bromboosia
19.03.10, 08:08
Witam ponownie,
tym razem temat z innej beczki (zarobkowej). Jakoze wlasnie skonczylam doktorat i pomalu rozgladam sie za praca, pomyslalam ze jadac na wakacje do Australii moge tez poodwiedzac pare miejsc i porozgladac sie na miejscu. Dostalam jedna oferte pracy (mowa tutaj o postdocu na uniwersytecie, Sydney) i taka oto propozycje zarobkow:
Salary Level A: A$69,853 - A$74,715 per year, plus 17% employer superannuation plus leave loading
Niewiele mi to mowi bo nie znam warunkow zycia w Ozz, wiec jesli ktos moze mnie oswiecic co daje taka pensja (zyjac w Sydney przez ok 3 lata bo na tyle jest kontrakt) to bede wdzieczna. Jestescie w stanie okreslic koszty utrzymania miesieczne dla pary 30latkow w Sydney?
Narazie sie tylko rozgladam, bo prace mam. Ale skoro i tak bede na wyspie pomyslalam ze warto przegladnac oferty i troszke zaglebic sie w ten temat na przyszlosc. Dodam tylko, ze jestem biologiem molekularnym i pozycja postdoca na uniwerku to naturalny etap po doktoracie, zwykle projekt trwa 2-3 lata. W Szwecji (gdzie mieszkam) mamy mozliwosc albo dostawania nieopodatkowanego stypenium (bez zadnych socjalnych dodatkow) albo srednia pensje opodatkowana, ale pozwalajaca na swobodne zycie, posiadanie mieszkania, auta, wyjazdy na wakacje itp. Srednio wynosi to ok 31 000 euro rocznie.
Czy u Was place podaje sei zwykle netto czy brutto? Czy podatki sa stale czy zaleza od miejsca zamieszkania? Co moze znaczyc plus 17% employer superannuation plus leave loading? Czy ubezpiecznie zdrowotne/emerytura/urlopy rodzicielskie sa automatycznie wliczane czy sie to negocjuje? Bede wdzieczna za kazda wskazowke.
Dzieki i pozdrawiam
Agata