Dodaj do ulubionych

A co w garach mata?;p

05.07.13, 10:32
szukam inspiracji na resztę tygodnia;p Dziś będzie gulasz z mlodymi ziemniakami i jeszcze-nie-wiem-czym, a na jutro, pojutrze i tak dalej nie mam zupelnie pomysłów;p
Obserwuj wątek
    • nie_wiem_nie Re: A co w garach mata?;p 05.07.13, 10:35
      dzisiaj jeszcze nie wiem, ale wczoraj były młode ziemniaki z koperkiem, fasolka szparagowa, jajka sadzone i maślanka - pychota
    • dziewczyna_bosmana Re: A co w garach mata?;p 05.07.13, 10:43
      Dostałam wczoraj od mamy poszatkowaną młodą kapustę, wyszło mi z tego 3,5 litra bigosiku. Mężowi dorobię kotleta i ziemniaki a ja w ramach nie profanowania kapusty mięsem pożrę z chlebem smile Jutro resztkę bigosu załaduję do zamrażarki a cześć zaniosę darczyńcy kapusty.
      • grave_digger Re: A co w garach mata?;p 05.07.13, 10:57
        Daj przepisa na bigosa wink
        • asiaiwona_1 Re: A co w garach mata?;p 05.07.13, 11:20
          młode ziemniaki, kotlet z piersi kurczaka i kalafior z bułeczką.
        • dziewczyna_bosmana Re: A co w garach mata?;p 05.07.13, 14:04
          Kapusta - poszatkować/pokroić, wrzucasz do gara, solisz i czekasz chwilkę co by "siadła" bo strasznie dużo się wydaje, lejesz wodę tak 2/3 wysokości kapusty w garnku. Gotujesz aż prawie zmięknie, wrzucasz marchewkę pokrojoną w plastry czy jak tam chcesz, sypiesz męską garść siekanego kopru i dusisz aż marchew i kapucha zmiękną do postaci zadowalającej. Ja jako mięsożerca dorzucam skwarki z boczku/kiełbasy ale nie trzeba. Tak czy siak na rozgrzany na patelni tłuszcz (w moim przypadku pozostały po skwarkach) wrzucam mąkę i tak powstałą zasmażkę wlewam do kapuchy, pomieszam, pobulgocze aż zgęstnieje, sypię pieprz i jeśli trzeba to jeszcze sol i gotowe. Smacznego smile
          • beata985 Re: A co w garach mata?;p 05.07.13, 14:28
            miałam okazje jeść ostatnio to danie
            www.winiary.pl/produkt.aspx/364/winiary-pomysl-na-soczysta-golonke-w-kapuscie
            i jak za golonką nie przepadam tak to smakowało mi bardzo
            golonka była tylko bez skóry i kości
            pycha i podobno samo sie robi...
    • olinka20 Re: A co w garach mata?;p 05.07.13, 12:49
      MAkaron z feta i szpinakiem, a jutro hamburgery z salsą ananasową.
      • kfiatuszkowa Re: A co w garach mata?;p 05.07.13, 12:53
        A ja spaghetti walnę, co się będę wysilać tongue_out Miały być klopsy, ziemniaki i buraczki ale mnie się nie chce, duszno, ciepło, nie będę się aż tak poświęcać wink Jutro gulasz rąbnę ale my z kaszą jemy. A w niedzielę to nie wiem, ostatnio w niedziele to raczej obiadów nie jadamy w domu big_grin Jakoś się zorganizować nie potrafię jak mi chłop pod nogami się pałęta tongue_out
    • hedna Re: A co w garach mata?;p 05.07.13, 13:04
      U mnie dzisiaj rosół-wyjatkowoudany.
      Wczoraj ryż+filet+warzywa na pat.
    • magiczna_marta Re: A co w garach mata?;p 05.07.13, 13:11
      Młode pulpety z pieczarkami, ja mam sałatkę z dipem jogurtowo-czosnkowym, od wczoraj pięknie sie przegryzło big_grin
      • kfiatuszkowa Re: A co w garach mata?;p 05.07.13, 13:14
        a co to są młode pulpety? big_grin
        • sewa.49 Re: A co w garach mata?;p 05.07.13, 13:30
          Ziemniaki smazone z boczkiem ,cebulka i jablkiem. Do tego jajo sadzone posypane szczypiorem wink
          W zamarazalniku od trzech tygodni zalega szczupak ok.70 cm. z glowa i ogonem. I tak juz trzeci tydzien dumam co z nim zrobic. Pomysla brak. Jakies sugestie ?
          • doral2 Re: A co w garach mata?;p 05.07.13, 19:15
            szczupak ma dość suche mięsa, więc można go doprawić, dużo czosnku dać i w sosie pomidorowym po upieczeniu podać.
            albo usmażyć zwyczajnie, a ze łba i ogona zupę rybną z warzywami upaprać.
            do usmażonego szczupłego również jakiś sos podać, ale wyrazisty dosyć, bo on suchy jest ten szczupły..
          • beverly1985 Re: A co w garach mata?;p 06.07.13, 10:06
            Szczupak w smietanie: na patelni podsmazasz warzywa jakie tam lubisz (por, pieczarki, cebulę, marchewkę, co sie podoba), zalewasz smietaną i posypujesz obficie roznymi przyprawami. W wersji ortodoksyjnej- mozna dodac bulionu, w wersji nieortodoksyjnej- kostki rosołowej.
            Kilka minut dusisz, aby sie odparowało.

Wkładasz rybe do naczynia do zapiekania, polewasz tym sosem i zapiekasz.

Tylko nie wiem, czy ci wyjdzie, jesli jest mrozona, bo moze puścić dużo wody i sie wtedy wcale nie upiecze. Warto by porządnie odsączyć.
            • kjut Re: A co w garach mata?;p 06.07.13, 11:04
              A ja dzisiaj mam nalot rodzinki (znowu. Tym razem z mojej strony). I mam zamiar zrobić ryż po tajsku (z pekinką, kurczakiem, marchewką, porem, cebulą i curry) i na deser babeczki marchewkowe smile
      • andziulec Re: A co w garach mata?;p 05.07.13, 18:38
        medżik dzieci się nie je! zapomniałaś ?! tongue_out
    • dziennik-niecodziennik Re: A co w garach mata?;p 05.07.13, 14:41
      ziemniaczki, buraczki, pulpety w sosie chrzanowym.
      • mamaoskarka18 Re: A co w garach mata?;p 05.07.13, 15:08
        ryba, ziemniaczki i surówka
    • buzka25 Re: A co w garach mata?;p 05.07.13, 15:10
      dzis placki ziemniaczanne, jutro pierś z kurczaka, w niedziele kaczka, od poniedziałku głodówka, bo tez nie mam koncepcji hihihi
    • przeciwcialo Re: A co w garach mata?;p 05.07.13, 15:40
      Ja dziś łazanki z kapustą i pieczrkami serwuje.
      • jan.kran Re: A co w garach mata?;p 05.07.13, 15:42
        U mnie to samo co wczoraj , quorn z warzywami wok .
        • ala_bama1 Re: A co w garach mata?;p 05.07.13, 18:27
          Ja ze Śląska i u nas obowiązkowo w niedziele kluski. Mięso różne, ale kluski muszą być!
          • zales239 Re: A co w garach mata?;p 05.07.13, 19:44
            przypomniałyście mi,że jakieś 2 tygodnie temu zakupiłam buraczki młode,miałam je zrobić na ciepło do drugiego daniesuspicious
            idę szukać,gdzie je porzuciłamtongue_out
            na obiad dzisiaj ..................eeeeeeeee nic nie byłosuspicious
            przechodziłam obok sklepu rybnego i tak zaczęły pracować ślinianki,że weszłam ,zakupiłam chamskiego śledzia baaaaaaaardzo kwaśnego-tego mi było trzeba, i zeżarłam go w domu z kromką suchego chleba ,zagryzając czereśniami -panisko ze mnie hehe.
            • doral2 Re: A co w garach mata?;p 05.07.13, 19:47
              było do kompletu test ciążowy kupić wink
              • woezel_pip Re: A co w garach mata?;p 05.07.13, 20:57
                A jak robicie sos chrzanowy? Chodzi za mną big_grin

A w garach placuszki z cukinii wczoraj, dzisiaj cukinia w cieście, ziemniaczki młode, kefir smile
                • ella_nl Re: A co w garach mata?;p 05.07.13, 21:05
                  Mc Donaldtongue_out
                • doral2 Re: A co w garach mata?;p 06.07.13, 18:28
                  sos chrzanowy - wywar mięsny, doprawiony, dodajesz chrzan i śmietanę.
    • przeciwcialo Re: A co w garach mata?;p 07.07.13, 10:13
      Ja dziś robię nalesniki z farszem z bakłażana, pieczarek, pomidorów i ziłó z mozarella. Mniam.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka