac wzdluz na pol, wydlubac zoltka, nastepnie rozgniesc widelcem i zmieszac z czym sie lubi. Drobno pokrojona szynka (sama uzywam wedliny z indyka), szczypiorek i majonez daja bardzo ladny efekt kolorystyczny, anchovies - intensywny smak, pieczarki tez sa bardzo smaczne, ale nalezy je przesmazyc i dobrze doprawic, wiec wiecej roboty. Masa nalezy wypelnic wglebienia po zoltkach. Banalne, pyszne, mozna przyozdobic dodatkowo (chocby tym szczypiorkiem), moze polezec w lodowce.
    • ocisza Re: Mega-proste przystawki 15.09.10, 09:57
      Paluszki krabowe i sos tysiąca wysp (kupić gotowy) - przełożyć na miseczki i tyle roboty, a ja uwielbiam (wciąga jak chipsy).
      Pomidory z mozarellą - pokroić pomidory i mozarellę w plasterki, poprzekładać, skropić oliwą i jeśli się ma to położyć tu i ówdzie listek świeżej bazylii. Ja trochę solę choć to chyba niezgodne ze 'sztuką'.
    • felisdomestica Re: Mega-proste przystawki 15.09.10, 10:31
      1. Pomidory faszerowane niebieskim serem pleśniowym, zapieczone w piekarniku aż serek się rozpłynie. Odcina się "wieczko", wybiera środek pomidorka, napycha serkiem, przykrywa wieczkiem i zapieka. Oryginalnie z grilla, może być z mikrofali albo z piekarnika. palce lizać.

      2. Mięta w cieście naleśnikowym, smażona na głębokim oleju. Młoda gałązka mięty, maczana jest w cieście i rzucana na patelnię. Niezwykle wykwintna w smaku potrawa, mięta staje się krucha i delikatna, ciasto musi być chrupiące. Podaje się prosto z patelni i to jest jedyna wada tej potrawy, bo nie da się jej wcześniej przygotować. To jedna z najlepszych rzeczy jakie jadłam w życiu.
      • jul-kaa Re: Mega-proste przystawki 15.09.10, 13:23
        felisdomestica napisała:

        > 2. Mięta w cieście naleśnikowym, smażona na głębokim oleju. Młoda gałązka mięty
        > , maczana jest w cieście i rzucana na patelnię. Niezwykle wykwintna w smaku pot
        > rawa, mięta staje się krucha i delikatna, ciasto musi być chrupiące. Podaje się
        > prosto z patelni i to jest jedyna wada tej potrawy, bo nie da się jej wcześnie
        > j przygotować. To jedna z najlepszych rzeczy jakie jadłam w życiu.

        I nie mogłaś tego napisać, niedobra kobieto, ZANIM pojechałam po zakupy...?
        • felisdomestica Re: Mega-proste przystawki 15.09.10, 16:06
          Mięta nie zając, nie ucieknie z supermarketu:-).
    • marciasek Re: Mega-proste przystawki 15.09.10, 18:38
      Caprese zawsze się sprawdza: plastry pomidorów przekładane mozzarellą, polane oliwą i posypane listkami bazylii. Sekret tkwi wyłacznie w jakości składników. Do tego bagietka włożona na chwilkę do piekarnika (termoobieg) w celu odzyskania chrupkości.

      I jeszcze mam pytanie o związek cukrzycy z nabiałem: laktoza? Pytam, bo moja teściowa ma jakąś tabletkowo leczoną cukrzycę i skarży się na problemy z tolerancja nabiału - może nie wie o czymś, o czym wiedzieć powinna?...
      • marciasek i gravlax! 15.09.10, 18:49
        prościzna: kupujesz świeży filet z łososia ze skórą i pęczek koperku. Rybę myjesz, wycierasz, kroisz na 2 równe części. Po stronie mięsa (nie skóry) posypujesz grubo mieszanką soli i cukru w stosunku 1:1. Składasz te dwie części mięsem do siebie jak kanapkę, pomiędzy nie wkładając niepokrojony koperek (całe gałązki). Duuużo koperku. Owijasz szczelnie folia spożywczą, wkładasz do jakiejś miski (ja używam owalnego naczynia żaroodpornego) i do lodówki na min. 24 godziny. najlepiej na 48. Raz dziennie obracasz. Dobrze jest rybę czymś obciążyć. Np. słoikiem z wodą, ciężka deseczką itd. Z ryby będzie wypływał płyn - tak ma być. Przed podaniem wyciągasz rybę z lodówki, wyrzucasz koperek, posypkę ścierasz ręcznikiem papierowym (można też wypłukać zimną woda i wysuszyć) i ostrym długim nożem skrawasz ukośnie plastry, tak, by nie dochodzić do skóry. Po skrojeniu ryby powinna ci zostać sama skóra. Do ryby robisz sos: sok z cytryny, oliwa (1:3), musztarda, miód, sól, świeży posiekany koperek. Składniki wlewasz do słoiczka, zakręcasz i trzęsiesz aż wytworzy się emulsja. Do tego podajesz sałatę lodową, awokado i białe pieczywo (np. bagietka odświeżona w piekarniku).

        Pycha, tylko nie wiem, czy taka rybę można w ciąży... :(
        • bathilda Re: i gravlax! 15.09.10, 18:53
          Marciasek, brzmi bombowo i na pewno kiedyś spróbuję. W ciąży nie wolno surowego mięsa ani ryb. I nie powinno się łososia bo zawiera metale ciężkie. A ja bym chyba nie dała rady zrobić coś tak pysznego i pozwolić gościom zjeść w całości ;).
          • marciasek Re: i gravlax! 16.09.10, 23:31
            Tak myślałam :(

            No ale gdybyś kiedyś się zdecydowała, podpowiem jeszcze, że ja takiego surowego łosia też się troszkę boję i dlatego zamrażam go na co najmniej 2 tygodnie. W razie, gdyby siedziały w nim jakieś pasożyty (choć w łososiach hodowlanych jest to ponoć bardzo mało prawdopodobne) - mrożenia nie przetrwają. Sposób podpatrzony u Norweżek.
      • bathilda [ot] cukrzyca i nabiał 15.09.10, 18:57
        marciasek napisała:

        > I jeszcze mam pytanie o związek cukrzycy z nabiałem: laktoza? Pytam, bo moja te
        > ściowa ma jakąś tabletkowo leczoną cukrzycę i skarży się na problemy z toleranc
        > ja nabiału - może nie wie o czymś, o czym wiedzieć powinna?...

        Tak, laktoza to cukier prosty, który bardzo szybko uwalnia się do krwi. A dodatkowo taka śmietana ma tłuszcz, który spowalnia tempo wchłaniania cukrów przez komórki organizmu. Ja mam (tylko) cukrzycę ciążową, nie dostaję leków za to muszę trzymać dietę. "Prawdziwy" cukrzyk zawsze moze sobie dostrzelić większą dawkę insuliny a ja muszę niestety być ciągle rozsądna :(.
    • zazulla Re: Mega-proste przystawki 15.09.10, 21:38
      1. Kremowy serek biały mieszasz z pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami (z puszki) i odrobiną chrzanu. Nakładasz na plaster szynki, zawijasz w rulonik i zawiązujesz szczypiorkiem.

      2. Plaster dużego salami z pieprzem, na to plaster mozzarelli, plaster pomidora, oliwka, polewa odrobiną oliwy. Należy jeść jak małe kanapeczki.

      3. Sałatka z tuńczykiem i jajkami.
      kuchennewzlotyiupadki.blox.pl/2010/03/Salatka-z-tunczyka-i-jajek.html
      Punkt pierwszy smakuje bardzo Lubemu i mi. Drugi zrobiłam raz i nie wyszło mi, bo miałam za grube i za duże plastry salami, zbyt pikantne i zdominowały potrawę. Sałatka robi się ekspresowo i bardzo dobrze smakuje.
      • marciasek punkt pierwszy zanotowany! 16.09.10, 23:23
        brzmi niezwykle smakowicie :) Przetestuję na pewno, ale muszę znaleźć jakiś zamiennik dla szynki, bo wędlin nie jadam. Pieczona w niskiej temperaturze polędwiczka wieprzowa lub indor się nada? Czy lepszy plaster porządnego sera, np. Bursztyn?
        • marciasek Widział ktoś w Krakowie chrzan firmy Ankorp?? 17.09.10, 23:25
          kurczę blade no, nigdzie nie ma chrzanu, który składałby się tylko z chrzanu i przypraw - bez oleju, bez konserwantów, bez emulgatorów :( Niby produkują taki w Krakowie, czyli tu, gdzie mieszkam, ale w sklepach próżno szukać. Do fabryki chyba w końcu pojadę...

          Widział ktoś w Krakowie chrzan firmy Ankorp?? To ci od kremu z gorczycy z miodem...

    • cielecinka humus nigelli 15.09.10, 22:10
      1 obrane ze skórki avocado
      łyżka soku z limonki ( może być cytryna)
      1/2 ząbku czosnku ( ja dodaje o wiele więcej)
      1/2 łyżeczki soli
      pieprz do smaku
      1 puszka 300 gr groszku zielonego odsączonego z wody.

      Avocado zmielić, dodać sos z limonki, czosnek, sól, groszek i znowu zmielić na pastę.
      Podajemy na malutkich kromeczkach pumpernikla ( czasami można dostać takie okrągłe )
      Zachwyca zawsze. Ma piękny zielony kolor i jest pyszny, znika w mgnieniu oka
      a wygląda mniej więcej tak
      zpierwszegotloczenia.pl/galeria/posty/obrazek-20811.jpeg
      • zazulla avocado 15.09.10, 22:52
        Jedno, dwa avocado wyłuskujemy łyżką, rozgniatamy widelcem w miseczce, dodajemy wyciśnięty czosnek i ciut solimy. Podajemy z krakersami (albo posmarowane, albo dopiero do posmarowania). Z czasem trochę ciemnieje na brązowo.
        • marciasek Re: avocado 16.09.10, 23:27
          Ja dodaję jeszcze koperek i sok z limonki albo cytryny. A ciemnieje warstwa, która styka się z powietrzem. Jest na to rada: przykryć naczynie z kremem avocado folią spożywczą w taki sposób, aby folia dotykała powierzchni kremu. Nie ma dostępu powietrza - nie ma utleniania. Sposób nr 2: wyrównać powierzchnie i polać oliwą (w wersji dla nieliczących się z cenami - olejem z avocado). działa na tej samej zasadzie co poprzednia metoda, ale dorzuca niepotrzebny tłuszcz, zatem ja stosuję sposób nr 1 :)
          • zazulla Re: avocado 16.09.10, 23:44
            Ja zjadam to w takim tempie, że nie zdąży ściemnieć :) A raczej jadałam :(
    • agnesp76 Re: Mega-proste przystawki 16.09.10, 08:46
      1. wspomniane wcześniej koreczki (nie mam konkretnego przepisu daję co mam), lubię mini-kolby kukurydzy - fajnie wyglądają (i smakują)

      2. do koreczków można zaliczyć - suszone pomidory z mozarellą, na wykałaczkę nadziewam koniec suszonego pomidora, następnie kulkę mozarelli i drugi koniec pomidora. Tworzy się taka łódka

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka