mona_mayfair 05.07.13, 10:32 szukam inspiracji na resztę tygodnia;p Dziś będzie gulasz z mlodymi ziemniakami i jeszcze-nie-wiem-czym, a na jutro, pojutrze i tak dalej nie mam zupelnie pomysłów;p Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nie_wiem_nie Re: A co w garach mata?;p 05.07.13, 10:35 dzisiaj jeszcze nie wiem, ale wczoraj były młode ziemniaki z koperkiem, fasolka szparagowa, jajka sadzone i maślanka - pychota Odpowiedz Link
dziewczyna_bosmana Re: A co w garach mata?;p 05.07.13, 10:43 Dostałam wczoraj od mamy poszatkowaną młodą kapustę, wyszło mi z tego 3,5 litra bigosiku. Mężowi dorobię kotleta i ziemniaki a ja w ramach nie profanowania kapusty mięsem pożrę z chlebem Jutro resztkę bigosu załaduję do zamrażarki a cześć zaniosę darczyńcy kapusty. Odpowiedz Link
asiaiwona_1 Re: A co w garach mata?;p 05.07.13, 11:20 młode ziemniaki, kotlet z piersi kurczaka i kalafior z bułeczką. Odpowiedz Link
dziewczyna_bosmana Re: A co w garach mata?;p 05.07.13, 14:04 Kapusta - poszatkować/pokroić, wrzucasz do gara, solisz i czekasz chwilkę co by "siadła" bo strasznie dużo się wydaje, lejesz wodę tak 2/3 wysokości kapusty w garnku. Gotujesz aż prawie zmięknie, wrzucasz marchewkę pokrojoną w plastry czy jak tam chcesz, sypiesz męską garść siekanego kopru i dusisz aż marchew i kapucha zmiękną do postaci zadowalającej. Ja jako mięsożerca dorzucam skwarki z boczku/kiełbasy ale nie trzeba. Tak czy siak na rozgrzany na patelni tłuszcz (w moim przypadku pozostały po skwarkach) wrzucam mąkę i tak powstałą zasmażkę wlewam do kapuchy, pomieszam, pobulgocze aż zgęstnieje, sypię pieprz i jeśli trzeba to jeszcze sol i gotowe. Smacznego Odpowiedz Link
beata985 Re: A co w garach mata?;p 05.07.13, 14:28 miałam okazje jeść ostatnio to danie www.winiary.pl/produkt.aspx/364/winiary-pomysl-na-soczysta-golonke-w-kapuscie i jak za golonką nie przepadam tak to smakowało mi bardzo golonka była tylko bez skóry i kości pycha i podobno samo sie robi... Odpowiedz Link
olinka20 Re: A co w garach mata?;p 05.07.13, 12:49 MAkaron z feta i szpinakiem, a jutro hamburgery z salsą ananasową. Odpowiedz Link
kfiatuszkowa Re: A co w garach mata?;p 05.07.13, 12:53 A ja spaghetti walnę, co się będę wysilać Miały być klopsy, ziemniaki i buraczki ale mnie się nie chce, duszno, ciepło, nie będę się aż tak poświęcać Jutro gulasz rąbnę ale my z kaszą jemy. A w niedzielę to nie wiem, ostatnio w niedziele to raczej obiadów nie jadamy w domu Jakoś się zorganizować nie potrafię jak mi chłop pod nogami się pałęta Odpowiedz Link
hedna Re: A co w garach mata?;p 05.07.13, 13:04 U mnie dzisiaj rosół-wyjatkowoudany. Wczoraj ryż+filet+warzywa na pat. Odpowiedz Link
magiczna_marta Re: A co w garach mata?;p 05.07.13, 13:11 Młode pulpety z pieczarkami, ja mam sałatkę z dipem jogurtowo-czosnkowym, od wczoraj pięknie sie przegryzło Odpowiedz Link
sewa.49 Re: A co w garach mata?;p 05.07.13, 13:30 Ziemniaki smazone z boczkiem ,cebulka i jablkiem. Do tego jajo sadzone posypane szczypiorem W zamarazalniku od trzech tygodni zalega szczupak ok.70 cm. z glowa i ogonem. I tak juz trzeci tydzien dumam co z nim zrobic. Pomysla brak. Jakies sugestie ? Odpowiedz Link
doral2 Re: A co w garach mata?;p 05.07.13, 19:15 szczupak ma dość suche mięsa, więc można go doprawić, dużo czosnku dać i w sosie pomidorowym po upieczeniu podać. albo usmażyć zwyczajnie, a ze łba i ogona zupę rybną z warzywami upaprać. do usmażonego szczupłego również jakiś sos podać, ale wyrazisty dosyć, bo on suchy jest ten szczupły.. Odpowiedz Link
beverly1985 Re: A co w garach mata?;p 06.07.13, 10:06 Szczupak w smietanie: na patelni podsmazasz warzywa jakie tam lubisz (por, pieczarki, cebulę, marchewkę, co sie podoba), zalewasz smietaną i posypujesz obficie roznymi przyprawami. W wersji ortodoksyjnej- mozna dodac bulionu, w wersji nieortodoksyjnej- kostki rosołowej. Kilka minut dusisz, aby sie odparowało. Wkładasz rybe do naczynia do zapiekania, polewasz tym sosem i zapiekasz. Tylko nie wiem, czy ci wyjdzie, jesli jest mrozona, bo moze puścić dużo wody i sie wtedy wcale nie upiecze. Warto by porządnie odsączyć. Odpowiedz Link
kjut Re: A co w garach mata?;p 06.07.13, 11:04 A ja dzisiaj mam nalot rodzinki (znowu. Tym razem z mojej strony). I mam zamiar zrobić ryż po tajsku (z pekinką, kurczakiem, marchewką, porem, cebulą i curry) i na deser babeczki marchewkowe Odpowiedz Link
andziulec Re: A co w garach mata?;p 05.07.13, 18:38 medżik dzieci się nie je! zapomniałaś ?! Odpowiedz Link
dziennik-niecodziennik Re: A co w garach mata?;p 05.07.13, 14:41 ziemniaczki, buraczki, pulpety w sosie chrzanowym. Odpowiedz Link
buzka25 Re: A co w garach mata?;p 05.07.13, 15:10 dzis placki ziemniaczanne, jutro pierś z kurczaka, w niedziele kaczka, od poniedziałku głodówka, bo tez nie mam koncepcji hihihi Odpowiedz Link
przeciwcialo Re: A co w garach mata?;p 05.07.13, 15:40 Ja dziś łazanki z kapustą i pieczrkami serwuje. Odpowiedz Link
jan.kran Re: A co w garach mata?;p 05.07.13, 15:42 U mnie to samo co wczoraj , quorn z warzywami wok . Odpowiedz Link
ala_bama1 Re: A co w garach mata?;p 05.07.13, 18:27 Ja ze Śląska i u nas obowiązkowo w niedziele kluski. Mięso różne, ale kluski muszą być! Odpowiedz Link
zales239 Re: A co w garach mata?;p 05.07.13, 19:44 przypomniałyście mi,że jakieś 2 tygodnie temu zakupiłam buraczki młode,miałam je zrobić na ciepło do drugiego danie idę szukać,gdzie je porzuciłam na obiad dzisiaj ..................eeeeeeeee nic nie było przechodziłam obok sklepu rybnego i tak zaczęły pracować ślinianki,że weszłam ,zakupiłam chamskiego śledzia baaaaaaaardzo kwaśnego-tego mi było trzeba, i zeżarłam go w domu z kromką suchego chleba ,zagryzając czereśniami -panisko ze mnie hehe. Odpowiedz Link
woezel_pip Re: A co w garach mata?;p 05.07.13, 20:57 A jak robicie sos chrzanowy? Chodzi za mną A w garach placuszki z cukinii wczoraj, dzisiaj cukinia w cieście, ziemniaczki młode, kefir Odpowiedz Link
doral2 Re: A co w garach mata?;p 06.07.13, 18:28 sos chrzanowy - wywar mięsny, doprawiony, dodajesz chrzan i śmietanę. Odpowiedz Link
przeciwcialo Re: A co w garach mata?;p 07.07.13, 10:13 Ja dziś robię nalesniki z farszem z bakłażana, pieczarek, pomidorów i ziłó z mozarella. Mniam. Odpowiedz Link