Dodaj do ulubionych

Pomysly na odlaczenie domu od sieci

19.02.13, 09:42
Chodzi mi o jakis sensowny uklad moze baterii slonecznych z cichym generatorem?
Prosze o pomysly w jezyku dla laika.
QLD nie oferuje obecnie zadnych ulg z racji montowania paneli slonecznych. Firmy energetyczne placa 8c za oddawanie energii slonecznej do 'grid', a licza 27c za pobierana...haha
Dotyczy to tylko ukladow do 5KW, powyzej 5 KW nalezy indywidualnie negocjowac te 8c...ble

Chodzi nam wiec po glowie jakies rozwiazanie, ktore umozliwaloby nam odlaczenie sie od sieci lub pozostanie w takowej na zasadzie korzystania min.
Generator bylby mile widziany, bo z pogody widze, ze hustawki wiatrowe moga zrzucac nas z sieci nieco czesciej niz okazjonalny odwlok cyklonu.
Obecnie caly dom jest na prad. Jest mozliwosc podlaczenia gazu ale tylko butle.

A moze nie panele?

Kan
Obserwuj wątek
    • narfi Re: Pomysly na odlaczenie domu od sieci 19.02.13, 10:13
      Zacznij hodowac elektryczne wegorze. Taki jeden potrafi wygenerowac 600V.
      en.wikipedia.org/wiki/Electric_eelbig_grin
      • narfi Re: Pomysly na odlaczenie domu od sieci 19.02.13, 10:17
        en.wikipedia.org/wiki/Electric_eel
        • kan_z_oz Re: Pomysly na odlaczenie domu od sieci 19.02.13, 10:20
          Hle, hle dobre - odpada, mam dzialke na stoku. Wegorze musialyby miec 'suspended pool'.
          Inne?

Kan
          • narfi Re: Pomysly na odlaczenie domu od sieci 19.02.13, 11:18
            Duzy generator na LPG i takie cos zaparkowane na backyardzie big_grin
            www.flickr.com/photos/quarterdeck/5876840256/
            • kan_z_oz Re: Pomysly na odlaczenie domu od sieci 19.02.13, 11:34
              Rybcia - jak wygladam z okna to widze w oddali, ze sasiad ma zaparkowany na backyardzie uklad paneli na 10kW. Nie wiem, czy ma podlaczony do grid czy bez, wiec ewentualnie moge sie spytac...bo widze, ze mieszkanie w miescie poprawia tylko poczucie humoru.

Pa
              • narfi Re: Pomysly na odlaczenie domu od sieci 19.02.13, 11:46
                Paneli to mozesz sobie zainstalowac nawet na 100kw, ale po zachodzie slonca potrzebujesz
                gdzies ta energie zmagazynowac, czyli potrzebujesz potezny system akumulatorow .
                Buduje sie takie systemy daleko na outbacku, ale kosztuje to majatek.
    • luiza-w-ogrodzie Re: Pomysly na odlaczenie domu od sieci 19.02.13, 13:32
      Michael Mobbs sustainablehouse.com.au/ mieszkajacy w sydnejskim Chippendale od lat działa na panelach słonecznych i jest odłączony od sieci wodnej oraz kanalizacji. Dokładne opisy oraz podstawy prawne są w jego książkach.

Nev i Linda w zachodnim Sydney również eksperymentują z odłączeniem. Część urządzeń u nich w domu jest zasilana z paneli słonecznych podłączonych do sieci, ale mają też specjalne baterie, które gromadzą prąd z innego zestawu paneli. Maja również mały generator wiatrowy. Instrukcje, zdjęcia i opisy są na ich stronie internetowej: www.underthechokotree.com/

Prąd z baterii ma niższy woltaż niż prąd sieciowy, ale mozna kupić sprzet AGD, który działa w takich warunkach.

Powodzenia.

Luiza-w-Ogrodzie
      Mówił Kon Fu Tse: Chcesz być szczęśliwy kilka chwil? Upij się. Kilka lat? Ożeń się. Całe życie? Załóż ogród...
      • mtt44 Re: Pomysly na odlaczenie domu od sieci 20.02.13, 02:13
        Jak juz masz elc.to odlaczanie sie chyba bedzie nie specjalnie ekonomiczne
        to juz sama mozesz poobliczac. Systemy polecialy w cenie ale przelicznik na STC jest teraz 1 wiec nie masz juz dofinasownia .Jak dach ma jaki kolwiek cien to instalowanie nie ma specjalnego sensu .Jesli jestes nowym klijentem -nowy to nie ten co dostal zatwierdzony chyba wrzesien - pazdziernik zeszlego roku a system musi byc zainstalowany do konca finasowego roku .Tylko jak teraz skladasz o pozwolenie .Tak jak pisalas feed in tariff jest 8c
        Ja mam 5 kW system i mniej wiecej mam 1500 credytu rocznie ,wszystko mnie leci na prad ztym ze
        feed in tariff to 50c/kWh
        ciepla woda jest na slonce
        pool jest na tariff 33 co jest 17.15 c/kWh
        tariff 11 jest obecnie 25.378c/kWh to jest from ORIGIN
        obecnie dostajesz of Energex $250 jesli zmienisz wode albo pool na off peak

• kan_z_oz Re: Pomysly na odlaczenie domu od sieci 20.02.13, 13:16
          Dzieki Luizo - poczytam. Kanalizacje i wode mam odlaczona od sieci.

Matt - nie mam zamiaru nic wsadzac na dach, no chyba, ze system do ogrzewania wody.
          Panele - jesli juz na ziemi. Nie za bardzo tez inetersuje mnie system feed in, bo ten praktycznie nie istnieje. Czy mozesz cos napisac na temat samodzielnego 7kW lub 10 kW ukladu?

Kan
          • mtt44 Re: Pomysly na odlaczenie domu od sieci 20.02.13, 21:26
            moje uprawnienia z CEC sa na Grid Connect ,nie znam nikogo co robil wolno stojacy - nie podlaczony do sieci .Koszty tego napewno nie beda zblirzone do Grid connect .
            Nie bardzo rozumie co przez to chcesz zyskac . Service fee na caly rok to jakies $100 -Origin . A power jaka bedziesz miala w szczytowych godzinach z 7- 10 kW system nie bardzo wiem jak zurzyjesz ,chyba ze masz zamiar miec cash crop surprised)
            10 kW system wyprodukuje w roku okolo 18000 kWh .Ile teraz zurzyjesz masz na rachunku
            • kan_z_oz Re: Pomysly na odlaczenie domu od sieci 21.02.13, 03:42
              Napisalam przeciez, ze caly dom obecnie operuje na prad z sieci. Problem wiec jest spory jak na 5 dni masz go wylaczony z sieci. Caly to znaczy wszystko, woda, wc, grzanie, gotowanie, lodowka itp.
              Przydatny bylby wiec uklad mieszany; np pompa wodna - generator i jakis odzielony uklad baterii. Wlaczanie ich do grid nie daje obecnie zadnych oszczednosci. A jak grid siada to ich uzytek jest taki sam jak bez nich - wydawalo mi sie proste?

Ok, popytam w okolicy - bo jest tutaj sporo domow poza grid - no, worries.

Pa
              Kan
    • nativeau Re: Pomysly na odlaczenie domu od sieci 22.02.13, 07:57
      rozumiem ze masz dwa pytania:
      1. Ile klosztuje solar system o parametrach pozwalajacych na sprzedaz energii do sieci. Przy okazji system ten rowniez obslugiwalby domek na wzgorzu przez dwa dni w tygodniu, pozostale 5 dni nizsze zuzycie.
      2. Ile kosztuje system solarny do zaopatrzenia tego samego domku w energie dwa ni uzytku plus 5 dni idling. Czyli bez sprzedazy tej energii.

Nalezy uwzglednic rabaty oraz jakie warunki instalacji sa wymagane aby te rabaty mozna zrealizowac, gdyz rabat rzadko pozwala na samowolke ($$$)

Aby na te pytania odpowiedziec zrob bilans zuzycia energii przez 5 dni + 2 dni, zrob liste jakie masz odbiorniki i o jakiej mocy, ile wymagasz ogrzewania, ile chlodzenia.

Rozwiazanie najprostsze, skoro nie masz telewizora:

Lodowki sa na 12V, sa nawet zamrazarki na 12V. Nie na przetwornice (straty) ale wlasnie na 12V.
      Zmien oswietlenie na 12V (LED) i kup kilka baterii deep cycle (golf carts), kilka paneli po 150-200W, dwa weekendy pracy i po gadaniu/planowaniu. Generatora unikaj jak zarazy. Pompa do studni jakies $1000 albo za darmo jak stary umie lepic plastik.

au.answers.yahoo.com/question/index?qid=20100918035337AA9utql
      nie warto laszczyc sie na te rabaty bo to jest raczej napychanie kieszeni instalatorom i importerom.

Sa rowniez inne rozwiazania ale te wykraczaja poza ramy tego publicznego forum.
      • kan_z_oz Re: Pomysly na odlaczenie domu od sieci 22.02.13, 12:13
        5 dni latem srednia wychodzi mi 60kWh
        2 dni okolo 30 kWh

Zima nie wiem, zakladam, ze podskoczy do 70kWh - 5 dni
        oraz do 36kWh - 2 dni

Systemy do sieci wiem ile kosztuja. Nie widze tutaj wiele mozliwosci, bo musi byc zainstalowany przez firme/elektryk z calym procesem formalnym, wiec jest tylko do wyszukiwania konkurencyjna cena.
        Dlatego bardziej mnie interesuje systemy poza siecia.

System paneli 1.5 kW z rabatami oraz firma cwiczylam 3 lata temu w Sydney - wyszlo ok bo bylo b.duze dofinansowanie. Tego cwiczenia nie chce powtarzac.

Kan
        • kan_z_oz Jeszcze pytanie 22.02.13, 12:23
          co masz na mysli;
          sa jeszcze inne rozwiazanie ale wybiegaja poza publiczne forum?

No przeciez wlasnie dlatego pytam.

Kan
          • nativeau Re: Jeszcze pytanie 22.02.13, 14:47
            nic nie mam na mysli
        • nativeau Re: Pomysly na odlaczenie domu od sieci 22.02.13, 14:46
          www.energypolicyblog.com/2012/06/10/why-are-australian-electricity-prices-so-high/ mam nadzieje ze te oczywista prawde rowniez znasz wiec z gory przepraszam ze zamieszczenie tego linku wink

Kazdy mysli, ze zrobi sobie maszynke do robienia pieniedzy (money tree) aby sprzedawac do sieci czyli jest to marchewka na wedce przed oslem. Odpowiedz na swoj dylemat ekonomiczny dostalas w poprzednim poscie ale teraz wymaga to wylozenia $2000 dolarow, umiejetnosci zakupow, zdolnosci planowania, zdolnosci wykonania, zdolnosci konserwacji i napraw.

To o czym ja pisze nie ma nic wspolnego jak widac z tym co ty cwiczylas w Sydney 3 lata temu ani tez z rabatami. Mowimy o dwoch roznych filozofiach zycia.
          • kan_z_oz Re: Pomysly na odlaczenie domu od sieci 22.02.13, 15:23
            Ufff..a juz myslalam, ze nakazesz mi wybudowac wieze Tesli...hihi
            Jak to dziala to widze na wlasne oczy po wodzie i kanlizacji. Obsluga tych jest w sumie prosta. Sa rzeczy ktore co pare lat musi unkutecznic hydraulik, ale nie ma mowy aby wracac do chlorowanej gnojowicy. Juz nawet nie picie ww mi przeszkadzalo tylko kapiel w takowej.
            Siec mi nie przeszkadza - niech sobie tam istnieje, ale cisnie mnie jakos niesamowiecie aby chalupe przeksztalcic na samowystarczalna...lub prawie. W ramach $$$

Bogo...skad Tobie sie to taniej bierze? W ktorym punkcie sie pytalam czy to taniej bedzie?
            Idzie to tak; jedni musza miec marmurowa kuchnie, inni chalupe ktora sie wypina na dostarczanie im zawyzonych serwisow.

Pa
            Kan
    • bogo200 u mnie w melbourne taniej byc w sieci, niz ... 22.02.13, 15:06
      alternatywnie, sensownie,cokolwiek szukac z cichym generatorem....!
      C'est la vie.!

kan_z_oz napisała:

> Chodzi mi o jakis sensowny uklad moze baterii slonecznych z cichym generatorem?
      • mtt44 Re: Pomysly na odlaczenie domu od sieci 22.02.13, 16:29
        krysztalowa kola nie dzialo wiec o co tu chodzi ??i ma byc jeszcze sensownie surprised)
        To ze masz caly dom na prad to chyba nie jest nic niezwyklego tez taki mam .Domyslam sie ze mieszkasz gdzies w bushu czyli bedzie septic tank -pompa ,woda tank pompa .Jak sie mieszka w buszu to sie kupuje agragat na wypadek awarji jako drugie zrudlo energi Tak mam kazda osoba ktura znam i mieszka w Tamborine Mountain wydatek raczej niewielki .
        Pomysl na 7kW -10kW system jescze nie podlaczony do sieci jest dosc ciekawy surprised)
        1kW system wyprodukuje w roku okolo 1800 kWh czyli ten 10kW 18000 kWh zapytalem co z tym zrobisz .Cana takiego systemu wolno stojacy ,czyli jakies tam fundamenty ,tilt ,akumulatory i cala reszta jakos nie sadze ze dostaniesz reszte $30 tys . Ztymi dotacjami to tez nie zupelnie correct System jesli spelnia wymogi dostanie STC .cena jest obecnie kolo $30
        Czyli sytem 5kW to ponad $2000 ,nie che mnie obliczac dokladnie .Robic samemu tez mozesz jak spelnisz wymogi odsylam do 1.4.98 AS/NZS 3000 .Jesli nie to jedna zkonsekwencji jest automatyczna utrata ubezpieczenia na dom .Dom jak sie nie myle ma instalacje na 230 V AC jest pewna ruznica w instalacji LV i ELV hint ,hint -cos takiego jak voltage drop surprised) to tylko jedno
        ale jak pieniedze nie odgrywaja roli wszytsko mozna a czy to sensowne kwestja dyskusji surprised)
        • bogo200 Re: Pomysly na odlaczenie domu od sieci 22.02.13, 16:46
          dziekuje, to bardzo sensowna uwaga
          u mnie jest tak www.bom.gov.au/products/IDR023.loop.shtml

mtt44 napisał: (...)
          > ale jak pieniedze nie odgrywaja roli wszytsko mozna a czy to sensowne kwestja
          > dyskusji surprised)
        • kan_z_oz Re: Pomysly na odlaczenie domu od sieci 23.02.13, 13:34
          Ok nie denerwuj sie, przeciez wlasnie pytalam czy potrzeba 7kW czy 10kW czy mniej, czy ile?
          Poczytalam dzisiaj Whirpool i w sumie sie wiele wyjasnilo.

System na moje wymogi gora do 2KW. Podaja gdzie kupic panele, gdzie i jakie baterie, invertor/regulator napiecia, itp. Jak obliczac. Teraz poszukam sobie sklepu, ktory zajmuje sie montowanie i pogadam.
          Elektryk to malo kiedy montuje w bushu - Whirpool.
          System na koniec ma spelniac wymagania i tyle. Sama go sobie przeciez i tak nie zamontuje, ale czesci moge poszukac. Przydaloby sie gdzie kupiec panele tanio, inne niz e-aby? Aukcje? fabryczne kategorii B gdzies? Generalnie sredniej klasy. 190-220 kW.

Men, $$$ zawsze odgrywaja tylko priorytety ludzie maja rozne. Czy jest roznica jak sobie ktos buduje basen w ktorym plywa 10-15 razy w roku, placac koszty utrzymania majac na kazdym kroku basen i ocean za darmo?

Kan
          • nativeau Re: Pomysly na odlaczenie domu od sieci 23.02.13, 20:57
            czyli jak pisalem: $2000 i pobrudzic sobie troche lapki.

Mam taka znajoma, ktora kluczy w temacie do obledu zamiast zrobic to najprostsze co jej sie mowi. Nie potrafi wykonac zadnej instrukcji. Ona jest strzelcem a ty? Moze byc tez w okolicy tego znaku.

Czasem po prostu trzeba stulic uszy i zakasac rekawy chyba ze ma sie hovvarda za wujka.
            • kan_z_oz Re: Pomysly na odlaczenie domu od sieci 24.02.13, 03:37
              Lapki to do tej pory byly brudne i zajete. Tematu energii/elektryka/LED ect jeszcze nie ruszalam bo kluczylam przez ostatnie tygodnie przy rynnach, ktore lapaly wszystko oprocz wody. Kluczenie bylo miedzy huraganem, praca i lapaniem fachowcow, rozpakowywaniem, podlaczaniem etc bo w Qld jestesmy 2 miesiace. Na razie kwestie lapania wody, zbiorniki, pompy, zbiorniki zapasowe zostaly poprawione/wyremontowane/rozwiazane. Cala reszta jest przed.

Kan
              • bogo200 kobieta pracujaca....zadnej pracy sie nie boi 24.02.13, 12:02
                pl.wikipedia.org/wiki/Kobieta_Pracuj%C4%85ca
                www.youtube.com/watch?v=NXOGxgECsZw

kan_z_oz napisała:

> Lapki to do tej pory byly brudne i zajete. Tematu energii/elektryka/LED ect jes
                > zcze nie ruszalam bo kluczylam przez ostatnie tygodnie przy rynnach, ktore lapa
                > ly wszystko oprocz wody.(...)Na razie kwestie lapania wody, zbiorniki, pompy, zbiorniki >zapasowe zostaly poprawione/wyremontowane/rozwiazane. Cala reszta jest przed.
                >
                >
                > Kan
              • nativeau Re: Pomysly na odlaczenie domu od sieci 25.02.13, 00:57
                Z tego co piszesz to jest jakas wieksza operacja budowlano-remontowa a z tego nie ma juz wyjscia bo jestes w tym samym koszyku z innymi rybkami. Pozostaje tylko loteria.
          • mtt44 Re: Pomysly na odlaczenie domu od sieci 24.02.13, 12:35
            oj ja sie tak szybko nie denerwuje jedynie usiluje zrobic jakis sens z tego calego pomyslu .Wiem ze wy baby mozecie spedzic 2 godziny wsklepie 20 m2 ale juz nie spodziewaj sie ze to zrozumie surprised) Jaki kolwiek system wybierzesz to ma dla mnie spelniac pewne wymogi .Jedne znich to :ma to byc jak najbardziej niezawodne ,wystarczajacy na wymagania odbiorcow i jak najbardziej ekonomiczny .Dla mnie to nie spelnia zadnego z tych wymogow -no moze odbiorcow - nie wiem jak planujecie tam zyc ...styl zycia etc
            Jak bedziesz brala firme to oni wszystko dostarcza nie sadze ze beda robic z twoich komponentow...raczej w to nie wierze
            Jak chcesz podeslij link to tego whirpool to poczytam .
            Ztych zbasenem to jakos jestem w stanie zrozumiec ,gorzej z tymi co go juz maja ale obok buduja drugi bo ten pierwszy im sie nie podoba surprised)
            • bogo200 pozwol ze wyrecze...:) 24.02.13, 12:49
              tu jest link
              forums.whirlpool.net.au/forum/143
              mtt44 napisał: (...)
              > Jak chcesz podeslij link to tego whirpool to poczytam .
              • nativeau Re: pozwol ze wyrecze...:) 25.02.13, 00:59
                jak czytam 'werpul' to lapie sie za keiszen.
                • kan_z_oz Re: pozwol ze wyrecze...:) 25.02.13, 05:02
                  Mozesz podac swoje wlasne obliczenia - moze jednak czegos sie dowiem???
                  Hlehle

Kan
                • nativeau Re: pozwol ze wyrecze...:) 01.03.13, 05:51
                  ten smiech to taki jak golego w pokrzywach, mniemam.
                  • narfi Re: pozwol ze wyrecze...:) 01.03.13, 06:10
                    Ten smiech, to taki, ktorym sie obdarza idiote, gdy nie bardzo wypada powiedziec mu wprost co sie o nim naprawde mysli, mniemam.
                    • kan_z_oz Re: pozwol ze wyrecze...:) 01.03.13, 09:12
                      Ten smiech to taki, ze mi do smiechu na ogol.

Kan
                      • nativeau Re: pozwol ze wyrecze...:) 01.03.13, 15:55
                        wyjasnienie
                    • nativeau Re: pozwol ze wyrecze...:) 01.03.13, 15:59
                      narfi napisał:

> Ten smiech, to taki, ktorym sie obdarza idiote, gdy nie bardzo wypada powiedzie
                      > c mu wprost co sie o nim naprawde mysli, mniemam.

brakuje ci finezji
                      • narfi Re: pozwol ze wyrecze...:) 02.03.13, 01:57
                        >nativeau 01.03.13, 05:51

>ten smiech to taki jak golego w pokrzywach, mniemam.

No paczpan, to teraz rozumiem. To mial byc taki finezyjny podryw a ja ci sie tak miedzy wodke a przekaske. No faktycznie grubianin ze mnie. Widocznie w kazdej wiosce panuja inne obyczaje a ja sie na tym nie poznalem, sorry big_grin
    • dicksmith Znam Pomysl na odlaczenie domu od sieci 02.03.13, 02:41
      wyjechać na Kamczatkę
      • kan_z_oz Ratunku - lekarza potrzeba 02.03.13, 11:26
        i to na gwalt - chlopy forumowe powariowaly...hahaha

Kan
        • luiza-w-ogrodzie Re: Ratunku - lekarza potrzeba 02.03.13, 12:32
          kan_z_oz napisała:

> i to na gwalt - chlopy forumowe powariowaly...hahaha

Zgadzam się. Taki konkretny watek założyłaś, a tu nagle chłopaki zaczęli się naparzać nie na temat. Czy jest lekarz na sali? Może podac krople walerianowe? ;o)

Luiza-w-Ogrodzie
          Pour vivre heureux vivons cachés - By żyć szczęśliwie, żyjmy w ukryciu.
          • nativeau Re: Ratunku - lekarza potrzeba 02.03.13, 14:54
            watek konkretny, tylko proszacy o pomoc chadza z mlotkiem w reku.
            • kan_z_oz Sie wyjasnilo 29.04.13, 11:49
              Zbadalam wszystkie mozliwosci 'paneli slonecznych', uwzgledniajac lokalnych posiadajacych cale systemy panele-wiatr-generatory. Na dzien dzisiejszy na naszej dzialce i w naszym akurat domu bylby to luksus, na ktory poprostu mnie nie stac (nie widze celu aby tyle wydac na cos, co daje malo).
              Stanelo wiec na zamontowaniu w domu kominka z piekarnikiem i bojlerem na wode...jako najbardziej rozsadnego zdrodla ogrzewania, alternatywnego zrodla ciepla czyli usuniecia wilgoci z zamknietych czesci domu, cieplej wody, gotowania oraz pieczenia...
              Forum bylo wiec 'burza' mozgow. Na dzien dzisiejszy mam pol srodek z ktorym czuje sie bosko.

Tutaj piekarnik

www.nectre.com/index.php?page=baker-s-oven
              Kan
    • mtt44 Re: Pomysly na odlaczenie domu od sieci 29.04.13, 23:58
      uff surprised)
      sloneczne ogrzewanie wody jest raczej bardzo ekonomiczna ,wydatek jeden i puzniej spokuj .
      Nie wiem czy dalej sa jakies doplaty w QLD mnie to kosztowalo 1600 .Element mam wylaczony wiec zadnego pradu nie urzywa
      • kan_z_oz Re: Pomysly na odlaczenie domu od sieci 30.04.13, 04:39
        Sprawdzalam sloneczne ogrzewanie wody i tez mi sie podoba. Cenowo moze byc za 'top range' do AUD 4000. Doplaty podobno jakies min wciaz sa.
        Poniewaz 'chalupa' ma elektryczny system ogrzewania wody wciaz dzialajacy bez zarzutu ale wiekowo bardzo zaawansowany, mysle o zamontowaniu jak 'pierdnie' - kiedykolwiek sie to stanie.

Ten przy piekarniku moze byc, nie musi; w sumie nie myslalam o kominku w kontekscie grzania wody - raczej po to aby po okresie 'mokrym' lub w trakcie duzej wilgotnosci napalic i dobrze wysuszyc chalupe. W tym ukladzie boiler kosztuje tylko ekstra AUD 380 aby dodac i mezowi sie akurat w tym cos podoba.

Gdyby nie bylo pradu zima, to bedzie piekarnik na drewno. Jesli latem - kupilam duza butle turystyczna z gazem i kuchenke do gotowania w ogrodku.
        Sprawdzilam tez rozne generatory. Ten ktory mi pasowal to AUD 4000 i nie chcialabym miec go pod domem ze wzgledu na niskie wibracje jakie produkuje to urzadzenie.

Po 5 miesiacach mieszkania w QLD - jestem zaskoczona jak malo w sumie place tutaj za prad. Moje obecne rachunki sa rowne tym sydnejskim sprzed lat 8-miu, gdzie do tego mialam dodatkowe oplaty za gaz.

Kan
        • narfi Re: Pomysly na odlaczenie domu od sieci 30.04.13, 06:15
          Gdyby mnie wylaczali power co drugi dzien tez bym malo placil smile
          No a jak Wam tam sie, tak ogolnie, mieszka?
          Trzy lata temu tez rozwazalem ucieczke z miasta i Sunshine Coast bylo wysoko na liscie.
          Nawet pojechalem tam na tydzien, obejrzalem ze dwadziescia chalup i nie powiem, podobalo mi sie , ceny tez byly calkiem akceptowalne, no i tak pod koniec pobytu przyszla potworna ulewa, w ciagu paru godzin rzeki plynely ulicami, power padl, syf, kila i mogila, popytalem miejscowych czy to tak tylko od swieta tak leje , to mi powiedzieli, "no mate, that the way it is around here" no i pomyslalem sobie, ze chyba za stary jestem na takie atrakcje i zrezygnowalem. Melb. i okolice sa jednak przewidywalne, a ja lubie "przewidywalne" smile
          • kan_z_oz Re: Pomysly na odlaczenie domu od sieci 30.04.13, 16:41
            narfi napisał:

> Gdyby mnie wylaczali power co drugi dzien tez bym malo placil smile
            > No a jak Wam tam sie, tak ogolnie, mieszka?
            > Trzy lata temu tez rozwazalem ucieczke z miasta i Sunshine Coast bylo wysoko na
            > liscie.
            > Nawet pojechalem tam na tydzien, obejrzalem ze dwadziescia chalup i nie powiem
            > , podobalo mi sie , ceny tez byly calkiem akceptowalne, no i tak pod koniec pob
            > ytu przyszla potworna ulewa, w ciagu paru godzin rzeki plynely ulicami, power p
            > adl, syf, kila i mogila, popytalem miejscowych czy to tak tylko od swieta tak l
            > eje , to mi powiedzieli, "no mate, that the way it is around here" no i pomysla
            > lem sobie, ze chyba za stary jestem na takie atrakcje i zrezygnowalem. Melb. i
            > okolice sa jednak przewidywalne, a ja lubie "przewidywalne" smile

Mialam podobne wrazenia. W maju 2010 jak wybralismy sie w okolice SC Hinterland, to lalo jak z cebra a wilgoc rosla na oknach samochodu. Pozniej zalalo Brisbane, ktore mialam okazje ogladac pare tygodni po. Pomysl przeprowadzki sie wiec rozmyl z deszczem.
            Ale lalo podobnie i jeszcze mniej przyjemniej w Blue Mt, ktore byly tez na liscie do przeprowadzki, do tego lalo na zimo.

Na koniec wiec wyszlo; wole aby mnie upieklo - zachodnie Sydney, zalalo i zamrozilo - Blue Mt, lub zalalo i zagrzybilo Hinteland QLD? Ostatnie jest wg mnie do ogarniecia.
            Mieszka sie nam wiec bardzo dobrze co jest pochwala wielka ze strony mieszczucha. My sie zakotwiczylismy w Montville. Miasteczko jest gwodziem programu turystycznego przez caly rok z racji, ze jest to naprawde przepiekne miejsce pelne kreatywnych ludzi. Mnie urzekla bliskosc parkow narodowych, zajebiste jedzenie - jajka organiczne, kury itp w cenach normalnych, bo malo kto inne w tych okolicach jada lub uprawia. Mnie wiec pasuje dostep do lokalnych vegans, ktorych zaleta jest, ze potrafia gotowac na dwoch produktach...haha
            Maleny ma dwa sklepy z zywnoscia organiczna, do ktorej w Sydney musialabym podrozowac grubo ponad godzine. Oprocz tego masz najlepsze sushi/sushimi jakie jadlam poza Japonia w Maloolooba - maly port gdzie znajdziesz najlepsze Burrumandi. I love it. Melbourne jest najblizsze by konkurowac - jesli ktos naprawde lubi zimny klimat, lae nie umywa sie...sorry...St Kilda to shit w porownaiu z Noosa dining.
            Kan
            • mtt44 Re: Pomysly na odlaczenie domu od sieci 30.04.13, 22:43
              ha ha ha
              tak sie mniej wiecej zyje w South East QLD surprised)
              W twoich okolicach tez nie leje az tak czesto ,te ostatnie pare lat raczej sa ..ciekawe surprised)
            • narfi Re: Pomysly na odlaczenie domu od sieci 01.05.13, 04:57
              W Noosa pierwszy raz bylem w 76, no, metropolia to nie byla smile Teraz mam tam bliskich znajomych i wpadam czasami, wiec pojecie mam. Ogolnie ok, ale te tlumy z kazdym rokiem coraz wieksze, troche mnie przerazaja. Knajpy jak to knajpy, wszedzie mozna znalezc cos co nam pasuje, nawet na St.Kildzie smile
              Pewnie sprawy opieki medycznej Was jeszcze nie dotycza, ale ciekaw jestem czy tez, tak jak w regionalnej Victorii, na wizyte do specjalisty trzeba czekac 2-6 miesiecy.
              Czasem jak popatrze przez okno na pochmurne niebo i siapiacy deszcz, a na termometrze 12 C. to sie zastanawiam czy moze jednak trzeba bylo sie tam przeniesc. Fatalne zycie w tej Australii, tyle mozliwosci, a czlowiek nie wie co wybrac smile
              • kan_z_oz Re: Pomysly na odlaczenie domu od sieci 02.05.13, 09:05
                narfi napisał:

> W Noosa pierwszy raz bylem w 76, no, metropolia to nie byla smile Teraz mam tam bl
                > iskich znajomych i wpadam czasami, wiec pojecie mam. Ogolnie ok, ale te tlumy z
                > kazdym rokiem coraz wieksze, troche mnie przerazaja. Knajpy jak to knajpy, wsz
                > edzie mozna znalezc cos co nam pasuje, nawet na St.Kildzie smile
                > Pewnie sprawy opieki medycznej Was jeszcze nie dotycza, ale ciekaw jestem czy t
                > ez, tak jak w regionalnej Victorii, na wizyte do specjalisty trzeba czekac 2-6
                > miesiecy.
                > Czasem jak popatrze przez okno na pochmurne niebo i siapiacy deszcz, a na termo
                > metrze 12 C. to sie zastanawiam czy moze jednak trzeba bylo sie tam przeniesc.
                > Fatalne zycie w tej Australii, tyle mozliwosci, a czlowiek nie wie co wybrac smile

Nie orientuje sie jak wyglada tutaj z wizytami u specjalistow medycznych. Domyslam sie, ze moze byc ok, bo jest spora populacja emerytow w tym tez tych z $$. Domysly tylko.
                Jest za to sporo i wybor duzy roznych 'alternatywnych' o ile ktos nie ma bardzo powaznych. Chociaz spotkalam u lokalnej 'herbalistki' kobitke z zaawansowanym parkinsonem, ktora zaczela ponownie chodzic po wizytach u tej ostatniej. Okupione to niestety bylo taczka ziol w cenach 'mortgage your house'. Na serio placila przede mna ponad 800AUD za wizyte i leki...
                Z nastepna wizyta za miesiac i wszystko prywatnie.
                Najlepiej wiec chyba trzymac sie z daleka jak najdluzej od wszelakich.

Kan
                • narfi Re: Pomysly na odlaczenie domu od sieci 02.05.13, 15:43
                  No tak myslalem, ze mozesz nie wiedziec. Ci moi znajomi tez sporo mlodsi i tez po lekarzach jeszcze nie biegaja, to tez nie wiedza, ale ja sie duzo lepiej czuje,gdy wiem, ze gdyby byl mi
                  potrzebny np. kardiolog smile to szybko jakiegos moge znalezc.
                  • kan_z_oz Re: Pomysly na odlaczenie domu od sieci 03.05.13, 13:24
                    Aha...'Zablokowane serduszko'? Intensywny breathwork, czyli rodzaj medytacja gdzie cwiczysz oddychanie przeponowe i w trakcie pozwalasz na uwalanianie emocji. Czyli takie prywatne wlasne sesje, gdzie sie placze/wyrzuca zlosc/frustracje itp i oddycha, wbrew twierdzeniu, ze 'duzi chlopcy/dziewczynki' nie musza.

Jestes w czasach zaprogramowanego masowego 'przebudzenia' i nic innego Ci na serduszko nie pomoze...serduszko musi sie otworzyc i basta.

To oprocz 'dobrego kardiologa', ktorego nie opuszczasz, jak zadnego dobrego specjalisty, ktorego znlazles w AU - tylko dolatujesz....haha

Kan
                    • narfi Re: Pomysly na odlaczenie domu od sieci 03.05.13, 18:09
                      Ja jestem ...taki, raczej starej daty Ozziesmile ale widze, ze rozumujemy na tej samej plaszczyznie.
                      ....no jest pare, naprawde niewielkich roznic.
                      Medytacje i owszem , praktykuje. Glownie , czy przy 16 ciagnac karte czy sie zatrzymac.
                      Intensywny breathwork? Jak najbardziej, ale nie moge sie za bardzo rozpisywac, bo dzieci tez to forum czytuja. Emocje, tez pozwalam, zeby sie uwolnily,najczesciej w pubie ze starymi kumplami. Czasem placzemy i sie smiejemy i znowu placzemy i znowu sie smiejemy, no, ale to zalezy od ilosci skonsumowanego piwa.Zlosc i frustracje wyrzucam najczesciej gdy sie spotkam ze swoja ex, ale nie jestem pewien czy mi to pomaga. Cale szczescie, ze nie zdarza sie to zbyt czesto.
                      Serduszko przy malej pomocy pol tuzina stentow dawno sie otworzylo, ale problem w tym, ze te stenty czasem moga sie zapchac i wtedy , obawiam sie, ze moge do swojego sprawdzonego specjalisty nie zdazyc doleciec, czyli przydalby sie jakis w zasiegu reki.
                      Teraz widzisz moj problem? smile
                      • kan_z_oz Re: Pomysly na odlaczenie domu od sieci 07.05.13, 15:03
                        narfi napisał:

> Ja jestem ...taki, raczej starej daty Ozziesmile ale widze, ze rozumujemy na tej s
                        > amej plaszczyznie.
                        > ....no jest pare, naprawde niewielkich roznic.
                        > Medytacje i owszem , praktykuje. Glownie , czy przy 16 ciagnac karte czy sie za
                        > trzymac.
                        > Intensywny breathwork? Jak najbardziej, ale nie moge sie za bardzo rozpisywac,
                        > bo dzieci tez to forum czytuja. Emocje, tez pozwalam, zeby sie uwolnily,najczes
                        > ciej w pubie ze starymi kumplami. Czasem placzemy i sie smiejemy i znowu placze
                        > my i znowu sie smiejemy, no, ale to zalezy od ilosci skonsumowanego piwa.Zlosc
                        > i frustracje wyrzucam najczesciej gdy sie spotkam ze swoja ex, ale nie jestem p
                        > ewien czy mi to pomaga. Cale szczescie, ze nie zdarza sie to zbyt czesto.
                        > Serduszko przy malej pomocy pol tuzina stentow dawno sie otworzylo, ale problem
                        > w tym, ze te stenty czasem moga sie zapchac i wtedy , obawiam sie, ze moge do
                        > swojego sprawdzonego specjalisty nie zdazyc doleciec, czyli przydalby sie jakis
                        > w zasiegu reki.
                        > Teraz widzisz moj problem? smile

Uff - chyba sie juz na watku uspokoilo? Generalnie to rzeczywiscie roznice sa male. Moje medytacje to jak Twoje stenty. Sie poprostu pojawily, jako jedyna mozliwosc przezycia a nie opcje zwariowanej baby aby sobie urozmaicic zycie jakos.
                        Maja wiec taka sama funkcje dla mnie jak Twoje stenty dla Ciebie.

Jestem wiec w miejscu, ktore bedac z mojego punktu widzenia, w doopie marynie - moge tu oddychac, czyli zyc. I to chyba nie zbyt wiele? Zyc, nic wiecej. Przyroda, otoczenie itp.

Kan
                        • narfi Re: Pomysly na odlaczenie domu od sieci 08.05.13, 10:25
                          Mam nadzieje, ze mojego zartobliwego postu nie odebralas jako ironii na temat Twojego sposobu na zycie. Wrecz przeciwnie. Podziwiam ludzi , ktorzy probuja zyc inaczej, tyle, ze to nie dla mnie.
                          Dobra golonka i pare piwek calkowicie wystarcza mi do szczescia, a jezeli to sie mojej pikawce nie podoba, tym gorzej dla pikawki , niech sie sama martwi o siebie smile
                          • kan_z_oz Re: Pomysly na odlaczenie domu od sieci 10.05.13, 10:03
                            Alez oczywiscie, ze nie. Pogaduszki poprostu.

Kan
        • mtt44 Re: Pomysly na odlaczenie domu od sieci 30.04.13, 11:05
          www.hotwaterrebate.com.au tu mozesz sprawdzic ,chyba dostaniesz jakies 1200 za STC
          obecnie wode sadze ze masz na tariff 33 albo 31- durzo taniej
          Co do agregata to ten za 4000 to jakis poterzny chyba jest surprised)
          Jego( ten garegat) to chyba bedziesz urzywala jako emergency ,czyli dobierasz do najwiekrzego urzadzenia jak chcesz urzywac - podejrzewam ze to beda pompy .Gaz mozesz miec te poterzne butle ,chyba sami przywioza ,ponoc durzo taniej niz wymieniac te 9kg
          swiatla to masz mnustwo LED i ceny polecialy .Masters maja niezly display

• starypierdola Naucz sie, matole, polskiego jak piszesz ..... 30.04.13, 22:46
            ...jak piszesz w tym jezyku. I nie zasmiecaj nam tu Doruma.
            Same podstawy wystarcza wiec chwyc sie za robote.
            Doradca SP
            • narfi Re: Naucz sie, matole, polskiego jak piszesz .... 01.05.13, 04:27
              SP, Ty w realu tez z taka latwoscia nawiazujesz przyjazne relacje z ludzmi? smile
              • ratpole Re: Naucz sie, matole, polskiego jak piszesz .... 01.05.13, 05:02
                narfi napisał:

> SP, Ty w realu tez z taka latwoscia nawiazujesz przyjazne relacje z ludzmi? smile

Pewnie tak. Przedstawia sie jako Abo i juz go lubio hehehe
              • mtt44 Re: Naucz sie, matole, polskiego jak piszesz .... 01.05.13, 05:04
                przecierz to jest jakis zakompleksiony facet
                strzesliwy to on raczej nie jest
                "Manners " to chyba przekracza jego IQ surprised)

• starypierdola Sprez sie, matole, jak piszesz po polsku. :( 01.05.13, 08:32
                  mtt44 napisał:

> przecierz ....

To nie po polsku; wyglada na izraelski. Potarfisz to pzetlumaczyc?

> strzesliwy ....

To tez nie po polsku, ani po Izraelsku. Potrafisz wyjasnic o czym piszesz??

> "Manners " to chyba przekracza jego IQ surprised)

Uprzejmie zwracam Ci uwage ze "manners" nie maja nic wspolnego z "IQ". Pogoogluj ten topic a sam sie przekonasz. No I jes to okazja zebys sie troche rozwinal.

Nauczyciel matolow
                  SP
                  • mtt44 Ja bardzo przepraszam 03.05.13, 11:32
                    za dluga przerwe ale musialem odrobic lekcje
                    Co znaczy "Potarfisz " to nie znalazlem ale dziekuje za sugestje "pogoogluj "
                    tak wiec zrobiem i wedlug
                    www.miejski.pl/slowo-pierdola
                    oznacza lajza,lamaga, nieudacznik - odrazu wiadomu z kim ma sie do czynienia surprised)
                    natepnie wrzucilem :polak ,inzynier,gurnictwo ,kalgoorlie
                    i pojawil sie taki jeden Andrzejek - no zdjecie chyba jest stare
                    Ja nie twierdze ze pan Andrew to nieudacznik Sp jak ktos woli ale podobienstwo istnieje
                    Andy skonczyl AGH 1973 czyli mlody juz nie jest a Nieudacznik nazywa sie starym
                    SP - bo krucej pracowal w USA Andy pracowal 1983-1990
                    Sp pracowal na "kilku kontynentach " ( jesli dobrze pamietam) Andrew pracowal
                    Johannesburg 1990-1996 .jakos nigdzie mu nie zarlo .Pewnikiem to wina tych z Izraela
                    1997 to Kalloorlie .I tu nalerzy sie podziw i szacunek dla Andrew wytrzymac wtym pieknym miejscu za tak wspaniale wynagrodzienie 16 lat .To wynagrodzenie kture pozwolilo mu zamieszkac na Victory Heights WA .Prime Real Estate .Nikt nie musi sie obawiac ze Adrew zostanie waszym sasiadem jego na to raczej nigdy nie bedzie stac .
                    a wiec co sadzicie to Sp czy nie .No chyba ze Kalgoorlie sie roi od polakow z podobnym profilem surprised)
                    a Puki co to piekna pogoda27 C ,pora sprawdzic sidla na raki i zycze wszystkim wspanialego weekendu
                    • mtt44 przepraszam zapomnialem 03.05.13, 11:39
                      jak ktos jest zainteresowany ( bo mu sie nudzi ) surprised) to chetnie podesle namiary
                      z tym ze jak taki matol z GC to znalazl to nie powinno byc problemu surprised)
                    • starypierdola Cos Ci nie wyszlo z tym googlowaniem, .... 03.05.13, 17:21
                      ... pewnie dla tego ze googlowales pod "gurnictwo". Co to jest "gurnictwo"???

Zeby Cie zmobilizowac do dalszego rozwoju wyjasniam co to jest 'potrafisz' jedno z wielu slow z ktorymi masz problem:

Potrafic

Ja potrafie
                      Ty POTRAFISZ
                      On/ona/ono potrafi
                      My potrafimy
                      Wy potraficie
                      Oni potrafia.

Przepowiedz to sobie pare razy, moze chwycisz. I staraj sie bo twoje wpisy stale bardzo przypominaja Jiddish.

Good luck, mate
                      SP
                      • mtt44 Re: Cos Ci nie wyszlo z tym googlowaniem, .... 03.05.13, 23:38
                        Andrzejku alias Lajza , Lamaga ,Nieudacznik ,Pierdola
                        wypowiec sie na temat narodu zydowskiego chetnie uslysze
                        tak a propo to fajny ten dom masz jedynie pozazdroscic surprised) splacony ??
                        a dla twojej ciekawosci moja znajomsc polskiego w zupelnosci mnie wystarczy
                        a jak ci dalej drukowanymi nie idzie to ten watek zalorzyla Kan i on nie jest o jezuku polskim przeczytaj tytul jak dalej nie rozumiesz to pogoogluj ,
                        jakos ona rozumiala co pisze .Tobie nie idze wiec moze jestes Thick as a brick
                        No moze jeszcze byc Thick as Pole

piekna pogoda 28 C Tak sie zyje na Gold Coast
                        pora na ryby surprised) a moze deske i na plarze , decyzje, decyzje surprised)

• mtt44 Doskonale :O) 04.05.13, 01:28
                          tlumacz.interia.pl
                          z polskiego na angielski
                          Pierdola = Asshole surprised)
                          • kan_z_oz Przez leb torebka - SP. Matt - spoko....ntx 04.05.13, 10:22
                            • mtt44 Re: Przez leb torebka - SP. Matt - spoko....ntx 04.05.13, 10:39
                              dziekuje - nie przejmuje sie ,ja mam niezly ubaw
                              a bully to tolerowac nie bede
                              tak dla ciekawosci to :
                              1972-1973 byl prezesem Kola Naukowego Geodetow na AGH Krakow a nalerzalo sie uczyc surprised) .To chyba mialo cos wspulnego SZSP surprised)
                              Jak tam pogoda w twoich stronach ?? u nas bylo 28 C surprised)
                              • dicksmith Re: Przez leb torebka - SP. Matt - spoko....ntx 04.05.13, 10:55
                                a tobie jak leci, neo-Kagan?
                                • starypierdola Do Kagana to mu DUZO brakuje, 04.05.13, 15:46
                                  Nawet nie potrafi sprawdzic skad pisze sad

I juz nawet nie zwroce mu Uwagi ze u mnie jest 38 C wiec jestem lepszy niz on, o cale 10 C smile

Opinionated SP
                                  • mtt44 38 C 04.05.13, 23:45
                                    not to cieplo masz Andrzejku mam nadzieje ze tak lubisz
                                    mnie 28 C zupelnie starczy ,a czy leprzy ? No ja chlopie nie cierpie na syndrom
                                    Big ego and small dick czego i tobie rzycze
                                    dla twojej ciekawosci to pisze z Broadbeach Waters , no na ta dzielnice ciebie nigdy stac nie bedzie , chyba ze w lotto wygrasz A ty z jakiej pod Krakowskiej wsi jestes - nieco to miasto znam - a raczej je znam dosc dobrze surprised)
                                    Co do Dicksmith to chlopie urzywasz kogos imie i nazwisko moze to legalne ale czy etyczne - ja to tez zwie maners .Jeden z was jest toksyczny -zamiast rozwiazac swoje problemy to sie szweda po forum i ludzi atakuje Luiza to toleruje Pan DickSmith raczej malo cokolwiek sensownie pisze .Pierwszy wpis to bylo jak firma jest zle prowadzona i ze go przeniesli ,otworzyc wlasna .
                                    Luiza prosila o przeszczeganie Nietykiety .Pierwszy punkt to jest pisanie na tamet
                                    nastepny nie czepiania sie ludzi .Byc moze robienie zlosliwych komentarzy was bawi ,do dobrych manners to nie nalerzy a Luiza to toleruje . Jak zostalem zatakowany dalem Luzie dwa dni na jaki kolwiek wpis dalej go nie ma .Jedynie sie odezwal Ratpol i Narfi co bylo mile . To ze bagno macie w Pl to ich tam sprawa - o smaolot dalej sie kluca ale to bagno zabraliscie z soba i widze ze lubicie sie w nim taplac i to tez jest tolerowane - gratuluje
                                    Ktos sie zapytal o lekarza - Iza sie odezwala - i zaraz stado sie znalazlo zeby dogadywac - to tez bylo tolerowane .
                                    Andrzejku znajdz nieco radosci w swoim zyciu .To ze kazdy twuj student zarabia dwa razy wiecej niz ty kiedykolwiek bedziesz wiec co z tego .Jak przerypales swoje zycie to miej pretensje do tego w lusterku

• starypierdola Sorry Mate :( 05.05.13, 02:15
                                      Na zyczenie Kan nie bede cie wiecej ponizac. Bo dla mnie zyczenie kobiety jest rozkazemsmile

Choc nie wiem dlaczego, widac Cie polubila. No coz, nie wiadomo co i kiedy kobietom sizdzie na nosie. Widac polubila tak Ciebie jak i Twoja inteligencje.

No coz, miales szanse sie troche rozwinac ale nic z tego.

Twoj kolega forumowy, Andrzej z Kal
                                      SP
                                      • kan_z_oz Re: Sorry Mate :( 05.05.13, 07:17
                                        Odpowiedz jest prosta - Matt to zyczliwy i spokojny facet. Mnie to wystarcza.
                                        Inteligentyny? Ted Kaczynczski podobno byl na granicy geniusza z zajebistym IQ i kariera naukowa i popatrz Pan co sie porobilo z tej inteligencji???

Kan
                                    • dicksmith 100 F 05.05.13, 03:09
                                      Czy to ty, Młody, tak się zestarzałeś. Mnie Goldcoastem nie zaimponujesz, wyrosłem już z wesołych miasteczek.
                                    • kan_z_oz Re: 38 C off topic 05.05.13, 07:13
                                      Matt - SP nie stuka z AU - daj sobie spokoj - to znaczyl skrot spoko. Osobe wiec podajesz ale ta nie jest SP. Jasne???

Pora zakonczyc Panowie ta dziecinade - albo won na swoj wlasny watek, sorry (mamusia sie we mnie odezwala).
                                      Znalam kilka osob w zyciu, ktore robily razace bledy ortograficzne z roznych powodow. Zadna tez z tych osob nie posiadala zadnego zwolnienia umyslowego. Dwie posiadaly dyplomy wyzszych uczelni. Czytam Matta bez problemu, bledy widze ale nie mam zamiaru robic mu rentgena, bo tresc dla mnie jest jasna. Oprocz tego na ww nie mam nic do dodania, bo sama pisze nie stylicznie i ma sily zadnej aby zasady poprawnej budowy zdania w mowie polskiej ktos mi wpoil...haha To Forum to moj JEDYNY kontakt z j. polskim, wiec domyslam sie, ze bedzie sie pisanie tylko pogarszalo...hihi

Ma sie ku jesieni, co widze w ogrodzie grabiac kupe liscie, ktore gubia frangepani. Mzy dzisiaj troche i co jakis czas przelewa. 24C - kocham taka pozna jesien. W miasteczku najazd turystow, trudno nawet przejechac glowna ulica. Ale dobre dla okolicy, ktora dostala po cycklnie.
                                      Poza tym nie moge sie juz doczekac kominka - okazalo sie potrzebny bedzie 'shield', bo chce blizej sciany niz regulamin pozwala (prosze mnie nie pytac czyj). Depozyt zaplacony, czyli sprawa zapluta czy zaklepana.

Kan
                                      • mtt44 dziekuje Kan 05.05.13, 09:48
                                        to mnie nieco zaskoczylas jesli to nie ten facet z Au to
                                        I'm sorry ........po prostu pasowal ,choc na zdjecu wyglada normalnie surprised)

Frangipani niestety maja tutaj ten "rust" raczej sie tego niepozbedziesz ,mam kilka kolorow z czerwonym wlacznie surprised) A popo - papaya lubisz to tutaj rosnie jak chwast .Co tu rosnie to ja moge dlugo ,jesli cie to interesuje surprised) w tym roku mialem kleske urodzaju na star fruit
                                        Uklony z GC Matt
                                        • janek_z_sydney Re: dziekuje Kan 05.05.13, 10:16
                                          Sorry, Kan ale Matt trafił w dziesiątkę.
                                          SP zdaje się dośc dużo podróżuje po świecie i prawdopodobnie "klika" z różnych miejsc. Ale zrobił jeden "błąd" kilka lat temu, umieścił swoje zdjęcie w necie, i jest to... ta sama twarz co >Andrew.
                                          Nie ma się co wstydzic SP, wykształcenie, praca zawodowa oraz stopień akademicki doktora, to jest coś....
                                          ha, ha, ha, udało Ci się Matt !
                                          Dziwi mnie tylko, że tak łatwo dałeś się przekonac Kan.
                                          • starypierdola Nec Hercules contra plures :( 05.05.13, 16:10
                                            To juz teraz bede pisal jako:
                                            Andrzejek-z-Kal.

A gdzie to zdjecie widziales? Mozesz skopiowac, zebym w koncu zobaczyl jak wygladam?

Zdemaskowany
                                            Andrzejek-z-Kal (vel SP)
                                            • janek_z_sydney Re: Nec Hercules contra plures :( 05.05.13, 18:33
                                              SP,
                                              I don't care and I don't give a shit.
                                              And just for you: quite likely is not the same person and I can not find the photo.
                                              You should be satisfied.
                                              He, he, he, a zdjęcie "włożę" do "swojego prywatnego albumu".
                                              Trzymaj się,
                                              • starypierdola Re: Nec Hercules contra plures :( 05.05.13, 20:35
                                                Dobrze, bede sie trzymac. Obiecuje.

Ale Ty sie tez nie puszczaj smile

Andrzejek-z-Kal (vel SP)
                                          • starypierdola OK. Znalazlem! To chyba to: 05.05.13, 16:15
                                            fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/1175693,2,19,Starypiedola-v-53.htmlPozdrawiam
                                            Andrzejek-z-Kal (vel SP)
                                            • kan_z_oz Na rozluznienie 06.05.13, 09:34
                                              www.smh.com.au/tv/Movies/show/Tropfest/Bargain-4312207.html
                                              Haha

Kan
    • kasiadamianka1 Re: Pomysly na odlaczenie domu od sieci 10.05.13, 16:08
      energia sloneczna jest jeszcze stosunkowo droga w pozyskiwaniu, teraz sa te ogniwa fotowoltaiczne ale one tez srednio daja rade, mam wrazenie ze firmy produkujace energie z odnawialnych zrodel nie chca doposcic do tego zeby te technologie byly tansze, wkoncu wtedy straca swoje zrodlo zarobku.

-------------------------------------------------
      domy w rzeszowie, domy rzeszów, działki rzeszów - www.iangroup.net - nowe mieszkania w rzeszowie, nieruchomości rzeszów
      • kan_z_oz Re: Pomysly na odlaczenie domu -reaktywuje 19.02.14, 09:49
        No wiec sie powoli zaczynam chyba ruszac do przodu w temacie.

Temat jest otwarty i rozumiem, ze to tylko moje hobby (pierdolec) - kazdy moze sie wlaczyc, zapraszam, niekoniecznie tylko profesjonalne rady.

No wiec, chalupa zostala podlaczona do gazu. Gaz jest z butli, co jest popularne tutaj na wsi. Po padnieciu starej elektrycznej i poszukiwania nowej, doszlam do wniosku, ze sie poprostu nie oplaca cenowo i lepiej przelaczyc na gaz. Majac do wyboru porownywalny cenowo elektryczny induction i komercjalny gaz '5 burners free standing', nie bylo nad czym sie wahac.

Srednio butla 45kg wystarcza na 2 lata gotowania (top tylko). Wynajem jest $20 na rok sam gaz obecnie to $120. Podlaczenie pod podloga, rurki miedziane. Wyszlo jakies $700. Piekarnik jest wciaz elektryczny, co wole bo kontrola temperatury jest super.

Ogrzewanie i suszenie latem domu, najlepsza metoda to piec drzewny. Pomimo mieszkania w strefie podzwrotnikowej bylibyscie zaskoczeni ile razy po cieplym i lepkim 30C nalezy rozpalic w kominku gdy nagle dupnie wieczorem na 16C. W tym miesiacu tylko 3 razy...wiem, niby srodek lata. W Qld opal jest tani, wiec jest to tanie orzewanie i najskuteczniej walczace z wilgocia tutaj panujaca wszechobecnie.

Nastepny etap to przelaczenie wszystkich oswietlen w domu na LED, 3/4 juz jest przelaczone. W tej chwili jest dobry wybor i wlasciwe ceny. Usuwam wiec wlasnie z lazienki ostatki; grzanie/oswietlenie/wiatrak, konsumujacy 500kw/75kw/75kw na prosty wiatrak 75Kw z komercjalnym 'ductem' na dach oraz jedno osobno LED 11Kw.
        Na zewnatrz wszystkie 'flood lights' konsumujace wszystkie pomiedzy 250kw - 500 kw, na wykonujace ta sama robote LED pomiedzy 18kw-24kw. To samo sie odbylo w calym mieszkaniu.

Majac wszystkie swiatla w domu i znajac calkowite zuzycie kw, mam zamiar zbudowac system paneli slonecznych zasilajacych tylko takowe. Przyjrzalam sie juz takowemu, zaprojektowanemu lokalnie. Jest wiec 'stan alone' ale wciaz jest wlaczony do 'grid'. Nie ma kontraktu, czyli sprzedawania pradu do sieci, jest glownie czerpanie z wlasnego i przelaczanie sie do dostarczajacego energie gdy batreie sa puste.
        Z tego co wiedze, to oswietlenie sredniej wielkosci domu, czyli wszystkie stale polaczenia do ukladu wahaja sie gdzie w granicach 500-700Kw po zainstalowaniu LED.

Kan
        • rat_canals Re: Pomysly na odlaczenie domu -reaktywuje 05.03.14, 07:59
          bedziesz trawe sadzic?
          • kan_z_oz Re: Pomysly na odlaczenie domu -reaktywuje 05.03.14, 12:43
            Yep, 'sadzic trawe', pedzic bimber (shit legalne), kapac sie dwa razy dziennie w pelnej wannie (legalne ale moralnie pietnowane w okresie ograniczen w sporej czesci AU) oraz oczywiscie odsprzedawac sasiadowi za wygorowane ceny by sie nachapac i nazrec, czyli dorobic...jak wiecej wymysle to dopisze.

Tez pozdrawiam i siem ciesze, ze zaszczyciles mnie pytaniem...

Kan
      • starypierdola Kan, ja mysle ae gonisz w pietke. 06.03.14, 15:43
        W obecnej sytuacji techologiczno-ekonomicznej co bys nie zrobila przyniese Ci co najwyzej minimalne oszczednosci. Z drugiej strony narobisz sobie problemow, klopotow i niewygod tak ze pewnie przewczesnie posiwiejesz.

Proponuje: korzystaj z pradu sieciowego, moze kup jakis wiekszy generator 'na wszelki wypadek' i ciesz cie Twoimi kakadoos zamiast zawracac sobie glowe.

Pragmatyk SP

• kan_z_oz Re: Kan, ja mysle ae gonisz w pietke. 07.03.14, 13:28
          starypierdola napisał:

> W obecnej sytuacji techologiczno-ekonomicznej co bys nie zrobila przyniese Ci c
          > o najwyzej minimalne oszczednosci. Z drugiej strony narobisz sobie problemow, k
          > lopotow i niewygod tak ze pewnie przewczesnie posiwiejesz.
          >
          > Proponuje: korzystaj z pradu sieciowego, moze kup jakis wiekszy generator 'na w
          > szelki wypadek' i ciesz cie Twoimi kakadoos zamiast zawracac sobie glowe.
          >
          SP, mam zamiar korzystac z pradu sieciowego w przyszlosci tylko minimalnie. Nie widze sensu aby odlaczac dom w sytuacji gdy jest podlaczony.
          Wole natomiast miec alternatywne zrodlo energii pod reke i nie ma to wiele wspolnego ani z pragmatyka, ktora mi oferujesz, ani tez z oszczednosciami. Mieszkam na wsi i taki uklad na moj gust robi tutaj sens. W aglomeracjach miejskich w Australii natomiast nie. Wiesz w Australii, wszystko sie kreci wokol miast i aglomeracji. Jak mieszkasz poza nawet tylko 10 km to jestes wykluczony w kolka uprzywilejowanego i musisz polegac na wlasnych silach.

Generator, wystarcza mi na 7 godzin na calosc gospodarstwa. Bylam zmuszona kupic, bo w przypadku przerwy w doplywie pradu, ktora zawsze sie zdarza przy ekstremalnej pogodzie, wszystko jedno czy wichura czy niespotykana w tej okolicy fala upalow, to w pierwszej kolejnosci wysiada mi woda. Obydwie pompy sa na prad, wiec nie mam dostepu do wody zadnej - nawet na herbate, nie mowiac o toalecie. Generator jest wiec w stanie zasilac pompy i w chwili obecnej lodowke. W sumie na jakies dwa dni, moze ciut dluzej? na jednym baku benzyny. Mozna wiec teoretycznie zjechac i kupic. Przy zeszlorocznym cyklonie nie bardzo mozna bylo zjechac nigdzie akurat przez 2 dni.
          Instalacja elektryczna w chalupie jest do wymiany i obecnie wymieniana. To samo oswietlenie. Montuje wiec LED bo po jaka cholere montowac inne?

Panele tanieja z roku na rok i zaczyna dla mnie robic sens aby je wstawic i uzywac z nich energie i wlaczac sie do 'grid' jak mi zabraknie pradu. Mozna zrobic taki uklad.

Nie sadze, aby przybylo mi zmartwienia, bo jesli jestesmy w stanie sami sie oblugiwac ukladem wodno-kanalizacyjnym, nie bedac podlaczonymi do zadnej sieci, to ten elektryczno-inny wydaje sie duzo latwiejszy.

Mam bardzo interesujace spostrzezenia na temat czerpania i korzystania z wody deszczowej. Takowej zbierania, przetrzymywania, oczyszczania i JAKOSCI w kapieli i ogolnie uzywaniu. Nie ma dla mnie powrotu do sieci i gnojowy z takowej serwowanej.

Ciekawe spostrzezenia z systemu, zbiornika septycznego, ktory starym systemem QLD, poprzez caly uklad rur wypuszcza odpady w 'rain forest' ponizej dzialki. Glowny zbiornik wymaga czyszczenia raz na 5 lat i nie ma zadnego wypompowywania. Czyszczenia wymaga natomiast zbiornik kuchenny 'grisstrap' 2-4 razy w roku w zaleznosci od uzywania.

Jak widzisz wszystko jest wiec tylko kwestia sie przestawienia i mozna bardzo nowoczesnie i wygodnie urzadzony dom przestawic na ekologiczno-energetycznie uzasadnione rozwiazania w celu? satysfakcji wlasnej i robienia tego co w danej okolicy i sytuacji poprostu 'feels right'.

Kan

• kan_z_oz QEG 03.05.14, 09:37
            Czy ktos ma jakies praktyczne doswiadczenie, uwagi lub spotkal sie z modelem zalaczonym do produkcji pradu?
            Czy moge poprosic, aby forumi piszacy o wszystkim i niczym experci sie odlaczyli?

Kan
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka