Dodaj do ulubionych

kopytka-jak robicie??? mąka

02.11.11, 12:55
no właśnie....
chodzi mi o to jaką mąkę dajecie???
ja mam przepis z mąką zwykłą /nie ziemniaczaną/
ale...no właśnie to ciasto jest takie bardzo delikatne, wręcz rozwalające się i tak sobie myślę, bo przecież tak samo robi się kluski sląskie-ziemniaki jajko ale tu dajemy mąkę właśnie ziemniaczaną...
druga wersja kopytek to ziemniaki+twaróg+mąka+jajko...
czy myslicie, że jak dodam trochę tej ziemniaczanej to ciasto będzie bardziej ścisłe???
czy w ogóle zamienić mąkę zwykła na ziemniaczaną??
a może nic nie zmieniać bo kopyta nie wyjdą tylko jakieś podeszwy......
idę wstawiać ziemniaki...........
Obserwuj wątek
    • elske Re: kopytka-jak robicie??? mąka 02.11.11, 13:07
      Przepis mojej mamy: zmielić ugotowane ziemniaki, włożyć wszystko do miski i "uklepać ", podzielić ciasto na 4 części, czwartą część wyciągnąć i ułożyć na pozostałych częściach, do dziury po wyciągniętych ziemniakach wsypać zwykłą mąkę , do poziomu ciasta. Dodać jajko, przyprawy i 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej. Kopytka wychodzą dobre, nie rozwalają się.
      • beata985 Re: kopytka-jak robicie??? mąka 02.11.11, 13:17
        czyli tak jak kombinowałam-dosypie trochę ziemniaczanej i będą ściisłesmile
        • paskudek1 Re: kopytka-jak robicie??? mąka 02.11.11, 15:40
          z tego co wiem to ziemniaczana to sa kluski slaskie (sory ale mi klawiature poslak szlag trafil) kopytka to ze zwykla maka
          • beata985 Re: kopytka-jak robicie??? mąka 02.11.11, 15:49
            ano właśnie...
            tylko, ze jak robiłam ze zwykła to wychodziły mi takie rozlazłe,
            dzisiaj dałam zwykłą++ ziemniaczaną, zarówno do samych ziemniaków jak i tych połączonych z twarogiem i w koncu wyszło mi to czego oczekiwałamsmile
    • karra-mia Re: kopytka-jak robicie??? mąka 02.11.11, 15:52
      kopytka tylko z mąką pszenną, zwykłą. Ziemniaki musza być zimne, do tego jajko i mąka.
    • hanco Re: kopytka-jak robicie??? mąka 02.11.11, 19:42
      To i ja dorzucę swoje 5 groszy smile
      Kopytka - tak jak pisała elske, robię identycznie!
      Kluski śląskie - tak sama metoda ale dodaje się TYLKO mąkę ziemniaczaną, to są białe kluski śląskie, czarnych nie lubię i nie robię.
      • hanco Re: kopytka-jak robicie??? mąka 02.11.11, 19:46
        Acha, i trzeba to ciasto z pszenną mąką (i krojenie, modelowanie wrzucanie do wody) robić szybko bo inaczej rzednie, a im więcej doda się mąki tym bardziej twarde będą kluski po ugotowaniu.
        I zdecydowanie jest to ciasto ro robienia ręcznego...
        • doral2 Re: kopytka-jak robicie??? mąka 02.11.11, 20:20
          bardzo, ale to bardzo rzadko robię kopytka, z lenistwa i z nieustającej diety, bo generalnie bardzo je lubię i zeżarłabym każdą ilość, ale wiem, że trzeba je bardzo szybko zagnieść.
          im dłużej się dusi w dłoniach, tym bardziej rozlazłe się robią.
          dodatek mąki ziemniaczanej (ale niewielki) nieco ratuje sytuację, ale za to po ugotowaniu mogą być nieco twardawe i nieco sinawe.
          mnie to akurat nie przeszkadza.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka