asiaiwona_1 02.10.09, 09:56 A taki wątek coby kamy bardziej nie zemdlić, bo sie nam jeszcze porzyga Ja uwielbiam boczek pieczony (domowej roboty) i jeszcze boczek wędzony przez teścia i do tego żurawina z chrzanem. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tabakierka2 Re: ulubione mięcho :) 02.10.09, 09:58 de voillaie <???> hmm jak to się pisze? Odpowiedz Link
karolciaa23 Re: ulubione mięcho :) 02.10.09, 09:59 ja to tylko kotlety ze schabu lub karkówki mogłabym jeść mniam Odpowiedz Link
princy-mincy Re: ulubione mięcho :) 02.10.09, 09:59 Rolady mojej mamy, czyli poznanskie zrazy zawijane- pycha! Odpowiedz Link
karra-mia Re: ulubione mięcho :) 02.10.09, 09:59 rolady śląskie schab pieczony nadziewany boczkiem i czosnkiem boczek pieczony Odpowiedz Link
zebra51 Re: ulubione mięcho :) 02.10.09, 10:02 Rolada śląska z modrą kapustą Boczek pieczony, jedzony jeszcze gorący Biała kiełbasa Carpaccio z wołowiny Odpowiedz Link
cudko1 Re: ulubione mięcho :) 02.10.09, 10:06 no ja niestety nie sprecyzuję, uwielbiam mięcho prawie każde, nie zjem tylko podrobów, jęzora, i salcesonu, a tak to wsio jest pysznnneeeeeee Odpowiedz Link
aniuta75 Re: ulubione mięcho :) 02.10.09, 10:06 Asiowa a sosu cuberland próbowałaś? Pyyycha jest do mięs właśnie. W razie W podaję przepis. Wychodzi trochę dużo, ale zawsze mozna rodzine obdzielić . SOS Cumberland do mięs składniki: 1 słoiczek żurawiny do mięsa 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (najlepiej niesłodzonego) 1 łyżka chrzanu 1 łyżka delikatnej musztardy 1-2 łyżki wytrawnego czerwonego wina a najlepiej porto 1 czubata łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej sok z 1/2 cytryny starta odrobina skórki z cytryny (jak ktoś lubi to można z całej) biały pieprz papryka ostra i słodka po 1 łyżeczce oraz sól do smaku Wszystko wymieszać / zmiksować (lepiej wymieszac tylko bo ładnie te kulki żurawinowe wyglądają ) Sos przechowywać w słoiczku w lodówce, najlepszy po kilku dniach. Odpowiedz Link
asiaiwona_1 Re: ulubione mięcho :) 02.10.09, 10:09 brzmiało pysznie do czasu kandyzowanej skórki pomarańczowej. ble. nie można bez niej? Odpowiedz Link
hellious Re: ulubione mięcho :) 02.10.09, 10:14 mozna, ja na praktykach robilam bez. Tez nie lubie <rzyg>. ale jakos ulubionego miecha nie mam... w ogole ostatnio mam marny apetyt. Odpowiedz Link
asiaiwona_1 Re: ulubione mięcho :) 02.10.09, 10:17 o, to fajnie. to zaraz sobie zapiszę ten przepis i go wykorzystam przy jakiejś mięsnj okazji Odpowiedz Link
cudko1 aniuta 02.10.09, 11:03 robiłam ten sos na święta wielkanocne, i nie wiem może coś spartoliła (chociaż wątpię) ale był niejadalny jak dla mnie - ba nie tylko dla mnie ale całej rodzinki lubiącej raczej nowości i nowe smaki i dziwne i w ogóle Odpowiedz Link
aniuta75 Re: aniuta 02.10.09, 11:13 Cudaczku to nie wiem dlaczego? Bo mi wyszedł wyśmienity. A dokładnie taki przepis robiłaś? Bo rózne wersje są. Odpowiedz Link
bernimy Re: ulubione mięcho :) 02.10.09, 10:12 Dla mnie mięso to tylko dodatek do obiadu, jem, ale bez przesady, chyba nie mam ulubionego. Za to nie lubię wołowiny, jagnięciny, boję się tknąć królika, bo mi go szkoda (córce gotuję zupki ). Odpowiedz Link
olinka20 :) 02.10.09, 10:24 Lubie mięso i ciężko mi wybrać co najbardziej, ale jest potrawa na ktora zawsze czekam z nieciepliwościa. Pieczona GĘŚ. MMMMMMMMMMMMMMMMMM. Odpowiedz Link
madameblanka Re: ulubione mięcho :) 02.10.09, 10:25 bedzieta cicho czy nie!!! Smaka mi narobiłyście tymi roladkami, boczkami pieczonymi itp. Uwielbiam mięcho -ale jagnięciny, baraniny i królika tez nie dotknę Odpowiedz Link
bryanowa-1 Re: ulubione mięcho :) 02.10.09, 10:27 wszystkie miecho lubie prócz jagnieciny bo mi ona nie podchodzi.lubie miesa pieczone z których wycieknie tłuszcz i nie sa takie tłuste.i mieso gotowane. Odpowiedz Link
margotka28 Re: ulubione mięcho :) 02.10.09, 10:48 dla mnie osobiście mięso może nie istnieć, dla mojej rodziny może istnieć TYLKO mięso. Nie mam więc ulubionego gatunku. Odpowiedz Link
exotique Re: ulubione mięcho :) 02.10.09, 10:49 uuu chyba ide gotowac golonka i zeberka, rosbeef czy jak to sie pisze, krwiste steki smazona-pieczona biala kielbasa... hmmm.. chyba to bedzie na obiadek. ale mam przez Was gloda Odpowiedz Link
pszczolaasia Re: ulubione mięcho :) 02.10.09, 11:00 karkoweczke baj pszczola, golabki mojej mamy,zrazy tesciowej.... schabik baj maj mąż...kocham miesko. kocham. Odpowiedz Link
kama_msz Re: ulubione mięcho :) 02.10.09, 11:04 ja nie przepadam za drobiem. lubię polędwiczkę wieprzową - często właśnie de wolajki z niej robię boczek taki zawijany z czosnkiem - mniam. no i cudak mi o ozorach przypomniał - w chrzanowym albo musztardowym sosie - uwielbiam no i zwykłe mielone też. ogólnie lubię wieprzowinkę Odpowiedz Link
caffe_mocca Re: ulubione mięcho :) 02.10.09, 12:23 Lubie dobra wołowine (niestety w PL trudno dobra kupić - wiekszosc krów jest odmian "mlecznych" a nie "miesnych" i miecho z nich jest takie sobie). Ale mialam pare lat temu mozliwosc jedzenia w Stanach takich prawdziwych steków z prawdziwej miesnej ktowy (klasyczne steki T-bone) . Jezyk ucieka i slini sie człowiek na sam widok jak wsciekła wiewiórka Lubie tez dosyć ciemny drób - kaczkę, geś (wole kaczke bo gęś tłusta). Raz w zyciu jadłam dziczyznę - konkretnie sarnine. Sarnina była zrobiona jak klasyczne kotlety schabowe - i była nieziemsko pyszna ... No ale to tylko raz bo teraz jednak ze wzgledów "ideologicznych" dziczyzny nie jadam (w ramach protestu przed zabijaniem sarn, jeleni zajecy dzików etc. przez mysliwych) Z tych samych powodów - nigdy, przenigdy nie zjem KONINY!!! To dla mnie takie samo zwierze "towarzyskie" a nie "do jedzenia" jak kot czy pies. Odpowiedz Link
hellious Re: ulubione mięcho :) 02.10.09, 12:31 oj, koniny tez bym nie ruszyla, z milosci. Ale sarenke bym chciala sprobowac, bo nie mialam okazji. Odpowiedz Link
madame_zuzu Re: ulubione mięcho :) 02.10.09, 12:49 Konine jadłam nie wiedząc ze to konina. Mięso chude, ciemne, smaczne, ale bez rewelki zadnej. najbardziej lubie wołowinę w gulaszach węgierskich np w bograczu takim. Ale najwięcej i tak u mnie sie je drobiu. Indyk/kurczak Odpowiedz Link