Dodaj do ulubionych

Jak odrobaczać czosnkiem?

14.01.09, 11:46
Proszę o podanie przepisu na miksturę czosnkową skuteczną na wytępienie robali.
Obserwuj wątek
    • mamciulka-nikulka Re: Jak odrobaczać czosnkiem? 14.01.09, 15:47
      Przygotowanie lewatywy z czosnku:
      4-5 ząbki czosnku pokrojone w plasterki zalewamy 1/2 litra chłodnej
      wody, zostawiamy pod przykryciem przez 2 godziny. Do lewatywy
      używamy gruszkę kupioną w aptece z dłuższym czubkiem. I oczywiście
      nie na siłę, dziecko musi być rozluźnione. Po wlaniu przetrzymujemy
      parę minut. Zabieg powtarzamy. Lewatywę robimy przez 3 dni (na jedną
      lewatywę szklankę schodzi do 1 szklanki wody). Lewatywa taka usuwa
      też candidę i wszystko inne, więc należy stosować probiotyki.

Olej z pestek dyni: podajemy 5ml rano na czczo i wieczorem.

A czosnek stosowany w diecie też się przyda - najlepszy na surowo.
      Całą kurację naturalną podawałam w wątku o Nadierży Siemionowej.
      • stypkaa Re: Jak odrobaczać czosnkiem? 15.01.09, 09:14
        Spotkałam sie z twierdzeniem, że codzienne robienie lewatyw niszczy
        całkowicie florę bakteryjną i żeby to odbudować trzeba by z tonę
        probiotyków dziecku podawać?
        My jemy dosć dużo czosnku, dodaję do wszystkiego do czego się da.
        Zrobiłam też syrop czosnkowy.
        Podczas choroby robiłam też wlewki wg przepisu, który jest w wątku o
        naturalnym leczeniu założonym przez Sigvaris na forum Alergie.
        Po pierwszej takiej lewatywie starszy miał okropny ból brzucha.
        Płakał i zwijał się z bólu. I przyznam, że baaaardzo się wtedy
        wystraszyłam. Co mogło to spowodować? Dodam, że wlewkę robiłam
        bardzo powoli i delikatnie.
        • yeloo Re: Jak odrobaczać czosnkiem? 15.01.09, 14:00
          gdzies dzwonili alee nie wiecie gdzie. nie tedy droga. po pierwsze, przy kuracji
          czosnkiem ktory ma bardzo silne dzialanie przeciwbakteryjne, musimy zaopatrzyc
          sie w zsiadle mleko, jako zrodlo bakterii odbudowujacych flore jelitowa. Nie
          moze to byc syntetyk ze sklepu, ale mleko tzw prosto od krowy. Innego wyjscia
          nie ma. Mleko kupowane w sklepach jest konserwowane forsforanami i jedyne co tam
          sie moze rozwinac to bakterie gnilne.
          Dzieci nie za bardzo przepadaj za zsiadlym mlekiem, wiec mozna zrobic na tej
          bazie jogurt. Termos+mleko prosto od krowy podgrzane do 35 stopni+lyzeczka
          naturalnego jogurtu (zaden jogobella czy zott - tylko naturalny). calosc
          zostawic na noc, na drugi dzien rano jogurt gotowy. nie slodzic, mozna podac z
          dzemem ale tylko robionym bez dodatkow chemii. w aptekach mozna czasami kupic
          sok pasteryzowany z aronii. bardzo smaczna mieszanka wychodzi z tego.
          wracajac do tematu. czosnek w lewatywie to murowane uszkodzenie jelit. nasze
          dzieci niestety pija demineralizowane napoje wiec sciany jelit maja ciensze niz
          my, chowani za komuny na wodzie z kranu lub oranzadzie. tego nie przeskoczymy i
          nie ma co dzieciaka katowac wlewami, bo zrobimy mu wiecej szkody niz pozytku.
          wybijemy wszystkei bakterie w jelicie grubym, a wiekszosc chorobotworczych jesli
          jest - to i tak z jelicie cienkim. wyjscie jest tylko jedno - swiezy tzn. z
          dopiero co wyrwanej z gleby rosliny, swiezy zabek czosnku. Przedtem jednak
          dobrze abu zjadl nawet sucha kromke zytniego chleba. Nie zaden ciemny, ktory
          zawiera syntetyczny karmel, ale normalny zytni chleb. nie ma wyjscia - pajda w
          dloni po kawaleczku zagryzajac chlebkiem, musi zjesc. kuracja przez 3 dni. efekt
          murowany. po 2 godzinach od konsumpcji tego dania, moze do woli wypic jogurtu.
          Podobny efekt da cebulka, oczywiscie jesli latorosl bedzie chciala ja jesc.
          Generalnie, robaki nie toleruja obecnosci zwiazkow tiolowych zawartych w czosnku
          i cebuli. jest to po prostu dla nich silna trucizna.
          Pozdrawiam
      • binkaa Re: Jak odrobaczać czosnkiem? 02.03.09, 10:18
        mój syn nie dał by sobie lewatywy zrobic
        chyba że pod narkoząsmile
    • yeloo Re: Jak odrobaczać czosnkiem? 15.01.09, 13:45
      Aby czosnek naprawde pokazal cala swoja moc, nie moze byc hodowany na glebie zasilanej nawozami mineralnymi (azotanami). Najlepszy jest uprawiany na glebach prochniczych, gdzie nie byly stosowane srodki chemiczne. O takie gleby jest trudno i na pewno nie nalezy do nich ziemia ogrodowa sprzedawana w supermarketach. Stare parki, miejsca wokol starych domow zarosniete chwastami. Najwazniejsze aby byla to gleba niewyjalowiona, na ktorej roslinnosc rozwijala sie naturalnie, bez ingerencji czlowieka przez co najmniej 5 lat.
      Nasiona nie moga byc zaprawiane przed wysianiem. W trakcie wschodzeia, gleby nie spulchniamy, mozna co najwyzej wyrwac najwieksze chwasty, mniejsze zostawiamy. Jesli wszystko zrobimy zgodnie ze sztuka zielarska, uzyskamy zabki i nasiona nie najwieksze, ale za to beda zawieraly substancje lecznicze w wiekszych ilosciach i ich dzialanie nie bedzie tlumione obecnoscia szkodliwych zwiazkow.
      Czosnek zawiera cala mase zwiazkow tiolowych (stad zapach) majacych dzialanie analogiczne do antybiotykow lub zwiazkow bakteriostatycznych (sulfonamidy). Ponadto zawiera zwiazki ktore przy regularnym stosowaniu hamuja procesy mitozy w niektorych guzach i bialaczkach. Jego dzialanie odrobaczajace polaga na hamowaniu oddychania komorkowego oraz uszkodzeniu komorek nablonkowych u nicieni, tasiemcow czy przywr. Robaki po prostu sie dusza, wzrasta zawartosc kwasow organicznych w ich komorkach na skutek glikolizy i w pewnym momencie jest tak wysokie iz zaden robak tego nie wytrzymuje.
      Wrogiem czosnku i wiekszosci substancji leczniczych tam zawartych jest tlen. Dlatego - o ile w kuchni, mozemy uzywac suszonego, jako dodatku do potraw, o tyle w terapiach bezwzglednie konieczne jest stosowanie swiezego. Aby roslina miala jak najkrotszy kontakt po wyrwaniu z powietrzem. Juz po godzinie od oderwania zabka czosnku, stezenie benzotioli spada ponizej 5% pierwotnej zawartosci w zywej roslinie. Niestety - tego nie przeskoczymy, konserwowac tez nie ma sensu. Aktywnosc bilogiczna w szerokim spektrum wykazuje wylacznie swieza roslina. Co ciekawe, w przypadku niektorych pasozytow, lepsze wlasciwosci wykazuja nasiona.
      Reasumujac - swiezy czosnek. Zabek obrac z lupiny, i .... niestety konieczne bedzie rozgryzienie go. Codziennie 2 zabki przez 3 dni dla czlowieka 70 kg. Jak ktos wazy wiecej - na kazdy 50kg wagi - 1 zabek na dobe. Efekt gwarantowany, zaden pasozyt ne ma prawa sie uchowac.
      W przypadku nasion - 4 nasiona odpowiada 1 zabkowi.

Pozdrawiam
      • jagabaga92 Re: Jak odrobaczać czosnkiem? 15.01.09, 14:14
        yeloo napisał:

> Reasumujac - swiezy czosnek. Zabek obrac z lupiny, i .... niestety konieczne be
        > dzie rozgryzienie go. Codziennie 2 zabki przez 3 dni dla czlowieka 70 kg. Jak k
        > tos wazy wiecej - na kazdy 50kg wagi - 1 zabek na dobe. Efekt gwarantowany, zad
        > en pasozyt ne ma prawa sie uchowac.
        > W przypadku nasion - 4 nasiona odpowiada 1 zabkowi.
        >

A dla 20 kg dziecka - pół ząbka na dobę? Czy taki czosnek ze sklepu na cokolwiek
        się zda (teraz, zimą, nie da się uprawiać czosnku)? Czy pogryziony przez dziecko
        (a więc nie zawsze bardzo dokładnie) ząbek czosnku nie uszkodzi śluzówki żołądka
        (czosnek jest przecież żrący)?
        Czy nasiona czosnku mogą być "sklepowe"?
        • yeloo Re: Jak odrobaczać czosnkiem? 16.01.09, 17:33
          jagabaga92 napisała:

> yeloo napisał:
          >
          > > Reasumujac - swiezy czosnek. Zabek obrac z lupiny, i .... niestety koniec
          > zne be
          > > dzie rozgryzienie go. Codziennie 2 zabki przez 3 dni dla czlowieka 70 kg.
          > Jak k
          > > tos wazy wiecej - na kazdy 50kg wagi - 1 zabek na dobe. Efekt gwarantowan
          > y, zad
          > > en pasozyt ne ma prawa sie uchowac.
          > > W przypadku nasion - 4 nasiona odpowiada 1 zabkowi.
          > >
          >
          > A dla 20 kg dziecka - pół ząbka na dobę? Czy taki czosnek ze sklepu na cokolwie
          > k
          > się zda (teraz, zimą, nie da się uprawiać czosnku)? Czy pogryziony przez dzieck
          > o
          > (a więc nie zawsze bardzo dokładnie) ząbek czosnku nie uszkodzi śluzówki żołądk
          > a
          > (czosnek jest przecież żrący)?
          > Czy nasiona czosnku mogą być "sklepowe"?
          >
          >

To co kupujemy w sklepie nijak nie odpowiada roslinie hodowanej w warunkach
          przeznaczonych dla lecznictwa. Jak pisalem juz w jednym z postow - to co
          kupujemy w sklepach jest niewiadomego pochodzenia, dlatego najlepiej kupic u
          kogos kto nie stosuje na dzialce nawozow mineralnych, nie ma planatacji
          przemyslowej. Najlepiej wyhodowac rosliny u siebie, np. w skrzynce balkonowej,
          na podlozu z prochnicy. Wtedy jego wartosc lecznicza bedzie najwieksza.
          Najlepsze efekty lecznicze uzyskuje sie ze swiezej rosliny. Przesuszone traci
          biologicznie aktywne substancje i moze co najwyzej sluzyc jako przyprawa do
          sosow. Oczywiscie, nie kazdy jest taki kozak iz potrafi pogryzc zabek czosnku
          bez mrugniecia okiem. Mozna i nawet wskazane jest zrobic to przygryzajac zytnim
          chlebem. Sluzowka zoladka jest wazna, ale musimy obalic tu jeden z mitow iz
          czosnek jest zracy. To jest kompletna bzdura. Czosnek zawiera substancje
          drazniace, podobnie jak cebula przy krojeniu ktorej wylewamy lzy. Ale nie mozna
          mowic iz cebula czy czosnek powoduje korozje metali. Efekt nie jest moze
          przyjemny, ale podobny do kapsaicyny - glownego skladnika chili. Poza tym chodzi
          nam wlasnie o to aby jak najwiecej aktywnych biologicznie substancji przeszlo do
          jelita cienkiego gdzie mieszcza sie pasozyty.
          Reasumujac, aby czosnek rzeczywiscie dzialal wlasciwie musie byc swiezy,
          najlepiej ze swojej hodowli i skonsumowany bezposrednio po urwaniu. Poniewaz
          efekt jego dzialania jest piorunujacy, dobrze jest taka 3 dniowa kuracje
          przeprowadzac w domu.
          Pozdrawiam

• mamciulka-nikulka Re: yeloo 16.01.09, 22:30
            masz dużą wiedzę, bardzo się cieszę, że się nią dzielisz na naszym forum.
            Prosimy o więcej smile
            • patrycjagr Re: yeloo 14.02.09, 11:07
              a czy jak smaruje synkowi grzanki czosnkiem i czesto dodaje do zup i
              innych pokarmów to coś daje??
          • sssppp76 Re: Jak odrobaczać czosnkiem? 14.02.09, 19:08
            A czy jakiekilwiek właściwości ma czosnek w kapsułkach?
            • anyx27 Re: Jak odrobaczać czosnkiem? 14.02.09, 20:18
              sssppp76 napisała:

> A czy jakiekilwiek właściwości ma czosnek w kapsułkach?

Pewnie, że ma. Znam wiele osób, którym pomaga smile Mnie również. Łykam
              6-8tabl. dziennie.
          • maman3 Re: Jak odrobaczać czosnkiem?do yelloo 02.03.09, 08:03
            Poradź nam, co należy zrobić, żeby uzyskać wartościowy czosnek- skąd
            wziąć dobre ziarna? rozumiem, że możemy sobie go teraz zasiać w
            doniczce na oknie? tylko ziemię trzeba by zabrać z jekiegoś
            zapomnianego przez ludzi miejsca?
        • halszka111 do jagababa 15.02.09, 11:26
          jagabaga92 napisała:

> Czy nasiona czosnku mogą być "sklepowe"?

W żadnym wypadku!!! Zwykłe nasiona (takie ze sklepów nasiennych) są konserwowane
          np. rtęcią i nie wolno ich jeść! Kiedyś,jak byłam mała, zabrałam od jakiegoś
          gospodarza trochę ziarna pszenicy (bez pytania) dla mojego chomika. Ziarno
          najwyraźniej było juz zakonserwowane, przeznaczone na siew. Chomik wkrótce padł
          martwy, niestety.
          Mozna samemu wyhodować czosnek i wtedy zebrac nasionka, ale wiadomo, to nie
          bedzie na zaraz. No chyba że znajdziesz w sklepie eko, bywaja niekonserwowane
          nasiona na kiełki, ale czosnku nie widziałam.
      • binkaa Re: Jak odrobaczać czosnkiem? 02.03.09, 23:19
        ja jakoś już odpuszczam samodzielne hodowanie czosnku
        nie wpadam w paranoję
        daje co kupię
        poprawę widzę, tzn. po kuracji tybetańskiej jest o niebo lepiej ze zdrowiem, tfu
        tfu, by nie zapeszyć
    • fasolka26 Re: Jak odrobaczać czosnkiem? 15.02.09, 12:04
      Tego lepiej NIE podawac zbyt mlodym, ale mimo to podaje
      przepis bo rzecz jest OK:

Nalewka czosnkowa

35 dag obranego czosnku (z nowych zbiorów) rozetrzeć i zmieszać z
      200 ml czystego spirytusu. Szczelnie zamknąć i postawić w
      ciemnym i chłodnym miejscu (ale nie do lodówki) na 10 dni.
      Następnie masę należy przecedzić, przelać do słoika i postawić w
      ciemnym miejscu jeszcze na 4 dni.
      Teraz środek jest gotowy do użycia.

Należy pić 3 razy dziennie przez 2 tygodnie.
      -przez pierwsze 3dni po 5 kropel
      -przez następne 3dni po 10 kropel
      -przez następne 3dni po 15 kropel
      -przez następne 3dni po 20 kropel
      -przez następne 2dni po 25 kropel.

Każdą ilość kropli pić z 50 ml kwaśnego produktu mlecznego,
      najlepiej z kefirem lub jogurtem.
      Wiele osób nie lubi ostrego zapachu czosnku. Żeby go zlikwidować po
      zażyciu nalewki należy jeść natkę pietruszki lub jabłko,
      albo skórkę cytryny lub pomarańczy.
      Uwaga! Kurację stosować nie częściej niż raz do roku.

Nie nalezy tego pic na zupelnie pusty zoladek. Kuracja moze juz w 4
      dni
      poprawic trawienie. Likwiduje patogenna flore jelit.

• patrycjagr Re: Jak odrobaczać czosnkiem? 17.02.09, 19:41
        Dziewczyny czy możecie mi podpowiedzieć jaka jest odpowiednia dawka
        czosnku dla 3-latka??Czy smarowanie grzanki surowym czosnkiem co
        drugi dzień i codziennie kapsułka czosnku (tzn muszę wyciskać na
        wodę zawartość kapsułki bo mały mi nie połknie jej)to nie jest za
        dużo na takiego malucha??Bo się martwie że to może za dużó a nadmiar
        chyba nie jest wskazany..co myślicie?
        • olli1 Re: Jak odrobaczać czosnkiem? 01.03.09, 21:36
          a jakie masz kapsułki czosnku dla 3 letniego dziecka? Ja chciałam
          kupić w aptece to babka powiedziała że żadne z dostępnych nie nadają
          się dla 3-latka.
          Ktoś kiedyś tu pisał o czosnku w tabletkach któr rozpuszcza się
          dopiero w jelitach. Czy ktoś może wie o jakie tabletki chodzi? Są
          one z dodatkiem jakiegoś zioła, ale też nie pamiętam jakiego.
          • anyx27 Re: Jak odrobaczać czosnkiem? 01.03.09, 23:07
            Alitol. nie ma zadnych przeciwskazań wiekowych.
            • jagabaga92 Re: Jak odrobaczać czosnkiem? 02.03.09, 09:44
              niedawno czytałam w jakiejś gazetce "zdrowotnej", zeby czosnku w kapsułkach nie
              podawać dzieciom poniżej 6 lat.
              • binkaa Re: Jak odrobaczać czosnkiem? 02.03.09, 10:17
                ze wzgl. na zadławienie
                jak dziecko łyka bez problemu to można
          • patrycjagr Re: Jak odrobaczać czosnkiem? 02.03.09, 01:48
            ja mam kapsułki z firmy Wallmark-nakłuje tylko i wyciskam..nie wiem
            czy 3 latek może je jeść czy nie ale mu daje..wydaje mi się że to to
            samo jak mu dam zwykły czosnek..chyba szkód wiekszych nie można nim
            zrobić..albo?a te o których mówisz z ziołem to wydaje mi się że
            chodzi o te z firmy Forever bo one sa z tymiankiem ...te akurat
            znam..ale nie ma szans wyciśniecia zawartości..
      • binkaa Re: Jak odrobaczać czosnkiem? 02.03.09, 13:17
        tzw, nalewka tybetańska to jest
        ja dawałam 5 - latkowi
        • alfa36 Re: Jak odrobaczać czosnkiem? 05.01.10, 00:13
          A czy jest sens łykać kapsulki z czosnku?
          • rich69 Re: Jak odrobaczać czosnkiem? 07.01.10, 12:11
            Tabletki czy kapsulki to wyrzucanie pieniedzy,juz kilkanasie badan
            potwierdzily ze tylko caly swierzy czosnek ma dzialanie lecznicze.
            • jagabaga92 Re: Jak odrobaczać czosnkiem? 08.01.10, 21:33
              >tylko caly swierzy czosnek ma dzialanie lecznicze.

i to najlepiej POLSKI!!! smile
              • rich69 Re: Jak odrobaczać czosnkiem? 09.01.10, 21:40
                Jeszcze dodam ze ten z upraw ekologicznych, ponoc wyhodowany na
                srodkach chemicznych zawiera tylkooko 30% siarczanow ktore to sa
                odpowiedzialne za jego zapach,ale to miedzy innymi siarczany maja
                wlasciwosci lecznicze.
                • alfa36 Probiotyki 10.01.10, 11:18
                  Co dajecie po lewatywie? Jak dlugo probiotyki?
    • tobi-sz5 Re: Jak odrobaczać czosnkiem? 19.11.13, 15:12
      Warto pamiętać, że taką kurację z nalewki czosnku nie należy stosować częściej niż raz w roku. Ma on silne działanie antybiotyczne, często mówi się, że czosnek ze skutecznością zastąpił antybiotyki. Jest w tym dużo prawdy. Kilka faktów świadczących o wartości czosnku:
      zwalcz-pasozyty.pl/czosnek-na-pasozyty/
      A do tego przepis na nalewkę i schemat jego zastosowania, dzień po dniu.
    • marcin06108 Re: Jak odrobaczać czosnkiem? 07.10.16, 08:24
      czy sam czosnek zjedzony i pogryziony też pomoga zwalczyć robale ? Bo dzisiaj zjadłem rano 3 ząbki czosnku na pusty żoładek i popiłem woda gazowana
    • dbajmy-o-nasze-zdrowie Re: Jak odrobaczać czosnkiem? 18.06.17, 23:14
      Witam jeśli ktoś sie zmaga z problem pasozytow,grzybow i bakteri i ciagle przegrywa ta walke zachecam do wejscia na moj BLOG zdrowiemamytylkojedno.blogspot.com/
      I PRZECZYTANIA JAK JA PO 5 LATACH WKONCU WIEM Z CZYM WALCZE I JAK TO PRZEBIEGA POLECAM POSWIECIC CHWILE A MOZE AKURAT COS POMOGE bo warto walczyc o swoje zycie i zdrowie bo mamy je tyltko jedno zachecam
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka