Dodaj do ulubionych

Dachowe panele sloneczne - produkcja pradu

17.09.10, 04:20
Czy ktos z Was je zainstalowal albo bedzie je instalowal wkrotce? Szykujemy sie do zalozenia paneli, na razie przegladamy informacje co do wydajnosci, cenowe i doplaty rzadowe oraz RECs. Jesli ktos z Was ma doswiadczenie lub opinie na ten temat, czy mozecie sie nimi podzielic?

Luiza-w-Ogrodzie
.¸¸><crying(((º>¸¸.·´¯`·.¸¸><crying(((º>¸¸.
Jak gadać z królikami
Obserwuj wątek
    • starypierdola Nie wiem jak u Ciebie, pogodowo i slonecznie. 17.09.10, 05:48
      Ale ja, w Kal, mam panel do ogrzewania wody.

Mam caly czas wode goraca, moze za wyjatkiem dwu czy trzech dni w roku kiegy musze podgrzewac elektrycznie. Reperacji zadnych (poza okazyjnym splukaniem kurzu z paneli). W sumie jak dotad oszczedzilem fortune ...

I to mimo ze zima czasem jest pochmurno przez kilka dni, i temperatura czasem spada ponizej 0 C (raz spadla do -1.7C - minus jeden przecineksiedem !!).

Czyli jak przyjedziez z wizyta nie bedziesz musiala oszczedac goracej wody, bo praktycznie za darmo smile)

Toalete tez ci pozwole splukiwac calym baniakiem, a nie tylko polowa smile)

Zadowolony i goscinny SP

• luiza-w-ogrodzie Re: Nie wiem jak u Ciebie, pogodowo i slonecznie. 17.09.10, 06:22
        SP, ja sie pytalam o produkcje pradu. Co do ogrzewania wody, sa trzy metody: czarne plastikowe weze ulozone na dachu, panele wodne i rury prozniowe (evacuated tube system). Na razie sie nie interesuje szczegolami, bo planuje do systemu ogrzewania wody miec gazowe wspomaganie grzewcze (booster) a gazu na razie nie podlaczamy, dopoki nie rozbudujemy domu.

Pozdrawiam z cieplego i slonecznego Sydney
        Luiza-w-Ogrodzie
        Jak gadać z królikami
        • iza42 Re: Nie wiem jak u Ciebie, pogodowo i slonecznie. 17.09.10, 06:51
          Widzialam kiedys taki dom ekologiczny, gdzie prad generowany byl wylacznie przez panele sloneczne, bylo to pare lat temu w NZ. Mieszkancy mieli troche trudnosci bo musieli bardzo liczyc sie z kazdym urzadzeniem, ktore pobiera elektrycznosc i oszczedzac praktycznie na wszystkim. Ja bym tak nie bardzo potrafila zyc ale co kto lubi. Ale moze teraz technologia poszla do przodu i panele sa wydajniejsze?
          Koszty instalowania takich paneli sa rowniez niebagatelne.
          • luiza-w-ogrodzie Re: Nie wiem jak u Ciebie, pogodowo i slonecznie. 17.09.10, 07:53
            iza42 napisała:

> Widzialam kiedys taki dom ekologiczny, gdzie prad generowany byl wylacznie prz
            > ez panele sloneczne, bylo to pare lat temu w NZ. Mieszkancy mieli troche trudn
            > osci bo musieli bardzo liczyc sie z kazdym urzadzeniem, ktore pobiera elektrycz
            > nosc i oszczedzac praktycznie na wszystkim. Ja bym tak nie bardzo potrafila zyc
            > ale co kto lubi. Ale moze teraz technologia poszla do przodu i panele sa wyda
            > jniejsze?
            > Koszty instalowania takich paneli sa rowniez niebagatelne.

Izo, panele sloneczne nie tylko sa wydajniejsze, ale coraz tansze. Dzieki wzrostowi ich popularnosci (i produkcji) oraz rabatow wprowadzonych przez rzad NSW w tej chwili przecietny system z instalacja kosztuje na czysto (po rabatach i sprzedaniu REC - Renewable Energy Certificates) okolo 3 tysiecy. Nadwyzki pradu sprzedaje sie do sieci po 60 centow za kWh (jako "zielona energie"). W sumie wydatek zwraca sie bardzo szybko.

W zeszla niedziele po raz dziewiaty zorganizowano Sustainable House Day. To australijska inicjatywa , dzien domow otwartych, gdzie mozna ogladac domy nowe albo stare, ktorych wlasciciele maja zainstalowane baterie sloneczne, systemy ogrzewania wody, zbiorniki deszczowki podlaczone do domu, oczyszczalnie sciekow, rozne energoosczedne urzadzenia, izolacje podlog, scian i dachu itp itd. Od kilku lat co roku ogladamy kilka domow. Oto, co bylo do zwiedzania w QLD: www.sustainablehouseday.com/queensland.php

Pozdrawiam
            Luiza-w-Ogrodzie
            Forum AUSTRALIA
            • kan_z_oz Re: Nie wiem jak u Ciebie, pogodowo i slonecznie. 17.09.10, 08:06
              Kupilam panele w lipcu. Mialy byc zamontowane na poczatku wrzesnia. Jeszcze sie nikt nie odezwal...hahaha Jedna ze spraw typu 'Barbara' w ANZ...
              Maja dzwonic w przyszlym tygodniu.

System 8 , 1.5 Kw, kosztuje $3300.00 z dofinansowaniem. Ma pokryc w 100% rachunki elektryczne naszego domu, czyli okolo $1500/rok. Woda, gotowanie - na gaz...

Jest juz kilkanascie domow na osiedlu z nimi...

Kan
              • docsq panele sloneczne to juz przeszlosc 17.09.10, 10:12
                jesli chodzi o generacje pradu to najlepiej do tego nadaje sie nowa technologia ceramic fuel cells - ogniwo to przerabia gaz na elektrycznosc + cieplo do ogrzewania wody. Juz o tym pisalem wczesniej. Mysl australijska (az ciezko w to uwierzyc), a wykonanie w Niemczech, bo tam maja fabryke. Pytac w Harvey Norman o BlueGen.

www.cfcl.com.au/BlueGen/

• luiza-w-ogrodzie Ceramic fuel cells 18.09.10, 01:42
                  Docsq, dziekuje za linka, moze komus sie przyda. Czytalam juz o tej technologii ale na tym etapie jest dosc droga a po drugie, generator jest napedzany gazem i trzeba policzyc jak sie ma wydatek na zuzyty gaz do uzyskanej elektrycznosci i ciepla. Zreszta w tej chwili nie mamy gazu, jak pisalam, podlaczymy go dopiero w trakcie rozbudowy domu. Panele sloneczne wydaja sie najlepszym rozwiazaniem w tej sytuacji, ale nie wykluczam zakupu owej gazowej elektrowni. Moze jako mysl australijska wejdzie do produkcji w Australii?

Pozdrawiam
                  Luiza-w-Ogrodzie
                  Pour vivre heureux vivons cachés - By żyć szczęśliwie, żyjmy w ukryciu.
                  • docsq Re: Ceramic fuel cells 18.09.10, 01:59
                    oczywiscie mam w tym swoj interes, jako inwestor w akcje CFU wink
                    • kan_z_oz Re: Ceramic fuel cells 22.09.10, 10:35
                      Moze nalezalo jednak w ta sloneczna zainwestowac??? Czekam na montaz juz 2 miesiace. Dzisiaj mi powiedziano, ze jest calkowita 'bonanza' z panelami w Sydney/okolice z powodu ogromnego zapotrzebowania...haha

Kan
        • starypierdola "SP, ja sie pytalam o produkcje pradu" 24.09.10, 14:39
          No popatrz; chcialem Ci sie przysluzyc i zblysnac, a tu psinco. Tough luck sad(

Have a good weekend anyway.
          SP
    • osmanthus Re: Dachowe panele sloneczne - produkcja pradu 24.09.10, 15:07
      Luiza,
      Wlasnie przebilam piane ze znajomym, co to sobie niedawno nabyl posiadlosc ziemska pod Canberra (ale juz w NSW). Szukajac mozliwosci zmniejszenia rachunkow za prad ( $1300 za 3 miesiace) postanowili zainstalowac sobie panele (3kW). Koszt - okolo 23 tys $. Po odliczeniu dofinansowania NSW - ca 11 tys. Podobno po 5 latach powinni zaczac wychodzic na swoje?
      Podobno rowniez nasze okolice oferuja optymalne warunki dla funkcjonowania paneli (kombinacja dlugosci dnia, wysokosci npm oraz temperatury). Pozyjemy, zobaczymy, jak mawiaja nasi przyjaciele zza Buga.
    • rat_canals Re: Dachowe panele sloneczne - produkcja pradu 26.09.10, 04:35
      w kalifornii coraz wiecej, wiele nowych osiedli buduja juz z panelami
      • kan_z_oz Re: Dachowe panele sloneczne - produkcja pradu 30.09.10, 01:47
        Nareszcie dzisiaj dostalam jakas date - montowanie po SBN - kolejka pol-roczna...

A jak Twoje Luizo zbieranie informacji???
        Kan
        • luiza-w-ogrodzie Re: Dachowe panele sloneczne - produkcja pradu 30.09.10, 11:35
          kan_z_oz napisała:

> Nareszcie dzisiaj dostalam jakas date - montowanie po SBN - kolejka pol-roczna.
          > ..
          >
          > A jak Twoje Luizo zbieranie informacji???

Kan, dzisiaj przyszedl na umowiona wizyte facet z firmy zakladajacej baterie sloneczne, my przygotowalismy dla niego zestawienie naszego zuzycia pradu z trzech ostatnich lat i byla dyskusja. Chyba trzeba bedzie zalozyc 15 paneli, w sumie 3kW, ale nie jestem pewna czy sie na naszym dachu zmieszcza.

Na dodatek mamy az trzy fazy. Jedna obsluguje gniazdka i czesc pieca w kuchni, do drugiej podlaczone sa lampy i druga czesc pieca kuchennego a trzecia to wylacznie grzanie wody. Buszmen powiedzial ze podlaczy prad tak, zeby najbardziej zarloczne urzadzenia (piec, pralka, lodowka, zmywarka i grzejnik corki) byly na jednej fazie i do niej podlaczymy panele. A przy rozbudowie domu koniecznie dodamy osobny system do ogrzewania wody (chyba zdecydujemy sie na australijski patent, tzw. "evacuated tubes").

Monter powiedzial nam ze samo otrzymanie zezwolenia z Energy Australia zajmuje 6-8 tygodni i ze EA dostaje okolo 300 zamowien dziennie! Do tego naklada sie brak wykwalifikowanych elektrykow, znajacych sie na panelach slonecznych, wiec nie dziwi mnie perspektywa polrocznej kolejki - a po drodze sa SBN i letnie wakacje.

Niedlugo parlament bedzie tez rozwazal ceny elektrycznosci. na razie za energie wyprodukowana przez panele sloneczne placa 60 centow, ale co bedzie dalej, nie wiadomo. RECs sa obecnie warte okolo 30 dolarow.

Nic to, informujemy sie dalej ;o)

Kan, mozesz mi powiedziec z jak firma bedzie zakladac Wam panele?

Pozdrawiam
          Luiza-w-Ogrodzie
          Jak gadać z królikami
          • kan_z_oz Re: Dachowe panele sloneczne - produkcja pradu 30.09.10, 13:19
            Zaklada Sanctuary Energy.
            Mam nadzieje, ze te 60c utrzyma rzad przez kilka dobrych lat, bo firmy energetyczne zakladaja panele wielu osobom za darmo w ukladzie 50/50. Tzn. pobieraja 50% produkowanego pradu przez 5 lat, za darmowa istalacje. Mam nadzieje, ze to pomoze utrzymac stawki, przez jakis czas...

Te 60c ma NSW i ACT - na 7 lat. Inne stany maja tylko 44c - ale na 20 lat.

Hahaha - z fazami to jeszcze nie doszlam.

Kan

• kan_z_oz Re: Dachowe panele sloneczne - produkcja pradu 31.10.10, 03:18
              Ceny za KW obnizone z 60c na 20c - hahaha
              Bravooo NSW state gov - kontrakty musza zostac utrzymane - Ci co juz zainstlowali lub zaplacili...zaplaca inni uzytkownicy energii, bo dla rzadu to zbyt wiele.
              Luv labor.

www.smh.com.au/environment/energy-smart/solar-flareup-will-burn-a-hole-in-every-pocket-20101030-17862.html
              Kan
    • kasi38 Re: Dachowe panele sloneczne - produkcja pradu 07.11.10, 06:43
      gdzies slyszalam ze wydajnosc jest slaba,,,,,ze to wszystko naciaganie...
      jestem osobiscie za niekonwencjonalna produkcja energii ale w tej chwili jeszcze nie dopuscili nas do tej wydajnej technologii...
      znajoma zalozyla panele...i automatycznie elektrownia podwyzszyla jej stawke za konwencjonalne uZywanie pradu,,,,czyli jak wydajnosc "solar" spadnie....rachunki i tak beda duze......taka moja opinia laika....moze sie myle
      • mtt44 Re: Dachowe panele sloneczne - produkcja pradu 18.12.10, 11:26
        Hi Luiza
        Nie bardzo wiem co chcesz wiedzic .
        To jest mniej wiecej moja specjalnosc , 1.5 kW -system najbardziej popularny max REC's + solar credit .
        1.5 kW to jest tylko teoria ,nie wiem jakie masz polorzenie dachu do North ,jaki nachyl ,czy pada na niego cien .To mozna poobliczac ale mniej wiecej zazwyczaj tracisz 20 % - czesciej sporo wiecej ..1.5 Kw raczej nie zaspokoi dziennego zapotrzebowania .Czajnik do wody to zazwyczaj 1kW .Przepisy sie nieco roznia od stanu do stanu ,to ze masz 3 phase nie robi wilekiej roznicy .Jedynie wiecej roboty na tablicy rozdzielczej .
        Hi
        Matt
        • luiza-w-ogrodzie Re: Dachowe panele sloneczne - produkcja pradu 22.12.10, 04:57
          Dzieki, Matt. Na razie plany odlozylismy na polke, bo nie mozemy sie zecydowac czy panele, czy tez sprobujemy ceramic fuel cells.

Luiza-w-Ogrodzie
    • luiza-w-ogrodzie Re: Dachowe panele sloneczne - produkcja pradu 22.12.10, 05:15
      W 2010 zainstalowano 100 tys. paneli slonecznych - wiecej niz w poprzednich 10 latach. Wczoraj ukazal sie artykul o wzroscie uzytkowania paneli slonecznych w AU:
      www.smh.com.au/environment/energy-smart/aussies-do-their-bit-as-solar-panel-use-surges-20101221-193q3.html
      Luiza-w-Ogrodzie
      Mówił Kon Fu Tse: Chcesz być szczęśliwy kilka chwil? Upij się. Kilka lat? Ożeń się. Całe życie? Załóż ogród...
      • keler_1 Re: Dachowe panele sloneczne - produkcja pradu 26.12.10, 09:04
        Witajcie

Temat paneli fotowoltanicznych to trochę z mojej branży więc dodam coś od siebie.
        Nie znam jeszcze specyfiki Australii - bo dopiero planuje wyjazd ale podstawy teoretyczne dla projektowania instalacji są wszędzie takie same. Aby całość inwestycji miała sens to trzeba obliczyć sumę poboru prądu wszystkich zainstalowanych w domu urządzeń: klimatyzacja, kuchnia, ogrzewanie ( Co i Cu), oświetlenie, inne urządzenia (np. komputer, telewizor).
        Zakładając iż:
        Klimatyzacja - 2000W
        Kuchnia -1000W
        Pralka - 800W
        Ogrzewanie (woda) - 500W
        Oświetlenie - 200W
        Inne urządzenia - 1000W
        Suma daje ok. 6000W
        Określa się tzw współczynnik jednoczesności - dla domu w Polsce ok 0,5 - a AU myślę że podobnie, daje to zapotrzebowanie na prąd w granicach ok 4000W.
        Czyli zaplanowana instalacja powinna mieć wydajność 4kW.
        Zmniejszyć zapotrzebowania na podbór prądu można osiągnąć poprzez zastosowanie oświetlenia LED.
        Według mnie najlepszym rozwiązaniem było by zastosowanie instalacji paneli fotowoltanicznych wraz z instalacją ogrzewania solarnego, gdyż bezsensownym jest przekształcanie energi słonecznej w elektryczną, a następnie w cieplną.
        Zgodnie z przedstawionymi wyżej założeniami najlepiej zastosować instalacje fotowoltaniczną o wydajności 3kW + instalacje solarną.
        Co do wykonania instalacji fotowoltanicznej 3 fazowej to koszty są nierelatywne duże z zyskiem z takiej instalacji - cena przetwornicy na 3 fazy.

P.S. czy a Australii występuje gaz LPG czy jest tylko gaz CNG ?
        • keler_1 Re: Dachowe panele sloneczne - produkcja pradu 26.12.10, 09:23
          A tak z ciekawości - ile kosztuje wykonanie instalacji w Australii ?
          • narfi Re: Dachowe panele sloneczne - produkcja pradu 27.12.10, 07:10
            .... a na co Ci te informacje jak Cie tu jeszcze nie ma?
            Zasady dzialania paneli FOTOWOLTAICZNYCH a nie FOTOWOLTANICZNYCH to my wszyscy dobrze znamy.Problemem jest ,ze nie znasz realiow australijskich.
            Z zasady domy australijskie maja kiepska izolacje ,a wbrew popularnym opiniom Australia to nie tropiki,zima trzeba domy ogrzewac .No a lato jednak jest gorace i bez chlodzenia ja bym
            zdechl bardzo szybko.
            Twoje zalozenia zuzycia energii mozna o dupe potluc.O ogrzewaniu nie ma co dyskutowac bo w zdecydowanej wiekszosci jest gazowe (CNG),natomiast ochlodzenie sredniego domu (250m
            kwadratowych) wymaga minimum 10 KW air-conditioner.
            Na oswietlenie przeznaczasz 200 W,to chyba zart.Wprawdzie na sile wciskaja nam oszczedne zarowki ,ale ludzie szybko sie orientuja ,ze ich swiatlo jest beznadziejne i obchodza to instalujac spotlights w suficie, typowo 50W kazda i roznego rodzaju halogeny do oswietlenia mniejszej przestrzeni,ktore juz nie jest tak oszczedne.Dla przykladu u mnie w domu (3 sypialnie) mam 40 spotlights x 50W = 2KW=2000W.Jasne ,ze nie wszystkie sie uzywa jednoczesnie,niemniej jest to duzo wiecej niz 200W.
            Teraz elektronika.3 dorosle osoby.Kazda ma swoj pokoj i swoja elektronike co oznacza 3 komputery z dodatkami,3 telewizory z dodatkami,3 Hi-Fi systemy.
            Lodowka 500L,zamrazarka ,dishwasher,pralka,suszarka plus tuzin czy dwa roznych malych gowien,ktore z pewnoscia zuzywaja duzo wiecej energii niz Ty zakladasz,np. baniak do gotowania wody wedlug Ciebie 1000W ,w rzeczywistosci wiekszosc ma 2400W.
            Wszystko razem wymaga solar panels system na jakies 15 KW = 15000W .Koszt instalacji +
            wszystkie elementy 5-10 dolarow za 1 W, w zleznosci od jakosci i funkcjonalnosci.
            Z tym ,ze klient placi jakies 25% a reszta to roznego rodzaju rzadowe rabaty,ale nie jestem pewien czy te rabaty dotycza kazdego systemu ,niezaleznie od rozmiaru.
            Rowniez trzeba brac pod uwage ,ze kazdy stan ma swoje regulacje i rozna wysokosc rabatow.
            Co do pytania o gaz,to do potrzeb domowych CNG ,a w butlach i do samochodow LPG.
            Australia posiada olbrzymie zasoby i jednego i drugiego.
            A tak w ogole ta cala idea, to moim zdaniem wielka sciema.No ale to juz inny temat.
            • ma2ma Re: Dachowe panele sloneczne - produkcja pradu 28.12.10, 12:42
              Dzień Dobry, na początku pozdrowienia z Europy/Polski dla wszystkich rodaków w tym pięknym kraju jak Australia. Wszystkiego dobrego w nowym roku 2011 i dalej dużo słońca o które w niniejszym temacie chodzi.

Bacznie obserwujemy to ci sie dzieje u Panstwa na końcu świata i zona poprosiła mnie abym trochę naświetlił sprawę tzw. paneli solarnych bo z powyższych wypowiedzi widać często myli się pojęcia technologie systemy i inne.
              W Europie sprzedajemy hurtowo technologie PV (PhotoVoltaic/fotowoltaiczną) dla produkcji prądu ze światła, głownie dla dużych projektów i produkujemy tez w Polsce komponenty dla tych systemów.
              Szanowni Państwo, po pierwsze trzeba jasno rozgraniczyc dwa rozne systemy solarne, jeden termiczny, dla ogrzewania/uzysku cieplej wody i drugi system PV dla produkcji energii elektrycznej. Czesto wew. watku widze ze sa mylone a w rzeczywistosci (chodz na dachu bardzo podobne) sa to dwa swiaty, dwa rozne systemy. Skupie sie dalej na systemie PV, produkujacym prad, jako najbardziej przyszłościowym.
              Prosze sie nie przescigac w wyliczaniu zapotrzebowania na energie elektryczna i porownywac ja do potrzebnej mocy instalacji PV (solarnej) do poboru ciaglego ktory chyba przedmowca obliczyl na 24kW. Nawet gdyby taka moc byla faktycznie potrzeba nie ma koniecznosci instalowania takiej mocy PV na dachu. W Australii podobnie jak na calym swiecie (niestety poza Polska) w krajach z uregolowanym statusem skupu pradu instalujac na dachu system solarny PV posiadacie Panstwo mozliwosc odprowadzenia/sprzedazy tego pradu do lokalnej sieci energetycznej, a w przypadku zapotrzebowania jego poboru/zakupu z sieci. To jest fundamentalny punkt, ktory trzeba zrozumiec.
              Wowczas system dziala w taki sposób jak skarbonka do która zbiera, oszczędza na panstwa rachunku codziennie przez 30 lat, produkuje (odprowadza do sieci) prad wyprodukowany na dachu przez system, a w przypadku jego zapotrzebowania bobiera go z sieci.
              Inverter (urzadzenie zamieniajace prad staly systemu PV na przemienny potrzebny w instalacji domowej), a bedacy czescia systemu PV, mozna tak skonfigurowac, iż system PV najpierw zasila instalacje domowa a nadwyzke wyprodukowanego pradu odprowadza do sieci, w przpadku kiedy system nie jest w stanie wyproduaowac potrzebnej ilosci pradu (w nocy lub np. mocno pochmurne dni) inverter pobiera ta brakująca czesc pradu z lokalnej sieci ernergetycznej. Przelaczenia invertera w tryb sprzedazy pradu do sieci lub jego poboru/zakpu z sieci dzieje sie automatycznie i w przeciagu milisekund. W Domu posiada się zazwyczaj dwa liczniki pradu, jeden dla proadu sprzedawanego (odprowadzanego di sieci) drugi ten klasyczny dla pradu kupowanego z sieci.
              W praktyce oznacza to, iż pralke (prad) potrzebujecie panstwo 2h, czajnik moze 1h dziennie itd. a slonce swieci caly dzien. Wowczas system nawet o niewielkiej mocy, jak wynika z wczesniejszych watkow do max. 1,5 kW wspierany finansowo przez lokalne ustawodastwo Australii wyprodukuje na przestrzeni calego dnia tygodnia, miesiaca tyle energii, iz jej bilans sie wyrowna. A potrafie sobie dobrze wyobrazic, iz przy naslonecznieniu Australii, maly system wielkosci 1-2kW (odpowiada około 10 modułom PV a 200Wp) wyprodukuje w skali roku tyle energii elektrycznej ile potrzeba dla dla standardowej rodziny 2+2. Zgadzalo by sie to idelanie z warunkami europejskimi gdzie jest okolo polowe mniej slonca a standardowy system (moc) to 3-5kW.
              Jezeli ktos obliczy iz potrzebuje mocy ciaglej w domu 24kW (nawiasem mowiac to zapotrzebowanie w energiie elektryczna malej fabryki) to nie oznacza to ze musi taka moc instalowac na dachu. Taki przypadek byl by konieczny gdyby byl brak dostepu do lokalnej sieci energetycznej (PV Offgrid) ale to sa systemy wyjatkowe i raczej nietypowe, chodz gdzies tam w outbacku napewno spotykane, w Europie zasilamy w ten sposob schroniska wysoko w gorach itp. ale wowczas tez nikt nie reliazuje systemu dla 20kW, w takich przypadkach wprowadza sie power management i nie gotuje na pradzie itd.
              Kwestia ceny skupu pradu jest o tyle istotna, iz definiuje ona kiedy dany system sie zwroci, a to czy to jest 8, 12 czy nawet 15 lat ma znaczenie ale nie jest najważniejsze, moduly PV (potocznie zwane panelami solarnymi) maja obecnie gwarancje produkcji pradu na 25 lat a montujac taki system stajecie sie panstwo producentami energii elektrycznej, energii której cena będzie na pewno wzrastała, energii ktora jest prosta w uzycia, kompatybilna z wiekszoscia urzadzen domowych, a z perspektywy czasu i wprowadzenia samochodow elektrycznych inwestujecie Panstwo też we wlasne stacje ladowania/tankowania. W europie jest tak, iż ten kto szybko sie zdecydowal na montaz takiego systemu najwiecej zyskal, poniewaz ceny skupu pradu sa stale (+ rewaloryzacja inflacji) od momentu podłaczenia systemu do sieci, w europie jest gwarancja skupu pradu w czechach np. na 10 lat w niemczech na 20 lat. Nowe instalacje otrzymuja juz sukcesywnie z roku na rok mniejsza stawke skupu, rekomensuje to spadek cen systemów, ale generalnie pamietam, iz pierwsze instalacje montowane przed 4-5 lat temu w europie posiadaly o 20-30% szybszy zwrot z inwestycji anizeli montowane obecnie.

Jezeli posiadacie Panstwo pytania co do technologii, prosze skorzystac z kontaktu, zona zapewne mi przekaze i postaram sie odpowiedziec.

Pozdrawiamy serdecznie AUSTRALIE, ktora kochamy i wszystkich Polakow na tak urokliwej obczyznie
              z Polski, Beskidy, 28 Grudzien, -10c, 35cm sniegu.
              • kan_z_oz Re: Dachowe panele sloneczne - produkcja pradu 29.12.10, 09:16
                ma2ma - uklady z montowaniem paneli sa podobne w Australii (lub byly). W NSW do 18 listopada 2010, wszystkie akplikacje mialy gwarantowane skupowanie pradu do konca 2016 (lub poczatku) za 0.60c. Normalna cena - regulowana rzadowo to obecnie cos powyzej 0.20c. Prad produkowany przez panele sloneczne jest wiec obecnie skupowany za ceny srednio 3x wyzsze.
                Nadwyzki sie zbytnio nie oplacaja w produkcji, gdyz musisz odprowadzac od nich podatek. Mowa jest wiec tylko o podlaczeniach do 'grid' z invertorami.
                QLD i SA maja nizsze dotacje (lub mialy) 0.40c - gdy sprawdzalam.
                Srednie naslonecznienie latem w Sydney jest do 8 godzin na dzien. Zima do 4. Jest ono wiec stosunkowo wysokie w p[orownaniu np. do Europy, czy chociazby tutaj do Tasmanii...

To jest powod dlaczego w ostanim roku zamontowano panele do 100tys gospodarstw - wporownaniu do 85tys pomiedzy 2001-2009.
                Energia sloneczna jest lub byla slono tutaj dotowana. Cena pelnego montazu takiego 1.5kW wahala sie od $2300 - ok$4000. To bylo bardzo tanio a cena za skup zbyt dobra by odpuscic.

Po to powstal watek - przed wprowadzeniem - mam nadzieje chwilowego znowu zaostrzenia lub wycofania dotacji.

Off-grid - zapomnij o takim w dzielnicach. Halas jaki ten produkuje wymaga dzialki w ha...
                Outback tylko na takich funkconuje - na osobnych zreszta zasadach dotacji. Cale szczescie zreszta, bo jednego tam nie brakuje - slonca.

Kan
                • luiza-w-ogrodzie W NSW 27/10 wycofano sie z placenia 60 c za kW 29.12.10, 12:19
                  Kan,
                  W NSW rzad wycofal sie z placenia 60 centow za kilowat dwa miesiace temu: "For all eligible systems purchased or leased after 27 October 2010, a new gross tariff rate of 20 cents per kilowatt hour now applies."
                  www.industry.nsw.gov.au/energy/sustainable/renewable/solar/solar-scheme
                  Pozdrawiam
                  Luiza-w-Ogrodzie
                  Forum AUSTRALIA
                  • kan_z_oz Re: W NSW 27/10 wycofano sie z placenia 60 c za k 29.12.10, 12:46
                    Luizo - o tym wlasnie napisalam. Rzad sie wycofal wczesniej, ale aplikacje byly rozpatrywane do 18-do listopada 2010. Wszyscy, ktorzy kupili system czy dali zaliczke przed sie zalapali na dotacje rzadowe do 2016 po 0.60c.

Kan
                    • mtt44 Re: W NSW 27/10 wycofano sie z placenia 60 c za k 30.12.10, 08:15
                      trudno mnie to nazwac wycofaniem .
                      System skupu energi (PV Cell ) jaki NSW przyjol
                      ,gwarantowal cene do osiagniecia ilus tam MW /h .
                      Inne stany przyjely limit czasowy .
                      Ten pulap zostal osiagniety sierpien - wrzesien .Obecnie to ten system zostal jedynie powiekrzony .Bo wedlug waszej ustawy mogli obciac od razu.
            • keler_1 Re: Dachowe panele sloneczne - produkcja pradu 02.01.11, 07:30
              Witajcie.
              Na początek wszystkiego najlepszego z Nowym Roku.

Kolego narfi - myślę iż w moim pytaniu nie ma nić dziwnego - poprostu chęć wiedzy.
              Co do reszty to nie będę komentował, ale lnstalacja solarna dająca 15kW to ci dachu zabraknie, no chyba, że to jest jakiś magazyn.
              A do AU planuje przeprowadzkę w ciągu 1,5 roku. smile
              • narfi Re: Dachowe panele sloneczne - produkcja pradu 03.01.11, 02:28
                ....no wlasnie w tym rzecz.Dachu zabraknie nawet przy duzo mniejszym systemie,a biorac jeszcze pod uwage drzewa i usytuowanie domu to w ogole nie ma o czym mowic.
                Dla mnie taka impreza moglaby miec sens gdyby generowana energia pokrywala wiekszosc mojego zapotrzebowania a nie 10 czy 20%.
                Rozwazalem rowniez wolno stojace panele w ogrodzie,zbudowalem nawet makiety,absolutna
                kleska.Wygladalo to strasznie,no i praktycznie ogrodu by nie bylo,nie wspominajac juz o astronomicznych kosztach instalacji.
                No nic ,trzeba bedzie dalej bulic za rachunki i czekac ,az zostanie wymyslone cos bardziej
                praktycznego.
                Zycze pomyslnej przeprowadzki do Oz.
                • mtt44 Re: Dachowe panele sloneczne - produkcja pradu 03.01.11, 14:12
                  Kazdy PV system jest inny .Dach jest najwygodniejszym miejscem do instalacji .Kazdy designer powinien wiedziec czy sie nadaje czy nie i jakiej wielkosci system sie na nim zmiesci
                  .Zazwyczaj wielkosc dachu jest najmniejszym problemem .Jego polorzenie do North i to geograficznego nie magnetic ,kat nachylenia i czy pada na niego cien i jesli to kiedy i ile .Jak masz cien to odrazu zapomnij .Wilekosc systemu - 1.5 kW to jest najtanszy bo masz Rec's mnozone przez 5 ( to jest do konca finansowego roku 2012 - nastepnie spadnie do 4 rok puzniej 3 i tak dalej ) Ten 1.5 kW po przeliczeniu derating for manufacture tolerance ,Dirt ,Temperature ,Inverter efficiency , cable loss - to w sumie bez problemu 20 % do tego dochodzi przeliczenie jesli dach jest nie polorzony North i jest pod innym katem zalecany jest kat -+ 5 stopni latitude angle - jesli inny nalerzy robic przeliczenie
                  Tak mozna spokojnie stracic nastepne 20 % . Jeszcze dochodzi cien .Tak ze trudno tu mowic ogolnie .Kazdy sytuacja jest inna .Ktos tu placi 1200 za trzy miesiace ja nie wiele ponad 300
                  tariff 11 + tariff 33 a supper economy juz mnie sie niechce zakladac .
                  Ogolnie 3 kW spokojnie sie miesci na dachu ,zakladalem 5kW i jeszcze bylo miejsca na nastepne 5 .wiec z tym to tez tak roznie. Jakie to oszczednosci przyniesie ? tez roznie bo inaczej jest placone w NSW a zupelnie inaczej w QLD .Ci co sa wQLD najwiecej zaoszczedza jak w czasie slonecznej produkcji ogranicza urzywanie pradu ,czyli wszystko bedzie fed to the grid .Jest tylko placone za to co jest fed to the grid ,nie co zostalo wyprodukowane . Tak dla ciekawosci to Sydney ma przecietnie 5.2 PSH i to jest dla dachu due North pod katem 30 stopni .tak wiec ten 1.5kW system w takim polorzeniu przecietnie moze dostarczy 6 -7 kW/H dziennie .To jest przecietna roczna z derating only 20 %
                  • kan_z_oz Re: Dachowe panele sloneczne - produkcja pradu 28.03.11, 08:08
                    Ok, w koncu zalozono mi panele sloneczne. Trwalo wszystko od momentu podpisania kontraktu do zalozenia licznika i podlaczenia do 'grid' ponad 8 miesiecy. Ciaza trawa tylko dluzej i z mojego doswiadczenia z tego rodzaju cwiczeniem bylo niemalze tak samo upierdliwe, czasochlonnie i wymagajace 'opieki'...po raz pierwszy i ostatni jak slowo daje dalam sie nabrac na rzadowe incjatywy...
                    Ogolnie to juz po zainstalowaniu jestem bardzo zadowolona. Zauwazam, ze nawet przy calkowity zachmurzeniu wciaz jest produkowane okolo 5kw/dzien. Sloneczny dzien generuje do 15kw dziennie, przy srednim zapotrzebowaniu mojego domostwa z ogrzewaniem/chlodzeniem 16-17kw/dzien.
                    Ulozenie paneli jest tylko srednio korzystne polnocny-zachod...drzew i cienia za to zero.

Dodam tylko, ze mam w domu tez gaz; ogrzewanie wody i gotowanie, co w sumie jest wciaz obecnie bardzo tanie.

Zastanawiam sie obecnie nad wymiana w pewnych punktach domu (np. kuchnia) oswietlenia na jakies bardziej energooszczedne a zarazem dajace dobre oswietlenie - jakies sugestie, doswiadczenia?

Kan
                    • mtt44 Re: Dachowe panele sloneczne - produkcja pradu 28.03.11, 12:01
                      Jaki to system 3 KW ??
                      Swiatlo to LED - stosunkowo drogie .Jak masz Spot lights ELV to w to samo miejsce mozna wymieniec na LED >Ale jedna oprawa - kosztuje wile razy wiecej niz ELV
                      Fluro - w to samo miejsce co ELV oprawa z tym swiecacym ( zarowka to chyba sie zwie )
                      to jakies od $17 .00 - 230 V ,bez transformatora tylko ze to jest OK jak wlaczysz na dlugi okres
                      Na wlaczanie i wylaczanie to cie do szalu doprowadzi .Bo to musi sie rozgrzac zanim jakies w miare mozliwe swiatlo da
                      Najbardziej ekonomiczne - mam na mysli zurzycie energi -to w obecnej chwili LED
                      • kan_z_oz Re: Dachowe panele sloneczne - produkcja pradu 28.03.11, 14:19
                        Wlasnie o to mi chodzilo, ze system tylko 1,5 KW.

Przegladam wlasnie te LED oswietlenia. Nie mam 'spot lights' i nigdy nie myslalam o ich instalowaniu. Mam dwa 'light fittings' na zarowki halogenowe, 40KW chyba. Proboje sie tego pozbyc lub wymienic...

Kan
                        • mtt44 Re: Dachowe panele sloneczne - produkcja pradu 29.03.11, 01:16
                          15 kW dziennie ze 1.5 kW system - to cos mnie nie pasuje
                          Australian Solar Radiation Handbook podaje na Sydney - Grudzien i Styczen okolo 6.8 PSH
                          nawed bez zadnego przeliczania to 6.8 X 1,5 = 10.2 .Roczna przecietne to jakies 5.3
                          Ale jak tak jest to dawaj model panels i inverter surprised)
                          Jak normalne fittings -bagnet czy zakrecane - mozesz wumienic tylko na compact fluro
                          jest sporo do wyboru. Jak chcesz zupelnie nowe oparawy to co do LED az tak wielkiego wyboru nie ma. Pierlite reklamuje 12 W Starburst LED 70 % mniej energi niz 50 W ELV
                          ale to jest spot light i jedna oprawa to koszt 10 ELV ( tyle przynajmniej bylo )
                          Jesli zmieniasz oswitlenie ,byc moze bedzisz musiala zmienic nieco instalacje wiec pomysl jak to swiatlo chcesz urzywac , nie wszystko musi byc na jednym wylaczniku
                          Ja mam 8 ELV w kuchni ale one sa na 3 wylacznikach , swiece tam gdzie chce
                          to samo mam w calym domu , wiec oswietlenie nie wiele energi w moim wypadku pochlania
                          Matt

• starypierdola A jak Ci pasuja kW vs. kWh?? 29.03.11, 04:03
                            Ciekawy SP
                            • mtt44 Re: A jak Ci pasuja kW vs. kWh?? 29.03.11, 09:31
                              Juz Polaczek przybiegl
                              tak zgadza sie mialo byc 15kWh -zadowolony ??
                              i dalej mnie nie pasuje surprised)
                              • starypierdola ...polaczek .... 29.03.11, 16:39
                                ... and proud of it, mate sad(

Polaczek SP
                          • kan_z_oz Re: Dachowe panele sloneczne - produkcja pradu 29.03.11, 15:03
                            Dzieki za info.
                            Temat jest dla mnie 'zagraniczny' w zupelnosci. Nie widzialam tez zadnych LED oswietlen poza 'spot lights'. Jesli nalezaloby przerabiac instalacje i zakladac nowe przelaczniki - odpada. Przy budowie nastepnego domu...moze? hahah
                            Spojrze jeszcze raz na fluro.
                            Sprawdze jeszcze raz licznik jak tylko trafi sie caly sloneczny dzien. Do tej pory to same chmury, tydzien ulew i tylko jeden naprawde sloneczny dzien. Nie bede sie wiec upierala przy tych 15kW.
                            Invertor - wyczytane z instrukcji; HR-INV-X01 grid connected PV. Panele - teraz mnie testujesz...haha 'photovoltaic' - zgadlam?hihi

Pozdrawiam
                            Kan
                            • mtt44 Re: Dachowe panele sloneczne - produkcja pradu 29.03.11, 22:47
                              odczytwywanie z Inverter - to bardzo latwo mozesz sie pomylic - zazwyczaj pokazuje obecna produkcje ,dzienna , wyprodukowana od instalacji .Prawie kazdy model ma cos tam innego .tak zeby ludzi jeszcze bardziej confuse .
                              Oswietlen - opraw na fluro masz sporo .Najlatwiej to wymienic element ( globe ) dostaniesz prawie do wszystkich , Kolory tez juz sa bardziej normalne tak ze nie wygladasz sino zielona .
                              Jedynie te mini beda startowac dluuuugo - zanim dadza pelne swiatlo (zazwyczaj to so do Spot lights)
                              Powodzenia
                              matt
                              • starypierdola Twoje wywody nie brzmia zbyt przekonywujaco .... 30.03.11, 07:50
                                ... dobry czlowieku sad

No ale Kan to latwowierna kobita to moze da sie nabrac smile

Powodzenia w robieniu wody z mozgu

Polaczek SP
                                • mtt44 Re: Twoje wywody nie brzmia zbyt przekonywujaco . 30.03.11, 11:37
                                  Widzisz sa ludzie co maja IQ nieco wiecej niz malpa i sa ludzie jak Ty .
                                  co szwedaja sie po forum , nic do tematu nie dodaja ale komentuja .
                                  Szukaja zaczepki bo nikt z nimi nie chce rozmawiac
                                  Jestem pewien ze jestes bardzo successful , very happy person tylko masz taki dziwny sposob ukazywania tege - zreszta nie czuj sie wyruzniony jest was tu kilka
                                  Jakbys nie wiedzial to ja Polaczkiem nie jestem ,jako tako mowie tym jezykiem i gorzej pisze
                                  Jesli jestem wstanie cos komu doradzic - zasugerowac - to robie - nie dlatego ze musze - a ze moge . Ty natomiast jak ktos zrobi pomylke to powod do smiechu - bo ja polaczek wiem wszystko lepiej .Jesli uwarzsz ze cos zle napisalem to jestem wstanie ci wyjasnic ,
                                  PV cell systems to co robie na dzien i to zazwyczaj dwa systemy dziennie .Zeby to robic nalerzy miec liecencje .a jak to robisz to masz min$ 1000 na dzien .

Jesli jestes tak samotny i to jest jedyne twoja lacznosc z ludzimi -nie jestem wstanie tego zmienic ale nie wiele mnie to obchodzi .Jesli jestes w stanie dodac cos konkretnego to tematu byc moze ze bede w stanie odpowiedziec
                                  To niejest tamat czy jakis tam stary-cos tam jest dumnym polaczkiem czy nie
                                  Tylko chodzi Pv system - jest to drukowanym,i ale chyba na tyle twoje IQ pozwala
                                  a jak jestes sfrustrowany - no ponoc stary to viagra moze pomoze ....prawa albo lewa reka i ci sie chumor poprawi .........uklony prawdopodobnie od wiele ,wiele mlodszego i to jak polaczki mowia leniwego kangura
                                  Hi
                                  Matt

• starypierdola Masz racje; jestem strasznie sfrustrowany ,,,,, 30.03.11, 16:04
                                    ... i zazdroszcze Ci tego min $1,000 na dzien. Ach, jak ja bym chcial tyle zarabiac sad

I dziekuje za porade o Viagarasmile A Lipitor albo Cialis tez probowales? Pomaga? Z gory dziekuje za porade.

Dumny Polaczek SP
                                    • kan_z_oz Re: Masz racje; jestem strasznie sfrustrowany ,,, 30.03.11, 16:47
                                      SP - zaloz jakis nowy watek humanistyczny i bedzie ok. Matt ma racje, jest tutaj dosyc konkretnie. Wirtulne sympatyzowanie i poprawianie bledow nie zdaje sie na wiele.
                                      Ta firma ktora mi zamontowala panele na ten przyklad to kupa skoorwysynstwa i nalezy ludziom dac zna. W szczegolnosci, ze sa sporzy i dzialaja w NSW i QLD.

Ja tam mam malo 'confusin'. Polakomilam sie na 60c i dotacje. Teraz tylko musze wydobyc gwarancje na panale, bo chooje wie co ma na dachu. To znaczy wiem, ale nie mam dokumentacji co oznacza, ze nie mam gawarancji zadnej. Inverter Aero-sharp, generalnie mial problemy na rynku australijskim w 2010 - sic.
                                      Obecnie tez firma ta nie ma przedstawicielstwa w Australii - wciaz szukam - wiec musze polegac na posredniku, czyli firmie z ktora podpisalam umowe. Ten wg mnie ta firma pakuje majdan juz od pol roku i sie przepotwarza w nowa firme w celu unikniecia bolu glowy gwarancyjnego...haha

Jestem naiwna wiec tylko do pewnego punktu; zlozylam skarge juz w Ombusmen - nici z tego..haha
                                      Skarge z Fair Traiding - firma ma tylko licencje na komercjalne dostawy pradu. Nie ma licencji elektrycznej w NSW, co stanowi, ze nie ma prawa do pobierania zadnych oplat za panele. Dziala wiec nielegalnie - o czym wiem od miesiecy. Fuck that, dalam depozyt i nie mam zamiaru stracic. Mam zamiar wyegzekwowac gwarancje - jesli nie, to zaloze sprawe w small court tribunal - ktory jest cudowny i ktory uwielbiam. Uwielbiam, bo nie beda miec zadnych szans...haha. W takich sprawach ten sad nie zezwala na obecnosc reprezentacji prawnej firmy...haha
                                      Aplikacja kosztuje jedyne 70 AUD, i nie musze miec prawnika!. Jestem wiec naiwna ale znam doskonale tutaj obowiazujace systemy prawne i poruszam sie w nich bardzo sprawnie...przejazdzajac od czasu do czasu cwaniakow od malych po duzych...

Sluze porada zreszta jesli ktos potrzebuje....hahah Srednio jestem tutaj w sadzie 2-3 razy w roku? Naiwnie i powoli.

Kan
                                      • starypierdola Cos to nie tak .... 30.03.11, 17:42
                                        ... bo zamiast leniuchowac uganiasz sie za jakas fata morgana sad

Ale nie przejmuj sie, dziadostwo jest na calym swiecie a Ty zbytnio nie zbiedniejesz (chyba?). Wyglada ze poprostu dalas sie nabrac.

A juz napewno nie jest warte zachodu agonizowanie nad wymiana dwu zarowek.

Co do tego; " .... firma ktora mi zamontowala panele na ten przyklad to kupa skoorwysynstwa i nalezy ludziom dac zna...."

Slusznie. A mnie cos wyglada ze nasz korespondent zarabiajacy $1,000 na dzien jest z tej samej branzy. No ale pisze ze ma 'licencje", choc nie wiadomo na co i za co.

Pozdr
                                        SP
                                      • mtt44 Kan 31.03.11, 00:57
                                        Hi sorry ze sie wpakowalas ,tego SP to nie czytam ale dziekuje surprised)
                                        Teraz co to za firma - jaki sie zwie ?
                                        co to za panele ?
                                        obowiazkiem tego co instaluje jest pozostawic dokumentacje ,Przed instalacja sprawdza sie z klijentem co ma dostac ,gdzie zainstalowane ,wszelkie dodakowe komentarze i ile mu pozostaje do zaplacenia ,Po instalacji szybka instrukcja jak to obsulugiwac i wszelkie gwarancje
                                        Zeby ten system mogl generowac REC"S wszelkie komponenty musza byc na liscie CEC - akredytowane ,System musi byc zaprojektowany ( dobrany ) przez akredytowana osobe (numer licencji ).Ten system musi byc instalowany przez elektryka ( Licencja NSW) i rownierz miec akredytacje jako installer licencja CEC .to powinno byc na dokumnetcji jaka sie pozostawia .
                                        Mozesz ich od razu kapowac do CEC . Powodzenia
                                        Matt

• kan_z_oz Re: Kan 31.03.11, 14:48
                                          Matt tak wyglada teoria. W praktyce jest kupa chlamu. Sfora ktora sie rzucila na szybkie zrobienie pieniedzy. Polega to na otwieraniu biznesu pod katem instalacji paneli. Firma z ktora podpisalam umowe Sanctuary Energy, zajmuje sie glownie dostawami pradu. To robia od lat i sa jako tako ustaleni - tak to przynajmniej wyglada, gdy sprawdzalam ich rejestracje biznesowa, lata dzialalnosci itp - przed podpisaniem czegokolwiek.
                                          Nie zdziwilo mnie wiec wcale, ze firma siedzaca juz na rynku energtycznym zajela sie montowaniem paneli, bo w sumie robi to sens. Na poczatku dalam tylko depozyt.
                                          Nastepnie zaczely sie opoznienia w montowaniu, ktore tez nie wydawaly mi sie przesadzone, bo wiem, ze czesc firm miala nadmiar aplikacji itp. Pozniej zaczal sie wyscig szczurow przed zlozeniem aplikacji do glownych firm energetycznych, ktore ta energie sloneczna maja odkupowac. Wyscig szczurow - mowa o wycofaniu 60c rabatu za KWh. Dostalam wiec papiery do zlozenia, sama dzwonilam do Integral i SE, zeby zdazyc z dokumentacja. W grudniu dopiero wyszlo zezwolenie z Integral. Pozniej byly swieta, pozniej po swietach i wakacje.
                                          Poniwaz nie moglam dostac konkretnej daty instalacji i bylam zbywana raczej glupawo, zadzwonialm do FT. Wtedy dopiero sie okazalo, ze Sanctuary Energy ma licencje na komercjalne i indywidualne dostawy pradu. Nie ma natomiast licencji elektrycznej. Wg FT, to jest nielegalna dzialalnosc. Firma ta kontraktuje firmy elektyczne do montowania. Te maja oczywiscie papiery, ale poniewaz masz kontrakt z SE, to nie wiesz i nikt ci nie powie, ktora bedzie montowac...
                                          Jak juz wyszlo, ze SE nie ma licencji elektrycznej to ten kontrakt technicznie obowiazuje ale FT nie moze zadzwonic do nich aby przyspieszyc montowanie. Moga zadzwonic aby oddali pieniadze, bo wg nich zbieraja nielegalnie. Masz wiec przyklad paragrafu 22., albo brniesz dalej, albo tracisz gwarantowane do konca 2016 doplaty do KWh...oraz zaczynasz walke o depozyt. Ten jest oczywiscie bezzwrotny w sytuacji gdy lamiesz kontrakt. W Australii sprawy legalne dotyczace zlamanego kontraku sa przeokrutnie wredne do wygrania. Fakt nie posiadania licencji elektrycznej wcale nie musi oznaczac, ze tzw 'breach of contract' - rozmawialam z moim prawnikiem, ktory specjalizuje sie wlasnie w kontraktach.

Wyszlo wiec w trakcie, ze moge stracic mniej kontynuujac 'dodge deal'. Jak sie wiec juz w koncu pojawila firma elektryczna, to zamontowanie paneli bylo szybko. Zostaliwi gwarancje na invertor, ale na wpol wypelniona...haha. Na panele mialo podobno przyjsc z innymi papierami. Pozniej zjawil sie inspektor. Pozniej elektrycy 2 klasy do licznika zakontraktowani przez Energy Australia - chyba drugi skupujacy prad...

Generalnie to wyglada tak; SE ma w nosie panele sloneczne bo przy okazji takowych przalaczyli ludzi do siebie, co normalnie nie udaloby sie im tak szybko. Probuja wiec teraz olac sprawy gwarancyjne, bo to obciaza im linie, ktore normlanie sluza do pobierania oplat oraz uslug zwiazanych z elektrycznoscia. Ludzie tam pracujacy nie maja blaaadego pojecia o co biega z tymi panelami. Zapisuja numer i ktos ma oddzwonic z dzialu montazu. Dzial instalacji nie istnieje, bo jest nim zakontraktowana firma elektryczna, ktora oprocz paneli ma inne rzeczy. Ich linie wiec wysiadaja, bo ludzie dzwonia...przerzucaja recepcje na profesjonalny serwis, ktory zajmuje sie tylko zbieraniem wiadomosci. Nie winie ich za to, bo w konce robia za tyle ile im przekazuje SE.
                                          Dzisiaj dostalam - panele pochodza z firmy "Emerald planet', ktora istnieje i operuje w Sydney i prowadzi uslugi gwarancyjne.

Tylko, ze teraz musze wydostac copie REC na panele i chyba tez na inverter, ktory jest na liscie akredytowanych. Panele zreszta tez beda...

Taki pierdolnik zawsze powstaje przy okazjach rzadowych dotacji - patrz izolacja dwa lata temu.

Powodzenia potrzebuje wiec tylko w wyegzekfowaniu tych certyfikatow, co moze zajac chwile, bo domyslam sie, ze moga lezec gdzies, kto uzywa je jako papier do pakowania.

Jak wiesz kontrakt z SE nawet jesli lewy, wciaz daje mi 12 miesiecy gwarancje, taka sama jaka ma wiekszosc zakupionych produktow - czy sie im podoba czy nie, takie jest prawo. Po tym czasie natomiast wchodzimy juz w gwaracje producenta...co dzisiaj potwierdzila firma Emerald.

Z Aero-sharp bedzie chyba doopa, bo siedziba w Shanhaju, a SE jest przedstawicielem. Nie udalo mi sie znalesc ich w Australii.

Pytanie; czy informacja dotyczaca numeru licencji CEC to oddzielny dokument czy wchodzi to na certifikaty REC na panele, oraz czy invertor tez potrzebuje REC certifikat?

Poczekam jeszcze z telefonem do CEC. Podobnie jak czekam z przelaczeniem sie z pradem od SE...bo w tej chwili kazdy ruch powoduje nastepna lawine innych okolicznosci - czyli dotatkowa robote.
                                          Maz stwierdzil, ze mi glowe ukreci jak znowu zaczne mieszac z jakims nowym pomyslem...haha
                                          Mam pare w zanadrzu...hihihi

Kan

• luiza-w-ogrodzie Dachowe panele sloneczne - najnowsze informacje 31.03.11, 08:21
      Cos do poczytania na temat biezacej sytuacji na rynku domowych instalacji paneli slonecznych:
      smh.domain.com.au/blogs/talking-property/race-to-cash-in-on-solar-bonus-20110322-1c4gu.html

BTW SP, zgadzam sie z forumowiczami, ktorzy dali Tobie do zrozumienia ze Twoja MO to czepianie sie i wysmiewanie zamiast dodania czegos pozytacznego na temat watku. Czyzbys zarazil sie od Ratpola?

Luiza-w-Ogrodzie
      • starypierdola Re: Dachowe panele sloneczne - najnowsze informa 31.03.11, 15:57
        "...BTW SP, zgadzam sie z forumowiczami, ktorzy dali Tobie do zrozumienia ze Twoja MO to czepianie sie i wysmiewanie zamiast dodania czegos pozytacznego na temat watku. ..."

Moja droga, jesli samodefiniujacy sie fachowiec od przedmiotu nie rozroznia kW od KWh, pisze nie po polsku a po zydowsku, i na grzeczne zapytanie (patrz wyzej: kW czy kWh) odpowiada wyzwiskami (Polaczek) to dla mnie znaczy ze jest duza szansa ze jest oszustem, podobnie jak ci ktorzy, zdaje sie, wydymali Kan.

Na pocieche: czlowiek pisze Polaczek z duzej litery. Zawsze cos....

Co do Ratpola to ani mnie ziebi ani grzeje. ot typowy forumowicz z Forum Polonia. Ciekawe pod jakim nickiem teraz pisze? Na pocieche: zawszec to kolega frumowy. I czasem ma przeblyski i wizje. Lubie go czytac smile

Wielbiciel Twego intelektu (bo nic wiecej o Tobie nie wiem)
        SP
        • kan_z_oz Re: Dachowe panele sloneczne - najnowsze informa 31.03.11, 16:31
          SP - czepiasz sie. Matt w jednym zdaniu wymienil to do czego nie moglam dojsc z innymi fachowcami przez 8-miesiecy. Ci zreszta tez calkowicie lewi nie byli, bo panele sa zamontowane i dzialaja.
          Tak wiec nie rozroznianie KW od KWh robienie innych bledow, nie musi wynikac z braku wiedzy, bo odpowiedzi dla mnie byly sensowne i uzuplniajace luki w tym czego szukac.

Bez sensu moze natomiast wygladac calosc problemow reprezentowanych w tym watku dla kogos ktos nie mieszka w tym kraju...moze wiec w koncu rozroznisz. Sa watki, gdzie ogolnie mozna i sa gdzie sie poprostu nie da?

Kan
          • kan_z_oz Re: Dachowe panele sloneczne - koniec 08.04.11, 17:01
            Dostalam dzisiaj gwarancje. Dziecko sie wiec urodzilo, czyli sprawa zakonczyla po 9-ciu miesiacach. Na koncu tego niezwykle zagmatwanego lancuszka posrednikow okazalo sie, ze istnieje firma, dostarczajaca zarowno panele sloneczne jak i inwertory do posrednika. Rozmowa byla z nimi krotka i konkretna.
            W koncu sie wiec wszystko zakonczylo pomyslenie - a ze zabralo 9 miesiecy....haha

Kan
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka