Dodaj do ulubionych

[LWW] kuchnia prosta, smaczna, zdrowa - przepisy

02.03.11, 07:54
zainspirował mnie 5minutowy schab Teresy :)
jestem matka pracującą, brakuje mi czasu, ale przyznaję, że niestety tez inwencji
prosze o objawienie mi swoich przepisów na dania proste w wykonaniu, smaczne, urozmaicone i niepracochłonne
tylko sprawdzone, i najlepiej takie, które dzieci tez lubią :)
Obserwuj wątek
    • boziaj Sałatka (brokuły, jajka, pomidory) 02.03.11, 08:00
      brokuły lekko ugotowane na parze (opakowanie mrożonych)
      jajka (liczba zmienna, mój M lubi duzo: 5, ale mogą być 3-4)
      pomidorki (obecnie koktajlowe, w sezonie małe mięsiste)

      brokuł wsypac do miski, jajka na ćwiartki, pomidory koktajlowe w całości
      sos: majonez + jogurt naturalny

      wariacje:
      + prazony słonecznik
      + pietruszka
      + wycisniety czosnek
      wersja letnio-obiadowa: + prazony słonecznik i podsmazona pierś z kurczaka (kostka)
    • kotwtrampkach Re: [LWW] kuchnia prosta, smaczna, zdrowa - przep 02.03.11, 09:46
      heh, dzieci są różne.. MOje zjada zupy-kremy , jedyna przyswajalna forma pietruszki i innych takich śmieci.. :np. brokułowa - (nazywamy ją zupą czarownicy z żabich skórek i krokodylich paszczy :)), pomidorowa, z pora (kroję, podsmażam, gotuje w wywarze, miksuję - czaem dodaję cebulę małą i 2 ząbki czosnku na 2 pory), cebulowa (nazywa sie zupa KREM - cebulowa byłaby niejadalna, hehe).
      Do tego ptysie lub grzanki. czasem kluseczki lub makaron. Wszystko można kupić w formie "gotowej".

      szybkie sa jeszcze naleśniki - zwłaszcza, jak dziecko samo nakłada farsz i zawija.
      • kotwtrampkach Re: zupy 02.03.11, 09:52
        co do przyrządzenia, warto się zastanowić, czy nie miksujemy czegoś, co psuje kolor. Por czy brokuł zmiksowany z marchewką daje nieciekawy efekt, lepiej pomarańczowe kawałki wyjąć - podobnie dynia zmiksowana z zieleniną..
        No i można wykorzystać wszystko - pomidorową robię nawet z soku pomidorowego (wersja najmniej zdrowa chyba - bo trudno mi zbadać zawartość pomidorów, których sama nie robiłam..).
        Podsmażam jak się coś da (por, pomidor, czosnek, cebula), gotuję, miksuję dobierając kolorystycznie z zielskiem i na talerz :)
        • pierwszalitera Re: zupy 02.03.11, 12:30
          kotwtrampkach napisała:

          > No i można wykorzystać wszystko - pomidorową robię nawet z soku pomidorowego (w
          > ersja najmniej zdrowa chyba - bo trudno mi zbadać zawartość pomidorów, których
          > sama nie robiłam..).

          Zdziwisz się. Pomidory w sokach, przecierach i te puszkowe pochodzą z sezonowych, gruntowych pomidorów, uprawianych w prawidłowych warunkach klimatycznych, dojrzewających w słońcu. Wtedy jest ich cała masa i muszą zostać szybko przetworzone. Co pomidorom nie szkodzi, bo najlepsze w pomidorach to likopen, a ten antyrakowy karotenoid działa tym lepiej, im dłużej pomidory się gotowało. Świeże pomidory dostępne na rynku muszą spełniać jednak inne kryteria. Klienci lubią pomiodory twarde, nieuszkodzone, o jednolitym, ładnym kształcie, dlatego zbiera się je jeszcze zielone. A poza krótkim sezonem to przychodzą do nas te cieplarniane, głównie z Hiszpanii i Holandii, hodowane pod folią przy dużej ilości zastosowanych pestycydów. Przy czym te holenderskie są jeszcze mniej obciążone. A ponieważ polskie rolnictwo wcale nie produkuje takich ilości żywności jak nam się wydaje, wielka część kupowanych u nas warzyw nawet w sezonie nie pochodzi z polskich upraw.
    • amoureuse Re: [LWW] kuchnia prosta, smaczna, zdrowa - przep 02.03.11, 12:04
      Chwilowo nie jestem dzieckiem ani nie mam w swoim otoczeniu dzieci, które jedzą coś innego poza cycem i butlą ;) dlatego nie wiem, co dzieci lubią, ale przepisami chętnie się podzielę:

      1. Zupa z kurczaka i pora (duża porcja), właściwie to nazwałabym ją potrawką :)
      1 kg piersi pokroić w kostkę, 2 duże pory w krążki (pory mogą być z zielonymi częściami). W dużym garnku rozgrzać trochę oleju, wrzucić pora i ok 5minut dusić. Wlać 2,5 l bulionu (może być z kostki, nie jestem ortodoksem w tych sprawach), doprowadzić do wrzenia. Dodać kurczaka. Skręcić gaz i gotować pod przykryciem ok 40-50 min, przyprawić pieprzem, solą. Podawać z ryżem.
      Czas: tyle co umycie i pokrojenie pora oraz mięsa.

      2. Letnia, hiszpańska zupa czosnkowa
      Główkę czosnku przesinąć przez praskę, podsmażyć w dużej patelni albo woku. Dodać posiekane 2-3 cebule, smażyć aż się zeszklą. 6 pomidorów sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w jakiekolwiek kawałki (i tak się rozpadną, ale ja wole mniejsze cząstki :), dodać do cebuli i czosnku na patelni. Kiedy pomidory zmiękną dodać ok 1l wody, doprowadzić do wrzenia. Doprawić pieprzem, solą, sosem sojowym i podawać z grzankami.
      Czas: ok 20 min, zależy jak szybko Ci idzie z pomidorami i czosnkiem.

      3. Bakłażanowe piramidki
      3 bakłażany pokroić w plastry, posolić i odstawić na pół godziny, po czym dokładnie opłukać. Ułożyć plastry na blaszce, na każdym plastrze dać: po cienkim plasterku cebuli, plastrze pomidora, odrobinie mięsa mielonego. Posypać startym serem żółtym i przyprawami, np przyprawami do pizzy. Polecam Prymat, nie ma glutaminianu sodu :)
      Czas: chwila, tylko długo się zapieka.

      4. Ryba
      Świeżego dorsza w mojej Rodzinie przyrządza się TYLKO według tego przepisu. Inne nam zwyczajnie nie smakują :D Zalewa na 5kg ryby:
      4 jajka
      4 łyżki suszonego czosnku
      sok z dwóch cytryn
      3 czubate łyżeczki soli
      3 łyżki pieprzu ziołowego
      2 łyżeczki estragonu
      Wszystko rozbełtać w misce, powinno mieć raczej rzadką konsystencję, jeżeli jest za gęste-dodać odrobinę mleka. I teraz robisz następująco: do pudełka dajesz filetów z ryby tak mniej więcej na 3/4 wysokości i uzupełniasz zalewą. Możesz zamrozić, ja właśnie trzymam w zamrażalniku kilka takich porcji. Po rozmrożeniu panierujesz już tylko fileciki w bułce tartej i pach, na gorący olej. Ryba jest boska, zaręczam :) Oczywiście nie trzeba mrozić, można smażyć od razu, chociaż warto potrzymać rybę w takiej zalewie przynajmniej jakąś godzinkę :)
      Czas: rozbicie jajek ;)

      5. Spaghetti z brokułami
      Kroisz 1 brokuła na małe różyczki (niestety, wyrzucasz "nogi"), podsmażasz z 2 ząbkami czosnku na patelni, mogą nawet lekko zbrązowieć. Do tego wrzucasz pokrojony ser pleśniowy typu lazur o wadze 100g i mały kubeczek śmietany, ew śmietany z jogurtem. Doprawiasz pieprzem, podawajesz z makaronem.
      Czas: ok 15 min

      6. Noodle
      4 pojedyncze piersi pokroić w kostkę i marynować przez noc w sosie sojowym pól na pół z sosem słodko-kwaśnym.
      Na patelni podsmażasz czosnek, ja czosnek uwielbiam, więc całą główkę, ale pół też starczy ;), dodajesz pierś, smażysz ok 5 min, następnie dodać 4 cebulepokrojone w drobną kostkę, 4 marchewki pokrojone tak samo i 3 papryki pokrojone w paski. Smażysz na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając i w tym czasie gotujesz makaron. Gdy marchewka zmięknie dodajesz pekinkę raczej drobno pokrojoną i makaron. Całość dusisz ok 5 min, żeby makaron się przegryzł, doprawiasz sosem słodko-kwaśnym i sojowym. Chińskie restauracje mogą się schować ;)
      Czas: Krojenie warzyw jest pracochłonne :/ ok 40 min.

      Mam nadzieję, że pomogłam :) Przepisy może niezbyt odkrywcze, ale smaczne ;)
      • amoureuse Re: [LWW] kuchnia prosta, smaczna, zdrowa - przep 02.03.11, 14:26
        i jeszcze sobie przypomniałam cuś takiego, według Nigelli:
        piersi, ile tam chcesz, kroisz w paski i zalewasz maślanką (niech naprawdę w niej pływają!), dodajesz ulubione przyprawy. Ja najczęściej daję samo curry, czasem odrobinę pieprzu cayenne, ale uwaga: mało soli, albo najlepiej w ogóle nie dawaj :) tak przygotowane piersi na noc wstawiasz do lodówki.
        Następnego dnia rozkruszasz krakersy (Tuc'i paprykowe-mniam, ale mogą być dowolne), ja robię to rękoma, bo duże kawałki tych krakersów są fajne. W krakersach obtaczasz piersi, na blachę, do piekarnika na 20-30 min i pyszne danie gotowe.
        Cały sekret polega na tym, aby przy obtaczaniu w krakersach na kawałkach kurczaka zostało jak najwięcej maślanki. Wtedy mięsko jest mięciutkie i pyszne :)
    • diuszesa Re: [LWW] kuchnia prosta, smaczna, zdrowa - przep 02.03.11, 13:00
      Sos błyskawiczny:
      sos podstawowy
      Na 2 osoby:
      Wstawic w czajniku 1 szklanke wody i czekać, aż się zagotuje. ;-) W tym czasie stopić w rondlu dużą łyżkę masła lub margaryny, wsypać czubata łyżkę mąki i wymieszać na zasmażkę. Po chwili rozprowadzić połową szklanki zimnego mleka, aż powstanie gęsta masa. Zestawic z gazu. Do szklanki wsypać 1 łyżeczkę jarzynki lub innej Vegety (chociaż najlepszy jest oczywiście domowy rosół lub wywar warzywny bądż mięsno-warzywny). Do tego czasu woda już się zagotowała ;-), zalać Vegetę, po czym wywar ten dodać do zasmażki. Zagotować.
      Można dodawac różne składniki, w zależności od tego, jaki chcemy uzyskać sos: koncentrat pomidorowy, koperek, chrzan, musztarde, kapary, korniszony. Tylko pieczarkowy robie inaczej, bo zamiast wywaru z vegety daję wywar, w którym gotowaly sie starte pieczarki.
      Sos ten jest szybki i ratuje mnie, gdy mam w domu np. tylko jajka i ziemniaki (wtedy robię jaja na twardo w sosie chrzanowym bądź musztardowym z ziemniakami; do tego najlepsza surówka z marchwi - śliczny szkolno-stołówkowy obiad ;-) Robię go też do kurczaka krojonego w kostkę i gotowanego na parze, do mięsa z rosołu, do białej lub nawet zwykłej kiełbasy (musztardowy, chrzanowy).


      Spaghetti z cukinią
      Wstawić makaron, w tym czasie cukinię pokroic w ćwierćpplastry, chwile podsmażyc na oliwie. Zetrzeć do niej kawałek świeżego imbiru i świeżego czosnku, wsypac troche chilli i pieprzu białego. Wcisnąć sok z o. połówki cytryny. Osolic. Wymieszać z ugotowanym makaronem, posypać startym serem.
    • agafka88 Curry z kalafiora i pieczarek 02.03.11, 13:46
      Przepis z galerii potraw, ze względu na dzieci można ograniczyć ilość pasty curry.

      1 kalafior podzielony na male rozyczki
      400 g pieczarek, w kawalkach
      1 cebula, posiekana
      200 ml mleka kokosowego (dałam 400)
      lyzeczka curry w proszku
      lyzeczka kurkumy
      lyzka czerwonej pasty curry
      sol, olej do smazenia

      Podsmażyć cebulę z czerwoną pastą curry na 2 łyżkach oliwy dopóki nie będzie miękka, dodać kalafior i pieczrki, smażyć 2 minuty. Dodać mleko kokosowe i przyprawy. Zmniejszyć płomień i gotować 15 min. Na koniec posypać kolendrą (jak ktoś nie lubi od biedy pietruszka)
      Podawać z białym ryżem lub chlemkami naan.

      • agafka88 Duńska zupa z porów 02.03.11, 13:49
        Ten przepis mam chyba z cincina. Robi się błyskawicznie, to jest jedyna potrawa, w której jadam serki topione. Będzie w porządku, tylko trzeba sprawdzić, żeby serek, który kupujemy zawierał głównie serek (mleko) a nie wodę i olej.

        Duńska zupa z porów

        Składniki:
        3 szt pora
        2 szt cebul
        4 łyżki masła
        1 litr wody
    • agafka88 Makarony 02.03.11, 14:06
      Jak ktoś chce mogę komuś podesłać bazę moich przepisów na maila, do tej pory mam 160 przepisów spisanych w jednym miejscu, wszystkie wybróbowane.

      90% sosów do makaronów robię w czasie gotowania się samego makaronu, tak więc szybke pyszne i zdrowe. Mam min take przepisy na szybkie makarony, jak ktoś chce, to przekopiuję:
      *tagiatelle z szynką i groszkiem
      *tagiatelle z pieczarkami i serkiem
      *Spagetti z anchois i bułką tartą
      *Spagetii z cukinią i boczkiem
      *Spagetti z anchois, jajkiem na twardo i szalotkami
      *penne z pieczarkami i szynką
      *penne z cytrynową cukinią i pomidorami (pycha, tym makaronem przekonałam mięsożercę do wegetariańskich potraw)
      *carbonara
    • agafka88 Placuszki z piersi 02.03.11, 14:11
      Placuszki drobiowe
      Autor (źródełko): agafka
      Data: 16-02-2010
      Kategoria: obiady, Potrawy z kurczaka.
      Ocena: 5
      Składniki:
      3 łyżki mąki
      3 szt jajek
      3 łyżki majonezu
      1 szt piersi z kurczaka
    • agafka88 Risotta 02.03.11, 14:16
      Jak z makaronami, dla chętnych przekopiuję przepisy, zdrowe, dosyć szybkie i pyyyyyszne:
      *cytrynowe
      *szparagowe
      *cukiniowe
      *z burakami (przygotowywane w piekarniku)
      *z pieczonym czosnkiem i chrupiącą posypką
      *ze szpinakiem i serem feta
    • agafka88 zupa paprykowa z cynamonowymi grzankami 02.03.11, 14:24
      przepis tu:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,121527147,121527147.html?v=2&wv.x=0
      Tak się okazało, że zupę robiłyśmy praktycznie w jednym czasie z Turzycą, wg. jej rady grzanki posypuję cynamonem w trakcie smażenia, zamiast dodawać do masła. Do zupy radzę dodać musztardę dijon, ja zresztą dodałam więcej niż w przepisie.

      Zupa bardzo mi smakowała.

      Widzę, że nieźle zespamowałam wątek ;)
      • agafka88 Re: do agafki prośba o bazę 02.03.11, 18:44
        Powysyłałam wszystkim osobom które się zgłosiły w tym wątku, jak ktoś się zgłosił a nie dostał, to niech się upomni na gazetowego.

        Prośby powycinałam, żeby nie spamować fajnego wątku.

        No i proszę dzielcie się Waszymi przepisami, im więcej inspiracji, tym lepiej :)
    • pierwszalitera Zupa wegetariańska z soczewicy 02.03.11, 15:07
      Soczewica jest smaczna, zdrowa, ze względu na roślinne białko świetną alternatywą do mięsa. Jest do tego niezbyt droga i zwykle lepiej znoszona (jelita) przez większość ludzi niż groch, albo fasola.

      Na garnek zupy ( jednodaniowy obiad, albo kolacja) potrzeba:
      250gram brązowej soczewicy
      warzywa do zupy (marchewka, por, pietruszka, seler) plus ząbek czosnku
      2-3 ziemniaki
      łyżka oleju rzepakowego, albo masła
      kartonik soku wielowarzywnego, albo pomidorowego
      trochę przypraw

      Soczewicę ugotować w wodzie koniecznie bez soli. Gotuje się przez to szybciej i nie potrzebuje zwykle dłużej niż 20-30 min. Gdy soczewica się gotuje, podrumieniamy chwilę w innym garnku na łyżce oleju pokrojone w zgrabną kosteczkę warzywa do zupy. To daje zupie aromatu, bo gotujemy bez mięsa i wegety (glutaminian sodu). Do włoszczyzny dorzucamy ziemniaki, też w kosteczce i zalewamy małą ilością wody. Tyle tylko, by warzywa były przykryte. Dodajemy sól, pieprz, paprykę, goździk (szczyptę zmielonego najlepiej), listek laurowy i gotujemy do miękkości 10-15 minut.
      Łączymy ugotowaną soczewicę z warzywami, dodajemy łyżeczkę roztartej z odrobiną płynu musztardy i uzupełniamy sokiem warzywnym z kartonika, by uzyskać lubianą przez nas gęstość zupy. Sok dodaje smaku i zupa ma też wtedy ładny, zachęcający do jedzenia kolor. Raz zagotować i ewentualnie doprawić do smaku. Super smakuje na kwaśno- słodko, znaczy z łyżeczką cukru i 2-3 łyżki octu jabłkowego do całego garnka. Albo z ostrą chilli i roztratym czosnkiem.
      Gdy wrzuci się do zupy kiełbaskę, ma się danie mięsne.
      • amoureuse i modyfikacja :) 02.03.11, 15:21
        Przypomniała mi się też szybka zupa soczewicowa, przepis z forum cincin, ponoć zupa wabi się Fakes ;)

        400g soczewicy (kolor bez znaczenia)
        300g pomidorów bez skórki lub z puszki
        3 marchewki i 3 cebule pokrojone w kostkę
        czosnek
        2 listki laurowe
        sól, pieprz, oregano, koncentrat pomidorowy
        ocet do smaku

        Tradycyjnie: cebulę i czosnek (przeciśnięty) podsmażyć w garnku, dodać marchew, soczewicę, zalać ok 2 litrami wody i gotować aż marchew i soczewica zmiękną. Dodać pomidory, koncentrat, przyprawić (bez octu), gotować jeszcze około 15 minut i na koniec doprawić octem (chociaż Luby stwierdził, że lepsze bez octu). Można podawać zupę z makaronem, jest wtedy baaardzo sycąca
        • pierwszalitera Re: i modyfikacja :) 02.03.11, 15:35
          Twoja zupy nie ma właściwie niczego, czego nie byłoby w mojej. ;-) Smakowo to ta sama kategoria. Twoja soczewica będzie się jednak dłużej gotowała i w tym czasie marchewka rozgotuje się na ciapę. Soczewica mięknie szybciej, gdy gotuje się ją osobno i w wodzie bez przypraw, soli i innych dodatków. Osobiście wielokrotnie sprawdzane. A gdy gotuje się soczewicę osobno, to można ugotować od razu większą jej ilość i poporcjowaną zamrozić. Wtedy kolejna zupa ugotuje się jeszcze szybciej.
          Jeżeli dodajesz do zupy ocet, musisz dodać też koniecznie trochę cukru. Taka jest zasada. Cukier neutralizuje ostrość octu i zostawia tylko lekką, interesującą kwaskowatość.
          • amoureuse Re: i modyfikacja :) 02.03.11, 15:40
            eee... nie ma ziemniaków, pietruszki, selera... Ja swoją robiłam tylko z czerwonej soczewicy, która szybko "dochodziła", więc marchewka była chrupiąca :)
            No i nie napisałam, że to jest zupełnie inny nowy przepis, tylko modyfikacja :)
            • pierwszalitera Re: i modyfikacja :) 02.03.11, 15:57
              amoureuse napisała:

              > eee... nie ma ziemniaków, pietruszki, selera... Ja swoją robiłam tylko z czerwo
              > nej soczewicy, która szybko "dochodziła", więc marchewka była chrupiąca :)
              > No i nie napisałam, że to jest zupełnie inny nowy przepis, tylko modyfikacja :)
              >

              No masz rację, nie ma pietruchy. ;-) Ale ja podchodzę do przepisów bardzo luźno i jak jakiegoś składnika nie lubię (albo nie mam akurat w domu), a nie jest on podstawą dania, to po prostu wywalam, albo daję czegoś innego. Dlatego cebula, por, pietrucha i seler, są dla mnie opcjonalne. Obie nasze zupy składają się jakby nie było z soczewicy, warzyw i pomidorowego akcentu. :-) Natomiast rodzaj soczewicy gra wcale nie małą rolę. Czerwona soczewica nie dosyć, że gotuje się błyskawicznie, to jeszcze smakuje inaczej. Jej delikatny smak (i kolor) znika trochę w tej marchewkowo-pomidorowej kompozycji. Czerwona soczewica smakuje za to wybornie (i ślicznie wygląda) w rosole z kurczakiem, z chilli, trawką cytrynową i mlekiem kokosowym. Taki azjatycka wersja zupy z kury.
      • agafka88 Re: Zupa wegetariańska z soczewicy 02.03.11, 15:26
        Soczewica jest genialna, ale niestety często niedoceniana. Robiłam ostatnio pasztet na podstawie przepisy Agnieszki Kręglickiej, ja dodatkowo zutylizowałam warzywa z rosołu, a zamiast czerwonej soczewicy użyłam brązowej soczewicy, bo nie chciało mi się iść do sklepu ;) Z lenistwa wszystko potem zmiksowałam, bo nie chciało mi się wszystkiego ładnie kroić. W domu wszyscy wcinali, nawet koleżanka z awersją do strączkowych. W tym pasztecie wyczuwalny jest akurat kmin rzymski (cumin, nie mylić z kminkiem), ale można użyć dowolny ulubiony zestaw przypraw. Ważne, żeby masa miała przed dodaniem jajek wyraźny smak. Pracy przy tym pasztecie jest bardzo mało, trzeba tlyko czasu na ugotowanie soczewicy, a potem pieczenie. Soczewicę można ugotować dzień wcześniej. Zamierzam w następny weekend upiec pasztet w wersji porowej.

        Pasztet z soczewicy
        Składniki:
        1 szklanka zielona soczewica
        warzywa z rosołu
        1 szt marchewki
        cebula
        kmin rzymski
        chili
    • agafka88 Re: Makarony 02.03.11, 15:33
      Dobra, to ja zaraz Wam wysyłam dziewczyny. Baza jest w programie outcook, ale wystarczy sobie przekopiować na dysk i nic nie trzeba instalować.
      Zaznaczam, że w programie zdjęcia nie są mojego autorstwa, kopiowałam sobie z blogów z których brałam przepisy, a czesami z internetu żeby mi się przyjemniej przeglądało przepisy, tak więc ze względu na te zdjęcia baza tylko dla lobbystek ;)

      Mam tam kategorię wegetariańskie, ale z części przepisów da się mięso wyrzucić bez większego ubytku dla potraw.
    • wodadobra Re: [LWW] Kotleciki ze świnki morskiej 02.03.11, 23:44
      U nas tak się nazywa kotleciki z piersi kurzęczych, których pierwowzorem są te z Mcdonalda.

      Piersi kroi się pod kątem w przekroju żeby uzyskać małe kotleciki - rozgniatam delikatnie ręką i oprószam mąką wymieszaną z solą, pieprzem i curry. Panieruję w bułce z z sezamem, siemieniem lnianym innymi groszkami i ekspresowo smażę na oleju.

      Maczane w sosach jakie kto lubi. Pycha.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka