cudko1 18.01.13, 09:27 na zajebistą golonkę, taką co będzie miała złotą śliczna skórkę, będzie rozpływać się w ustach i cudnie smakować więc poproszę o wasze patenty Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
a-ronka Re: dobra bez żartów przepis potrzebuje:> 18.01.13, 10:10 smarujesz golonkę musztardą ,keczupem i przyprawą do mięsa odstawiasz na całą noc wkładasz do rondla z wodą (tak,żeby była zakryta w całości) i dusisz dusisz dusisz dusisz jak miękka (wbijasz widelec- takie coś z ząbkami) to wyciągasz. Ten przepis dała mi mama,ona tak gotuje tacie a ja mojemu męzowi.Jest golona pyszna i krucha. Aha,kupuje się przednią golonkę bo ma więcej mięsa. Odpowiedz Link
asiaiwona_1 Re: dobra bez żartów przepis potrzebuje:> 18.01.13, 10:14 moi teściowie pieką w piekarniku. Nie mam pojęcia czy najpierw podgotowują. Wiem, że chyba piwem podlewają. WYchodzi mięciutka, pyszna i z chrupiącą skórką. Ta gotowana aronki to zapewne pyszna, ale mi by brakowało tej chrupiącej skórki. Odpowiedz Link
a-ronka Re: dobra bez żartów przepis potrzebuje:> 18.01.13, 13:08 no nie chrupiącej ale ja skóre........wyrzucam Odpowiedz Link
dziewczyna_bosmana Re: dobra bez żartów przepis potrzebuje:> 18.01.13, 12:11 Golonka sztuk jeden (można wykroić kość, mniej potem babraniny), sos (sól, pieprz, majeranek, musztarda, oliwa, miód). Smarujesz golonę grubo sosem, wkładasz do naczynia żaroodpornego, obkładasz liśćmi laurowymi i zielem angielskim (bez przesady), przykrywasz pokrywką i do pieca. Stopni nie podam bo ustawiam na 5, piekę co najmniej półtorej godziny, zależy jaka duża i czy z kością czy nie. Miętkość widelcem badam Odpowiedz Link
cudko1 Re: dobra bez żartów przepis potrzebuje:> 18.01.13, 12:37 bosmanowa senkju to jest chyba to o co mi chodziło brzmi najpyśniejszniej Odpowiedz Link
dziewczyna_bosmana Re: dobra bez żartów przepis potrzebuje:> 18.01.13, 12:38 Pod koniec pieczenia zdejmij pokrywkę (na jakieś 10-15 minut) to się ładnie zezłoci Odpowiedz Link
cudko1 Re: dobra bez żartów przepis potrzebuje:> 28.02.13, 10:12 chciałam zdać relację zrobiłam bosmanowej golonkę, ino w tym sosie (sosu było dużo, wsio na oko, dałam jeszcze ze dwa ząbki przeciśniętego przez praskę) potrzymałam ją jakieś 24 (jakby było dłużej to byłoby jeszcze pyszniejsze) wsadziłam do piekarnika, podlałam wodą, jak już była tak zajebiście pachnąca, że zostało jej jakieś 10 - 15 minut, dorzuciłam cebulę krojoną w bardzo dużą kostkę, i wam powiem ze nigdy nie jadłam pyszniejszej golonki, a cebula dała jej dużo dobrego polecam Odpowiedz Link
cudko1 Re: dobra bez żartów przepis potrzebuje:> 28.02.13, 10:13 oczywiscie 2 ząbki czosnku, i 24 godziny (to dla niekumatych hehe ) Odpowiedz Link
a-ronka Re: dobra bez żartów przepis potrzebuje:> 28.02.13, 11:07 przepis jak dla blondynek hehe- zrobię w piatek i powiem czy dobra. Odpowiedz Link
cudko1 Re: dobra bez żartów przepis potrzebuje:> 28.02.13, 11:15 aha dodam że ja nie obkładałam listkami i zielem tylko lićć lekko skruszony i ziele (lekko pęknięte nożem) wrzuciłam do sosu Odpowiedz Link