Dodaj do ulubionych

przepis na ciasto - ŁATWY

04.06.12, 18:52
no dobra, zostalam wyznaczona przemocą na ochotnika do upieczenia cista na dzień rodziny. Do szkoły synka ) Nawet juz zajrzałam na bloga karry ale nie umiem wybrać, bo musi starczyć na blachę a nie na keksówkę. Błagam podrzućcie jakiś PROSTY przepis, najlepiej bez kremu.
Obserwuj wątek
    • aniuta75 Re: przepis na ciasto - ŁATWY 04.06.12, 18:58
      arabeskawaniliowa.blogspot.com/2010/06/maslankowy-placek-z-truskawkami-i.html
      • moonshana Re: przepis na ciasto - ŁATWY 22.12.13, 19:38
        Ja JA ja!!! wygrzebałam stary wątekbig_grin
        zeznać proszę, która wie czy jak zastąpię truskawki pomarańczą w tym cieście - to sztuka się uda???? tak sobie szukam po maglu łatwego ciasta, a ten przepis sympatycznie wygląda.
    • mamuska561 Re: przepis na ciasto - ŁATWY 04.06.12, 19:01
      4 jajka
      1 szklanka cukru
      1 ½ szklanki mąki
      ½ szklanki oleju
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      kilka kropel ulubionego aromatu (u nas waniliowy)
      dowolne owoce lub bakalie (u nas bakalie: rodzynki i daktyle)

Jajka utrzeć lub zmiksować z cukrem na puszystą masę. Wsypać mąkę, wlać olej, następnie proszek do pieczenia i aromat, wymieszać/ zmiksować. Na koniec dodać owoce lub bakalie, wymieszać. Masę wlać do keksówki (najmniejszej). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 40-45 min. teraz sezon na truskawki wiec wrzuć na wierzch
      • mamuska561 Re: przepis na ciasto - ŁATWY 04.06.12, 19:02
        zrób porcje x2 i rzuć na blache normalną a nie keksówke
    • jk3377 Re: przepis na ciasto - ŁATWY 04.06.12, 19:08
      chcialam pisac o placku z truskawkami i kruszanką,ale juz napisaływink

moze tzw babka na oleju/zebra? jak bedziesz potrzebowac to spiszesmile łatwa szybka i smaczna.
    • karra-mia Re: przepis na ciasto - ŁATWY 04.06.12, 19:10
      a placek z owocami
      karrawkuchni.blogspot.com/2012/03/atwy-placek-z-jabkami-czyli-ciasto-na.html
      łatwy, szybki, rposty, pyszny i robisz z czym chcesz
    • turzyca Re: przepis na ciasto - ŁATWY 04.06.12, 19:17
      mojewypieki.blox.pl/2007/07/Chlebek-bananowy-banana-bread.html
      Ja pieke z tej porcji w okraglej formie do zapiekanek, na blache pewnie potrzebna podwojna.

I dzieci sie nie uswinia.
      • tetika Re: przepis na ciasto - ŁATWY 04.06.12, 19:41
        jak chcesz bez pieczenia to juz podaje, tylko postac w lodowce musi i musisz leciec po zakupy
        pisze warstwami od dolu czyli to co najpierw kladziesz na blache i do gory
        herbatniki
        krem karpatke bez gotowania ( potrzebne mleko)
        herbatniki
        masa krowkowa albo toffi z puszki
        herbatniki
        bita smietana ( 2 opakowania na styk , mozna kupic trzy kremowki i ubic samej )
        herbatniki
        jak cos zostalo masy krowkowej to znow polozyc
        herbatniki
        reszta bitej smietany
        posypac posypka czekoladowa

jesc za godzine ( nie dac wyzrec rodzinie bo wychodzi przepyszne)
        smacznego smile
    • zuzanka79 Re: przepis na ciasto - ŁATWY 04.06.12, 20:07
      Najprostsze ciasto do szkoły jakie piekę to zwykły biszkopt na którym układam owoce świeże lub z puszki i zalewam jogurtem wymieszanym z tężejącą galaretką.
      Kupuję 2 lub 3 duże jogurty do tego 2 galaretki w identycznym smaku np truskawkowe. Biszkopt się piecze, galaretka rozpuszczona w połowie porcji wody się chłodzi. Owoce ociekają na sicie. Biszkopt się studzi, galaretka powoli tężeje, owoce się suszą wink. Biszkopt wystudzony owoce ułożone na cieście, galaretkę mieszam z jogurtami, zalewam owoce i do lodówki.
      Owoce można też ułożyć na wierzchu i lekko wbić w masę.
      Powiem ci, że dzieci nie lubią wymyślnych ciast. A takie zawsze schodzi pierwsze. Już się nauczyłam, że 20 porcji to stanowczo za mało big_grin
    • jk3377 ten maślankowy.......... 05.06.12, 20:50
      ktory aniuta linka zapodała, jest PYSZNY I ŁATWY!!!!!!!!!!!!!!! dzis zrobilam i jest obłedny...a doopa rosniewink wyszedl mi lepszy niz ten moj z przepisu,ale bez maslanki...z wygladu podobny,ale smak bez porownania. smacznego!
      • aniuta75 Re: ten maślankowy.......... 05.06.12, 21:13
        Pewnie, że pyszny. I pieknie rośnie. A najfajniejsze, że roboty naprawdę nie wiele smile. Mam w planach robić go ze wszystkimi owocami z jakimi się da wink.
        • jk3377 Re: ten maślankowy.......... 05.06.12, 21:37
          hahha ja tezsmile a nawet mysle,z czym by tu jeszcze poza owocami hahaha

a czy w razie braku maslanki-mona jogurtem zastapicwink nie zawsze mam to 1,a drugie i owszem. czy ktos juz az tak eksperymentował? uda sie?
          • aniuta75 Re: ten maślankowy.......... 05.06.12, 22:31
            Nie eksperymentowałam tak, ale też się zastanawiałam nad zastąpieniem maślanki albo jogurtem albo kefirem...
    • mandziola Re: przepis na ciasto - ŁATWY 05.06.12, 23:39
      Bez pieczenia:
      mojewypieki.blox.pl/2010/07/Sernik-z-toblerone-na-zimno.html
      Zajebisty tylko na ta blaszke to 2 x tyle składników co podano w przepisie bo inaczej wychodzi płaski.
      I zamiast toblerone ja dawałam kitkety, a zamiast digestiv w czekoladzie zwykłe - i było lepsze.
    • kiecha3 tak zwane HAMERYKAŃSKIE 06.06.12, 06:22
      Fajne, lekko wilgotne ciasto z jabłkami, wygląda jak murzynek, a smakuje obłędnie.

Składniki:
      1kg jabłek
      3 szkl. mąki
      3 jajka
      2 szkl. cukru
      1i 1/2 szklanki oleju
      2 łyżeczki sody
      2 łyżeczki cynamonu
      2 łyżeczki kakao (dla koloru)
      garść rodzynek (opcjonalnie)

Jabłuszka obrać i w kostkę (nie musi być drobna, ale na tyle nieduża by potem można było wymieszać z dość gęstym ciastem - do tego przydaje się facet, ale od biedy dasz radę sama)

Jaja utrzeć s cukrem stopniowo dodając olej (weź te końcówki mikserowe nie do ubijania jajek, a te do wyrabiania ciasta - takie sprężyny). Potem dodajemy kolejno- mąkę, sodę, kakao i cynamon oraz rodzynki. Dorzucasz jabłka i (już ręcznie) mieszasz tak by ciasto oblepiło je. Na blachę i do pieca na jakieś 60 min -1h15min w temp180-190st.C.. po tym czasie ja wyłączam grzanie i go zostawiam tak w tym ciepełku...

Done... Jak masz składniki naszykowane to idzie w mig.. i schodzi przed tortami ze stołu - wypróbowałam...
      A tu kilka zdjęć poglądowych - nie powala wyglądem, ale za to smakiem wink

www.google.pl/search?q=ciasto+ameryka%C5%84skie&oe=utf-8&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&hl=pl&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=l9rOT8iWH8_MswbltI2hCw&biw=1366&bih=598&sei=mtrOT5OsKYzEsgaqoNWCCw
    • czarneoczy bez miksera, jak muffinki,a niebo w gebie ;) 06.06.12, 10:13
      bakeholic.blogspot.com/2011/02/ciasto-czekoladowo-bananowe-ii.html
      nawet mnie udało isę je zrobić zanim piekarnik się nagrzał tongue_out
      z czego najwięcej czasu zajęło mi przeliczanie szklanek na gramy...
    • paskudek1 Re: przepis na ciasto - ŁATWY 06.06.12, 12:57
      dzięki wam serdecznie za pomysły smile popełniłam własnie ten bananowy chlebek, na próbę. Jak dla mnie bomba, ale jak synek wróci ze szkoły to oceni. tylko to jest cholera wredna i mało co mu smakuje, zwłaszcza z ciast. Dlatego te z owocami i kremami odpadają na początku bo zaraza jedna nie chce nic takiego zeżreć.
    • mamaivcia Re: przepis na ciasto - ŁATWY 06.06.12, 13:20

sypana szarlotka jest łatwa - wygooglać można przepis

albo taki niby piernik (wg. mnie raczej murzynek) "Ani"
      2 szklanki mąki
      1 szkl. cukru
      1 szkl. zsiadłego mleka
      3/4 słoika powideł śliwkowych
      2 łyżeczki sody
      2 łyżeczki kakao
      2 jajka
      1/2 szklanki oleju
      olejek migdałowy
      to wszystko wrzucić do miski i wymieszać drewnianą łychą
      potem można dodać bakalie
      jeśli ktoś lubi to zamiast olejku migdałowego może dać przyprawę do piernika
      piec ok. 45 min. w 180 st.
      jak ostygnie polać czekoladą
      łatwe, zawsze wychodzi i długo jest świeże (podobno nawet po tygodniu jest mięciutkie i wilgotne - nie wiem, u mnie jeszcze nigdy nie dotrwało tak długo, znika w dwa dni wink
    • ellgie Re: przepis na ciasto - ŁATWY 06.06.12, 13:29
      A nie lepiej ciacha?
      Te serowe od Karry są super.
      Ja zamiast jabłek daję brzoskwinie takie z puszki
      • paskudek1 Re: przepis na ciasto - ŁATWY 06.06.12, 14:52
        a właśnie serowe ciacha karry, przejrzałam jej bloga kilkakrotnie ale nie umiem zidentyfikować TYCH ciastek. Widocznie niekumata jestem.
        • ellgie Re: przepis na ciasto - ŁATWY 06.06.12, 16:40
          karrawkuchni.blogspot.com/2011/11/pan-jabko-w-kolejnej-odsonie-czyli.html
          • mamuska561 Re: przepis na ciasto - ŁATWY 08.06.12, 19:38
            a ja właśnie oglądając meczyk piekę chlebek bananowy w wersji bezglutenowej i bezmlecznej dla syna dam znać jak taki wyszedł.
    • marghe_72 Re: przepis na ciasto - ŁATWY 08.06.12, 21:18
      może ciasteczka?
      poezja dla lubiących kokosy

Płatki kokosowe/migdałowe

3 białka
      80g wiórków kokosowych albo drobno posiekanych migdałów
      100g miałkiego cukru
      20g mąki
      70g masła, roztopionego i schłodzonego

Piekarnik rozgrzać do 190 st. Białka lekko roztrzepać widelcem, dodać pozostałe
      składniki, lekko wymieszać. Na wysmarowaną masłem blachę kłaść po łyżeczce
      masy, lekko rozpłaszczając. Zachować spore odstepy, bo rozlewają się w trakcie
      pieczenia. Piec ok. 5 min. do momentu, gdy płatki się lekko zrumienią (zdejmuje
      się je jeszcze elastyczne, można wywinąć na wałku).https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/df/ri/hegf/TC4H1LJJt7F0yh7IkX.jpg
      • marghe_72 Re: przepis na ciasto - ŁATWY 08.06.12, 21:21
        czekoladowe z białą czekoladą
        wg NAtalia.brzeska

1,5 szkl mąki
        2/3 szkl kakao (ja używam Wedel)
        1 łyżeczka proszku do piecz
        kostka masła
        1 szkl i trochę cukru (można zrobić pół na pół biały i brązowy cukier, ale to
        podwyższa koszt, a w smaku różnicy nie ma)
        1 łyżka ekstraktu waniliowego
        2 duże jajka
        2 szklanki pokrojonej w kawałeczki czekolady (mniej więcej 0,7cm x 0,7 cm
        To będą 2 tabliczki czekolady. Czasami nie żałuję sobie i kroję 3 tabliczki!
        Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni (tyle wystarczy, więcej nie trzeba)

Ubijami masło z cukrem, dodajemy jajka, ekstrakt, proszek do pieczenia, ciągle
        ubijamy. Powoli dodajemy mąkę i kakao. w tym momencie powinno nam być ciężko to
        wszystko ubijać. Wsypujemy kawałki czekolady, dobrze mieszamy łyżką (jest za
        gęste by robić to robotem). Malutkie "kupki" (wielkości jednej łyżeczki od
        herbaty) nakładamy na blaszkę (ja ją wykładam folią aluminiową, można
        oczywiście papierem do pieczenia). Pieczemy dosłownie 11 minut!
        Ciastka będą wyglądały na mokre i surowe, ale takie mają być. Zostawiamy je na
        blaszce do wystygnięcia. Nie ściągamy bo się połamią. Jak wystygną zrobią się
        trochę twardsze, wtedy ściągamy z blaszki.
        • marghe_72 Re: przepis na ciasto - francuskie z jagodami? 08.06.12, 21:22
          Przepis pochodzi z ostatniego numeru Soli i Pieprzu.
          Zmieniłam w nim proporcje – ciut więcej ciasta i cukru, mniej jagód.
          I foremka. Przepis jej nie przewidział ..
          Ja użyłam płaskiej prostokątnej

Opakowanie gotowego ciasta francuskiego (moje miało 450g – niewiele z niego zostało)
          500 g jagód
          1 opakowanie budyniu waniliowego
          3 – 4 łyżki cukru + odrobina do posypania
          300 ml mleka
          2 łyżki bułki tartej
          1 żółtko
          Cukier puder do posypania (niekoniecznie)

Ciasto rozmrozić, rozłożyć na posypanej mąką stolnicy / blacie.
          Lekko rozwałkować. Nadać dowolny kształt smile
          Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę
          Resztki ciasta zagnieść i uformować brzegi. Posmarować niewielką ilością wody i przykleić na całym obwodzie ciasta tworząc nieco podniesiony brzeg.
          Ciasto wstawić na kwadrans do lodówki

Z kolejnych resztek big_grin ulepić paski / kółka. serducha.. co tam kto chce, którymi ciasto zostanie udekorowane.
          Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
          Jagody przebrać, umyć, 200 g zmiksować.
          Budyń wymieszać z 5 łyżkami mleka. Resztę mleka zagotować, dodać cukier, wlać rozrobiony budyń, wymieszać, gotować około minuty. Zdjąć z ognia, wymieszać ze zmiksowanymi jagodami.

Ciasto posypać bułką tartą (następnym razem dodam do niej odrobinę cukru)
          Na cieście rozprowadzić masę budyniową, posypać pozostałymi jagodami, udekorować paskami / kółkami / serduchami wink. Posmarować je roztrzepanym żółtkiem i delikatnie oprószyć cukrem.
          Piec ok. 30 minut.
          Można posypać cukrem pudrem.
          Zajadać np z lodami waniliowymi.https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/vg/ka/bt78/JXpibPTn2iFh4PDf8X.jpg
    • paskudek1 no to odwaliłam :) 12.06.12, 13:11
      dzisiaj jest to święto rodziny w szkole. Rano zabrałam sie do pieczenia ciastasmile bananowy chlebek. No i upiekłam, nawet ładnie wyszedł, spróbowałam, super. Zabieram sie teraz do polewy żeby go jakoś wykończyć i nagle mnie olśniło smile Słuchajcie, upiekłam ten chlebek bez jajka smile No kurcze, ale w smaku dobry jest, ok. Ale jajek nie dałam. teraz nagle do mnie dotarło. No zdolna bestia jestem.
      • jk3377 Re: no to odwaliłam :) 12.06.12, 13:38
        hahahh niezłewink

a ja wczoraj 2 raz ten maslankowy robilam i mi cholera zakalec jak ta lala wyszedłsad
        wywalilam go dzis w piz...duuuu i zabieram sie jeszcze raz-i oby wyszedł bo nie recze za siebie...hehehh
        • asiaiwona_1 Polska 12.06.12, 14:27
          Do boju, do boju, do boju big_grin
          • jk3377 Re: Polska 12.06.12, 15:27
            o rzesz....heheheh ciasto tez moze byc bialo-czerwone hahah jak z truskawkami to jak najbardziej hahahahahha
            zaraz piekę...jak mi sie nie uda-znaczy przegramy...jak urosnie jak za 1 razem-pokonamy Ruskich!!!!!!
            • jk3377 wygramy bo..................!!!!!!!!! 12.06.12, 18:38
              ciasto mi jednak wyszlo hahahah i to lepiej niz najlepsze hahahahh
              do tego jeszcze zrobilam z M knedle z truskawkami i z 15 salaterek z galaretką..padam. teraz juz tylko piwko strzelic przy meczu skoro mamy wygracwink
        • paskudek1 Re: no to odwaliłam :) 12.06.12, 18:48
          jakoś się nikt nie pokapował, smakowało smile
    • muffins_revolution Re: przepis na ciasto - ŁATWY 08.07.12, 15:03
      Witamy serdecznie smile
      Wszystkich miłośników muffinek, zapraszamy na naszą stronkę FB www.facebook.com/muffinsrevolution
      Ciekawe przepisy, rady, nowinki design oczywiście związane z muffinkami smile
      Pozdrawiamy i życzymy Wam smacznego smile)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka