Dodaj do ulubionych

Królowa Elżbieta II, Księga Kondolencyjna

09.09.22, 11:30
www.se.pl/wiadomosci/swiat/smierc-elzbiety-ii-ksiega-kondolencyjna-na-stronie-internetowej-rodziny-krolewskiej-aa-XBPM-Hk2w-jhNZ.html
Obserwuj wątek
    • mobic Pierwsze szczegóły 09.09.22, 16:38
      Pogrzeb królowej Elżbiety II. Poznaliśmy pierwsze szczegóły

dorzeczy.pl/obserwator-mediow/343495/pierwsze-szczegoly-dot-pogrzebu-krolowej-elzbiety-ii.html
      • mobic Re: Pierwsze szczegóły 10.09.22, 22:05
        Pogrzeb brytyjskiej królowej Elżbiety II odbędzie się w poniedziałek 19 września - podał Pałac Buckingham. Pogrzeb będzie miał charakter państwowy.

Czytaj więcej na wydarzenia.interia.pl/news-pogrzeb-krolowej-elzbiety-ii-podano-date,nId,6277338#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome
        • a74-7 Re: Pierwsze szczegóły 17.09.22, 21:23
          Tu malenki kawalek kolejki wijacej sie ulicami Londynu do trumny E II
          https://i.postimg.cc/DwXZZznS/A1-D3-DF6-D-0-F53-4-A43-B2-D7-FC1-B19-ECBB6-C-1-201-a.jpg
          • marii51 Re: Pierwsze szczegóły 18.09.22, 17:16
            a74-7 napisał:
            > Tu malenki kawalek kolejki wijacej sie ulicami Londynu do trumny E II

~~~~~~~~~~wsystkie wiadpmosci codziennie zawierają takie informację tvn24 i ogolnie wszystkie stacje w POLSCE
            > https://i.postimg.cc/DwXZZznS/A1-D3-DF6-D-0-F53-4-A43-B2-D7-FC1-B19-ECBB6
> -C-1-201-a.jpg
            • a74-7 Re: Pierwsze szczegóły 18.09.22, 18:16
              Tak , bylam widzialam , zdjecie moje , centralny Londyn troche sparalizowany tym dlugim przygotowaniem do pogrzebu.
              A jutro - bedzie jeszcze gorzej , dzielnice przez ktore beda przewozic trumne do Windsoru - maja cala mase ulic zablokowanych i tak bedzie od 10tej do wieczora najprawdopodobniej,
              sklepy, biznesy pozamykane , jedynie autobusy na objazdach .
              • pia.ed Re: Pierwsze szczegóły 19.09.22, 12:32
                Od kilku godzin ogladam transmisje z pogrzebu na Danii,
                bo maja caly czas transmisje z napisami...
                to wiem kogo akurat pokazuja!
                Szwecja zaczela transmisje dopiero o godzinie 12 00.

W tej chwili ogladam na Facbook, bo jest bardzo wyrazny, kolorowy obraz.
                • a74-7 Re: Pierwsze szczegóły 19.09.22, 13:24
                  Tu wersja na zywo z You Tube by BBC ,pewnie mozna cofnac do poczatku ,czyli godzine przed rozpoczeciem nabozenstwa w Westminster Abby .

Ja ogladam w TVi.
                  • a74-7 Re: Pierwsze szczegóły 19.09.22, 13:29
                    ps: Byla to swietna okazja zobaczenia wnetrza Westminster Abby .
                  • marii51 Re: Pierwsze szczegóły 19.09.22, 15:06
                    a74-7 napisał:
                    > Tu wersja na zywo z You Tube by BBC ,pewnie mozna cofnac do poczatku ,czyli
                    > godzine przed rozpoczeciem nabozenstwa w Westminster Abby .
                    > Ja ogladam w TVi.

tez dopiero odeszŁam od tv--BO -NIE MOŻNA INACZEJ ....

---choc nadal trwa ciąg
                    dalszy wraz z wywiadami komentarzami {tvn24 zaprosili..].

film w całosci jest od początku.....dziękuje
                    W OGROMNĄ WIĄZANKĘ
                    WPLECIONO KWIATY WŚRÓD NICH GAŁĄZKA OLIWNA CHYBA
                    // GDY PRZENOSZONO TRUMNĘ NA RAMIONACH
                    KROKI SPRAWIAŁY JAKBY LEKKI RUCH TRUMNY NA BOKI.. TYM AMYM ..
                    KILKA KWIATÓW DRGAŁO A GAŁĄZKA
                    TO JAKBY ZNAK OD Krolowej ELŻBIETY ii...
                    ... DELIKATNIE DRGAŁA JAKBY kROLOWA
                    DO WSZYSTKICH POSYLALA ZNAK..
                    >>ŻEGNAJCIE DRODZY KOCHANI.. ŻEGNAJCIE
                    WIEMŻE WAS JEST TYSIĄCE NA MOIM POGRZEBIUE ///
                    ~~ kARTKI KIĄZKI NA trumnie Papieża JANA PAWŁA
                    WIATR JE PRZEWRACAŁ ..I TEŻ ZAPAMIETALAM TEN WIDOK NA ZAWSZE

a_gdyby_tak_nieba_przyblizyc.--marii51
                    • marii51 WIENIEC Z KARTKĄ 19.09.22, 18:27
                      Pogrzeb królowej. Kartka na szczycie trumny Elżbiety II. To wiadomość od następcy tronu
                      Trumna królowej została przykryta flagą Royal Standard i przyozdobiona berłem i jabłkiem, brytyjską koroną państwową i wiązanką. Wśród kwiatów znalazła się kartka od króla Karola III, na której napisał: "Ku pamięci kochającej i oddanej. Karol R.".

Kwiaty pochodzą z ogrodów królewskich posiadłości - Buckingham Palace, Clarence House i Highgrove House. Oprócz róż jest tam również mirt rozmnożony z roślinki, którą Elżbieta II miała w wiązance ślubnej. Wpleciono też rozmaryn, liście dębu, pelargonie, hortensje, rozchodnik, drakiew i dalie.

Na prośbę króla Karola III do wykonania wiązanki, zamiast gąbki kwiaciarskiej z tworzywa sztucznego, użyto mchu i gałęzi dębu.wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,28929204,pogrzeb-elzbiety-ii-kartka-na-szczycie-trumny-monarchini-karol.html
                      • marii51 I TAK wszystko sie zakonczyło 19.09.22, 18:39
                        OSTATNIE DROGA

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/14,166794,28927361.html#s=BoxOpMT````````````````````````````
                        Gdy trumna znika pod posadzką, dudziarz zaczyna grać pieśń żałobną, a po chwili arcybiskup Canterbury odczytuje błogosławieństwo.

40 minut temu
                        Trumna zostaje opuszczona do królewskiego skarbca. Stąd zostanie przeniesiona do krypty, ale tego już chyba nie zobaczymy.
                        • pia.ed I tak wszystko sie zakonczyło 19.09.22, 20:25
                          www.foxnews.com/live-news/queen-elizabeth-ii-funeral-king-charles-iii-royal-family-news

> Gdy trumna znika pod posadzką, dudziarz zaczyna grać pieśń żałobną, a po chwili
                          > arcybiskup Canterbury odczytuje błogosławieństwo.
                          >
                          > Trumna zostaje opuszczona do królewskiego skarbca. Stąd zostanie
                          przeniesiona do krypty, ale tego już chyba nie zobaczymy.

Nie... tego nie zobaczymy, bo to prywatna uroczystosc, w ktorej uczestniczyla tylko najblizsza rodzina...

https://a57.foxnews.com/livenews.foxnews.com/images/2022/09/1248/702/86f30f7ca945967d7ab481d01927d3c3.jpg?tl=1&ve=1
                          • pia.ed Re: I tak wszystko sie zakonczyło 19.09.22, 22:52
                            Wklejam, bo chce jeszcze raz obejrzec zdjecia...

www.plotek.pl/plotek/7,154063,28930848,ksiezna-kate-pociesza-zaplakana-charlotte-jej-brat-mogl-liczyc.html#s=BoxOpImg3

www.plotek.pl/plotek/7,154063,28930687,zamieszanie-podczas-pogrzebu-elzbiety-ii-ksiezniczki-beatrice.html#s=BoxOpImg4
                            • pia.ed I tak wszystko sie zakonczyło... 20.09.22, 01:32
                              Chcialam napisac o zamku i kaplicy w Windsor, ale nie moglam znalezc wlasciwych slow... Cytuje wiec wspaniale napisany przez kogos innego fragment...

Ale wzruszający dudziarz szkocki odszedł jakby ona odeszła..... bo odeszła......
                              Widziałam kaplicę św. Jerzego, Bardzo wiekowa, robiąca wrażenie budowla, przesiąknięta historią...
                              wszystkie królewskie głowy są w niej pochowane.. Ostatni w niej ślub to Harrego i Megan.
                              Odjeżdzają już królewskimi limuzynami przez teren Windsoru.
                              To przeogromny teren, przeogromny zamek w kilku częściach
                              z kaplicą.

https://media.istockphoto.com/photos/st-georges-chapel-windsor-castle-picture-id157434278?k=20&m=157434278&s=612x612&w=0&h=3RQ-BzBUgbLIqwEd9LXPiv8EyfAJ4Aq0rSUuENXE9BM=
                              • pia.ed Zamek WINDSOR 21.09.22, 01:31
                                Nareszcie znalazlam swietny artykul o zamku Windsor, ktory uchodzil za codzienny dom krolowej,
                                mimo ze miala wiele innych posiadlosci w calym kraju.

Zamek Windsor jest największym zamieszkiwanym zamkiem nie tylko w Anglii,
                                ale i na świecie. Cała posiadłość liczy aż pięć hektarów, królowa traktuje więc to miejsce
                                jako swego rodzaju ucieczkę od gwarnego Londynu.
                                Jak wyglądają wnętrza zamku Windsor?
                                Do dyspozycji królowa ma aż tysiąc pokoi, a każdy urządzony został w iście królewskim stylu . Na terenie posiadłości znajduje się dosłownie wszystko, nawet kort tenisowy, który powstał za czasów Henryka VIII Tudora

https://s3.viva.pl/newsy/zamek-windsor-the-state-dining-room-579476-GALLERY_BIG.jpg

viva.pl/wideo/gdzie-mieszka-krolowa-elzbieta-ii-zamek-windsor-wnetrza-7381-r22/
                                  • pia.ed Krol Szwecji... honorowe miejsce 22.09.22, 23:39

https://www.kungahuset.se/images/18.52fbd028182e9645dd115e12/1663604409329/WEBB_220919_QEII_Begravning_Foto_Gareth%20Fuller_AP_TT.jpg
                                    • pia.ed Komentatorka polskiej telewizjii 23.09.22, 14:47

Okropnie ubrana!!! Wyglada jak przeniesiona z polowy 19-go wieku bogata mieszczanka, zona kupca.
                                      Dlugie podwojne perly, sukienka z karczkiem we wzory... wink No i oczywiscie kapelusz... pasowalby
                                      kazdy czarny, ale gladki... Stroj nieodpowiedni na pogrzeb, nie pasuje takze w telewizji, bo rozprasza
                                      uwage widzow!

https://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/S-9k9kuTURBXy9mNzA0NmRkMS1kODdiLTQzZmYtOWJjMy00ODZjYzVhOWMxZDguanBlZ5KVAwAAzQXazQNLkwXNA0jNAfqCoTAFoTEB

www.fakt.pl/plotki/wystapila-tak-w-tvp-wylano-na-nia-kubel-pomyj-teraz-odpowiada-hejterom/7wljtpq?utm_medium=push&utm_source=browser&utm_campaign=push_push_go&utm_site=fakt&utm_push_id=632d921fce878971892e1606#slide-1
                                      • marii51 Re: Komentatorka polskiej telewizjii 24.09.22, 16:58
                                        absolutnie nieznana dziennikarka
                                        i się odstroiła oj .. jeszcze gorzej o niej swiadczy,
                                        że ne ma wcale wyczucia gustu..
                                        mogłaby się kogoś o pradę zapytac się .
                                        ale ona wszystko wiedząća i bezbłędna przecieżsmile
                                        • pia.ed Komentatorka polskiej telewizjii 25.09.22, 00:04
                                          marii51 napisała:
                                          > absolutnie nieznana dziennikarka > i się odstroiła oj .. jeszcze gorzej o niej swiadczy,> że ne ma wcale wyczucia gustu...

To nie jest dziennikarka, tylko pani z tytulem doktora, ktora specjalizowala sie
                                          w historii brytyjskiego dworu krolewskiego ... czy cos w tyn rodzaju!
                                          • pia.ed Druhny królowej Elżbiety... 27.09.22, 11:24
                                            www.fakt.pl/plotki/rodzina-krolewska-znow-w-zalobie-zmarla-kobieta-bliska-elzbiecie-ii/tzyxmsn?utm_medium=push&utm_source=browser&utm_campaign=push_push_go&utm_site=fakt&utm_push_id=6332bb9b427fb44246efbd91#slide-1

Lady Mary Russell niosła tren na królewskim ślubie.
                                            Zgodnie z tradycją z czasów panowania królowej Wiktorii, jak przypomina "Daily Mail", wszystkie druhny na ślubie były córkami arystokratów — książąt, markizów i hrabiów. Kobiety musiały być pannami w wieku od 17 do 23 roku życia.

Lady Mary Russell była córką hrabiego i hrabiny Haddington. Z Elżbietą II łączy ją to, że ojciec kobiety był pochodzącym ze Szkocji przyjacielem królowej matki.
                                            Pierwsza z druhen Elżbiety II zmarła w listopadzie 2020 roku. Dożyła sędziwego wieku - odeszła mając 90 lat. Baronowa wdowa Glenconner, lady Jane Lacey, baronowa Willoughby de Eresby i lady Rosemary Muir żyją do dzisiaj.
                                      • marii51 Re: Komentatorka polskiej telewizjii 27.09.22, 15:47
                                        — Mnie to trochę rozbawiło, bo ja ubrałam się najlepiej, jak umiałam i jak uważałam, że powinnam na taką uroczystość. Opowiadałam w programie o królowej, a nie ukrywam, że mam sporą wiedzę na ten temat. Natomiast jeżeli słyszę, że zdominował całe wydarzenie kapelusz... Gdybym założyła sobie na głowę nocnik, to pewnie tak. Wydaje mi się, że kapelusz nie jest jakimś przedmiotem nadzwyczajnym. Ja muszę przyznać, że jestem bardzo zdziwiona, że dla tak wielu osób było to coś niezwykłego — stwierdziła.
                                        znalazłam,że nie obroniła pracy doktorskiej w SZCZECINIE
                                        NIE MA WIADOMOCI o niej jedynie ostatni wybryk jej odstrojenia się na pogrzeb
                                        hmmm ?nieznana całkowicie ..
                                        ...hmmm ?// to krółKarol ją zatrudni ,czy nie>Ekspertka od spraw brytyjskich podkreśla w rozmowie z nami, że kapelusz to "bardzo brytyjski element"
                                    • marii51 Re: Krol Szwecji... honorowe miejsce 23.09.22, 15:00
                                      dziękuje, widzę .. KRÓLA SZWECJII Z ŻONĄ
                                      • pia.ed Kolejnosc usadzania... 23.09.22, 15:21
                                        Tutaj jest wyjasnienie [u]kolejnosci umieszczania przywodcow panstw...,
                                        bo w inym artykule pytano sie, dlaczego Joe Biden siedzi tak wysoko?
                                        www.fakt.pl/polityka/andrzej-duda-na-pogrzebie-elzbiety-ii-usiadl-przed-bidenem-jego-twarz-zobaczy-caly/2zwm3hc

Mam jeszcze lepsze zdjecie krola Szwecji, ale ucieklo mi w czasie wklejania...

marii51 napisała:
                                        dziękuje, widzę .. KRÓLA SZWECJII Z ŻONĄ

• pia.ed Kolejnosc usadzania... 24.09.22, 11:52

https://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/321k9kuTURBXy84ODk3NTI5Mi1lYmQzLTQyNTQtODZlNC04ZDEyM2Q5OTRlOTMuanBlZ5GTAs0DSM0CL4KhMAWhMQE

Na uroczystość zaproszono reprezentantów 145 państw, w tym 19 monarchów, 48 prezydentów
                                          i 22 premierów.
                                          "The Telegraph" informuje, że prezydent USA siedzi 14 rzędów z tyłu, w przejściu na południowym transepcie Opactwa Westminster. To właśnie przykuło szczególną uwagę mediów, bowiem prezydent USA został umieszczony za polskim przywódcą Andrzejem Dudą.

– Protokół generalnie przewiduje, że prezydenci są usadzani zgodnie z precedencją, która wynika z długości sprawowania urzędu – Ten prezydent, który najdłużej sprawuje władze siada jako pierwszy.
                                          Andrzej Duda jest dość długo urzędującym prezydentem, więc w tej precedencji jest wysoko.
                                          Joe Biden został później prezydentem niż Andrzej Duda, więc siedział za nim.
                                          Pierwszeństwo przed prezydentami mają koronowane głowy.

> www.fakt.pl/polityka/andrzej-duda-na-pogrzebie-elzbiety-ii-usiadl-przed-bidenem-jego-twarz-zobaczy-caly/2zwm3hc

https://www.kungahuset.se/images/18.52fbd028182e9645dd115e56/1663605126117/WEBB_220919_QEII_Begravning_Foto_Kirsty%20OConnor-AP_TT_.jpg

KRÓL SZWECJII Z ŻONĄ w WINDSOR

• pia.ed Carl Gustav XVI caluje krolowa.... 24.09.22, 12:11
                                            Zdjecia, ktore chcialam wkleic na poczatku, juz nie ma... ale znalazlam artykul, w ktorym,
                                            mlody krol Szwecji sklada wizyte krolowej Elzbiecie II, z ktora ma powiazania rodzinne
                                            z czasow krolowej Wiktorii...

www.instagram.com/p/CiqRxRhKESm/?utm_source=ig_embed&ig_rid=46f47a57-dfbb-4911-b25e-2ae31ec81edf
                          • marii51 Re: I tak wszystko sie zakonczyło 21.09.22, 10:56
                            pia.ed napisała:

> www.foxnews.com/live-news/queen-elizabeth-ii-funeral-king-charles-iii-royal-family-news
                            >
                            > > Gdy trumna znika pod posadzką, dudziarz zaczyna grać pieśń żałobną, a
                            > po chwili
                            > > arcybiskup Canterbury odczytuje błogosławieństwo.
                            > >
                            > > Trumna zostaje opuszczona do królewskiego skarbca. Stąd zostanie
                            > przeniesiona do krypty, ale tego już chyba nie zobaczymy.

>
                            > Nie... tego nie zobaczymy, bo to prywatna uroczystosc, w ktorej uczestniczy
                            > la tylko najblizsza rodzina...
                            >
                            >
                            > https://a57.foxnews.com/livenews.foxnews.com/images/2022/09/1248/702/86f3
> 0f7ca945967d7ab481d01927d3c3.jpg?tl=1&ve=1

https://pbs.twimg.com/media/FdC5EuYXEAISDg3?format=jpg&name=medium
                            pia
                            udało mi się skopiować obraz z Twojej prasy
                            .... Spacer Królowej Elżbiety II
                            --
                            • marii51 Re: I tak wszystko sie zakonczyło 21.09.22, 11:00
                              pia
                              znow z twojej prasy
                              ale odrazu przetłumaczyłam,, https://a57.foxnews.com/livenews.foxnews.com/images/2022/09/960/540/b617716fe52ec9091081d9a6d7fc0b16.jpg?tl=1&ve=1
                              Długoletnia osobista asystentka królowej Elżbiety i garderoba Angela Kelly została zauważona, gdy w poniedziałek przybyła na państwowy pogrzeb Jej Królewskiej Mości.

Kelly pracowała dla królowej od 1994 roku.

O opiece nad królową Elżbietą II podczas pandemii koronawirusa pisała w swojej bestsellerowej książce senior kredens.

„Od marca 2020 r. co tydzień myłem włosy królowej, układałem je i stylizowałem, a nawet przycinałem w razie potrzeby” – napisał Kelly w książce, zgodnie z fragmentem opublikowanym przez Hello! Czasopismo. „Mój zespół nazwał go Salonem Kelly”.

„Przez pierwsze dwa tygodnie trzęsłam się” – powiedziała. „Przedtem uczesałam ją tylko raz lub dwa na pokładzie królewskiego jachtu Britannia. Królowa była tak miła, że ​​doradziła mi bardzo konkretny sposób wkładania wałków”.

Wysłane przez Lauryn Overhult
                              • marii51 Re: I tak OKAZUJE SIE, 21.09.22, 13:48
                                PIA NADA OD SZWEDZKIEJ https://a57.foxnews.com/livenews.foxnews.com/images/2022/09/960/540/0ccb300b5528acb0c1208c04d4318b25.jpg?tl=1&ve=1
                                Król Karol III wydał oświadczenie po doniesieniu w wiadomościach, że książę Harry był ostatnim, który dowiedział się o śmierci królowej Elżbiety II.

„Społeczeństwo zostało poinformowane dopiero po tym, jak każdy członek rodziny został poinformowany”, powiedział rzecznik króla Karola III dla Fox News Digital.

Oświadczenie Jego Królewskiej Mości nastąpiło po doniesieniu, które twierdziło, że premier Wielkiej Brytanii Liz Truss dowiedziała się o śmierci królowej Elżbiety II przed księciem Sussex.

Kliknij, aby przeczytać więcej o dramacie rodziny królewskiej.www.foxnews.com/entertainment/king-charles-rep-responds-claim-prince-harry-told-queens-death-five-minutes
        • marii51 Re: Pierwsze szczegóły 18.09.22, 17:11
          Pogrzeb królowej Elżbiety II odbędzie się w poniedziałek 19 września. Ustalenia dotyczące ceremonii były regularnie dopracowywane, a same uroczystości zaplanowano dokładnie na 10 dni. Jak wygląda ostatni dzień operacji "London Bridge"?
          Sama ceremonia zacznie się jednak wcześniej:

7:30 (godziny w czasie polskim) - drzwi Westminster Hall w Izbie Parlamentu, gdzie leży trumna z ciałem Elżbiety II, zostaną zamknięte dla publiczności.
          11:44 - królewski orszak wyruszy z Pałacu Westminsterskiego do Opactwa Westminsterskiego. Powóz będzie wiózł trumnę królowej Elżbiety II w towarzystwie zespołu królewskich żandarmów i marines. Cała droga przejazdu będzie obstawiona przez członków królewskiej marynarki wojennej i królewskich Marines. Rodzina królewskiej, w tym król Karol III, będą podążać za karetą.
          11:52 - trumna z ciałem królowej dotrze do bram Opactwa Westminsterskiego. Następnie zostanie wniesiona do środka.
          12:00 - w południe rozpocznie się ceremonia pogrzebowa. Prowadzić ją będzie dziekan Westminsteru David Hoyle. W trakcie uroczystości planowane są odczyty i modlitwy przywódców politycznych i religijnych, w tym premier Wielkiej Brytanii Liz Truss.
          12:55 - w całej Wielkiej Brytanii zaczną się dwie minuty ciszy.
          13:00 - pogrzeb królowej Elżbiety II zakończy się hymnem narodowym Wielkiej Brytanii (w zmienionej już formule, czyli "God Save the King") oraz lamentem królowej w wykonaniu pipera (osoby grającej na dudach). Wówczas też trumna przejdzie w kolejnej procesji ulicami Londynu. W trakcie pochodu Big Ben będzie cały czas dzwonił.
          14:00 - trumna z ciałem Elżbiety II ma dotrzeć do Wellington Arch w Londynie, gdzie zostanie załadowana do karawanu. Stąd rodzina królewska wyruszy do zamku Windsor, który znajduje się około 35 kilometrów od Pałacu Buckingham.
          16:06 - karawan powinien dotrzeć już do Windsoru. Tam dołączy do procesji zmierzającej w górę Albert Road. Król i inni członkowie rodziny królewskiej dołączą do drogi do kaplicy św. Jerzego około trzydziestu minut później.
          17:00 - rozpocznie się nabożeństwo żałobne w kaplicy św. Jerzego, które zostanie poprowadzone przez dziekana Windsoru i zakończone błogosławieństwem arcybiskupa Canterbury.
          20:30 - trumna królowej Elżbiety II zostanie złożona podczas prywatnej ceremonii w King George VI Memorial Chapel na zamku Windsor. Zostanie pochowana razem ze swoim mężem, księciem Filipem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka