Dodaj do ulubionych

psychiatra dziecięcy ..wielki klopot

05.09.23, 09:29

Rekordowe kolejki do psychiatry dziecięcego. W niektórych placówkach wolny termin dopiero w 2030 roku
238 dni - tyle, według danych zgromadzonych przez fundację GrowSPACE, wynosi średni czas oczekiwania na wizytę u psychiatry dziecięcego w Polsce. Niechlubny rekord padł jednak w Będzinie, w którym jedna z placówek proponuje termin na 2030 rok. - To pokazuje ogromny dramat dzieci i młodzieży oraz ich rodziców - komentował sprawę Dominik Kuc z Fundacji GrowSPACE
Obserwuj wątek
    • marii51 Re: psychiatra dziecięcy ..wielki klopot 05.09.23, 09:31
      A W kRAJU OD KILKU LAT PO PANDEMII I NIE TYLKO DZIECI, MŁODZIEZ CORAZ WIEKSZE SĄ PROBLEMY I PSYCHIATRIA NIE RADZI ..MIEJSC W SZPITALU TEŻ ZA MAŁO...

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/0,0.html#e=CapLinks
    • pia.ed Psychiatra dziecięcy ..wielki klopot 05.09.23, 16:28
      Psychiatra to lekarz medycyny. Podstawą zatem jest ukończenie studiów medycznych. Studia trwają 6 lat i kończą się egzaminem państwowym, który daje uprawnienia do rozpoczęcia specjalizacji z zakresu psychiatrii.

Specjalizacja trwa ca 5 lat i obejmuje zarówno zajęcia teoretyczne, jak i staż odbywany w wyznaczonej placówce medycznej. Dopiero po zaliczeniu egzaminu specjalizacyjnego w zakresie psychiatrii absolwent medycyny uzyskuje prawo do wykonywania zawodu psychiatry. Zakresem zainteresowań i działań psychiatry są zaburzenia w funkcjonowaniu psychiki człowieka. Jego zadaniem jest ich wykrywanie, diagnozowanie oraz leczenie z wykorzystaniem różnych form terapii i farmakologii .

Psycholog jest natomiast osobą po studiach magisterskich w zakresie psychologii. Przedmiotem jego zainteresowań jest również psychika ludzka, jednak nie zajmuje się wyłącznie chorobami i zaburzeniami psychicznymi, a również np. udzielaniem wsparcia psychologicznego w trudnych momentach życia,
      doradztwem zawodowym i tym podobnymi obszarami. [/i]

• marii51 Re: Psychiatra dziecięcy ..wielki klopot 05.09.23, 19:42
        pia.ed wszystko co w/w opisujesz ... oczywiście, że wiem
        a mam bratanka po studiach ...
        • pia.ed Psychiatra dziecięcy ..wielki klopot 05.09.23, 23:07
          marii51 napisała:
          >pia.ed wszystko co w/w opisujesz ... oczywiście, że wiem...

Wkleilam tylko dlatego, ze w pierwszym poscie napisalas jednym ciagiem
          o psychiatrach i psychologach, jakby studiowali na tej samej uczelni... wink
          i taka sama ilosc lat!
          Specjalisci psychiatrzy znajda bez problemu prace, natomiast psychologow
          niemal wszedzie jest pelno, bo to stosunkowo latwy kierunek... po ktorym
          mozna pelnic rozne funkcje majace do czynienia z ludzmi, np kuratora
          czy dyrektora zakladu wychowawczego.

• marii51 Re: Psychiatra dziecięcy ..wielki klopot 07.09.23, 13:37
            wiem jedzie ....był taki czas wstecz 20-lat ````zero nie dopisałam

,że studiowało bardzo dużo
            kierunek psychiatra oraz psychologia.

lecz po studiach wybyli
            za granice i wcale nie zajmują się wyuczonym zawodem
            a TERAZ
            W POLSCE wczoraj
            ``````` dziecko zaplanowali na wizytę do psychiatry na rok 2030 tak to się realnie leczy się w wielkiej potrzebie tzw ..natychmiast

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka