antyka 13.01.10, 08:52 Dzisiaj rano dostalam wiadomosc, ze wybilam lamblie. Nie ma bydlakow nie ma. Boze jak sie ciesze. Teraz przed nami duuuuuzo pracy, zeby odbudowac jelita Mary. Zycie jest piekne Cudowna wiadomosc z samego rana Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
moli_07 Re: Wybilam!!!!!!!!!!! Jezus Maria wybilam!!! 13.01.10, 09:16 Wielkie Gratulacje!!!!!!!!!! Odpowiedz Link
antyka Re: Wybilam!!!!!!!!!!! Jezus Maria wybilam!!! 13.01.10, 09:33 Chcialam jeszcze dodac, ze prowadzil nas genialny lekarz - dr Wojciech Ozimek. Wielka wiedza, otwarty umysl, po prostu fachowiec. Przyjmuje w Wawie i okolicach. O namiary mozna mnie meczyc, ale tylko na priva - na maila antykowego. Na forum nie podaje, a prosby o namiar latwo przeoczyc. Lekarz wpadl na pomysl podania dziecku tinidazolu w czopkach i to byl strzal w dziesiatke. I wybilam lamblie. A nie wierzylam, ze sie da. W piatek podaje jeszcze raz tinidazol, zeby byc pewnym na 100 proc., ze nic tam sie nie uchowalo. Odpowiedz Link
mammajowa Re: Wybilam!!!!!!!!!!! Jezus Maria wybilam!!! 13.01.10, 11:40 gratulacje no to teraz już spokojniej będzie. Odpowiedz Link
letizia2 Re: Wybilam!!!!!!!!!!! Jezus Maria wybilam!!! 13.01.10, 15:54 O Jezu jak fajnie Czyli dla nas tez jest szansa, wybicia tego gówna. Pozdrawiam Odpowiedz Link
jagabaga92 Re: Wybilam!!!!!!!!!!! Jezus Maria wybilam!!! 13.01.10, 17:22 > Teraz przed nami duuuuuzo pracy, zeby odbudowac jelita Mary. Gratulacje , ale musicie się bardzo spieszyć z odbudową flory bakteryjnej jelit. Odpowiedz Link
antyka Re: Wybilam!!!!!!!!!!! Jezus Maria wybilam!!! 13.01.10, 17:32 Spieszymy. Mary bierze probiotyki + siare, olej z pestek dyni + candinin, do tego siemie lniane i jest oczywiscie na diecie. Oprocz diety MM, nie je nabialu. Przedszkole wspolpracuje na maksa. Uda sie. Wiem, ze dziadostwo moze wrocic, ale wierze w to, ze da sie je wybic. Cos bys dorzucila do tego skladu? Odpowiedz Link
agusiajasia Re: Wybilam!!!!!!!!!!! Jezus Maria wybilam!!! 13.01.10, 19:14 Jestem tu nowa, ale kiedyś pisałyśmy do siebie drogą mailową. Bardzo się cieszę, że wybiłaś to paskudztwo. Moja Zosia ma lamblie. Od jutra zaczynamy kurację furazolidonem. Cała rodzina będzie się leczyć. Możesz coś napisać o odbudowie flory bakteryjnej jelit? Rozumiem, że jak się pozbędzie tych paskudnych pierwotniaków trzeba uszczelnić jelita. No i oczywiście dieta. Naprawdę cieszę się, że udał się wam! Gratulacje Odpowiedz Link
maminka21 Re: Wybilam!!!!!!!!!!! Jezus Maria wybilam!!! 13.01.10, 19:44 Cieszę się i gratuluję! Co do siary - dajesz 3 razy dziennie ?( do nas dziś dotarła ). A i siemię lniane - na co to i jak podajesz? pozdrawiam Odpowiedz Link
maminka21 Re: Wybilam!!!!!!!!!!! Jezus Maria wybilam!!! 13.01.10, 19:53 I ja dostałam wynik mailem - i nic , lamblii znowu brak, juz nic nie rozumiem i nie wiem, innych robali tez brak tylko candidia ++, skąd więc te sińce pod oczami, brak apetytu, nieraz zgrzytanie zębami, marny przyrost wagi itp . - a tak liczyłam , że wyjdą... Odpowiedz Link
antyka Re: Wybilam!!!!!!!!!!! Jezus Maria wybilam!!! 13.01.10, 20:01 Maminka, przypomnij mi, ile Twoj synek ma lat i ile kuracji antybiotykowych przeszedl? Policz prosze wszystkie - takze te kuracje anty-lambliowe. Odpowiedz Link
maminka21 Re: Wybilam!!!!!!!!!!! Jezus Maria wybilam!!! 13.01.10, 20:30 Mały ma 3,8. Teraz trudno mi to ocenić i sobie przypomnieć ale przez całe życie przed rozpoczęciem rok temu historii z grzybem - brał antybiotyk pewnie ze 4 razy. Potem dwukrotnie Flukonazole na grzyba, Furazolidon na lamblie + dobicie Sumamedem , w listopadzie znowu Sumamed na gardło. Kurcze zaczynam się dołować , że to może coś jeszcze innego, poważniejszego, ale te objawy typowo robakowe, ile mam to badać , jak długo w rodzinie będą na mnie patrzeć jak na kretynkę która wymysla dziecku robaki i inne. Wiem, że nieraz robaki w badaniach nie wychodzą , ale jak je wykryć inaczej. Kurcze sińce pod oczami, zgrzytanie, nieraz niespokojny sen, brak apetytu , słaby przyrost wagi i wzrostu, różne kupy, niespokojne zachowania , pobudzenie... jakby to jednak jakieś robale . Chyba znowu muszę zrobić badania krwii bo dawno nie robione - u nas to tragedia mały tak płacze, krzyczy, potem śni Mu się to przez tyle dni... az się boję pomysleć... Odpowiedz Link
antyka Re: Wybilam!!!!!!!!!!! Jezus Maria wybilam!!! 13.01.10, 20:43 ten placz w nocy mnie troche niepokoi... moja tak miala, gdy w jej org. panoszyly sie lamblie z drugiej strony Twoj synek ma zrujnowany przewod pokarmowy, 6 antybiotykow w trakcie tak krotkiego zycia, i do tego lamblie, przy ktorych candida jest zawsze... dluga praca przed Toba, bardzo dluga sprobuj moze z siemieniem lnianym - ma naprawde cudowne wlasciwosci Odpowiedz Link
maminka21 Re: Wybilam!!!!!!!!!!! Jezus Maria wybilam!!! 13.01.10, 20:59 On w nocy póki co nie płacze, ale się wierci, kręci, cos przeżywa, potem znowu śpi spokojnie. Ale żeby te lamblie choć raz nam wyszły... wiedziałabym co robić a tak... Spróbuję jeszcze z drugiej strony, zbadam w felixie męża , też ma sińce i inne objawy, jak Jemu wyjdą to mały na bank też ma . Odpowiedz Link
antyka Re: Wybilam!!!!!!!!!!! Jezus Maria wybilam!!! 13.01.10, 21:40 Nam lekarz (doroslym) przed rozpoczeciem kuracji na lamblie polecil podac siarczan magnezu. Mowil, ze jest to najskuteczniejszy srodek na wymiane zolci. Moze niech maz sprobuje to zazyc a potem niech zlapie material do badania? Poczytaj sobie w necie na temat skutkow ubocznnych (biegunka) i zastanow sie nad ta opcja. Moj maz bierze ten srodek w piatek. A wieczorem lyka tinidazol - mala od jutra wcina raphacholin a w piatek na wieczor ostatnia dawka czopka. Odpowiedz Link
slonko1335 Re: Wybilam!!!!!!!!!!! Jezus Maria wybilam!!! 14.01.10, 07:31 Maminka a czemu Ty się upierasz na te lamblie? przecież objawy takie jakie opisujesz z powodzeniem może dawać candida.. Odpowiedz Link
maminka21 Re: Wybilam!!!!!!!!!!! Jezus Maria wybilam!!! 14.01.10, 17:53 Kurcze nie upieram się ale kilka osób na tym forum sugerowało, że zawsze z candidią są lamblie. A te zgrzytanie zębami? Dr O jak widział w lato moje dziecko i męża po wyglądzie też tak stwierdził. Odpowiedz Link
slonko1335 Re: Wybilam!!!!!!!!!!! Jezus Maria wybilam!!! 14.01.10, 20:03 Jest odwrotnie zwykle z lambliami jest candida a niekoniecznie w drugą stronę. Zgrzytanie zębami tez może być przy kandydozie, a w Felixie badałaś? Odpowiedz Link
maminka21 Re: Wybilam!!!!!!!!!!! Jezus Maria wybilam!!! 14.01.10, 20:36 Badam tylko w felixie , candidia ++ , reszty brak, rozumiem , że kandydoza to jeszcze coś innego niż candidia ? Odpowiedz Link
maminka21 Re: Wybilam!!!!!!!!!!! Jezus Maria wybilam!!! 14.01.10, 20:52 sińce, zgrzytanie zębami, problemy brzuszne ma też mój małżonek - więc chyba to od robaków, będzie robił sobie teraz też badania w felixie to zobaczymy Odpowiedz Link
slonko1335 Re: Wybilam!!!!!!!!!!! Jezus Maria wybilam!!! 15.01.10, 08:39 Kandydoza to spolszczenie od candidy no jak rodzinne problemy to faktycznie raczej od robali ale jak cała rodzina leczy się często antybiotykami i źle odżywia to i candide mogą mieć wszyscy. No nic na razie musisz czekać na te badania... Odpowiedz Link
antyka Re: Wybilam!!!!!!!!!!! Jezus Maria wybilam!!! 13.01.10, 19:58 Siare podaje razem z probiotykiem - raz dziennie, rano - na czczo. Za ok. 3 tyg. przestane podawac probiotyk na m-c, wtedy byc moze rozwaze zwiekszenie dawki siary. A pozniej bede stosowala zamiennie - raz probiotyk, raz siare. A siemie lniane super dziala na jelita, ma wlasciwosci oslaniajace. Tutaj wiecej na ten temat: skarbnicawiedzy.blox.pl/2009/05/Wlasciwosci-zdrowotne-siemienia-lnianego.html Odpowiedz Link
cerveja Re: Wybilam!!!!!!!!!!! Jezus Maria wybilam!!! 13.01.10, 21:21 To super, gratuluje!! Z powodu podobnego problemu "sledze wasza historie" A dlaczego przestaniesz podawac probiotyk? czy zbyt dlugotrwale podawanie moze byc szkodliwe? ja daje malemu codziennie i juz od jakichs 6 miesiecy ze wzgledu na candide. Odpowiedz Link
jagabaga92 Re: Wybilam!!!!!!!!!!! Jezus Maria wybilam!!! 13.01.10, 21:01 Kurcze, może odpuść przedszkole i kontakt z "pozadomownikami" na ten pierwszy okres odbudowy flory jelitowej... Jej organizm jest mocno osłabiony, a czyhających lamblii w przedszkolu (i nie tylko) cała masa Odpowiedz Link
antyka Re: Wybilam!!!!!!!!!!! Jezus Maria wybilam!!! 13.01.10, 21:32 W przedszkolu dziecko ma trzymana diete, zmieniana co tydzien posciel, recznik i pizamke (wszystko prane przeze mnie). Nie je w nim dodatkowo sniadan ani podwieczorkow. Zostaja tylko obiady - oczywiscie nieslodkie i bezmleczne. Herbatke pija wylacznie nieslodzona (czasem wode). Na kibelku siada uzywajac podkladek jednorazowych - rece ma dokladnie myte po kazdorazowej wizycie w ubikacji. Wie, ze nie moze wkladac raczek do buzi i nie wklada. Do przedszkola pojdzie na dwa dni, a potem lecimy do Niemiec, do rodziny. Wtedy odpocznie od przedszkola. Nie moge jej calkiem zabrac, bo za chwile rodze. A wtedy za duzo zmian bedzie w jej zyciu - nowe dziecko w domu, a tu rodzice oddaja mnie do przedszkola. Z reszta w domu ja mam lamblie Odpowiedz Link
maminka21 Re: Wybilam!!!!!!!!!!! Jezus Maria wybilam!!! 13.01.10, 21:50 Antyka napisz mi jeszcze ile podajesz córce tego siemienia i czy dodajesz do czegoś, czy gotujesz i dajesz taka paćkę ? Odpowiedz Link
antyka Re: Wybilam!!!!!!!!!!! Jezus Maria wybilam!!! 13.01.10, 22:03 Jedna lyzeczke zmielonego siemienia zalewam goraca woda (ok. pol kubka) i mieszam. Podaje roznie - z kasza gryczana, z ryzem, z makaronem, z platkami owsianymi, a dzisiaj normalnie do dzioba na lyzeczce. Zjadla az 10. Jak nie chciala jesc, zagrozilam, ze nie bedzie dzisiaj bajek. Wredna jestem i tyle. I zjadla. Dostala za to dziubka, dostala najwiekszy komplement (ale z Ciebie duza i dzielna dziewczyna), i zapowiedzialam, ze w sobote idziny do kina na ksiezniczke i zabe Chyba sie sumarycznie oplacalo Odpowiedz Link
moli_07 Re: Wybilam!!!!!!!!!!! Jezus Maria wybilam!!! 14.01.10, 11:10 Chciałam podawać mojej córce siemię lniane jednak po jakimś programie gdzie wypowiadał się pani dietetyk odpuściłam.Za nic nie mogę sobie przypomnieć co to był za program,pani dietetyk mówiła że może u dzieci powodować odwapnienie,nie zmielony pęcznieje w przewodzie pokarmowym.Jeśli już go używamy należy bardzo dużo pić.Czy też o tym słyszałyście?Napiszcie ,bo przyznam że osobiście byłam bardzo za podaniem siemienia lnianego ,ale oglądający to mąż powiedział że po tym co usłyszał on się nie zgadza. Odpowiedz Link
slonko1335 Re: Wybilam!!!!!!!!!!! Jezus Maria wybilam!!! 14.01.10, 11:25 Moją córkę prowadziła jakiś czas dietetyczka i z siemienia lnianego pozwoliła podawać tylko i wyłącznie kisielek, siemienia nie, miałam odcedzać i kisielek miał być koniecznie na całym nie mielonym robiony. Odpowiedz Link
jagabaga92 Re: Wybilam!!!!!!!!!!! Jezus Maria wybilam!!! 14.01.10, 12:48 jesli obawiasz się odwapnienia, to możesz podawać dodatkowo np. 1/2 tabletki Ostercal (naturalne wapno ze skorup ostryg; podana dawka zaspokaja ok. 62% dziennego zapotrzebowania na wapń). Mój synek pije "glutek lniany" (bez przesady z częstotliwością - czasem 2x dziennie, czasem raz na tydzień), wcina wapno i jest OK. Odpowiedz Link
antyka Re: Wybilam!!!!!!!!!!! Jezus Maria wybilam!!! 14.01.10, 13:51 Ja podaje swojej od kilku dni po pol kubeczka - rano. Wlasnie w formie kisielu. Na poczatek kupilam zmielone siemie, ktore zalewam goraca woda. Jak skoncze te opakowanie, kupie nasiona, ktore wlasnorecznie bede mielila. Te zmielone sa odtluczczone, tak wiec nie maja kwasow omega 3. Bede podawala m-c, potem m-c przerwy i 2 tyg. i 2 tygodnie przerwy. My nie stosujemy niczego ciagle, zeby nie rozleniwiac organizmu. Jedynym wyjatkiem jest krzem i wapn. Krzem mamy wyzarty, a wapnia nie dostarczam w diecie Do do wapnia, my uzywamy Vitru calcium 150 + vit. D3. Ale juz widze, ze jest drozszy od Ostrecal. Jaga, czy ten Twoj preparat nie ma w skladzie cukru? Moj nie ma bank, ale nie chcialabym przeplacac Odpowiedz Link
jagabaga92 Re: Wybilam!!!!!!!!!!! Jezus Maria wybilam!!! 14.01.10, 21:15 Skład Ostercal: wapń, wit. D3, mikrokrystaliczna celuloza (teoretycznie można podciągnąć pod cukier - wszak to polisacharyd ), sól sodowa karboksymetylocelulozy, stearynian magnezu. Odpowiedz Link
letizia2 Jaga 14.01.10, 21:27 Dajesz całą tabletkę, czy 1/2? W jakim wieku masz dziecko? Odpowiedz Link
jagabaga92 Re: Jaga 15.01.10, 12:23 Mój synek ma 5,5 roku. To wapno daję mu po ok. pół tabletki (zalezy jak mi się przekroi ) od prawie więcej roku. Cała tabletka zaspokaja 62,5% zapotrzebowania osoby dorosłej na wapń. U dziecka jest ono trochę mniejsze, dlatego daję mu pół tablety, ponieważ dochodzi jeszcze wapń zawarty w pożywieniu. Odpowiedz Link
na_forum_na Re: Wybilam!!!!!!!!!!! Jezus Maria wybilam!!! 14.01.10, 22:10 gratulacje! zasłużyłaś na to ciężką pracą Odpowiedz Link
rich69 Re: Wybilam!!!!!!!!!!! Jezus Maria wybilam!!! 18.01.10, 13:01 Ci lekarze to mnie rosmieszaja na byle co daja niebezpieczne lakarstwa jak antybiotyki czy przeciwpasozytnicze ktore cholernie obciazaja watrobe a rownoczesnie simie lniane uwazaja za niebezpieczne,ile tego siemia lnianego trzeba by jesc aby wyplukac wpn z organizmu,glupoty. Odpowiedz Link
oliwkawawa Re: Wybilam!!!!!!!!!!! Jezus Maria wybilam!!! 19.01.10, 10:51 Antyka gratuluję!! Cieszę się tym bardziej, że udało się tuż przed rozwiązaniem A ja też się pochwalę-wytłukłam owsiki - przy Waszych lambliach to pikuś ale też jakiś sukces Mały pije wieczorem i rano na czczo olej z pestek dyni 5ml (tak go pokochał że jak wstaje to już nie woła o mleko tylko o olej, i w ciągu dnia tez kilka razy się dopomina, więc muszę go chować do szafki żeby nie widział butelki))) i jest na diecie przeciwgrzybiczej. Tak więc mam nadzieję że dziady nie wrócą Odpowiedz Link