kan_z_oz 12.07.09, 14:44 Ostatnio mam jakis nagly powrot na ten dawno nie konsumowany 'smar do osi'hehehe Lubie wiec od czasu do czasu tosta z maslem i 'vege'... Pozdrawiam Kan Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mozzie2007 Re: Czy jadacie vegemite??? 13.07.09, 05:20 Podejrzewam nadmiar witaminy B w moim organizmie bo az sie wzdrygam na sama mysl o Vegemite. Odpowiedz Link
kupa.pazi Re: Czy jadacie vegemite??? 13.07.09, 05:57 nie jadam,nie znam a jak mam braki witamin z serii b hehe czasami mi sie to zdarza to pije mleko z drozdzami ale nie powiem moze bym sprobowal,jestem otwarty na wszystkie wynalazki i to w nadmiarze Odpowiedz Link
snappytom Re: Czy jadacie vegemite??? 13.07.09, 13:44 Yuck!!! Yuck!!!Yuck!!! Gdybym sie kiedys czegos trujacego nazarl to nie potrzebuje srodkow wymiotnych , vegemite wystarczy Odpowiedz Link
kan_z_oz Re: Czy jadacie vegemite??? 13.07.09, 14:13 snappytom napisał: > Yuck!!! Yuck!!!Yuck!!! > Gdybym sie kiedys czegos trujacego nazarl to nie potrzebuje > srodkow wymiotnych , vegemite wystarczy ODP: Lyzka ze sloika, to kazdy by zwymiotowal. Hihihihi - ile emocji...budzi biedna 'vegemite' Kan Odpowiedz Link
snappytom Re: Czy jadacie vegemite??? 13.07.09, 14:18 Slyszalem ,ze karaluchy tez tego nie rusza. Madre zwierzatka Odpowiedz Link
kan_z_oz Re: Czy jadacie vegemite??? 13.07.09, 14:22 snappytom napisał: > Slyszalem ,ze karaluchy tez tego nie rusza. > Madre zwierzatka ODP: Nie wierze. Chyba nalezy wydelegowac jakiegos forumowicza do przeprowadzenia doswiadczenia i opisania wynikow... Ja, nie - brzydze sie karalucha. Kan Odpowiedz Link
snappytom Re: Czy jadacie vegemite??? 13.07.09, 14:31 Nie musisz ich szukac,przestan sprzatac kuchnie, same przyjda. Tylko nie zapomnij zostawic otwartego sloika z vegemite. No ,ale z dugiej strony jak zostawisz vegemite na wierzchu to pewnie nie przyjda Odpowiedz Link
kan_z_oz Test na bycie australijczykiem? 13.07.09, 14:48 Vegemite - chyba no 1 Dwa - to 'mokre frytki' czyli 'chips with gravy sauce' Trzy - kanapka z frytkami - czyli 'sandwich with chips' Milo? Cordial? nastepnie Ozzie burger - czyli bulka ,salata, pomidor, burak, placek z wolowiny' obowiazkowo z BBQ lub tomato sauce... 'Baked beans' Macie jeszcze jakies inne??? Kan Odpowiedz Link
snappytom Re: Test na bycie australijczykiem? 13.07.09, 15:33 No jeszcze slawne "four-n-twenty" meat pies, "aussie pizza" ,lamb chops. ....a jezeli ktos przezyje australijski szpital bez skretu kiszek to musi miec jakies australijskie geny w sobie bez zadnych watpliwosci. Odpowiedz Link
kan_z_oz Re: Test na bycie australijczykiem? 13.07.09, 15:37 snappytom napisał: > No jeszcze slawne "four-n-twenty" meat pies, > "aussie pizza" ,lamb chops. > ....a jezeli ktos przezyje australijski szpital bez skretu kiszek > to musi miec jakies australijskie geny w sobie bez zadnych > watpliwosci. Sekret chyba w tym, ze nalezy popic VB?? Dobranoc Misie i Misiaczki Odpowiedz Link
mozzie2007 Macie jakies inne... 14.07.09, 11:52 Tak z czubka glowy... 1. sandwich with chips - odmiana nie z frytkami ale z czipsami z paczki 2. spaghetti na chlebie 3. baked beans na chlebie 4. bialy chleb tostowy za dolara cos (nagroda za caloksztalt...) 5. Weet Beex (dobre do ocieplania domu) A tak to smakowalo mi nawet mieso kangura (tu z pewnym dylematem moralnym bo takie fajne zwierzatko). Kapusta kiszona nadal jest szokerem dla miejscowych z mojej strony W pracy mamy chef'a z Francji wiec szokerow miejscowych jak 1-5 mi nie serwuja. Wrecz przecziwnie przestalam przynosic te swoje $3 bo za smacznie bylo. Zaatakowal mnie kiedys piekarz za to w weekend z honey cake ktore nauczyl sie robic w londynie. Smakowalo zupelnie jak nasz piernik. Moje biuro jest obok kuchni wiec staram sie omijac bo w zime kilogramy przybywaja. W weekendy robie obchody Odpowiedz Link
kan_z_oz Re: Macie jakies inne... 15.07.09, 10:52 mozzie2007 napisała: > Tak z czubka glowy... > 1. sandwich with chips - odmiana nie z frytkami ale z czipsami z paczki > 2. spaghetti na chlebie > 3. baked beans na chlebie > 4. bialy chleb tostowy za dolara cos (nagroda za caloksztalt...) > 5. Weet Beex (dobre do ocieplania domu) > > A tak to smakowalo mi nawet mieso kangura (tu z pewnym dylematem moralnym bo > takie fajne zwierzatko). > Kapusta kiszona nadal jest szokerem dla miejscowych z mojej strony > W pracy mamy chef'a z Francji wiec szokerow miejscowych jak 1-5 mi nie serwuja. > Wrecz przecziwnie przestalam przynosic te swoje $3 bo za smacznie bylo. > Zaatakowal mnie kiedys piekarz za to w weekend z honey cake ktore nauczyl sie > robic w londynie. Smakowalo zupelnie jak nasz piernik. Moje biuro jest obok > kuchni wiec staram sie omijac bo w zime kilogramy przybywaja. W weekendy robie > obchody ODP: Hihihi - to 'zalamie Cie' - lubie te 'ciegielki do ocieplania' czyli weet bixy. hehehe Na ten bialy chleb po dolarze mam osobista nazwe; 'cotton wool' Pozdrawiam Cie "sandgroper" (pocztoczna nazwa mieszkanca WA)hahaah Kan Odpowiedz Link
adasssster Re: Czy jadacie vegemite??? 13.07.09, 15:41 vegemite jeżeli odstrasza karaluchy to macie świetny środek na pozbywanie sie ich z domu wystarczy zostawić otwarty słoik ;-0 Odpowiedz Link
snappytom Re: Czy jadacie vegemite??? 13.07.09, 16:39 One to chyba za madre sa. Przyjsc ,przyjda,opierdziela wszystko co sie da, tyle ,ze vegemite zostawia w spokoju Nie bierzcie tego zbyt powaznie,to tylko zlosliwosci wobec tych, ktorzy to jedza,no bo ja tego nie znosze i nie moge sie nadziwic jak to mozna jesc. Odpowiedz Link
adasssster Re: Czy jadacie vegemite??? 14.07.09, 10:02 snappytom napisał: > One to chyba za madre sa. Przyjsc ,przyjda,opierdziela wszystko co > sie da, tyle ,ze vegemite zostawia w spokoju > > Nie bierzcie tego zbyt powaznie,to tylko zlosliwosci wobec tych, > ktorzy to jedza,no bo ja tego nie znosze i nie moge sie nadziwic > jak to mozna jesc. Ja nie jadłem więc sie nie wypowiem ale jest na to rada jak nie chcesz by zjadły to karaluchy to wystarczy posmarowac i juz nie zjedzą ;-0 Odpowiedz Link
pianazludzen Re: Czy jadacie vegemite??? 18.07.09, 12:52 mialam naprawde duzo dobrej woli i ochoty zeby zrozumiec inna kulture, ale po jednym kesie tosta z vegemite stwierdzilam ze to nie dla mnie. tak samo mam z niemieckimi lakritzen. Odpowiedz Link
ja-au Re: Czy jadacie vegemite??? 19.07.09, 00:17 oczywiscie ze jadamy Polecam tostowane albo jako uzupelnienie na kanapke z serem, mniam! Odpowiedz Link
snappytom Re: Czy jadacie vegemite??? 19.07.09, 05:04 pianazludzen 18.07.09, 12:52 Odpowiedz "mialam naprawde duzo dobrej woli i ochoty zeby zrozumiec inna kulture, ale po jednym kesie tosta z vegemite stwierdzilam ze to nie dla mnie. tak samo mam z niemieckimi lakritzen. " Lakritzen to angielski liquorice,rowniez bardzo popularny w Australii. Takie gumiaste swinstwo smakujace jak skoncentrowany anyzek. Tez tego nie znosze. Odpowiedz Link
pianazludzen Re: Czy jadacie vegemite??? 19.07.09, 10:07 Mieszkam obecnie w DE i Lakritzen wystepuja tu w roznych odmianach, np obtoczone w soli A najpopularniejsze to czarne weze haribo, zwiniete w kolko. Podobno gorzej jest w Szwecji, gdzie dodaje sie je nawet do chleba Marmite i vegemite znam poprzez mojego ex, ktory pochodzi z NZ i delektowal sie tymi specjalami niemal przy kazdym sniadaniu az mnie kusilo zeby kiedys "przypadkiem" stracic wszystkie sloiki wszystkie z polki, na ktorej je przechowywal Odpowiedz Link
snappytom Re: Czy jadacie vegemite??? 19.07.09, 13:01 Uwazam ,ze to bardzo dobry pretekst ,zeby pozbyc sie meza ....a jak jeszcze pasjonowal sie NZ Rugby League to juz od samego poczatku mial przechlapane Odpowiedz Link
pianazludzen Re: Czy jadacie vegemite??? 19.07.09, 20:52 na szczescie mezem nie zdazyl zostac ; ) NZ Rugby League oczywiscie ze sie pasjonuje, nawet umialby pewnie odtanczyc haka : ) Pozdrawiam! Odpowiedz Link
kan_z_oz Re: Czy jadacie vegemite??? 20.07.09, 03:05 Australijska 'rugby league' jest ostatnio malo ciekawe. Jesli ktos nie oglada to niewiele traci. NZ spotyka sie z Oz w corocznym 'Bledisloe Cup'. Z przyzwyczajenie jeszcze robie 'flick' na kanal gdzie sie tocza gry. Nastepnie szybko 'pstryk' na inny kanal. Ostatni 'State of Origin' - jatka oraz karnawal dwoch kretynow z usmiechem na twarzy z powodu nieprzytomnego przeciwnika - nizej juz nie mozna. Nawet nazywanie tego zachowania w prasie 'dog's act'mnie nie zadawala... Rugby jest bardzo techniczna i ciekawa gra, na poziomie 1-szej ligi. Mozna czasami trafic na ladne mecze. Pozdrawiam Kan Odpowiedz Link
okka Re: Czy jadacie vegemite??? 21.07.09, 16:16 mam w domu singapurskie (?) mrówki. jedzą wszystko. vegemita nie jedzą wcale. to musi o czymś świadczyć. Odpowiedz Link
szopen_cn Re: Czy jadacie vegemite??? 22.07.09, 05:36 okka napisała: > mam w domu singapurskie (?) mrówki. jedzą wszystko. vegemita nie jedzą wcale. t > o > musi o czymś świadczyć. > Zbyt slone, uklad pokarmowy mrowek nie nadaje sie do trawienia tego typu smakolykow. Odpowiedz Link
kan_z_oz Re: Czy jadacie vegemite??? 22.07.09, 05:53 szopen_cn napisał: > Zbyt slone, uklad pokarmowy mrowek nie nadaje sie do trawienia tego > typu smakolykow. ODP: Nie maja problemow z trawieniem "Baileys"...hihihihi Kan Odpowiedz Link
szopen_cn Re: Czy jadacie vegemite??? 22.07.09, 06:23 I po tym ladnie zygzakiem chodza? Odpowiedz Link
snappytom Re: Czy jadacie vegemite??? 22.07.09, 16:58 ...no i doopy im tez ladnie po tym rosna Odpowiedz Link
waldek.usa Re: Czy jadacie vegemite??? 25.07.09, 06:07 www.diggerhistory.info/pages-food/0-food-cat-index.htm Wyglada na to, ze Vegemite odegralo istotna role w wojnach toczonych przez Australie i NZ. Sama strona jest interesujaca...Szczegolnie dla ludzi o pociagach militarnych. Odpowiedz Link
margonicka Re: Czy jadacie vegemite??? 23.08.09, 00:35 Nigdy nie jadlam, nawet nie wiedzialam co to, ale wlasnie doczytalam, ze w Polsce w sklepach "Kuchnie Swiata" bez problemu do kupienia. Ale co mi tam polskie "Kuchnie Swiata", skoro ja juz za 5 dni na pierwszych australijskich zakupach bede mogla to nabyc i zakosztowac. Jak ja sie ciesze i na vegemite i na...wszystko. Odpowiedz Link
waldek Re: Czy jadacie vegemite??? 24.08.09, 00:57 ble..... jak to mozna jesc ?????? W smaku przypomina mi" kostki maggi" byly kiedys takie przyprawy do zup Odpowiedz Link
olazdaleka Re: Czy jadacie vegemite??? 11.09.09, 04:29 Moj partner i jego corka maja taki przysmak- suche Weet-bixy posmarowane maslem i Vegamite) Odpowiedz Link
kan_z_oz Re: Czy jadacie vegemite??? 11.09.09, 12:56 olazdaleka napisała: > Moj partner i jego corka maja taki przysmak- suche Weet-bixy > posmarowane maslem i Vegamite) ODP: Ulalala...przysmak na moj bardzo tolerancyjny smak...testuje...kazde 'relationship'. Nawet nie wiedzialam, ze 'vegimate' to tak bulwersujacy czy kontrowersyjny temat... pozdrawiam wszystkich oraz 'yeti' hehehehe Kan Odpowiedz Link