kis-moho
23.10.11, 17:49
W związku z dyskusją, która się rozwinęła w poprzednim wątku, pozwalam sobie założyć nowy wątek - który mam nadzieję będzie z jednej strony źródłem inspiracji dla tych bardziej biegłych w kuchni, a z drugiej strony miejscem, gdzie ci mniej biegli (jak ja) mogą zadawać pytania o konkretne dania, albo o bardziej ogólne zasady pieczenia/duszenia/wyrabiania ciasta i innych tajemnic kuchennych.
Skoro już zaczynam wątek, to od razu zadam moje trzy pytania:
- jest już głęboka jesień, i chodzi za mną dynia. Po nieudanej próbie z zupą dyniową z curry (fuj!) postanowiłam zapytać bardziej doświadczonych lobbystek. Najchętniej przyjmę zupę albo inne danie bez piekarnika (chyba będziemy robić remont kuchni, więc jeszcze trochę bez tego piekarnika muszę żyć).
- marynowanie mięsa. Teoretycznie wiem z grubsza co i jak, ale podejrzewam, że to dopiero czubek góry lodowej. W czym, z jakimi przyprawami, jak długo, jakie mięso w jakich kombinacjach?
- oleje (to już pewnie niekoniecznie temat na notkę w blogu). Używam od zawsze słonecznikowego, rzepakowego, z oliwek i z pestek dyni - ale widzę w sklepie dużo więcej odmian. Nie wiem, z czym je jeść (na których smażyć, które do sałatek), i z obawy, że butelki będą się kurzyć na półce nie kupuję nic nowego. To samo zresztą dotyczy octów, których jest sto tysięcy różnych...