Dodaj do ulubionych

Akcja ratunkowa na Baltyku...

30.06.23, 10:21
Siedmiolatek wypadł za burtę promu Stena Spirit podczas podróży z Gdyni do Karlskrony. Za dzieckiem natychmiast skoczyła jego 36-letnia matka.
Załoga promu Stena Line 29 czerwca około godz. 16:20 odkryła, że dwie osoby znajdują się poza burtą.
36-letnia Polka została znaleziona po 59 minutach od ogłoszenia alarmu przez helikopter ratunkowy.
Siedem minut później, po 66 minutach, służby odnalazły jej syna. Po odnalezieniu Polacy byli nieprzytomni.
Poszukiwania utrudniał fakt, że oboje mieli na sobie ciemne ubrania i nie mieli kamizelek ratunkowych.Oboje zostali przetransportowani śmigłowcem do szpitala Blekinge w Karlskronie...

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,29925152,szwecja-akcja-ratunkowa-na-baltyku-siedmiolatek-wypadl-za.html#s=BoxOpImg1
Obserwuj wątek
    • pia.ed Akcja ratunkowa na Baltyku Nowe informacje 30.06.23, 10:36
      "Fakt" przekazał nowe informacje w sprawie nagrań zabezpieczonych z monitoringu.
      - Zabezpieczyliśmy nagrania z monitoringu wizyjnego, które nie potwierdzają wersji rozpowszechnionej w mediach, że dziecko wypadło za burtę, a osoba dorosła wskoczyła za nim. To jest wszystko, co mogę powiedzieć na chwilę obecną, dopóki służby nie zbadają dokładnie okoliczności zdarzenia
      - poinformowała Agnieszka Zembrzycka ze Stena Line. Jak dodała, nie ma tutaj do czynienia ze sprawą kryminalną. W sprawie przeprowadzono już pierwsze przesłuchania załogi i pasażerów Stena Line.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,29925394,szwecja-siedmiolatek-wypadl-z-promu-matka-wskoczyla-do-wody.html#do_st=RS&do_a=1046&do_sid=1046&do_w=57&do_v=739#s=BoxOpLink
      • marii51 Re: Akcja ratunkowa na Baltyku Nowe informacje 30.06.23, 14:07
        pia.ed napisała:

> "Fakt" przekazał nowe informacje w sprawie nagrań zabezpieczonych z monitori
        > ngu.
        > - Zabezpieczyliśmy nagrania z monitoringu wizyjnego, które nie potwierdzają we
        > rsji rozpowszechnionej w mediach, że dziecko wypadło za burtę, a osoba dorosła
        > wskoczyła za nim. To jest wszystko, co mogę powiedzieć na chwilę obecną, dopóki
        > służby nie zbadają dokładnie okoliczności zdarzenia
        > - poinformowała Agnieszka Zembrzycka ze Stena Line.
        Jak dodała, nie ma tutaj do
        > czynienia ze sprawą kryminalną.
        W sprawie przeprowadzono już pierwsze przesłuc
        > hania załogi i pasażerów Stena Line.

OD WCZORAJ POJAWIĄJĄ SIĘ W TVN24 .. n/t
        nie zwracałam uwagi jak szerokie na filmie o tym promie.i
        =- otwór , którym siedmiolatek wypadł?
        /b]Jak zwykle za dziećmi mieć trzeba OCZY DOOKOŁA głowY
        • marii51 Re: Akcja ratunkowa na Baltyku Nowe informacje 30.06.23, 14:25
          o BOŻE ...
          TRAGEDIA **]
          Matka i 7-letnie dziecko, które wypadło z promu do Szwecji, nie żyją
          Rzecznik Komendanta Głównego Policji Mariusz Ciarka przekazał,
          7-letnie dziecko, które wypadło z promu Stena Spirit, nie żyje.
          Zmarła także jego matka, która rzuciła się by je ratować - podaje Polsat News.
          Tekst linku

https://v.wpimg.pl/MjcxODY4YgsCGjl3dk9vHkFCbS0wFmFIFlp1ZnYMfVobVyktNVE_DxMXYSMrQT0LFAhhNDUbLBoKVzl1dlAkGRMULj12USAIBhxgIjgFLFJWG3tpOwV7DE5Me3ZhGS9dAkpicWkFfl8ATHp9bwV8SB4
          • marii51 Re: Akcja ratunkowa na Baltyku Nowe informacje 30.06.23, 14:46
            PROKURATURA MOWI O NIEUMYSLNYM SPOWODOWANIU SMIECITekst linku
            • marii51 Re: Akcja ratunkowa na Baltyku Nowe informacje 30.06.23, 17:03
              operator promu oświadczenie

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,29926966,tragiczna-smierc-polakow-na-baltyku-operator-promu-wydal-nowe.html
          • kochamzapachfrezji Re: Akcja ratunkowa na Baltyku Nowe informacje 30.06.23, 17:35
            Za długo trwała akcja ratunkowa, ale nie mnie oceniać. Szkoda ich, dzieci trzeba pilnować. Miałam nadzieję, że ich uratują. Żal serce ściska.
            • pia.ed Akcja ratunkowa na Baltyku 01.07.23, 02:31
              kochamzapachfrezji napisała:
              > Za długo trwała akcja ratunkowa, ale nie mnie oceniać. Szkoda ich,
              dzieci trzeba pilnować. Miałam nadzieję, że ich uratują. Żal serce ściska.

Oni zgineli juz w momencie dotkniecia powierzchni wody! Gazety zawsze pisza,
              ze "o stanie zdrowia nie ma informacji"... ale wystarczy sobie wyobrazic,
              ze ktoras z was spada chocby z betonowego falochronu, zachlysnie sie woda,
              wpada w panike, ktora paralizuje ruchy... jakie mialybyscie szanse na przezycie
              gdyby nikogo nie bylo w poblizu?
              Zreszta wersja, ze matka skoczyla do wody aby ratowac syna podobno nie ma
              pokrycia w tym, co ktos z zalogi zobaczyl na monitorze.... Tylko jak dotad
              jest to scisla tajemnica.
              • kochamzapachfrezji Re: Akcja ratunkowa na Baltyku 01.07.23, 08:30
                Masz rację, tafla wody wtedy jest jak beton.
              • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Akcja ratunkowa na Baltyku 01.07.23, 09:34
                pia.ed napisała:

>
                > Oni zgineli juz w momencie dotkniecia powierzchni wody!

Czytałem dużą dyskusję na innym portalu. Oczywiście nigdy nie wiadomo co naprawdę ktoś tam wie, ale obraz wyłania się taki:
                - barierki na takich promach są na tyle wysokie (są odpowiednie przepisy), że nie ma opcji, aby dzieciak się potknął i wypadł; stąd być może śledztwo w sprawie nieumyślnego spowodowania śmierci - niewłaściwy stan barierek
                - zetknięcie z wodą mogli przeżyć, ale morze to nie jezioro, są fale i nawet średni pływak może szybko wpaść w tarapaty; a co dopiero w "cywilnym" ubraniu
                - akcja wcale nie trwała "za długo"; nawet jak natychmiast systemy nadzoru (podobno są takie) wykryły człowieka za burtą - to prom nadal płynie - i już tonących nie widać

• pia.ed Akcja ratunkowa na Baltyku... No to juz wiemy 01.07.23, 12:04
                  01.07.2023 10:54

Prokuratura Okręgowa w Gdańsku zmieniła kwalifikację czynu w śledztwie dotyczącym wypadku, do którego doszło w czwartek na wodach terytorialnych Szwecji.
                  - Sprawa dotyczy zabójstwa dziecka i targnięcia się na życie przez matkę - przekazala w sobotę rzeczniczka Prokuratury Okręgowej w Gdańsku prok. Grażyna Wawryniuk.

Szwedzka prokuratura komentuje: Śledztwo ma na celu próbę wyjaśnienia, co się stało. "Wszczęliśmy wstępne śledztwo, w którym kwalifikacja przestępstwa - to morderstwo, ale nie ma podejrzanego. Śledztwo ma na celu próbę wyjaśnienia, co się stało na promie".

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,29929332,tragedia-na-promie-polscy-sledczy-zmienili-kwalifikacje-czynu.html#do_w=77&do_v=824&do_st=RS&do_sid=1073&do_a=1073&e=RelRecImg6
                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Akcja ratunkowa na Baltyku... No to juz wiemy 01.07.23, 12:09
                    No tak - takie spekulacje też były - rozszerzone samobójstwo.
                    Dla mnie to trochę dziwne - płacić w tym celu za bilety na rejs; ale ok.
                    Czekamy na odtajnienie tego ponoć istniejącego nagrania z monitoringu.
                    • marii51 Re: Akcja ratunkowa na Baltyku... No to juz wiemy 01.07.23, 15:04
                      www.se.pl/trojmiasto/matka-i-7-latek-nie-zyja-szokujace-ustalenia-prokuratura-zabojstwo-dziecka-samobojstwo-matki-aa-Ph65-dua6-WBQv.html
                      • marii51 Re: Akcja ratunkowa na Baltyku... No to juz wiemy 01.07.23, 15:22
                        www.fakt.pl/wydarzenia/polska/trojmiasto/mocna-hipoteza-specjalisty-juz-wiedza-co-naprawde-wydarzylo-sie-na-promie/0kwljce
                        • pia.ed No to juz wiemy... najnowsze informacje 01.07.23, 21:45
                          Kim były ofiary tragedii na Stena Spirit? Nowe informacje...

Reporterom "Faktu" udało się ustalić, kim były ofiary wydarzeń na promie Stena Spirit.
                          36-letnia Paulina miała pochodzić z Grudziądza, zaś jej 7-letni syn Lech zameldowany
                          był w Trójmieście. Według informacji zdobytych przez dziennikarzy ojciec chłopca
                          nie utrzymywał kontaktu z rodziną – wszystko wskazuje na to, że 36-latka samotnie
                          wychowywała dziecko. Ojciec ma mieszkać za granicą – jednak nie w Szwecji,
                          dokąd płynęli Paulina i Lech.

Dziennikarzom udało się również dotrzeć do pasażerki promu, która widziała matkę
                          i dziecko na kilka godzin przed tym, jak oboje znaleźli się za burtą.
                          – Pamiętam, że myślałam, że to nietypowe mieć w wózku takie duże dziecko,
                          ale chłopiec może był w jakiś sposób niepełnosprawny. Ona wyglądała na zmęczoną,
                          przygnębioną. Jej język ciała był taki... – opowiada pani Beata ...

• pia.ed Na temat podrozy promem... 01.07.23, 22:51
                            Polka mieszkajaca w Szwecji opowiada...

www.fakt.pl/wydarzenia/tragedia-na-baltyku-czy-podroz-promem-jest-bezpieczna/tez308d
                          • marii51 Re: No to juz wiemy... najnowsze informacje 02.07.23, 06:12
                            ojej

jeśli tak? samotna zmęczona życiem ..trwaniem
                  • marii51 Re: Akcja ratunkowa na Baltyku... No to juz wiemy 01.07.23, 13:54
                    Juz podawane są wiadomości na tvn 24
                    że to jednak najpierw synka wypchnęła WYRZUCIŁA?a następnie samobójstwo matki
                    -
                    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Akcja ratunkowa na Baltyku... No to juz wiemy 02.07.23, 07:45
                      marii51 napisała:

> jak można ? dlaczego nie wybierają innej wersjii w sytuacjach trudnych
                      > co uczynił zawinił synek

Bo to podobno jest inna logika miłości - skoro ja dorosły nie daję rady z życiem to życie jest okrutne i aktem miłości będzie uwolnienie od niego też mojego dziecka.
                      • marii51 Re: Akcja ratunkowa na Baltyku... No to juz wiemy 02.07.23, 07:53
                        a tak rząd chwali się od 8 lat ..jak dba jak potrafi ..
                        a w SEJMIE NIEPEŁNOSPRAWNI
                        ZOSTALI UKARANI OPŁATAMI..
                        ANI RAZU jk ani szydlo nie pojawili się z nimi porozmawiać ....
                        DOBROCI PŁYNĄ ZE WSZYSTKICHSTRON TAKA OGROMNA EMPATIA... TAAKA AŻ AŻ
                        -
                        • pia.ed No to juz wiemy... 02.07.23, 13:53
                          Czy nikt nie zwrocil uwagi na to,
                          co powiedziala pasazerka promu,
                          ze siedmioletni chlopiec siedzial jeszcze w wozku? sad
                          • marii51 Re: No to juz wiemy... 02.07.23, 22:37
                            TROSZKĘ ROZWĄŻĄŁĄPO WIADOMOŚCIŻE TO SAMOOBÓJSTWO
                            CYT MOJE.. PO IAOMOŚCUACH ŻE WOZIŁA 7 LET W WÓŻKU

i nie do przyjęcia ..
                            jak można ? dlaczego nie wybierają innej wersjii w sytuacjach trudnych
                            co uczynił zawinił synek
                            '
                            '?? ..
                            ileż ludzi z otartymi ramionami wychowywałoby to dziecko
                            == jak mojej przyjaciółki corka ..==
                            trzy dziewcunki siostrzyczki wychowuje wraz z mężem
                            wyczekiwali na jedno dziecko do adopcjii
                            a wychowują włąśnie trójeczką ,, bo tak się złożyło i są wspaniałymi opiekunami
                            • marii51 Re: No to juz wiemy... 02.07.23, 22:38
                              MOŻLIWE,ŻE WIĘCEJ KTOŚ NAPISZE
                              O TEJ KOBIECIE CO TAKMOCNO JĄ.. MUSIŁO DO TEGO CZYNU?
                            • pia.ed No to juz wiemy... 03.07.23, 01:55
                              Marysiu, ludzie ktorzy wybieraja samobojstwo, to ludzie z problemami psychicznymi,
                              na ktore zadne leczenie nie pomaga... i tak jak nasz pan wyjasnil: matka uwazala,
                              ze swiat jest zly, wiec chciala uchronic nie tylko siebie, ale i swoje dziecko przed tym swiatem...
                              Takich przypadkow bylo kilka w Polsce w ostatnim czasie...[/i]

[i]marii51 napisała:
                              > jak można ? dlaczego nie wybierają innej wersjii w sytuacjach trudnych
                              > co uczynił zawinił synek
                              • marii51 Re: No to juz wiemy...koniec sledztwa 04.07.23, 12:27
                                Koniec śledztwa w sprawie tragedii na Bałtyku.
                                Służby już wiedzą, jak zginęła Paulina i Leszek
                                www.se.pl/trojmiasto/koniec-sledztwa-w-sprawie-tragedii-na-baltyku-sluzby-juz-wiedza-jak-zginela-paulina-i-leszek-aa-ui6G-NcTP-QHvn.html
                                • marii51 Re: No to juz wiemy...koniec sledztwa 05.07.23, 11:32
                                  Śledztwo w sprawie brutalnego zabójstwa i zgwałcenia Anastazji prowadzą dwie prokuratury: grecka i polska.

Zabójstwo Anastazji w Grecji. Ciało ukryto na odludziu
                                  Śledczy muszą wyjaśnić, co dokładnie wydarzyło się w nocy z 12 na 13 czerwca na greckiej wyspie Kos. To wtedy zgłoszono zaginięcie młodej Polki. Jej poszukiwania trwały 6 dni. 18 czerwca znaleziono jej ciało. Było ukryte na odludziu, przykryte gałęziami i częściowo schowane w workach.
                          • marii51 Re: No to juz wiemy... 02.07.23, 23:25
                            pia.ed napisała:

> Czy nikt nie zwrocil uwagi na to,
                            > co powiedziala pasazerka promu,
                            > ze siedmioletni chlopiec siedzial jeszcze w wozku? sad

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,29932228,tragedia-na-promie-partner-zauwazyl-kartke-papieru-w-wodzie.html
                            • kochamzapachfrezji Re: No to juz wiemy... 03.07.23, 06:35
                              Próbowałam przekonać kuzynkę na leczenie. Powiedziała, żebym jej dała spokój. Miała w życiu dwie próby samobójcze. Leczy się na schizofrenię. Powiedziała mi, że na razie ja nic nie boli, a jak będzie cierpieć to wie, co ma zrobić. Pojechaliśmy specjalnie d o niej. Ja , brat i moje dwie siostry. Poszli z kuzynem na spacer a ja z nią zostałam, by szczerze porozmawiać.To była bardzo trudna rozmowa, ja się popłakałam. To było zaraz po pogrzebie Tatusia, walczyliśmy o każdy jego oddech, sama go dwukrotnie reanimowalam. Moja sąsiadka w wieku 32 lat popełniła samobójstwo zostawiła dwójkę dzieci. Dzwoniła ode mnie, byłam wtedy w 9 miesiącu ciąży. Była bardzo roztrzęsiona, mówiła, że ja nerwa tłucze. Jej matka zmarła na raka. Mieszkałam tu od niedawna. Próbowałam ja wtedy uspokoić, rejestrowała się do lekarza, mówiła, że mąż jej rozgaduje. Nie jestem wścibska, nie śmiałam pytać o szczegóły choroby. Mam wyrzuty sumienia, że nie dopytalam. Ja miałam wtedy 28 lat ona 32 dwa. Piękna kobieta o pięknych oczach. Ona wtedy u mnie płakała, powiedział am jej że będzie dobrze, żeby się nie przejmowała. Łamało się w niej życie. Miała siostrę tuż obok. Zawsze była przy ludziach wesoła, uśmiechnięta, pełna energii, dzieci zdolne, zadbane. Własny, ładny domek, praca blisko Zyć nie umierać. Mąż miał problemy z alkoholem. Ukrywała to przed światem, nie żaliła się na niego. Mój sąsiad ma dziecko niepełnosprawne. Podziwiam go, ile serca daje. Nie oceniajmy tej kobiety. Szkoda jej i dzieciaka. Tylko tyle mogę powiedzieć.
    • mala200333 Re: Akcja ratunkowa na Baltyku... 04.07.23, 20:11
      Chłopczyk był niepełnosprawny. Czy wymagał specjalnej opieki do końca swych dni? Jego ojciec nie utrzymywał żadnego kontaktu ze swą rodzina.. Matka była tłumaczem jezyka francuskiego… Ostatnio bez pracy…

Nie oceniajmy tej kobiety, bo wszystkiego do końca nie wiemy…
      • marii51 Re: Akcja ratunkowa na Baltyku... 04.07.23, 20:20
        tak malutka masz rację
        stała się potworna tragedia .. gdyby nie miala problemów nie do pokonania .. a tak?
        --zrobiła porządek bo nie miała wyjscia..
        nadal szwankują pracujący w sprawie pomoy rodzinie, niezauważają chyba?
        • mala200333 Re: Akcja ratunkowa na Baltyku... 05.07.23, 17:43
          Chłopczyk…
          Miał autyzm
          Ona chodziła trochę do terapeuty ale było z nią coraz gorzej..zerwała kontakty, nie odbierała telefonów..
          • pia.ed Nowe wiadomosci o matce i dziecku 06.07.23, 13:51
            mala200333 napisała:

> Chłopczyk…
            > Miał autyzm
            > Ona chodziła trochę do terapeuty ale było z nią coraz gorzej..zerwała kontakty,
            > nie odbierała telefonów...

www.fakt.pl/wydarzenia/polska/trojmiasto/stena-spirit-szwecja-tragedia-na-promie-jakie-sa-wyniki-sekcji-zwlok/fce4vp2

https://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/yRIk9kuTURBXy8xYjY1NzM0MS04NzcwLTQxYmEtYmUzMS1jYTYwNDEzNWRjODIuanBlZ5KVAwAAzQU8zQLykwXNA0jNAfreAAKhMAahMQE

Wynikow sekcji zwlok, za ktore odpowiada Szwecja, jeszcze nie ma...
            ale jakie ma to znaczenie, jesli oboje nie zyja? sad
            Tylko dlaczego musiala to zrobic na promie, na srodku Baltyku???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka