Dodaj do ulubionych

ciasto francuskie

13.01.11, 16:14
z biedronki?? dobre warto kupić jakieś miłe doświadczenie?? no i jak zrobić np. serowe ciasteczka z tego ciasta.Drugie pytanko co by nie produkować wacików, mam ser w pojemniczku data ważności do dzisiaj to co zrobić jeszcze ciastka z niego???
Obserwuj wątek
    • elske Re: ciasto francuskie 13.01.11, 16:44
      Kupowalam ciasto francuskie w Biedronce i robiłam "kieszenie " z serem. Wycinałam kwadraty z ciasta, na środku układałam masę z twarogu, cukru i żółtka , i zamykałam, tak że powstawał trójkąt z serem w środku. Pycha.
    • aniuta75 Re: ciasto francuskie 13.01.11, 16:47
      Warto.
      Skoro data ważności do dziś to działaj smile.

      Ser to bym z żółtkiem, cukrem, rodzynkami i orzechami wymieszała.
      Albo ser i brzoskwinia.

      Teraz się zreflektowałam - chodzi o ser biały tak? Czy żółty? suspicious
    • madame_zuzu Re: ciasto francuskie 13.01.11, 17:47
      jak ser nie jest z tych lejących, to j zrobiłabym oczywiście trufle z czekoladowe z migdałami i miodembig_grin
      mojewypieki.blox.pl/2010/12/Trufle-czekoladowo-miodowe-z-twarogu.html
      o te.. są zajebisteeee...
      • ramta-mtam Re: ciasto francuskie 13.01.11, 18:12
        Nabiał ma 7 dni przydatności do spożycia po terminie ważności.To taki margines coby się ludziska nie potruli smile
        Więc spokojnie możesz go użyć.Biorąc pod uwagę że go zapieczesz, tworzysz jak gdyby nowy produkt i ten okres się wydłuża.
        Smacznego smile
        • elske Re: dziekuje WAM DZIEWCZYNY 13.01.11, 21:19
          U mnie w przedszkolu, dziewczyny zawijały parówki w ciasto francuskie i piekły w piekarniku.

          A co do sera, to u mnie twarogu nie ma. Ostatnio odkryłam przepis na sernik ze śmietany. Pychota. Zamiast sera, robi sie masę ze śmietany. Jak mi ciasto upieczone, przez noc ostygło, rano smakowało jak ser.
    • malgosiek2 Re: ciasto francuskie 14.01.11, 23:08
      Przyznam się,że z biedronki czy Lidla nie kupowałam, a to dlatego,że ciasta francuskie wolę na masle robione,a nie na margarynie bądź smalcu.
      A takie ciasto na masle ma A.Blikle,nazywam "blikleja"
      Przy pieczeniu ciasta unosi się bardzo apetyczny aromat.
      Minusem jest cena,bo nie jest ono tanieuncertain
      Ale od czasu do czasu da się znieść taką kwotę.
      Jak dziewczyny radziły z rodzynkami czy innymi bakaliami super będzie.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka