Dodaj do ulubionych

Pomysł na rybę

12.12.09, 17:39
Jako że uwsteczniłam się kulinarnie-niestety-i straszniem głodnam
gotowanego jedzenia, czegoś innego niż kanapki i crunchy z jogutrem
mam do was prośbę. Lubimy ryby. Na święta ryba po grecku być musi.
Kiedyś robiłam z mintajem , potem z pangą ale o pandze się
naczytalam i jej podziękowalam.Myslę by w tym roku zrobić z dorszem
(pytanie-z czym wy robicie?).
Druga kwestia-lubimy śledzie. M tradycyjnie w occie, ja prawie
każde. Myślę o zrobieniu "śledzia w pierzynce"ale można zrobić ze
śledza coś jeszcze fajnego?(byle nie na słodko jak np.sledz po
sultańsku). MOżecie podzielić się swoimi przepisami?
Obserwuj wątek
        • amoreska Re: Pomysł na rybę 12.12.09, 17:57
          Trudno mi określić - nie kwaśny, to na pewno.
          Na dwa półlitrowe słoiczki:
          - 3 lub 4 płaty śledziowe a la matjas
          - ziele angielskie
          - liście laurowe
          - biała cebula (pokrojona w talarki)
          - olej, NIE OLIWA (ja używam kujawskiego)

          Śledzie uprzednio namoczyć na 3-4 godziny, wypłukać, pokroić na trzy-, czterocentymetrowe kawałki,
          Wlać do słoika cm oleju, wrzucić talarek cebuli, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 2 kawałeczki śledzia, i znowu - podlać olejem, włożyć cebulę, liść i kawałeczki śledzi, aż do końca ( tak, by było przynajmniej 1 cm powietrza od góry), zamknąć słoik, odstawić do lodówki, najlepiej na dobę.
          Dla mnie mniam, w tym roku tez będę je robić na święta.
    • figrut Re: Pomysł na rybę 12.12.09, 17:59
      Z ryb filetwanych na święta staram się kupić mirunę. Kiedyś handlowałam u kumpla
      rybami, więc miałam okazję się przekonać, które ryby z wielkiego asortymentu są
      naprawdę dobre. Jeśli ktoś lubi pangę ale się brzydzi tej ryby, polecam w jej
      miejsce grenadiera, ale grenadiera trzeba umieć zrobić, bo inaczej będzie
      wodnisty i się rozpadnie - skrapia się go sokiem z cytryny, soli, pieprzy i
      obtacza w mące zwykłej z ziemniaczaną, po czym ładuje na bardzo mocno, dość
      głęboki, rozgrzany tłuszcz. Jeśli tłuszcz będzie za mało rozgrzany, grenadier
      się rozpadnie. Dobrze usmarzony jest naprawdę pyszny. Nie ma typowego, rybnego
      smaku, mięso w wielkich, śnieżnobiałych płatach i mocno soczyste. Mirunę robimy
      jak morszczuka i inne filety, czyli nie trzeba mieć wprawy.
    • zuzanka79 Re: Pomysł na rybę 12.12.09, 18:10
      Śledzie w śmietanie: ( przpis z głowy tak na oko wink )
      Śledzie solone ( bez niczego: oleju, octu)wymoczyć, wypłukać kilka
      razyby nie były słone ( wg uznania ta słoność) ,pokroić na większe
      kawałki, przełożyć warstwami z cebulą ( warstwa śledzi warstwa
      cebuli)do dużego słoja zalać 18% śmietaną, do 2/3 wysokości słoja,
      uzupełnić przestudzoną zalewą: przegotować 0.5 litra wody razem z
      pieprzem ziarnistym ( kilka ziaren 10-15) liściem laurowym ( ze dwa,
      trzy), zielem angielskim ( kilka ziaren ok. 5). Wszystko razem
      przemieszać, odstawić w chłodne miejsce na conajmniej 2 doby
      mieszając kilkakrotnie w ciągu tego stania. Takie śledzie robię na
      wigilię.

      PS. Ja do słoika dodaję jeszcze te "śmieci" z zalewy, śledzie
      dodatkowo przechodzą ich aromatem.
        • zuzanka79 Re: Pomysł na rybę 12.12.09, 19:09
          To jest naprawdę prosty przepis jeszcze mojej babci gdzieś ze
          Wschodu. Ja robię takie śledzie w 5-cio litrowym słoju jakieś trzy
          dni przed Wigiliąsmile. Do Nowego Roku ślad po nich ginie big_grin
            • zuzanka79 Re: Pomysł na rybę 12.12.09, 19:41
              guderianka napisała:

              > Napisz mi jeszcze ile tych płatów (szt albo kg) i ile smietany-na
              > takie slój 5litrowy

              Ło jeny, ja nawet tak na oko kupuję, duże wiaderko ( ma pojemność 5
              litrów), na wagę - nie wiem - 2 kilo, trzy,a śmiatany cztery duże
              kubki powinny wystarczyć. Ale jak nigdy nie robiłaś to zrób sobie
              najpierw z mniejszej ilości ( np pół kilo śledzi, jedna śmietana,
              zalewa na oko) , tak na próbę, bo nie każdemu takie smaki podchodzą

              > A babcine przepisy najlepsze-bez dwóch zdań smile

              Fakt, fakt smile
    • aniuta75 Re: Pomysł na rybę 12.12.09, 19:53
      Na śledzie to dam Ci dwa przepisy. Niestety dokładnych proporcji nie mam bo na
      oko wszystko robię wink.

      Jeden to śledzie + ogórek konserwowy + jabłko + majonez + śmietana + por.
      Śledzie w większe kawałki, jabłka w ćwiartki i potem w plasterki, ogórka w
      plasterki, pora kroisz jak chcesz. Doprawiasz.

      Drugi to śledzie + ogórek kiszony + ziemniaki gotowane + cebula + musztarda +
      majonez (albo jogurt). Kroisz, mieszasz, doprawiasz i już.
      • zuzanka79 Re: Pomysł na rybę 12.12.09, 20:07
        aniuta75 napisała:


        > oko wszystko robię wink.
        >
        > Jeden to śledzie + ogórek konserwowy + jabłko + majonez + śmietana
        + por.
        > Śledzie w większe kawałki, jabłka w ćwiartki i potem w plasterki,
        ogórka w
        > plasterki, pora kroisz jak chcesz. Doprawiasz.

        Ja też robię taką sałatkę dodając do tego jeszcze pokrojonego w
        kostkę czerwonego buraczka i jajka na twardo (albo i nie wink )
    • mathiola Jeśłi o śledzie idzie to 12.12.09, 23:08
      Uwielbiam sałatkę warstwową.
      Nie pamiętam dokładnie oryginalnego przepisu, ale na pewno jest warstwa
      buraczków, warstwa jajek na twardo, warstwa śledzi, warstwa ziemniaków, warstwa
      cebuli.... Do tego majonez na co którąś tam warstwę. To jest po prostu PYSZNE smile

      Jeśli o rybę po grecku chodzi, najlepszą na świcie robi moja mama - z mintajem.

      Jeśli o ryby na wigilię chodzi, ja ostatnio zaczynam się wyłamywać i przynoszę
      własnego łososia grillowanego, z masełkiem ziołowym podanego (karp mi nie wchodzi)
    • madame_zuzu Re: Pomysł na rybę 12.12.09, 23:17
      a moze zamiast ryby po grecku ( w grecji nie znanej nikomu oprócz polonii) big_grin
      zrobisz taką rybke egzotyczna? Pyszna jest.. kto ją jadł, ten plakał, ze juz sie
      skonczyła. Ja moglabym sie nia zywic tygodniami...powaznie. polecam



      Ryba w sosie egzotycznym

      80 da filetów- ryba morska ( dorsz, mintaj, czy inna dobra rybka)

      ( ciasto)
      4 łyżki mąki pszennej
      2,5 łyzki mąki ziemniaczanej
      1 lyzeczka proszku do piecz
      4 jajka, sól

      (zrobic ciasto jak na nalesniki z tego)

      obtaczac w tym ciescie filety i smażyć na oleju głębszym


      sos

      1/2 kilo marchwi (może być wiecej ) zetrzec na tarce o dużych oczkach i
      dusic na oleju koło 20 min( pilnowac bo sie lubi przypalić)
      1 puszka ananasa -w kostke pokroic
      1 słoiczek papryki marynowanej w kostke pokroic ( sloik ok 250 gr)
      6 zabkow czosnku przecisnąć
      2 kostki bulionu warzywnego rozprowadzic w 1/2 litra wrzątku
      6 łyzek sosu sojowego
      5 łyzek octu winnego
      6 łyzeczek cukru
      2 lyzeczki przyprawy curry

      zrobić z tego sos (wrzucając wszytko oprócz ryby ofkors do tego bulionu) i
      zagęścić to mąką ziemniaczaną ( 1 kopiasta łyzeczka)
      Przekładac warstwami ( pierwsza sos, ryba sos ryba……na wierzchu ma być sos).
      Na cuiepło i zimno smakuje ZAJEBISCIE .
      Rybe bede robić w czwartek smile
      • figrut Re: Pomysł na rybę 12.12.09, 23:29
        Zuzu, tą rybę egzotyczną to można z dwa dni wcześniej zrobić, czy już będzie
        starością jechać ? Zrobiłabym, bo lubię nowości testować, ale nie wiem czy zdążę
        tak na ostatnią chwilę.
        Zrobię jeszcze zuzankowego śledzia żeby "po innemu" był niż zwykle. Szukam
        jeszcze przepisu na śledzia w musztardzie i coś innego niż tradycyjnie dla
        szczupaka, bo tego mam chyba z 9 kilo.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka