Dodaj do ulubionych

Wiadomosci z wyzszych sfer ...

17.08.13, 19:08
Poprzedni oficjalny narzeczony księżniczki Madeleine, adwokat Jonas Bergström,
wziął dziś slub z ex. przyjaciółka Madeleine, Stephanie af Klercker, projektantka mody.

www.aftonbladet.se/nyheter/article17310381.ab

Obserwuj wątek
    • pia.ed Re: Wiadomosci z wyzszych sfer ... 17.08.13, 23:26
      Ożenił się z jedna z przyjaciółek ... i uważam, ze zrobił lepsza partie niż z księżniczką Madeleine ....

www.aftonbladet.se/nyheter/article17312562.ab
      • super.222 Re: Wiadomosci z wyzszych sfer ... 18.08.13, 09:32
        pia.ed napisała:

> Ożenił się z jedna z przyjaciółek ... i uważam, ze zrobił lepsza partie niż z k
        > siężniczką Madeleine ....
        >
        > www.aftonbladet.se/nyheter/article17312562.ab
        --------------
        Dlaczeeegooo????lepszą ???
        Byłaś może w ich sypialniach?
        Rozumiem - moda, ale do ślubu mógłby się ogolić,
        a panna młoda zakryć ramiona i piersi ... chociaż tiulem.
        Prowincja - droga Pia.ed - prowincja.
        • pia.ed Re: Wiadomosci z wyzszych sfer ... 21.08.13, 20:03
          super.222 napisała:
          Lepsza, bo ożenił się z dziewczyna z wyższych sfer a nie księżniczka
          i będzie mógł żyć normalnym życiem.
          Po ślubie z Madeleine dostałby tytuł księcia, byłby stale "pod obstrzałem"
          i zmuszony spełniać obowiązki reprezentacyjne na polecenie dworu królewskiego.
          Bylby czyms w rodzaju niewolnika z ograniczonym prawem do zycia prywatnego.

Super.222 ... ze Tobie wszystko kojarzy się z seksem, na to już nie mogę nic poradzić.

Co do ubioru panny młodej to nie zapominaj, ze Szwecja nie jest katolicka ... wink
          i kazdy wybiera stroj jaki mu sie podoba.

> > www.aftonbladet.se/nyheter/article17312562.ab

> --------------
          > Dlaczeeegooo????lepszą ??? Byłaś może w ich sypialniach?
          > Rozumiem - moda, ale do ślubu mógłby się ogolić,
          > a panna młoda zakryć ramiona i piersi ... chociaż tiulem.
          > Prowincja - droga Pia.ed - prowincja.
          • pia.ed Carl Gustav XVI - 40 lat na tronie 21.08.13, 20:19
            Pierwsze zdjęcie jest zrobione chwile po ogłoszeniu informacji o śmierci dziadka obecnego króla, we wrześniu 1973 roku.

Aby obejrzeć kawalkadę zdjęć trzeba kliknąć w domek w lewym górnym rogu.
            Wtedy w prawym górnym rogu pokaże się napis Bildgalleri i strzałka.
            Zdjęcia będą się same przesuwać.

www.gp.se/bild/#!/1.1937462/1.1939692
          • super.222 Re: Wiadomosci z wyzszych sfer ... 22.08.13, 07:10
            Nie ... Pia.ed ... nie wszystko kojarzy mi się z seksem.
            Czasami mam wrażenie, że ktoś robi mnie *w balona*,
            bo pisząc np. *...ja uważam, że ... * daje sygnał iż
            wie więcej i jest mądrzejszy od czytających.
            Gdybyś umieściła taką notatkę (że lepszą partię zrobił),
            i uzasadniła dlaczego lepszą, superka by nie
            kojarzyła zawartych małżeństw z seksem.
            A Tobie małżeństwo nie kojarzy się z seksem? big_grin
            Na miłośniczkę prokreacji też mi nie wyglądasz.
            To jak to jest z Tobą? Ja seks uwielbiałam ... no ...
            • pia.ed Re: Wiadomosci z wyzszych sfer ... 22.08.13, 13:20
              Super.222
              Jesteś chyba zbyt przeczulona ... To jest normalne ze w dyskusji używa się zwrotów:Uważam, ze ... Wg mnie ... wg mojego zdania ...
              To jest "podpórka", z pomocą której nawiązuje się do dyskusji. Może następnym razem użyć wyrażenia: Wg mojego skromnego zdania ... Będzie lepiej?

Szwedz, którzy są skromni niemal każde wtrącenie sie do ustnej dyskusji
              kończą fraza: W każdym razem ja tak myślę ...

Ostatnie co mi przyszlo do glowy kiedy pisalam o ślubie byłego narzeczonego Madeleine to seks bo przecież takich szczegółów raczej sie oficjalnie nie rozgłasza, a sama nigdy Jonasa nie spotkałam ... wink

Jeśli chodzi o lepszą partię w ogólnie pojętym znaczeniu, to księżniczka była lepsza partią niż jakaś hrabianka ... Z Madeleine Jonas bywałby na dworach królewskich, a z hrabianka tylko wśród takich samych jak ona.

super.222 napisała:
              > Nie ... Pia.ed ... nie wszystko kojarzy mi się z seksem.
              > Czasami mam wrażenie, że ktoś robi mnie *w balona*,
              > bo pisząc np. *...ja uważam, że ... * daje sygnał iż
              > wie więcej i jest mądrzejszy od czytających.
              > Gdybyś umieściła taką notatkę (że lepszą partię zrobił),
              > i uzasadniła dlaczego lepszą, superka by nie
              > kojarzyła zawartych małżeństw z seksem.
              > A Tobie małżeństwo nie kojarzy się z seksem? big_grin
              > Na miłośniczkę prokreacji też mi nie wyglądasz.
              > To jak to jest z Tobą? Ja seks uwielbiałam ... no ...
              • super.222 Re: Wiadomosci z wyzszych sfer ... 22.08.13, 14:34
                Przyjmuję Twoje argumenty odnośnie zwrotów: grzecznościowych, nawiązujących
                do dyskusji i wszelkich innych zwrotów kurtuazyjnych. Jednakże w tym konkretnym
                przypadku nie mają one uzasadnienia, chodzi bowiem o opinię wyrażoną o parze
                z najwyższych kręgów towarzyskich. Żeby taką opinię wydać >>> uważam, że
                zrobił lepszą partię niż z księżniczką Madeleine<<< trzeba by ich znać osobiście.
                W dodatku przeczysz sama sobie, wydając dwie różne opinie w tej samej sprawie:
                Oto one:

[pia.ed, 17.08.13, 23,26
                Ożenił sie z jedną z przyjaciółek ... i uważam, że zrobił lepszą partię
                niż z księżniczką Madeleine.

---
                pia.ed, 22.08.13, 13,20
                Jeśli chodzi o lepszą partię w ogólnie pojętym znaczeniu to księżniczka była
                lepszą partią niż jakaś hrabianka. Z Madeleine Jonas bywałby na dworach królewskich,
                a z hrabianką tylko wśród takich samych jak ona.

----
                I znowu nie wiem skąd wzięła się ta *hrabianka*. Czy tylko hipotetycznie tak
                określasz jakąś bliżej nieznaną kobietę, czy obecnie poślubioną *projektantkę*,
                bo o takiej ja czytałam. My także mamy prasę, informacje w necie itd.
                Żadnej hrabianki nie widziałam u boku tego - pożal się - kandydata na męża
                dla księżniczki - bądź co bądź - liczącej się w Europie rodziny królewskiej.
                Poprosił o rękę, zaręczył się i ... zdradził, co - chcesz czy nie - związane jest
                z seksem (nie moim) . Upokorzył ją zdradą - to raz. Upokorzył drugi raz - żeniąc
                się z jej najlepszą przyjaciółką. Ten facet nie był jej wart ...

• pia.ed Re: Wiadomosci z wyzszych sfer ... 22.08.13, 21:37
                  Zapomniałam, ze w pierwszym wpisie użyłam niewłaściwie słowa partia...
                  kiedy chodziło mi tylko o to, ze ta dziewczyna po prostu lepiej do niego pasuje
                  niż księżniczka Madeleine.
                  To jest chłopak, który pochodzi z dobrej i kulturalnej rodziny ... który zrobił własna karierę,
                  i raczej nie pasuje na marionetkę w służbie dworu królewskiego.

Co do tytułów w Szwecji to jest ich wiele, pochodzą z dawnych czasów,
                  i nie jestem w stanie przetłumaczyć ich na język polski.
                  Rodzina figuruje w tzw. ädelskallender czyli w "kalendarzu szlacheckim",
                  i dziewczyna jest "szlachetnie urodzona" ... to Ci powinno wystarczyć.
                  Nie mam zamiaru spędzać nocy przy komputerze aby znalezc jej tytul ...

To nie jest w każdym razie tuzinkowa dziewczyna która swoja "karierę"
                  zakończyła w klasie maturalnej - a taka jest obecna partnerka Carl Phillipe.
                  Najwiekszym jej atutem jest ładna buzia i filigranowa figura
                  która juz w wieku 17 lat lat eksponowała w Playboy.
                  ksiecia Carl Philipa
                  • marii51 Re: Wiadomosci z wyzszych sfer ... 24.08.13, 18:19
                    o moje wy Księżniczki .... PIA.ED I SUPER222

WIADOMO ..KOBIETY- każda ma swoją rację..

cos chcialam się zapytać-ale mi z glowy umkło...
                  • pia.ed Re: Wiadomosci z wyzszych sfer ... 24.08.13, 20:48
                    ... obecna partnerka Carl Phillipe. Największym jej atutem jest ładna buzia
                    i filigranowa figura, którą już w wieku 17 lat eksponowała w Playboyu
                    .

To jest właśnie powodem, ze rodzina królewska oficjalnie jej dotąd
                    nie uznała, bo z chwila zaręczyn wszystkie brudy zostaną natychmiast
                    wyciągnięte na światło dzienne przez media, które tylko na to czekają ...
                    a jej gołe zdjęcia zobaczy cala Europa.

• marii51 Re: Wiadomosci z wyzszych sfer ... 26.08.13, 16:54
                      Charlotte_Casiraghi księżniczka Monako a ja tak mało wiem
                      płotek szybko zauważył
                      • marii51 Re: Wiadomosci z wyzszych sfer ... 26.08.13, 16:55

prawie zgubiłam, ...
                        www.plotek.pl/plotek/56,79592,14425894,Charlotte_Casiraghi,,2.html
                        • super.222 Re: Wiadomosci z wyzszych sfer ... 26.08.13, 17:39
                          Kilka lat temu, gdy była jeszcze nastolatką, widziałam w niej
                          kandydatkę na żonę księcia Wiliama brytyjskiego. Prześliczna ...
                          W komentarzach pod zdjęciami napisano, że ojcem dziecka
                          jest jakiś podstarzały aktor ...

Podobne perypetie sercowe przeżywała młodziutka (wówczas) matka
                          Charlotty, kiedy to - pomimo wyraźnego braku akceptacji rodziców -
                          poślubiła jakiegoś playboya. Małżeństwo po kilku miesiącach skończyło się
                          rozwodem i później Carolina wychodziła za mąż jeszcze 2 razy.

• marii51 Re: Wiadomosci z wyzszych sfer ... 26.08.13, 18:24
                            SUPER222 dzięki za wiadomości
                            a tu jakie fajne zdarzenie
                            • super.222 Re: Wiadomosci z wyzszych sfer ... 05.09.13, 09:54
                              vumag.pl/newsy/nowa-dziewczyna-harryego,59754.html.
                              .
                              Ona *zmiecie* z piedestału żonę Wiliama.
                              Tyle piękna w jednej dziewczynie.
                              Jasne włosy, jak niebo błękitne oczy ... śliczna.
                              • pia.ed Dziewczyna Harrego ... 05.09.13, 11:18
                                Piękna twarz to nie wszystko ... potrzebna jest także osobowość ..
                                po raz pierwszy widzę to zdjęcie a o tej dziewczynie dotąd nie slyszalam,
                                wiec wypowiedzieć sie nie mogę na jej temat.

vumag.pl/
                                • pia.ed Re: Dziewczyna Harrego ... 05.09.13, 12:41

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTFk9M6UOGvLAN_kTKEpB_XmRj0aNhZmUsNmJV6gGUwUoLFlA1J

Cassida taka sobie, a on to tregedia uncertain
                                  • pia.ed Aktorki na "czerwonym dywanie" 07.09.13, 11:59
                                    Uroczystość związana z nagrodami w muzyce, pewnie w USA,
                                    MTW Music Video Awards ...
                                    Zwracają uwagę, ze bylo dożo czarnych, ciekawych butów ...

www.expressen.se/mode/plataskor-sandaletter--pumps-pa-rod-matta/
                                    • pia.ed Ksiezniczka Victoria w nowych kreacjach ... 09.09.13, 20:25
                                      Ta kwiaciasta sukienka bardzo mi się podoba, ale bukiet z malenkich kwiatków
                                      absolutnie do niej nie pasuje.

Złota kreacja która miała na ślubie brata ciotecznego jest w królewskim stylu...

www.expressen.se/mode/kronprinsessan-valjer-maria-nilsdotter-fjader/
                                      • pia.ed Pippa Middleton 24.09.13, 10:14
                                        Przyszła z jakimś przystojniakiem podobnym do doktora Kidlera ...
                                        rzekomo syna Chamberlaina, tylko czy on nie był homoseksualista?

Ktos napisal: Widzę młodego Chamberlaina ...

koktajl.fakt.pl/pippa-middleton-na-boodles-boxing-ball,artykuly,420067,1,1,3.html
                                        • marii51 Re: Pippa Middleton 24.09.13, 20:16
                                          Chamberlaina ... hmmm
                                          bardzo podobny ale nazywa się .. MOŻE PO MATCE?;z)
                                          • pia.ed Richard_Chamberlain, 79 lat 25.09.13, 00:31
                                            Syna mieć nie może, bo od wielu lat mieszka ze swoim 19 lat mlodszym partnerem,
                                            a jego poprzedni partner zmarł na AIDS ...

sv.wikipedia.org/wiki/Richard_Chamberlain
                                            • pia.ed Re: Richard_Chamberlain, 79 lat 25.09.13, 00:38
                                              https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a1/Richard_Chamberlain_Daniela_Bianchi_Raymond_Massey_Dr_Kildare_1964.JPG/220px-Richard_Chamberlain_Daniela_Bianchi_Raymond_Massey_Dr_Kildare_1964.JPG

Richard Chamberlain jako dr Kildare (1964)
                                              • pia.ed Zona ksiecia Monaco w Paryzu ... 04.10.13, 02:48
                                                koktajl.fakt.pl/charlene-fashion-week,artykuly,421620,1,1,8.html
                              • pia.ed Re: Wiadomosci z wyzszych sfer ... 05.09.13, 11:22
                                Twój link się nie otwiera ...

vumag.pl/newsy/nowa-dziewczyna-harryego,59754.html
                                • super.222 Re: Wiadomosci z wyzszych sfer ... 05.09.13, 11:57
                                  Dzięki ...
                                  skopiowałam nie na tym pasku. big_grin

Ale ... co dwa komputery, to nie jeden.
                                  • pia.ed Re: Wiadomosci z wyzszych sfer ... 05.09.13, 12:30
                                    https://i.dailymail.co.uk/i/pix/2013/07/28/article-2380470-1B07C4C9000005DC-461_306x455.jpg
                                    • pia.ed Madeleine coraz grubsza ... 24.10.13, 11:57
                                      www.aftonbladet.se/nyheter/article17712470.ab
                                      • pia.ed Chrzest w Wielkiej Brytanii 25.10.13, 08:50
                                        www.aftonbladet.se/nyheter/article17720297.ab
                                        • marii51 Re: Chrzest w Wielkiej Brytanii 25.10.13, 10:57
                                          Tutaj Księżniczka Madeleine up ciąży szczęścia.

W nocy ona rozpromieniła się na czerwonym dywanie w Nowym Jorku.

Księżniczka Madeleine i Chris O'Neill eko-przedstawiciele Szwecji w Nowym Jorku w nocy. To ładne nowożeńcy byli hedersmullar gdy szwedzki-American Chamber of Commerce, SACC, zaproszeni na uroczystość wręczenia nagród i wieczorem uroczystości dla zrównoważonego rozwoju pod hasłem "Od pola do stołu".

Przez organizację podstawową misją jest inaczej wspieranie handlu między USA i Szwecji. Wieczór galowy jest wielkim wydarzeniem - raz w roku. Skupia naukowców, inwestorów i działaczy, którzy są zaangażowani w jednym z pytań planety najbardziej palących -
                                          jak utrzymać zdrowe i zrównoważone planetę, pisze Sacc na swojej stronie internetowej.

Tematem uroczystości było "Przyszłość przemysłu spożywczego."

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~JUŻ WIEM,
                                          pojawila się w Nowym Jorku wraz z mężem -
                                          • marii51 Re: Chrzest w Wielkiej Brytanii 25.10.13, 11:01
                                            założylam wątek o chrzcie , a moglam tu ująć
                                            • pia.ed Re: Chrzest w Wielkiej Brytanii 25.10.13, 11:48
                                              Taka jest etykieta na dworach królewskich ... Wolno wziąć ze sobą jedynie narzeczoną
                                              a taką jest się dopiero dopiero po oficjalnych zaręczynach.
                                          • pia.ed Re: Chrzest w Wielkiej Brytanii 25.10.13, 11:55
                                            marii51 napisała:
                                            JUŻ WIEM, pojawila się w Nowym Jorku wraz z mężem -
                                            • marii51 Re: Chrzest w Wielkiej Brytanii 25.10.13, 12:15
                                              ach tak, tylko ślub w Szwecjii , a mieszka w Nowym yorku
                                              • pia.ed Zachwycona o synkiem Ryszarda Kalisza 31.10.13, 00:29
                                                Ma dopiero 3 tygodnie, jeśli rzeczywiście wdał się w tatę, to brak powodzeniu u kobiet na pewno mu nie grozi.
                                                – Jest piękny jak ojciec! Wykapany tata! – powiedziała w TVP Info Jolanta Kwaśniewska (58 l.) która nie może się nachwalić małego Ignasia Kalisza. Opowiada, że tata bobasa Ryszard Kalisz (56 l.) przysłał jej zdjęcie synka zaraz po porodzie. A może zostanie matką chrzestną? Albo jej mąż chrzestnym?

https://www.fakt.pl/m/Repozytorium.Obiekt.aspx/-580/-500/faktonline/635169211937173054.jpg

www.fakt.pl/jolanta-kwasniewska-o-podobienstwie-syna-do-ryszarda-kalisza-,artykuly,425112,1.html
                                                • super.222 Re: Zachwycona o synkiem Ryszarda Kalisza 31.10.13, 08:24
                                                  Pańtwo Jolanta i Aleksandr Kwaśniewscy bardzo pragną mieć już wnuka.
                                                  Taka tęsknota za uśmiechem własnego potomka powoduje, że w każdym bobasku
                                                  upatruje się *śliczności* i w ogóle wszystkiego naj, naj, naj ...

Gdzieś dzisiaj czytałam, że w małżeństwie Oli występuje jakieś oziębienie.
                                                  A że dziennikarze tropią każdy ruch celebrytów, to wiedzą nawet, że Ola
                                                  często jest na obiedzie u matki ... jakby to było coś zadziwiającego. big_grin

Z zachwytem dla małego Ignasia też lekka przesada dziennikarzy,
                                                  co nie wyklucza również sporej sympatii narodu polskiego do tego malutkiego
                                                  dzidziusia. Na sympatii do taty, pojedzie daleko ... i niech ma.
                                                  Kocham wszystkie dzieci. big_grin
                                                  • pia.ed Re: Zachwycona o synkiem Ryszarda Kalisza 31.10.13, 11:05
                                                    "Oziębienie" zauważono zaraz po ślubie ... Młodzi małżonkowie mieszkali osobno, spotykali sie w kawiarni, i to na krotko. Kiedy zaczęli budować dom na osiedlu w Wilanowie, blisko rodziców, była nadzieja, ze sytuacja się zmieni. Teraz dom od roku czeka na urządzenie i wygląda na to ze nigdy się tam nie wprowadzą ...
                                                    Moje przypuszczenia są stad, ze widziałam zdjęcia osiedla, z pokazaniem domu tej pary. Jest na samym skraju osiedla. Obawiam się, ze nie będą tam mieli spokoju od fotoreporterów którzy będą śledzili każdy krok, szczególnie kiedy urodzą się dzieci ...
                                                  • pia.ed Charlene - księżna Monaco 04.11.13, 02:09
                                                    bloggar.aftonbladet.se/hovbloggen/
                                                  • marii51 Re: Charlene - księżna Monaco 04.11.13, 02:31
                                                    O JAK FAJNIE- bedziemy zagladać ...
                                                  • pia.ed Królowa Silvia i następczyni tronu Victoria 04.11.13, 13:02
                                                    Te zdjęcia są wystawione na aukcji, a dochód będzie na cele badawcze.

Następne zdjęcia to księżniczka Madeleine z mężem, i co sobie życzy w prezencie
                                                    na baby party, którą się urządza w USA kiedy kobieta spodziewa się dziecka ...

• marii51 Re: Następczyni tronu Victorii CóRECZKA 13.11.13, 07:29
                                                    https://gfx.aftonbladet-cdn.se/image/17809130/309/normal/d1c3840cf517d/e.jpg
                                                    jak szybko urosla- sliczna - I przygotowywaŁa się do HELLOWEN.. wink
                                                  • pia.ed Wiadomosci z wyzszych sfer ... 13.11.13, 20:54
                                                    Dopiero przed chwila do mnie dotarło, o co Ci chodziło we wpisie
                                                    na forum E i R ... Niedomyślna jestem ... wink
                                                  • marii51 Re: Wiadomosci z wyzszych sfer ... 15.11.13, 11:29
                                                    a nie, a nie, nie tylko -
                                                    bo chodziło mi o blog smile ok wszystko
                                                  • marii51 Re: Wiadomosci z wyzszych sfer ... 18.11.13, 17:19
                                                    tym razem nasz były Prezydent Lech Walesa
                                                  • marii51 Re: Wiadomosci z wyzszych sfer ... 20.11.13, 21:20
                                                    Brytyjczyy ciesza się z tak pieknej uroczej zgrabnej księżnej Kate
                                                    NATYCHMIAST UJAWNIAJĄ ZDJĘCIA
                                                    kobieta.wp.pl/gid,16187577,img,16187669,kat,26405,title,Piekne-nogi-Kate-Middleton,galeriazdjecie.htmlhttp://kobieta.wp.pl/gid,16187577,img,16187669,kat,26405,title,Piekne-nogi-Kate-Middleton,galeriazdjecie.html
                                                  • pia.ed VICTORIA jedzie na pogrzeb Nelsona Mandeli 08.12.13, 20:13
                                                    Na uroczystościach Nobla zabraknie premiera Reinfeldt,
                                                    następczyni tronu Victorii, i księżniczki Madeleine
                                                    która nie przyjedzie z Nowego Jorku ...

www.svd.se/nyheter/inrikes/rekordmanga-avhopp-fran-nobelfestens-huvudbord_8804184.svd

https://gfx.svd-cdn.se/multimedia/dynamic/01112/prinsessor_1112368c.jpg

Zdjęcie z zeszłego roku
                                                  • marii51 Re: VICTORIA jedzie na pogrzeb Nelsona Mandeli 09.12.13, 15:35
                                                    pia.ed napisała;
                                                    "Na uroczystościach Nobla zabraknie premiera Reinfeldt,następczyni tronu Victorii
                                                    --------.-dlaczego ich nie będzie?

i księżniczki Madeleine
                                                    która nie przyjedzie z Nowego Jorku ..--
                                                  • pia.ed Re: VICTORIA jedzie na pogrzeb Nelsona Mandeli 09.12.13, 17:31

Przeczytaj TEMAT wpisu, to zrozumiesz ... wink wink wink

marii51 napisała:

> "Na uroczystościach Nobla zabraknie premiera Reinfeldt,
                                                    następczyni tronu Victorii
                                                    > --------.-dlaczego ich nie będzie?

• pia.ed Księżna Kate na spacerze z wózkiem 10.12.13, 23:42
                                                    koktajl.fakt.pl/ksiezna-kate-na-spacerze,artykuly,432959,1,1,9.html
                                                  • pia.ed Bankiet Nobla - królowa Silvia z noblistą 11.12.13, 01:24
                                                    https://gfx.aftonbladet-cdn.se/image/17998951/655/normal/ab6515b4403db/dessert.jpg

• pia.ed Królowa Silvia konczy 70 lat ... 19.12.13, 02:14
                                                    W środę rozpoczęły się uroczystości z okazji 70-tej rocznicy urodzin królowej Silvii.
                                                    Przyjela ona czlonkow rzadu z prezentami ....

Madeleine wraz z małżonkiem Chris przyleciała do Sztokholmu, ale leży w łóżku bo jest przeziębiona ...

www.aftonbladet.se/nyheter/article18047246.ab
                                                  • pia.ed Re: Królowa Silvia konczy 70 lat ... Madeleine 19.12.13, 14:22

Dzis Madeleine jest już zdrowa i rozdaje nagrody w stajni królewskiej ...

www.aftonbladet.se/nyheter/article18053109.ab
                                                  • marii51 Re: Królowa Silvia konczy 70 lat ... Madeleine 19.12.13, 15:56
                                                    Krolowa pięknie wygląda-.
                                                    Musiala po podroży odpocząć dobrze że wszystko ok.
                                                    Dzis Madeleine jest już zdrowa i rozdaje nagrody w stajni królewskiej ...
                                                    > ]

pia.ed
                                                    mam pewność ,że chodziło ci o wiele obrazków , które są niziutko pod artyk- tam zobaczyłam właśnie duże zdjęcia Madeleine ciążą jej służy jak najbardziej
                                                  • pia.ed Re: Królowa Silvia konczy 70 lat ... Madeleine 19.12.13, 18:47
                                                    marii51 napisała:
                                                    > Krolowa pięknie wygląda-.
                                                    > Musiala po podroży odpocząć dobrze że wszystko ok.

Krolowa po podrozy???

• marii51 Re: Królowa Silvia konczy 70 lat ... Madeleine 19.12.13, 19:12
                                                    .
                                                    Dobra dodam
                                                    Księzniczka
                                                    Madeleine musiała po podróży odpocząć .Dobrze, że wszystko ok.
                                                  • pia.ed Re: Królowa Silvia konczy 70 lat ... Madeleine 20.12.13, 00:08
                                                    www.aftonbladet.se/nyheter/article18057069.ab

Ide zaraz spac ... Jutro mnie caly dzien nie będzie w domu.
                                                    Na zdjeciu Madeleine, Silvia, Victoria i ... niespodziewanie ... dziewczyna księcia Carl Philipp czy jak mu tam, jest w czarnej koronkowej sukni.
                                                    Chyba jest jakies przedstawienie z okazji urodzin 23 grudnia.
                                                  • marii51 Re: Królowa Silvia konczy 70 lat ... Madeleine 20.12.13, 00:50
                                                    PIĘKNE KOBIETKI - i ta ich ,możliwe ,że bratowa -również .. ładna.
                                                  • pia.ed Re: Królowa Silvia konczy 70 lat ... Madeleine 21.12.13, 12:48
                                                    Wg tego artykułu Silvia uratowała monarchie bo to byly czasy
                                                    kiedy Olof Palme koniecznie chciał zrobić ze Szwecji republikę ...
                                                    Silvia sie tak spodobała Szwedom, ze monarchiści znów byli gorą ...

Jej dzieci tez robią dobre PR dla Szwecji, wiec republika jeszcze poczeka ...

www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/hermanlindqvist/article18065434.ab
                                                  • pia.ed Ogladajacie sobie zdjecia z blogu... 21.12.13, 14:00
                                                    Musze sie teraz zająć moim operowanym ramieniem i nie mam czasu.

• pia.ed Re: Ogladajacie sobie zdjecia z blogu... 21.12.13, 16:01
                                                    https://bloggar.aftonbladet.se/hovbloggen/files/2013/12/Skarmavbild-2013-12-20-kl.-10.54.13.png

Następczyni trony Victoria ma jakaś dziwna narzutkę z piórami ... Taka powinna mieć Madeleine zamiast obcislej sukni pokazującej duzy brzuch.
                                                  • pia.ed Estelle na nartach w Szwajcarii ... 31.12.13, 15:13
                                                    Razem z mama Victoria i tatusiem Danielem. Tylko ze mama musiała jechać na ostry dyżur do Genewy, bo upadla podczas jazdy i ma jakieś małe uszkodzenie stopy ...

www.aftonbladet.se/nyheter/article18103992.ab
                                                  • pia.ed Re: Estelle na nartach w Szwajcarii ... 07.01.14, 00:41
                                                    Pokazaly sie zdjecia z noworocznego obiadu, na ktory krolowa DANII Margareta
                                                    jak co roku zaprosiła członków rzadu i inne prominentne osoby z Danii.

• marii51 Re: Estelle na nartach w Szwajcarii ... 07.01.14, 01:37
                                                    https://gfx2.aftonbladet-cdn.se/image/18104065/485/normal/6b0cfad717e60/Estelle+p%C3%A5+skidor.jpg
                                                    ulla la ... smile
                                                  • pia.ed Re: Estelle na nartach w Szwajcarii ... 07.01.14, 12:35
                                                    Krol Szwecji, Carl Gustav XVI jest zapalonym narciarzem, tak jak jego wszystkie dzieci.
                                                    Cala rodzina królewska zajmuje się intensywnie sportem.

http://bloggar.aftonbladet.se/hovbloggen/files/2014/01/Skarmavbild-2014-01-01-kl.-17.03.44.png
                                                  • pia.ed Re: Estelle na nartach w Szwajcarii ... 07.01.14, 12:46
                                                    https://bloggar.aftonbladet.se/hovbloggen/files/2014/01/Skarmavbild-2014-01-01-kl.-17.03.26.png

Ślicznie ubrana Estelle ... tylko w dwa kolory, a jak się często widzi,
                                                    dzieci maja na sobie 10 rożnych kolorów ... uncertain
                                                    I wcale nie trzeba być dzieckiem królewskim, aby się gustownie ubierać.

A 70-letnia już królowa aż kwitnie ...
                                                  • super.222 Re: a w Hiszpanii ... 07.01.14, 14:33
                                                    wyborcza.pl/1,75477,15232987,Hiszpanska_ksiezniczka_podejrzana_o_oszustwa_podatkowe.htm
                                                    Chwiejąca się monarchia doznała jeszcze jednego kopa.
                                                    Ja uważam, że żadna z rodzin europejskich królewskich
                                                    nie posiada takiego majątku, który mógłby zaspokoić
                                                    potrzeby każdej osoby na dworze. Świat się bogaci, przybywa
                                                    miliarderów (o milionerach po prostu nie warto wspominać),
                                                    pragnie się dorównać, a pracować nie wypada.l

Wyjątek stanowi monarchia brytyjska, ale to już inna bajka.
                                                  • pia.ed Re: a w Hiszpanii ... 07.01.14, 17:46
                                                    Ta sprawa ciagnie sie od kilku lat ... To mąż księżniczki,
                                                    ktory jest najzwyklejszym plebejuszem, i za ktorego ksiezniczka
                                                    uparla sie wyjsc za maz, jest zwyklym oszustem ...
                                                    a wiadomo ze oszuści nie robią machlojek z braku pieniedzy,
                                                    tylko ze im jest wszystkiego zawsze za mało ...
                                                    Nie wplatuj wiec tutaj sytuacji materialnej dworu hiszpańskiego,
                                                    bo oni maja na swoje potrzeby.
                                                  • super.222 Re: a w Hiszpanii ... 07.01.14, 18:25
                                                    No ... niestety, wkradł się na dwór królewski osobnik
                                                    wywodzący się z plebsu. Ale nie to jest ważne.
                                                    Pia.ed przecież wraz z mężem oskarżona jest jego żona.
                                                    Czy Ty czytałaś *to niebieskie*?

Gdyby miała na wszystkie swoje książęce potrzeby
                                                    wystarczającą kasę, to by nie sięgała po jakieś marne miliony
                                                    zbierane charytatywnie. Myślisz pewnie, że przekręty robił
                                                    tylko *ten z plebsu*? Księżniczka jest przesłuchiwana jako
                                                    podejrzana, a nie jako ofiara pazernego męża.

A w ogóle, to pozdrawiam w Nowym Roku 2014.
                                                  • pia.ed Re: a w Hiszpanii ... 07.01.14, 19:33
                                                    To niebieskie nie otworzyło sie ... Pisze na podstawie tego co przeczytałam w szwedzkiej prasie. Tam nie robia z tego tak wielkiej sensacji.
                                                  • super.222 Re: a w Hiszpanii ... 07.01.14, 19:55
                                                    Oczywiście ... nie mogło się otworzyć. Przepraszam.

pieniadze.gazeta.pl/Gospodarka/1,125292,15232349,Afera_korupcyjna_w_Hiszpanii__Ksiezniczka_Cristina.html
                                                  • pia.ed CO SIE DZIEJE W HISZPANII ... 07.01.14, 22:21
                                                    Jest tam kompletny bajzel i to wszystko ... Podejrzewają wszystkich o korupcje,
                                                    obecnego premiera także. Król im się nie podoba, a burmistrz jakiegoś miasteczka chce wprowadzić komunizm, i pozwala ludziom brać towar ze sklepów nie płacąc, bo wszystkim się należy.
                                                    Ta sprawa się nie interesowałam ... nie znam żadnych faktów,
                                                    wiec nie zamierzam tracić czasu aby ich szukać.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114873,12438268,_Ja_nie_place__Chce_wiecej_za_mniej_____Hiszpanie.html#TRrelSST
                                                  • marii51 Re: CO SIE DZIEJE W HISZPANII ... 08.01.14, 09:57
                                                    Książe Filip byłby dobrym następcą mową ..
                                                    JESLI DEFRAUDACJII NIE ZLIKWIDOWANO- BO SĄD NIE MOŻE TYLE LAT UDOWODNIĆ WINY ZIĘCIA- mają rację Hiszpnie- nie potrafi pilnować spraw , powinien oddać WSZYSTKO Filipowi
                                                  • marii51 Re: CO SIE DZIEJE W HISZPANII ... 08.01.14, 10:01
                                                    odnośnie narciarstwa wink
                                                    filmik z ubiegłego roku .... a momencik i ferie i znow pojadą szusować- .. rodzinką z przyjaciolmi
                                                    oto filmik...
                                                    www.youtube.com/watch?v=_rtFNE19dek
                                                    a co to? tylko królowie ? big_grin
                                                  • marii51 Re: CO SIE DZIEJE W HISZPANII ... 08.01.14, 10:15
                                                    mam - FILIP Z LETYCJĄ
                                                    https://s10182.chomikuj.pl/ChomikImage.aspx?e=Vwy3xFvRReNC_aXVl7cuvQ81JYjtvoDj5vphd9f6BgvSM1GbZuamcre-5jYzPjPNeS18fdtYlUOIpY95UCPFoK_LrHX8daHRUf9i-8V9g04&pv=2
                                                  • marii51 Re: CO SIE DZIEJE W HISZPANII ... 08.01.14, 10:17
                                                    AŻ MI SIĘ COŚ PRZYPOMNIALOsmile
                                                    https://3.bp.blogspot.com/_d8pEZ2Eu5jE/TCDRHNt0bsI/AAAAAAAAAZw/QqVbev5WDEU/s1600/victoria-daniel-4-a.jpg
                                                  • marii51 Re: CO SIE DZIEJE W HISZPANII ... 08.01.14, 10:29
                                                    kto kim kto?
                                                    mialam link- o nie mam
                                                  • marii51 Re: CO SIE DZIEJE W HISZPANII ... 08.01.14, 10:31
                                                    mam...
                                                    tiny.pl/qfk3w
                                                  • pia.ed Re: CO SIE DZIEJE W HISZPANII ... 08.01.14, 17:32
                                                    Autor: marii51 ☺
                                                    Książe Filip byłby dobrym następcą mową ..
                                                    JESLI DEFRAUDACJII NIE ZLIKWIDOWANO-
                                                    BO SĄD NIE MOŻE TYLE LAT UDOWODNIĆ WINY ZIĘCIA-
                                                    mają rację Hiszpnie- nie potrafi pilnować spraw ,
                                                    powinien oddać WSZYSTKO Filipowi

Od kiedy stałaś się ekspertka dworu hiszpańskiego i wiesz, ze "książę Filip byłby dobrym następcą"? Królowie w Europie są tylko marionetkami reprezentującymi państwo i nie mają kompletnie nic do powiedzenia w polityce i sądownictwie.
                                                  • marii51 Re: CO SIE DZIEJE W HISZPANII ... 08.01.14, 17:54
                                                    pia
                                                    przecięż to nie ja głosowalam w sondażąch tylko HISZPANIE PRZEPROWADZAJĄ BADANIA n/t Obecnego Krola CARLOSA , oni orzekli,o FILIPIE
                                                    przeczytalam w artyk nie mam absolutnie zadatkow na eksoertkę
                                                  • marii51 Re: CO SIE DZIEJE W HISZPANII ... 08.01.14, 20:22
                                                    NA EKSPERTKĘwink
                                                  • super.222 Re: CO SIE DZIEJE W HISZPANII ... 08.01.14, 20:55
                                                    W tym temacie nie *przeskoczysz* pia.ed.
                                                  • pia.ed Re: CO SIE DZIEJE W HISZPANII ... 08.01.14, 21:56
                                                    super.222 napisała:

> W tym temacie nie *przeskoczysz* pia.ed.

A wg Ciebie KOGO próbowałam przeskoczyć?
                                                  • super.222 Re: CO SIE DZIEJE W HISZPANII ... 09.01.14, 06:40
                                                    pia.ed napisała:

> super.222 napisała:
                                                    >
                                                    > > W tym temacie nie *przeskoczysz* pia.ed.
                                                    >
                                                    >
                                                    > A wg Ciebie KOGO próbowałam przeskoczyć?
                                                    -------------------
                                                    Pisałam do Marii ...że Ciebie nie przeskoczy. big_grin
                                                  • marii51 Re: CO SIE DZIEJE W HISZPANII ... 09.01.14, 10:28
                                                    Nie mam absolutnie wiedzy tak dużo jaką posiada pia.ed -
                                                    nie próbuję nawet z nią się porównywać. .
                                                    Bardzo dobrze,że ma czas że może spokojnie analizować artykuły .
                                                  • pia.ed Re: CO SIE DZIEJE W HISZPANII ... 09.01.14, 12:58
                                                    Nie musiałam analizować żadnych artykułów ... Analizowałam tylko Twój wpis.
                                                    Nie miałam nawet dostępu do ankiety na temat kogo Hiszpanie chcą na króla,
                                                    bo nie podałaś linka.
                                                  • pia.ed Re: CO SIE DZIEJE W HISZPANII ... 08.01.14, 21:12
                                                    Autor: marii51 ☺

JESLI DEFRAUDACJII NIE ZLIKWIDOWANO-BO SĄD NIE MOŻE TYLE LAT UDOWODNIĆ WINY ZIĘCIA-mają rację Hiszpnie- nie potrafi pilnować spraw ,powinien oddać WSZYSTKO Filipowi

Przeczytaj jeszcze raz co napisałaś ...
                                                    wiążesz ściśle sprawę przeciągania się procesu dotyczącego zięcia
                                                    z niedopilnowaniem przez obecnego króla Carlosa
                                                    , a to jest nieprawda.
                                                    Król w tych sprawach nie ma nic do powiedzenia!!!

Gdyby na tronie siedział syn Filip, to tez do defraudacji i przeciągającego się procesu by doszło, bo jak napisałam: królowie nie maja żądnego wpływu na przepisy w państwie.

Pomieszałaś dwie rożne rzeczy: nieudolność sądownictwa, które jest domeną rządu,
                                                    i niepopularność króla Carlosa z powodu zdrad, polowania i wieku.

PS. W Szwecji tez wiele osób chciałoby zamienić obecnego króla Gustawa,
                                                    na Victorie i Daniela, bo sa młodzi, sympatyczni i popularni ...
                                                    ale nikt tego nie łączy z polityka państwa.
                                                  • pia.ed Victoria po nartach w Szwajcarii ... 15.01.14, 23:15
                                                    Ze względu na pękniecie w stopie skacze po schodach smile

www.aftonbladet.se/nyheter/article18182781.ab

pia.ed napisała:
                                                    > Razem z mama Victoria i tatusiem Danielem. Tylko ze mama musiała jechać
                                                    na ostry dyżur do Genewy, bo upadla podczas jazdy i ma małe uszkodzenie stopy

>
                                                    > www.aftonbladet.se/nyheter/article18103992.ab
                                                  • pia.ed Re: Victoria po nartach w Szwajcarii ... 22.01.14, 02:14
                                                    Niestety linki podane w poprzednim poście juz nieaktualne ... nie wiem dlaczego, bo inne mozna znalezc nawet pol roku później.
                                                    Dlatego tym razem wklejam tylko zdjęcie.

http://www.aftonbladet.se/image/18215328/485/normal/5e01e2f38d09c/madde-ny.jpg

Ksiezniczka Madeleine w pracy w Nowym Jorku.

www.aftonbladet.se/nyheter/article18215322.ab
                                                  • pia.ed Podciagam blog ... 25.01.14, 03:00
                                                    W szwedzkiej królewskiej rodzinie nic ciekawego ... Natomiast przyszła królowa Norwegii skończyła 10 lat. Z tej okazji opublikowano jej trzy zdjęcia z lata 2013.

http://bloggar.aftonbladet.se/hovbloggen/files/2014/01/Skarmavbild-2014-01-21-kl.-10.08.17.png

• pia.ed Książę Karol ... 26.01.14, 11:27
                                                    Kiedy urodzil sie wnuczek, dziadek stal sie bardziej popularny ...

Gdy w lipcu świat oszalał po narodzinach Royal Baby, na ulicach Londynu ludzie krzyczeli do niego: „Witaj dziadku!”. Metodą „na wnuka” zdobył sporo punktów w sondażach. Książę Karol, ekscentryczny następca brytyjskiego tronu, wreszcie jest na fali.

swiat.newsweek.pl/ksiaze-karol-rodzina-krolewska-windsorowie-wielka-brytania-newsweek-pl,artykuly,277811,1.html
                                                  • marii51 Re: Księżna Kate na spacerze z wózkiem 05.05.16, 14:04
                                                    ach to prezent od Prezydenta
                                                    Meksyku,
                                                    to podatnicy brytyjscy odetchnęli
                                                    -
                                                  • pia.ed Re: Księżna Kate na spacerze z wózkiem 05.05.16, 17:22

podatnicy brytyjscy odetchnęli
                                                    > -
                                                  • pia.ed Ksiezna Kate na okladce Vogue ... 06.05.16, 01:36

Znalazlam zdjecie Kate Middleton opublikowane w Vogue ...
                                                    nieciekawe, typowo angielskie w zielonym kapeluszu.

www.vogue.com/tag/celebrity/kate-middleton/
                                                    *
                                                  • marii51 Re: Ksiezna Kate na okladce Vogue ... 06.05.16, 10:12
                                                    najpierw o podatkach:
                                                    www.pit.pl/aktualnosci-podatkowe/0605-chrzesniak-zaplaci-podatek-za-komunijne-prezenty-13635/
                                                    ~~~~~~~~~~~~~~
                                                    a mi gdzieś trafilo się zdjęcie Kate ..ale portretowe na całą stronę pierwszą czasopismna.. i chyba miala kapelusz brązowy ??
                                                  • marii51 Re: Ksiezna Kate na okladce Vogue ... 06.05.16, 10:27
                                                    plejada.pl/newsy/ksiezna-kate-na-okladce-vogue-a-zdjecia-wywolaly-burze-w-sieci/0gtwh7
                                                    to ten arty
                                                    nie żaden brązowy.. a szary teraz uważnie przeczytam dlaczego brytyjczykom tak to się nie spodobało?
                                                    ps
                                                    czasem takie artyk pomijam bo mi to żaden problem ""kolor kapelusza
                                                  • pia.ed Re: Ksiezna Kate na okladce Vogue ... 06.05.16, 10:48

Kapelusz jest zielony, bo tylko taki pasuje kolorystycznie do brazowej kurtki.
                                                    Brytyjczykom nie podoba sie zdjecie, bo w fotoshop poszerzyli jej brwi,
                                                    ktore "przypominaja wasy umieszczone za wysoko"...

A przy okazji znalazlam artykul o ksiezniczce o imieniu Charlotte takim jak ma corka Kate,i smutna historie tego imienia ...

plejada.pl/newsy/royal-baby-ksiezna-kate-i-ksiaze-william-wybrali-zle-imie-dla-corki/c449q2
                                                    .
                                                  • marii51 Re: Ksiezna Kate na okladce Vogue ... 06.05.16, 18:37
                                                    Maleńka o imieniu Charlotte .. niech żyje sobie spokojnie i rośnie rodzicom na pociechę
                                                    -
                                                  • pia.ed Ksiaze Carl Philip, Sofia i ich dziecko ... 13.05.16, 22:34
                                                    Najnowszy ksiaze urodzil sie 19 kwietnia 2016 r. Ma na imie Alexander]

www.expressen.se/nyheter/kungligt/nya-bilder-pa-prins-alexander-och-sofia/
                                                    .
                                                  • marii51 Re: Ksiaze Carl Philip, Sofia i ich dziecko ... 16.05.16, 08:37
                                                    nasze gazety nie omijają małego Filipkasmile

wiadomosci.wp.pl/gid,18329525,gpage,6,img,18329552,kat,1329,title,Ksiaze-Alexander-szwedzkie-Royal-Baby,galeria.html
                                                  • marii51 Re: Ksiaze Carl Philip, Sofia i ich dziecko ... 27.05.16, 20:58
                                                    gwiazdy.wp.pl/galeria/5998005842510465/tak-wygladal-chrzest-szwedzkiego-ksiecia-oscara-duzo-zdjec.html
                                                  • pia.ed Chszczono syna nastepczyni tronu VICTORII 27.05.16, 23:33

> gwiazdy.wp.pl/galeria/5998005842510465/tak-wygladal-chrzest-szwedzkiego-ksiecia-oscara-duzo-zdjec.html

Tutaj corka Madeleine wariowala i spadla z krzesla ...

www.expressen.se/nyheter/kungligt/leonore-foll-fran-sin-stol-inne-i-kyrkan/
                                                    .
                                                  • pia.ed Chrzczono syna nastepczyni tronu VICTORII 28.05.16, 00:02

Ocena stojow na chrzcie

www.expressen.se/nyheter/kungligt/svenska-kungahuset/de-var-bast-kladda-pa-prins-oscars-dop/
                                                    Nowe w tym roku bylo to, ze panie zajmujace wysokie stanowiska w rzadzie
                                                    mialy na sobie fantazyjne kapelusze!!!
                                                    Przedtem kapelusze mialy tylko ksiezniczki i panie z wyzszych sfer ...

Niedlugo powinien byc chrzest najmlodszego ksiecia, Oscara, urodzonego 19 kwietnia 2016 roku,
                                                    ale pewnie poczekaja z tym do konca lata ... bo ostatnio bylo duzo uroczystosci,
                                                    a zbliza sie 6 czerwca - swieto narodowe Szwecji.

> > gwiazdy.wp.pl/galeria/5998005842510465/tak-wygladal-chrzest-szwedzkiego-ksiecia-oscara-duzo-zdjec.html
                                                    >
                                                    >
                                                    > Tutaj corka Madeleine wariowala i spadla z krzesla ...
                                                    >
                                                    > www.expressen.se/nyheter/kungligt/leonore-foll-fran-sin-stol-inne-i-kyrkan/
                                                    > .
                                                  • pia.ed Male ksiezniczki nie mogly juz usiedziec... 28.05.16, 00:12

Szczegolnie corka Madeleine caly czas szalala ... bo corka Victorii zawsze byla spokojniejsza, nawet jak byla malutka.

www.aftonbladet.se/nyheter/article22896021.ab
                                                    .
                                                  • marii51 Re: Male ksiezniczki nie mogly juz usiedziec... 28.05.16, 08:16
                                                    ZABAWNA smilecóreczka Medeleine, wychowanie amerykańskie luzbluessmile- a swoją drogą ona mneij uczestniczy z dala od Szwecjii w takich ważnych imprezkach, ależ nastarsza coreczka Victorii to prawdziwa księżniczka i te jej powitania rączką-
                                                  • marii51 Re: Male ksiezniczki nie mogly juz usiedziec... 28.05.16, 08:23
                                                    Mam mam Filipa z żoną www.expressen.se/nyheter/kungligt/svenska-kungahuset/de-var-bast-kladda-pa-prins-oscars-dop/
                                                    jakże mogłoby ich zabraknąć....
                                                  • pia.ed Male ksiezniczki razem ... 29.05.16, 11:21

Zadne "amerykanskie" wychowanie, bo Leonore mieszka w Londynie ...

www.expressen.se/nyheter/kungligt/estelles-och-leonores-mysiga-kusinkram/
                                                    .
                                                  • marii51 Re: Male ksiezniczki razem ... 29.05.16, 11:46
                                                    piaed napisała---
                                                  • pia.ed Leonore mieszka w LONDYNIE ... 29.05.16, 12:28

razem z ojcem Chris o`Neil i matka Madeleine Bernardotte ...

Zaraz po slubie Chris i Madeleine mieszkali w Nowym Yorku gdzie Chris mial mieszkanie i prace ... i gdzie sie poznali. Tam urodzila sie Leonore.

Niedlugo potem Madeleine z Leonore i Chrisem przeprowadzili sie do Sztokholmu. Tam mieszkali od wiosny do jesieni 2015, i w Sztokholmie urodzilo sie drugie dziecko Madeleine: chlopiec ktory ma teraz roczek.

Obecnie rodzina mieszka na stale w Londynie... gdzie mieszka
                                                    takze matka Chrisa`o Neil i kilka z jego pieciu siostr.

.
                                                  • marii51 Re: Leonore mieszka w LONDYNIE ... 29.05.16, 12:36
                                                    dobrze więc ,że się pomyliłam ...
                                                    piaed opisalas więćej i super -teraz już wiemsmile
                                                  • pia.ed Oficjalne zdjecia ze chrztu ksiecia Oscara 30.05.16, 02:03

www.expressen.se/nyheter/kungligt/officiella-bilderna-fran-prins-oscars-dop/
                                                    .
                                                  • marii51 Re: Oficjalne zdjecia ze chrztu ksiecia Oscara 01.06.16, 13:43

przyglą?ąm się kolejny raz na coreczkę Viktorii
                                                    ona ma już bardzo podobny sposob patrzenia to mnie zadziwia ona patzry tak umiejętnie na ... to co dookoła widzi- a coreczka SIOSTRY
                                                  • pia.ed Re: Oficjalne zdjecia ze chrztu ksiecia Oscara 01.06.16, 15:08

Coreczka Madeleine byla taka od poczatku ... nie potrafila sie zachowac
                                                    i dalej tak robi ...
                                                    Coreczke Victorii szkoli sie na przyszla krolowa. Pewnie odziedziczyla tez madrosc po Victorii.

.
                                                  • pia.ed Dzieci krolewskie ubrane podobnie jak rodzice 01.06.16, 15:22

Chodzi szczegolnie chodzi o kolory ... Estelle kiedy pierwszy raz szla z tatusiem Danielem do przedszkola, miala kolor niebieski wspolny z kolorem koszuli Daniela.

www.expressen.se/tv/nyheter/kungligt/estelle-och-pappa-daniel---sa-matchade-ar-de/
                                                    .
                                                  • pia.ed Ksiaze Joachim i jego zona Marie 02.06.16, 00:34
                                                    Mlodszy brat dunskiego nastepcy tronu przeprowadza sie do nowej rezydencji ...
                                                    Na ostatnim zdjeciu na wczasach zimowych z dziecmi z pierwszego i drugiego malzenstwa.

www.expressen.se/kvallsposten/prinsparet-far-byta-ut-slottet-mot-koja/
                                                    .
                                                  • pia.ed Re: Leonore mieszka w LONDYNIE ... 04.06.16, 16:14

Madeleine z dziecmi i angielskim mezem po chrzcinach Osacara zostala na jakis czas w Szwecji... To bylo konieczne, bo inaczej Madelaine stracilaby pieniadze ktore dostaje od Szwedow za reprezentacje.

Jej corka, Leonore dostala w prezecie urodzinowym od zarzadu wyspy Öland kucyka,
                                                    ale kiedy rodzice z nia pojechali, aby pierwszy raz na nim pojezdzila, to nie byla zainteresowana.

www.aftonbladet.se/nyheter/article22941413.ab
                                                    .
                                                  • pia.ed Ksiaze Carl Philip, Sofia i ich synek 06.06.16, 14:11

otworzyli bramy zamku krolewskiego dla zwiedzajacych ...

www.aftonbladet.se/nyheter/article22952018.ab
                                                    .
                                                  • marii51 Re: Ksiaze Carl Philip, Sofia i ich synek 07.06.16, 07:13
                                                    pia
                                                    a to nie bramy otwarte do zwiedzania, tylko filmik z NAJMŁODSZYM WNUKIEM kRÓŁAsmile
                                                    www.aftonbladet.se/nyheter/article22952018.ab
                                                    ~~~~~~~~~~~~~~~~~
                                                    o KSIĘŻNICZCE , KTORA NIE CHCIALA KUCYKA..... nie zainteresowala się zwyczajnei konik nic dla niej nie znaczył ... ale najnormalniej zachowala się znajdująć się na łące biegła szybciutko a zatrzymywala się przy ciekawszych dla nie roslinkach ... aż mi się dzieciństwo przypomina
                                                  • pia.ed Re: Ksiaze Carl Philip, Sofia i ich synek 07.06.16, 13:13
                                                    marii51 napisała:
                                                    > a to nie bramy otwarte do zwiedzania, tylko filmik z NAJMŁODSZYM WNUKIEM
                                                    kRÓŁAsmile

Zobacz na zdjeciach jak otwieraja, a moze zamykaja brame!!!!
                                                    To jest coroczna tradycja, ze w Swieto Narodowe Szwecji publicznosc moze bezplatnie zwiedzac Zamek Krolewski i ogrod w ktorym Carl Philip oswiadczyl sie Sophie.
                                                    Na filmiku ksiaze i jego zona ZAPRASZAJA do zwiedzania ...

> www.aftonbladet.se/nyheter/article22952018.ab
                                                    ~~~~~~~~~~~~~~~~~

> o KSIĘŻNICZCE , KTORA NIE CHCIALA KUCYKA..... nie zainteresowala się zwycz jnei konik nic dla niej nie znaczył ... Koniki to dobra terapia .... może kupujacy o tym pomyśleli aby ją troszkę zatrzymać w rozbawieniu i rozbieganiu?
                                                    > A ona zwyczajna maleńka dziewczynka ( wychowywana na "luzie, bez zakazów
                                                    > i nakazów jak gdzie ma zachowywać się -
                                                  • pia.ed Madelaine, Chris i Leonore na wyspie Gotland 07.06.16, 13:29

Tu sa zdjecia ... Mozesz zobaczyc, ze dziecko na zdjeciu jest za male i za bardzo rozwydrzone w porownaniu do corki Victorii, Estelle.
                                                    No i zobacz jek wyglada maz Madeleine ... Maz Victorii Daniel nosi okulary ...

> To nie jest coreczka Victorii, tylko Madeleine i jej angielskiego meza Chris ...
                                                    Leonore kucyka dostala od wlodarzy wyspy Gotland jako prezent w dniu swoich narodzin,
                                                    > 21 lutego 2014 roku, i bedzie na nim jezdzila dopiero za pare lat ...

• pia.ed Victoria na uroczystosci nadania obywatelstwa 07.06.16, 16:13

Wczoraj, z okazji Swieta Narodowego Szwecji odbylo sie duzo uroczystosci,
                                                    miedzy innymi nadanie obywatelstwa "nowym Szwedom" .

www.expressen.se/nyheter/kungligt/sverige-ar-en-trygg-plats-i-en-orolig-varld/

www.expressen.se/nyheter/kungligt/estelles-fina-halsning-med-lillebror-oscar/
                                                    .
                                                  • pia.ed Victoria na czterech pierwszych zdjeciach ... 07.06.16, 22:13

a Victoria i Madeleine na 5-tym zdjeciu ... Mozesz je porownac.

www.expressen.se/nyheter/kungligt/officiella-bilderna-fran-prins-oscars-dop/
                                                    .
                                                  • pia.ed Kobiety w szwedzkiej rodzinie krolewskiej 09.06.16, 09:41

www.expressen.se/nyheter/kungligt/sa-manga-getingar-far-prinsessornas-klader/
                                                    .
                                                  • pia.ed Wojskowa parada z okazji oficjalnych obchodow ... 11.06.16, 18:14
                                                    90--cia urodzin krolowej Elizabeth ...

www.sydsvenskan.se/2016-06-11/drottning-i-gront-firade-skont
                                                  • pia.ed Oficjalne obchody 90-lecia ... 11.06.16, 18:39
                                                    www.expressen.se/nyheter/kungligt/europeiska-kungahus/prinsessan-charlotte-1-firade-drottningen/

Krolowa obchodzi swoje urodziny 21 kwietnia, ale zgodnie z tradycja oficjalne obchody odbywaja sie w czerwcu, prawdopodobnie ze wzgledu na lepsza pogode ...

.
                                                  • pia.ed Re: Oficjalne obchody 90-lecia ... 12.06.16, 18:09

Tu pokazano duzo zdjec ... szczegolnie z parady wojskowej.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/51,114871,20225129.html?i=2

.
                                                  • pia.ed Podatek od prezentow. A to przeczytalas? 06.05.16, 10:56

Zgłoszenie nie jest konieczne, gdy wartość prezentu łącznie z innymi darowiznami od tej samej osoby lub po tej samej osobie w okresie 5 lat, poprzedzających rok, w którym otrzymano prezent komunijny, doliczona do wartości rzeczy i praw majątkowych ostatnio nabytych, nie przekracza kwoty 9.637 zł

marii51 napisała:

> www.pit.pl/aktualnosci-podatkowe/0605-chrzesniak-zaplaci-podatek-za-komunijne-prezenty-13635/

> ~~~~~~~~~~~~~~

• amityr Re: Wiadomosci z wyzszych sfer ... 26.01.14, 11:44
      Co to znaczy w obecnych czasach wyższa sfera i co to właściwie za określeni??????????
      • pia.ed Re: Wiadomosci z wyzszych sfer ... 26.01.14, 11:59
        Wyższa sfera oznacza dziś dokladnie to samo co kiedyś:
        szlachta, szlacheckie pochodzenie, czołówka, elita, śmietanka ...
        • amityr Re: Wiadomosci z wyzszych sfer ... 26.01.14, 12:16
          Jednym słowem starocie i lamus. Takie odgrzewane kotlety ,bzdety dla ludzi utożsamiających się z nimi ale tylko iluzjonistycznie itp.??? Oj ta ,oj ta.
          • marii51 Re: Wiadomosci z wyzszych sfer ... 26.01.14, 12:42
            jakie tam "starocie lamocie'?wink
            Jan Lubomirski to przecież nasz tu z ojczyzny książę (mlody, przystojny -piękny i bardzo bogatyach i wolny znów!)

a słychać u niego owszem, ..
            nocoty.pl/gid,16342636,kat,1013547,page,2,title,Omenaa-Mensah-Co-ja-laczy-z-Janem-Lubomirskim,galeria.html?ticaid=612175
            • amityr Re: Wiadomosci z wyzszych sfer ... 26.01.14, 13:01
              co to znaczy książę??? I z których to Lubomirskich? Może fornali,ratai Lubomirskich,którzy okazali się większym patriotyzmem i mniej kradli i nie mieli kogo wykorzystywać i pierwszeństwa nocy poślubnej nie mieli?? A PRZECIEŻ BYLI PO MIECZU I PO KĄDZIELI.
              • marii51 Re: Wiadomosci z wyzszych sfer ... 26.01.14, 14:14
                ojoj to przecież malutkie resztki naszych ...
                • amityr Re: Wiadomosci z wyzszych sfer ... 26.01.14, 14:54
                  Sam mam kilka herbów ale praktycznie nie interesuje mnie to.Więc nie przeszkadzam ..Dobrej zabawy
                  • pia.ed Re: Wiadomosci z wyzszych sfer ... 27.01.14, 14:13
                    https://bloggar.aftonbladet.se/hovbloggen/files/2014/01/Skarmavbild-2014-01-27-kl.-09.31.45.png

Krol szwedzki, Gustav XVI odwiedził tereny zniszczone tajfunem w Indonezji.
                    Zapoznał się z praca przy oczyszczaniu wyspy przez tamtejszych skautów.
                    • pia.ed Blog z wyzszych sfer ... 01.02.14, 11:11
                      Dzis jako pierwsze sa zdjęcia męża następczyni tronu Victorii, Daniela.

Blogerka przypomina jak wielkie były zastrzeżenia do tego małżeństwa, bo Daniel to byl zwykły chłopak po maturze, nigdy dotąd nie mający kontaktu z tzw. wyższa sfera, źle ubrany, i nawet niezbyt dobrze mówiący po angielsku.
                      Wystarczył jednak rok intensywnego szkolenia przed ślubem,i teraz Daniel stal sie równie popularny jak jego zona Victoria ...
                      Okazuje się, ze ze swoboda porusza sie nawet wśród królewskiego środowiska na całym świecie, a także jest szalenie ceniony w Szwecji wśród przedsiębiorców, bo za cel postawił sobie zajmowanie się ich sprawami.

https://bloggar.aftonbladet.se/hovbloggen/files/2014/01/Skarmavbild-2014-01-29-kl.-13.33.10.png

Niżej sa zdjęcia z wizyty młodej pary w Niemczech, gdzie zostali serdecznie powitani. Jak widać Victoria zamiast pójść na zwolnienie, aktywnie uczestniczy w swoich obowiązkach reprezentacyjnych, z usztywniona stopa, na której nie ma prawa stanąć wcześniej niż po 6 tygodniach od wypadku na nartach w grudniu zeszłego roku.

• pia.ed Estelle uczestniczy w pracy rodziców 01.02.14, 23:38
                        W sobotę para książęca, Daniel i Victoria, pojechali "do pracy" na północy Szwecji.
                        Ze sobą mieli córeczkę Estelle.

http://gfx.aftonbladet-cdn.se/image/18281534/698/normal/2741f2b8cd2f0/estelle2.jpg

Miasto Umeå zostalo ogloszone "miastem kultury" 2014 roku.

www.aftonbladet.se/nyheter/article18281499.ab
                        • pia.ed Re: Estelle uczestniczy w pracy rodziców 02.02.14, 11:12
                          NIESAMOWITE ... VICTORIA O KULACH SPACERUJE ULICAMI MIASTA ...

static.vk.se/wp-content/uploads/2014/02/B74P4758-vkwp-694x390.jpg
                          • pia.ed Trzydniowa wizyta króla i królowej w Soczi 14.02.14, 20:32

https://gfx.aftonbladet-cdn.se/image/18366126/411/normal/faad5f5197283/silvia2.jpg

• marii51 Re: Trzydniowa wizyta króla i królowej w Soczi 14.02.14, 21:00
                              oglądalam otwarcie igrzysk, ale nie pamiętam ilu sportowcow pojechało ze Szwecjii
                              • pia.ed Praca w biurze ze zlamaną nogą ... 14.02.14, 22:20
                                Juz ponad 30 lat temu w Szwecji była podobna tendencja.
                                Sąsiadka Szwedka pracująca w biurze, jeździła codziennie do pracy
                                ze złamaną noga ... nie palcem!!!
                                Kasa chorych dala jej taka możliwość, zawożąc do pracy i przywożąc z pracy taksówką.
                                Sąsiadka pokrywała wprawdzie część opłaty za taksówkę, ale i tak jej się to opłaciło,
                                bo będąc na zwolnieniu lekarskim utrzymywałaby tylko 80 % pensji,
                                a pracując dostawała 100 %, no i jako pracującej zakład wpłacał jej
                                pieniądze na urlop.
                                • pia.ed Vicktria znow skacze na jednej nodze ... 15.02.14, 01:11
                                  tv.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/roliga-klipp-och-bloopers/article33814.ab
                                  • pia.ed Re: Vicktria znow skacze na jednej nodze ... 15.02.14, 11:54
                                    DZIEWCZYNY NIE MAJA CO ROBIĆ, WIEC POZAKŁADAŁY
                                    ORGANIZACJE DOBROCZYNNE ...

Dwie z nich pracują na rzecz biednych dzieci w Afryce,
                                    a dwie na rzecz szwedzkich dzieci, które zachorowały na raka.

http://bloggar.aftonbladet.se/hovbloggen/files/2014/02/Skarmavbild-2014-02-13-kl.-12.24.58-1024x492.png

Druga od lewej to Sofia Holmqvist, dziewczyna z którą obecnie mieszka książę Carl Philip.
                                    • marii51 Re: Vicktria znow skacze na jednej nodze ... 15.02.14, 12:23
                                      Sofia Holmqvist
                                      czytałam,że rodzice nie przychylnie patrzą na tę wybrankę
                                      mają w pamięci jej udział w programie tv na żywo

zobaczymy ... jak to dalej będzie
                                      • pia.ed Sofia ... 15.02.14, 12:30
                                        Krol i krolowa ja od pewnego czasu przyjmuja, ale dotad nie wydali pozwolenia
                                        na zareczyny, w zwiazku z tym ksiaze Carl Philipe nie moze jej zabierać
                                        na oficjalne uroczystosci.

Przeciez to bedzie niesamowity skandal kiedy pokaza w prasie jej
                                        "zabawy" pod kołdrą z roznymi chlopakami w hotel Paradise,
                                        i potem gole zdjacia z Play Boy.
                                        • pia.ed Krolewskie dzieci z Danii ... w Alpach 15.02.14, 22:27
                                          Dwóch synów dońskiej królowej Margarete spędza ferie sportowe w Alpach
                                          z zonami i ośmiorgiem dzieci smile

www.expressen.se/kvallsposten/se-kungabarnens-sportlov-i-alperna/