Dodaj do ulubionych

co taam w garach piszczy?

06.08.13, 19:34
w te upały?
boszebroń, żebym narzekała.
ale cuś trza zjeść....

u mnie lajtowo ziemniaki ze zsiadłym mlekiem, ale może macie mniej banalne pomysły?
Obserwuj wątek
    • przeciwcialo Re: co taam w garach piszczy? 06.08.13, 19:41
      Ze względu na dzieci do lecza wkroiłam podwojny filet z kuraka. Do tego troche ryzu.
      Na kolację gwizadne, ja do kuchni nie wchodze chyba ze same coś sobie zrobia.
      jutro zupa krem z pieczarek bo ma byc szybko.
      • mona_mayfair Re: co taam w garach piszczy? 06.08.13, 19:43
        Dziś ja z mlodym makaron chiński z kurczakiem i mrozonka warzywną, chłop kotlety rybne sztuk 3 z frytkami i mixem sałat. Na jutro dzieć zażyczył sobie rosół... Kury nie było, więc ma rosół na kaczce, a my kacze cycki;p Jeszcze nie wiem z czym;p
        • przeciwcialo Re: co taam w garach piszczy? 06.08.13, 19:55
          O matko, rosół jak na polu ma byc 34 st w cieniu????
          • mona_mayfair Re: co taam w garach piszczy? 06.08.13, 19:56
            Co zrobić... rosół zawsze zje ze smakiem ;p i w sumie moje dziecko nigdy nie marudzi na pogode. Nigdy nie jest mu ani za goraco, ani za zimno;p
            • doral2 Re: co taam w garach piszczy? 06.08.13, 20:07
              to ugotuj tego rosołu więcej i zamróź.
              jak dziecior zaskamle o rosół, to wyciągasz z zamrażalnika i masz smile
              • mona_mayfair Re: co taam w garach piszczy? 06.08.13, 20:11
                jak mi chlop nie zeżre, to taki mam plan;p
      • olinka20 Re: co taam w garach piszczy? 06.08.13, 19:44
        Dzisiaj "bigos" z cukinii.
        Jutro suahili sea food masala.
        • amoreska Re: co taam w garach piszczy? 06.08.13, 19:47
          CytatJutro suahili sea food masala.
          Że co ? big_grin

U nas dziś kalafiorowa i ryż ze smażonym mięsem i papryką
          • olinka20 Re: co taam w garach piszczy? 06.08.13, 19:50
            A to z Makłowicza sciagniete smile
            O:
            www.tvp.pl/styl-zycia/kuchnia/ksiazka-kucharska/przepisy/przepisy-maklowicz-w-podrozy/swahili-seafood-masala/10280029
            • woezel_pip Re: co taam w garach piszczy? 06.08.13, 20:46
              Wczoraj ziemniaki z jajkiem sadzonym.
              Dzisiaj bulion jarzynowy bo dziecko chciało. zjadło. najwazniejsze smile
              Gotowana kukurydza i bób. I zimny arbuz.
              Nie jestem zbytnio kreatywna big_grin
              • zales239 Re: co taam w garach piszczy? 06.08.13, 22:15
                Jest tak gorąco,że nic się nie chce żryć eeeeeeeeee ...przepraszam jeśćtongue_out
                A stać i mieszać w garach -katastrofa!
                U mnie pierogi leniwe ,ale ale zagniotłam, ukulałam , zagotowałam ,dodałam bułkę tartą z cukrem przysmażoną na masełku i......... zamieszałam na talerzu widelcem i może zjadłam w porywach 4sztukisuspicious
                zero apetytu-jak żyć droga redakcjo?
    • kolibeer2 Re: co taam w garach piszczy? 07.08.13, 09:48
      to ja wam powiem , tylko się nie śmiejcie tongue_out
      zupa jabłkowa z kwaśną śmietaną - u prabaci na lubelszczyźnie nazywało się to : japczanka smile
      z 20 lat tego nie jadłam , mąż podchodził do talerza jak pies do jeża ,
      a jeszcze się zdziwił , jak mu powiedziałam , że u babci to się jadało z ziemniakami polanymi słoninką z cebulą ,
      • opium74 Re: co taam w garach piszczy? 07.08.13, 10:07
        wczoraj chłodnik na botwince
        przed wczoraj sałata z grillowanym kurczakiem
        Cwiczymy tez w upały:
        - chłodnik z avocado
        - avocado z tuńczykiem
        - sałata ze smażonym camembertem
        - melon z szynką
        - gotowana kukurydza
        - sałaty w różnych kombinacjach, gatunkach i dodatkach
        • olinka20 Opium 07.08.13, 10:25
          Daj przepis na chłodnik z awokado, prosze.
          • opium74 Re: Opium 07.08.13, 16:37
            Jak dotre do domu wink
      • iwonadan1 Re: co taam w garach piszczy? 07.08.13, 11:29
        Wcale się nie śmieję. Mój mąż w szczycie sezonu wiśniowego zażądał barszczu wiśniowego. Po przeprowadzeniu dochodzenia u szwagierki okazało się, że jest to kompot wiśniowy zabielony śmietaną. Do tego jak wyżej ziemniaki okraszone skwareczkami z boczku lub słoninki. Mi to nie podeszło, ale obaj z synem zajadali się smile. Na tę okoliczność zamroziłam sporo wiśni, coby go uszczęśliwiać w ponure zimowe dni.
        • olinka20 Re: co taam w garach piszczy? 07.08.13, 11:53
          Koszmar dziecinstwa big_grin
          Pamietam jak płakałam u cioci, ze ja nie chce zupy owocowej. Nikt mnie nie rozumiał, wszystkie dzieci wcinały, a ja becze wink
          • stillgrey Re: co taam w garach piszczy? 07.08.13, 12:18
            ja uwielbialam zupe owocowa, ale na slodko, bez zadnych ziemniakow czy skwarek wink najlepsza byla z ryzem albo lanymi kluskami, az sobie chyba dzis zrobie big_grin
            • olinka20 Re: co taam w garach piszczy? 07.08.13, 12:49
              No na słodko było, do dzis pamietam jakie zdziwienie wzbudzałam, bo przeciez dzieci to lubią wink
              • stillgrey Re: co taam w garach piszczy? 07.08.13, 12:54
                no to faktycznie zboczona jestes big_grin
      • stillgrey Re: co taam w garach piszczy? 07.08.13, 11:52
        japczanka? a nie jabłczanka? wink
        • kolibeer2 Re: co taam w garach piszczy? 07.08.13, 15:53
          oj tam ..
          prababcia mówiła :
          namta jydzta japczonki nawarzyłam , bo jak nie to kulasza bydzie
    • motylka34 Re: co taam w garach piszczy? 07.08.13, 14:32
      Nic nie jem bo nic mi nie wchodzi oprócz arbuza, bananów, śliwek, borówek i malin. Do picia robię kilka dzbanków bezalkoholowego mojitosmile Facet i dzieć czyszczą zamrażalnik z gołąbków, sosu bolońskiego, mielonychsmile
      Ja tam się cieszę z tych upałów. Od początku lipca schudłam 6 kg, z rozm 44 zjechałam na 42 i sama widzę że się wylaszczambig_grin
      • buzka25 Re: co taam w garach piszczy? 07.08.13, 14:42
        ja mam botwinke z jajem, chlop potrawke z ryzem i kuraka do tego ("tesciowa" dala ), nie chce nic jesc tylko pije, podpioł sie do wodopoju i nieustepuje ni na krok wink
    • saguaro70 Re: co taam w garach piszczy? 07.08.13, 15:30
      Kupione pyzy z mięsem.
    • przeciwcialo Re: co taam w garach piszczy? 07.08.13, 16:35
      Makaron ryzowy z pesto- wrzątek z czajnika wystarczy.
    • zuzanka79 Re: co taam w garach piszczy? 07.08.13, 16:41
      Z racji tego że dzieci nie mam u nas od kilku dni na obiad NIC big_grin
      Pominęliśmy zupełnie tę cześć dnia. Jemy za to dużo warzyw surowych z jakimiś dipami, owoców, chrupkiego pieczywa, pijemy wodę tudzież koktajle owocowo- warzywne, wieczorem pieczemy na grilu cycki kury dla mnie i karkówkę dla męża, potem na noc do lodówki i rano do pracy na śniadanie ( dla męża z bułką dla mnie w sałatce) jest ten obiadowy kawałek mięsa.
      • zales239 Re: co taam w garach piszczy? 07.08.13, 17:09
        dzisiaj :
        maliny
        borówka
        banan
        cycek kurzęcy z sałatką
        dziecia nie ma to i obiadu niettongue_out
        Ja to na siłę jem, coby mieć siłę do pracy-zero apetytu
        moja waga na dzień dzisiejszy całe 45kg.

• zuzanka79 Re: co taam w garach piszczy? 07.08.13, 20:15
          Widzę zalesiowa że meni masz podobne wink
    • guderianka Re: co taam w garach piszczy? 07.08.13, 18:15
      ryż z owocami
      makaron z owocami
      dzisiaj szaszłyki mięsno warzywne
      jutro chyba znowu ryż z owocami..
      • woezel_pip Re: co taam w garach piszczy? 08.08.13, 00:39
        ja straciłam wenę zupełnie już i dziecko zjadło wczorajszy bulion. I owoce- maliny, wiśnie, arbuza. Hektolitry wody.
        Sto lat już tak nie było, żebym drugiego dania nie zrobiła dla przyzwoitości wink no nie dałam rady i już.
        Rozmrażam mielone mięso, jutro rano zmuszę się do zrobienia pulpetów bo tak być nie może, nie może wink
        • nie_wiem_nie Re: co taam w garach piszczy? 09.08.13, 13:24
          wczoraj kalafiorowa, dzisiaj fasolka szparagowa, ziemniaki z koperkiem, jajko sadzone i maślanka. Wprawdzie dzisiaj nie jest już tak duszno, ale na mięso nie mam w ogóle ochowy
          • guderianka zupa owocowa 09.08.13, 13:31
            wczoraj popełniłam
            z makaronem i śmietaną, z wiśni i trochę śliwek
            mi smakuje, Starszej i Mężowi też, Najmłodszy zjadł-Młodsza nie tongue_out Więc chyba niezła wyszła
            Robicie-lubicie ?
            • mona_mayfair Re: zupa owocowa 09.08.13, 15:02
              O nie nie, niecierpie;p Kompot z makaronem i śmietaną, bleee;p Kiedyś zostałam zmuszona do zjedzenia czegoś takiego z tartymi kluskami ziemniaczanymi zamiast makaronu... to dopiero okropieństwo ;p
    • jk3377 Re: co taam w garach piszczy? 09.08.13, 14:13
      u mnie dziś zupa jarzynowa i o dziwo rowniez drugie danie-placki ziemniaczanesmile
      • mona_mayfair Re: co taam w garach piszczy? 09.08.13, 14:47
        U mnie jak zwykle kazdy co innego ;p Młody jajo sadzone z ziemniakami i surówką z marchewki i jabłka, chlop smazonego śledzia (??? ble;p) z frytkami i mixem salat z pomidorem i ogorkiem, ja pomidorki cherry z cebulką, serem feta i jogurtem naturalnym ;p
    • przeciwcialo Re: co taam w garach piszczy? 09.08.13, 19:43
      Troche sie ochłodzilo to zrobilam nalesniki owsiane z bakłażanem, pomidorami i mozarellą.
      • doral2 Re: co taam w garach piszczy? 09.08.13, 19:54
        dawaj przepis...
        • przeciwcialo Re: co taam w garach piszczy? 09.08.13, 20:11
          Nalesniki jak nalesniki. Maka owsiana, jajko, mleko z woda pół na poł. Troche soli i oleju. Ciasto ma byc raczej rzadkie.
          Bakłażany w plasterki i posolic, jak sobie poplaczą to opłukac i pokroic na małe kosteczki, dusic z oliwa, mozna wczesniej cebule poddusić. Do tego czosnek ile kto lubi, pomidory i dusic. Sól i pieprz oraz inne zioła wedle uznania.
          Odparowac zeby nie plywało i zawijac w nalesniki . Mozarelle kroje w małe kosteczki i dorzucam do farszu. Mozan na bogato z beszamelem zrobic.
    • jan.kran Re: co taam w garach piszczy? 10.08.13, 12:05
      U mnie niesmiertelne curry z ciecierzyca , moge jesc codzienniesmile
      • doral2 Re: co taam w garach piszczy? 10.08.13, 14:49
        bez przepisu się nie liczy tongue_out
        dawaj szybko !
      • przeciwcialo Re: co taam w garach piszczy? 10.08.13, 16:42
        Przepis prosze. mam ciecierzyce w puszkach, mialam z niej chlebek upiec bo taki przepis znalazłam ale curry tez byloby ok.
    • amoreska Upały się skończyły - na szczęście, więc dziś 10.08.13, 19:44
      w garach piszczało TO smile

Rodzina spożyła i pochwaliła smile
      • jan.kran Re: Upały się skończyły - na szczęście, więc dziś 11.08.13, 00:26
        Zaraz podam przepis tylko najpierw zamowie bilet na pazdziernik i wysle kase corcesmile
        • jan.kran Re: Upały się skończyły - na szczęście, więc dziś 11.08.13, 00:52
          Ja robie na oko , poniewaz uwielbiam ciecierzyce wiec stosunek ziemniaki ciecierzyca jest 1:1 ale mozna sobie zmienicsmile
          Dwie spore czerwone cebule kroje w plastry i podsmazam w garnku o grubym dnie , krotko bo prawie rownoczesnie dodaje ze cztery - piec sporych ziemniakow pokrojonych w gruba
          kostke . Jak ziemiaki sa prawie miekkie dodaje puszke pelati czyli pomidorow z puszki . Lamie ich smak plaska lyzeczka cukru , dodaje czubate lyzke przyprawy curry i dwie puszki ciecierzycy.
          Proste ale trzeb a troche poprobowac , ja na poczatku mialam problemy zeby trafic czasowo z ciecierzyca tak zeby ziemniki nie byly twardawe ale teraz to robie z zamknietymi oczamismile
    • jk3377 Re: co taam w garach piszczy? 14.08.13, 07:45
      wczoraj mnie wzięło na gołąbki i naprodukowalam ich dwa gary, tak wiec wczoraj, dziś i pewnie jeszcze jutro u nas kroluja ptakibig_grin ja je moge jesc non stop, tak przepadamsmile
      • kfiatuszkowa Re: co taam w garach piszczy? 14.08.13, 22:56
        Ooooszzz Tyyyyy... Zgiń, przepadnij! big_grin Nie umiem się zebrać w sobie żeby gołębiów naklepać... big_grin
        • jk3377 Re: co taam w garach piszczy? 15.08.13, 08:18
          hahhah ja je tez robie raz na 3 lata hahah i to zawsze w wakacje bo nie mam czasuwink o dziwo wszystkim smakuja i jedząbig_grin i tez nie wiedzialam,ze umiem, a umiem hahah
    • saguaro70 Re: co taam w garach piszczy? 14.08.13, 21:28
      U mnie jutro barszczyk czerwony z makaronem smile
      • woezel_pip Re: co taam w garach piszczy? 14.08.13, 22:47
        Nigdy nie jadłam barszczu z makaronem smile

A u mnie leczo, mniam smile
        • kfiatuszkowa Re: co taam w garach piszczy? 14.08.13, 22:58
          A idź, Ty też się strać big_grin Nie robię lecza bo mi go nikt nie je, tzn młoda zje ale tyle co wcale a stary na paprykę ma TAKIE zęby big_grin a dla siebie samej mi się nie chce robić, bawić w dwa obiady wink
          • mona_mayfair Re: co taam w garach piszczy? 14.08.13, 23:05
            U mnie jutro rosół dla andziulca i tort tongue_out
            • jan.kran Re: co taam w garach piszczy? 15.08.13, 00:05
              U mnie zapiekanka z tortelini ... a kysz .. podkuslo mnie , milion kalorii , ale nie moge sie oderwactongue_outPP
              • d.d.00 Re: co taam w garach piszczy? 15.08.13, 11:19
                ooo mniami! u nas dzisiaj canelloni i pomidorówka (oczywiście z rosołu tongue_out)
    • stillgrey Re: co taam w garach piszczy? 15.08.13, 12:01
      Ja sie zaraz biore za pstraga, ktorego maz wczoraj zlowil. Zapieke go w piekarniku z maslem czosnkowym i natka pietruszki. Do tego zapiekane ziemniaki i surowka z kapusty pekinskiej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka