cudko1 28.10.09, 11:16 hmmm pisałyście że robicie, ja poproszę o przepisy, mi się marzy taka nie zagęsta, z groszkiem marchewką tudziez innym warzywkiem żeby sos był taki białawy i tym polac ziemniaczki, oj dajcie przepisy swoje proszę Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chmurka_257 Re: Potrawka z kurczaka - jak robicie?? 28.10.09, 11:47 Ja własnie przed chwilką skończyłam robic swoją Ja robię tak: Na patelni rozpuszczam pół kostki masła ,zasypuję to mąką i robię taką zasmażkę ,zalewam to zimnym rosołem i rozprowadzam wszystkie grudki.Gdy mam już gładki aksamitny sos, dodaję do niego sok z cytryny ,trochę cukru i na koniec szklankę słodkiej śmietany z wymieszanym żółtkiem.Do tak przygotowanego sosu dodaję oskubane mięsko z rosołu.Można dodac też rodzynki ,jak to woli,ja osobiście nie dodaję już nic. Potrawkę podaję z ryżem oraz groszkiem i marchewką. Odpowiedz Link
emigrantka34 Re: Potrawka z kurczaka - jak robicie?? 28.10.09, 13:03 Ja przyrzadzam tak jak chmurka, przy czym na dwie - trzy osoby czyli jakies 600-700 ml sosu daje lyzke masla i lyzke maka i na tym robie zasmazke. Pol kostki masla to bomba kalryczna. Potem wlewam cieply bulion (zeby nie zrobily sie gruy), zagotowuje i gotuje jakies 15 minut na malym ogniu - sos wtedy powinien troche sie zredukowac i zgestniec. Doprawiam cytryna, pieprzem, sola i odrobina cukru. Pod sam koniec dodaje pokrojona w drobna kostke marchewke z wywaru, a nastepnie ale nie wiecej niz 2-3 lyzki, bo nie lubie zbyt smietanowych i mdlych sosow. Po zdjeciu z ognia ulubione swieze zielsko - w tym przypadku koperek drobno posiekany albo natka pietruszki. Zamiast ryzu wole ziemniory. Odpowiedz Link