doral2 06.08.13, 19:34 w te upały? boszebroń, żebym narzekała. ale cuś trza zjeść.... u mnie lajtowo ziemniaki ze zsiadłym mlekiem, ale może macie mniej banalne pomysły? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
przeciwcialo Re: co taam w garach piszczy? 06.08.13, 19:41 Ze względu na dzieci do lecza wkroiłam podwojny filet z kuraka. Do tego troche ryzu. Na kolację gwizadne, ja do kuchni nie wchodze chyba ze same coś sobie zrobia. jutro zupa krem z pieczarek bo ma byc szybko. Odpowiedz Link
mona_mayfair Re: co taam w garach piszczy? 06.08.13, 19:43 Dziś ja z mlodym makaron chiński z kurczakiem i mrozonka warzywną, chłop kotlety rybne sztuk 3 z frytkami i mixem sałat. Na jutro dzieć zażyczył sobie rosół... Kury nie było, więc ma rosół na kaczce, a my kacze cycki;p Jeszcze nie wiem z czym;p Odpowiedz Link
przeciwcialo Re: co taam w garach piszczy? 06.08.13, 19:55 O matko, rosół jak na polu ma byc 34 st w cieniu???? Odpowiedz Link
mona_mayfair Re: co taam w garach piszczy? 06.08.13, 19:56 Co zrobić... rosół zawsze zje ze smakiem ;p i w sumie moje dziecko nigdy nie marudzi na pogode. Nigdy nie jest mu ani za goraco, ani za zimno;p Odpowiedz Link
doral2 Re: co taam w garach piszczy? 06.08.13, 20:07 to ugotuj tego rosołu więcej i zamróź. jak dziecior zaskamle o rosół, to wyciągasz z zamrażalnika i masz Odpowiedz Link
mona_mayfair Re: co taam w garach piszczy? 06.08.13, 20:11 jak mi chlop nie zeżre, to taki mam plan;p Odpowiedz Link
olinka20 Re: co taam w garach piszczy? 06.08.13, 19:44 Dzisiaj "bigos" z cukinii. Jutro suahili sea food masala. Odpowiedz Link
amoreska Re: co taam w garach piszczy? 06.08.13, 19:47 CytatJutro suahili sea food masala. Że co ? U nas dziś kalafiorowa i ryż ze smażonym mięsem i papryką Odpowiedz Link
olinka20 Re: co taam w garach piszczy? 06.08.13, 19:50 A to z Makłowicza sciagniete O: www.tvp.pl/styl-zycia/kuchnia/ksiazka-kucharska/przepisy/przepisy-maklowicz-w-podrozy/swahili-seafood-masala/10280029 Odpowiedz Link
woezel_pip Re: co taam w garach piszczy? 06.08.13, 20:46 Wczoraj ziemniaki z jajkiem sadzonym. Dzisiaj bulion jarzynowy bo dziecko chciało. zjadło. najwazniejsze Gotowana kukurydza i bób. I zimny arbuz. Nie jestem zbytnio kreatywna Odpowiedz Link
zales239 Re: co taam w garach piszczy? 06.08.13, 22:15 Jest tak gorąco,że nic się nie chce żryć eeeeeeeeee ...przepraszam jeść A stać i mieszać w garach -katastrofa! U mnie pierogi leniwe ,ale ale zagniotłam, ukulałam , zagotowałam ,dodałam bułkę tartą z cukrem przysmażoną na masełku i......... zamieszałam na talerzu widelcem i może zjadłam w porywach 4sztuki zero apetytu-jak żyć droga redakcjo? Odpowiedz Link
kolibeer2 Re: co taam w garach piszczy? 07.08.13, 09:48 to ja wam powiem , tylko się nie śmiejcie zupa jabłkowa z kwaśną śmietaną - u prabaci na lubelszczyźnie nazywało się to : japczanka z 20 lat tego nie jadłam , mąż podchodził do talerza jak pies do jeża , a jeszcze się zdziwił , jak mu powiedziałam , że u babci to się jadało z ziemniakami polanymi słoninką z cebulą , Odpowiedz Link
opium74 Re: co taam w garach piszczy? 07.08.13, 10:07 wczoraj chłodnik na botwince przed wczoraj sałata z grillowanym kurczakiem Cwiczymy tez w upały: - chłodnik z avocado - avocado z tuńczykiem - sałata ze smażonym camembertem - melon z szynką - gotowana kukurydza - sałaty w różnych kombinacjach, gatunkach i dodatkach Odpowiedz Link
iwonadan1 Re: co taam w garach piszczy? 07.08.13, 11:29 Wcale się nie śmieję. Mój mąż w szczycie sezonu wiśniowego zażądał barszczu wiśniowego. Po przeprowadzeniu dochodzenia u szwagierki okazało się, że jest to kompot wiśniowy zabielony śmietaną. Do tego jak wyżej ziemniaki okraszone skwareczkami z boczku lub słoninki. Mi to nie podeszło, ale obaj z synem zajadali się . Na tę okoliczność zamroziłam sporo wiśni, coby go uszczęśliwiać w ponure zimowe dni. Odpowiedz Link
olinka20 Re: co taam w garach piszczy? 07.08.13, 11:53 Koszmar dziecinstwa Pamietam jak płakałam u cioci, ze ja nie chce zupy owocowej. Nikt mnie nie rozumiał, wszystkie dzieci wcinały, a ja becze Odpowiedz Link
stillgrey Re: co taam w garach piszczy? 07.08.13, 12:18 ja uwielbialam zupe owocowa, ale na slodko, bez zadnych ziemniakow czy skwarek najlepsza byla z ryzem albo lanymi kluskami, az sobie chyba dzis zrobie Odpowiedz Link
olinka20 Re: co taam w garach piszczy? 07.08.13, 12:49 No na słodko było, do dzis pamietam jakie zdziwienie wzbudzałam, bo przeciez dzieci to lubią Odpowiedz Link
stillgrey Re: co taam w garach piszczy? 07.08.13, 12:54 no to faktycznie zboczona jestes Odpowiedz Link
kolibeer2 Re: co taam w garach piszczy? 07.08.13, 15:53 oj tam .. prababcia mówiła : namta jydzta japczonki nawarzyłam , bo jak nie to kulasza bydzie Odpowiedz Link
motylka34 Re: co taam w garach piszczy? 07.08.13, 14:32 Nic nie jem bo nic mi nie wchodzi oprócz arbuza, bananów, śliwek, borówek i malin. Do picia robię kilka dzbanków bezalkoholowego mojito Facet i dzieć czyszczą zamrażalnik z gołąbków, sosu bolońskiego, mielonych Ja tam się cieszę z tych upałów. Od początku lipca schudłam 6 kg, z rozm 44 zjechałam na 42 i sama widzę że się wylaszczam Odpowiedz Link
buzka25 Re: co taam w garach piszczy? 07.08.13, 14:42 ja mam botwinke z jajem, chlop potrawke z ryzem i kuraka do tego ("tesciowa" dala ), nie chce nic jesc tylko pije, podpioł sie do wodopoju i nieustepuje ni na krok Odpowiedz Link
przeciwcialo Re: co taam w garach piszczy? 07.08.13, 16:35 Makaron ryzowy z pesto- wrzątek z czajnika wystarczy. Odpowiedz Link
zuzanka79 Re: co taam w garach piszczy? 07.08.13, 16:41 Z racji tego że dzieci nie mam u nas od kilku dni na obiad NIC Pominęliśmy zupełnie tę cześć dnia. Jemy za to dużo warzyw surowych z jakimiś dipami, owoców, chrupkiego pieczywa, pijemy wodę tudzież koktajle owocowo- warzywne, wieczorem pieczemy na grilu cycki kury dla mnie i karkówkę dla męża, potem na noc do lodówki i rano do pracy na śniadanie ( dla męża z bułką dla mnie w sałatce) jest ten obiadowy kawałek mięsa. Odpowiedz Link
zales239 Re: co taam w garach piszczy? 07.08.13, 17:09 dzisiaj : maliny borówka banan cycek kurzęcy z sałatką dziecia nie ma to i obiadu niet Ja to na siłę jem, coby mieć siłę do pracy-zero apetytu moja waga na dzień dzisiejszy całe 45kg. Odpowiedz Link
zuzanka79 Re: co taam w garach piszczy? 07.08.13, 20:15 Widzę zalesiowa że meni masz podobne Odpowiedz Link
guderianka Re: co taam w garach piszczy? 07.08.13, 18:15 ryż z owocami makaron z owocami dzisiaj szaszłyki mięsno warzywne jutro chyba znowu ryż z owocami.. Odpowiedz Link
woezel_pip Re: co taam w garach piszczy? 08.08.13, 00:39 ja straciłam wenę zupełnie już i dziecko zjadło wczorajszy bulion. I owoce- maliny, wiśnie, arbuza. Hektolitry wody. Sto lat już tak nie było, żebym drugiego dania nie zrobiła dla przyzwoitości no nie dałam rady i już. Rozmrażam mielone mięso, jutro rano zmuszę się do zrobienia pulpetów bo tak być nie może, nie może Odpowiedz Link
nie_wiem_nie Re: co taam w garach piszczy? 09.08.13, 13:24 wczoraj kalafiorowa, dzisiaj fasolka szparagowa, ziemniaki z koperkiem, jajko sadzone i maślanka. Wprawdzie dzisiaj nie jest już tak duszno, ale na mięso nie mam w ogóle ochowy Odpowiedz Link
guderianka zupa owocowa 09.08.13, 13:31 wczoraj popełniłam z makaronem i śmietaną, z wiśni i trochę śliwek mi smakuje, Starszej i Mężowi też, Najmłodszy zjadł-Młodsza nie Więc chyba niezła wyszła Robicie-lubicie ? Odpowiedz Link
mona_mayfair Re: zupa owocowa 09.08.13, 15:02 O nie nie, niecierpie;p Kompot z makaronem i śmietaną, bleee;p Kiedyś zostałam zmuszona do zjedzenia czegoś takiego z tartymi kluskami ziemniaczanymi zamiast makaronu... to dopiero okropieństwo ;p Odpowiedz Link
jk3377 Re: co taam w garach piszczy? 09.08.13, 14:13 u mnie dziś zupa jarzynowa i o dziwo rowniez drugie danie-placki ziemniaczane Odpowiedz Link
mona_mayfair Re: co taam w garach piszczy? 09.08.13, 14:47 U mnie jak zwykle kazdy co innego ;p Młody jajo sadzone z ziemniakami i surówką z marchewki i jabłka, chlop smazonego śledzia (??? ble;p) z frytkami i mixem salat z pomidorem i ogorkiem, ja pomidorki cherry z cebulką, serem feta i jogurtem naturalnym ;p Odpowiedz Link
przeciwcialo Re: co taam w garach piszczy? 09.08.13, 19:43 Troche sie ochłodzilo to zrobilam nalesniki owsiane z bakłażanem, pomidorami i mozarellą. Odpowiedz Link
przeciwcialo Re: co taam w garach piszczy? 09.08.13, 20:11 Nalesniki jak nalesniki. Maka owsiana, jajko, mleko z woda pół na poł. Troche soli i oleju. Ciasto ma byc raczej rzadkie. Bakłażany w plasterki i posolic, jak sobie poplaczą to opłukac i pokroic na małe kosteczki, dusic z oliwa, mozna wczesniej cebule poddusić. Do tego czosnek ile kto lubi, pomidory i dusic. Sól i pieprz oraz inne zioła wedle uznania. Odparowac zeby nie plywało i zawijac w nalesniki . Mozarelle kroje w małe kosteczki i dorzucam do farszu. Mozan na bogato z beszamelem zrobic. Odpowiedz Link
jan.kran Re: co taam w garach piszczy? 10.08.13, 12:05 U mnie niesmiertelne curry z ciecierzyca , moge jesc codziennie Odpowiedz Link
doral2 Re: co taam w garach piszczy? 10.08.13, 14:49 bez przepisu się nie liczy dawaj szybko ! Odpowiedz Link
przeciwcialo Re: co taam w garach piszczy? 10.08.13, 16:42 Przepis prosze. mam ciecierzyce w puszkach, mialam z niej chlebek upiec bo taki przepis znalazłam ale curry tez byloby ok. Odpowiedz Link
amoreska Upały się skończyły - na szczęście, więc dziś 10.08.13, 19:44 w garach piszczało TO Rodzina spożyła i pochwaliła Odpowiedz Link
jan.kran Re: Upały się skończyły - na szczęście, więc dziś 11.08.13, 00:26 Zaraz podam przepis tylko najpierw zamowie bilet na pazdziernik i wysle kase corce Odpowiedz Link
jan.kran Re: Upały się skończyły - na szczęście, więc dziś 11.08.13, 00:52 Ja robie na oko , poniewaz uwielbiam ciecierzyce wiec stosunek ziemniaki ciecierzyca jest 1:1 ale mozna sobie zmienic Dwie spore czerwone cebule kroje w plastry i podsmazam w garnku o grubym dnie , krotko bo prawie rownoczesnie dodaje ze cztery - piec sporych ziemniakow pokrojonych w gruba kostke . Jak ziemiaki sa prawie miekkie dodaje puszke pelati czyli pomidorow z puszki . Lamie ich smak plaska lyzeczka cukru , dodaje czubate lyzke przyprawy curry i dwie puszki ciecierzycy. Proste ale trzeb a troche poprobowac , ja na poczatku mialam problemy zeby trafic czasowo z ciecierzyca tak zeby ziemniki nie byly twardawe ale teraz to robie z zamknietymi oczami Odpowiedz Link
jk3377 Re: co taam w garach piszczy? 14.08.13, 07:45 wczoraj mnie wzięło na gołąbki i naprodukowalam ich dwa gary, tak wiec wczoraj, dziś i pewnie jeszcze jutro u nas kroluja ptaki ja je moge jesc non stop, tak przepadam Odpowiedz Link
kfiatuszkowa Re: co taam w garach piszczy? 14.08.13, 22:56 Ooooszzz Tyyyyy... Zgiń, przepadnij! Nie umiem się zebrać w sobie żeby gołębiów naklepać... Odpowiedz Link
jk3377 Re: co taam w garach piszczy? 15.08.13, 08:18 hahhah ja je tez robie raz na 3 lata hahah i to zawsze w wakacje bo nie mam czasu o dziwo wszystkim smakuja i jedzą i tez nie wiedzialam,ze umiem, a umiem hahah Odpowiedz Link
saguaro70 Re: co taam w garach piszczy? 14.08.13, 21:28 U mnie jutro barszczyk czerwony z makaronem Odpowiedz Link
woezel_pip Re: co taam w garach piszczy? 14.08.13, 22:47 Nigdy nie jadłam barszczu z makaronem A u mnie leczo, mniam Odpowiedz Link
kfiatuszkowa Re: co taam w garach piszczy? 14.08.13, 22:58 A idź, Ty też się strać Nie robię lecza bo mi go nikt nie je, tzn młoda zje ale tyle co wcale a stary na paprykę ma TAKIE zęby a dla siebie samej mi się nie chce robić, bawić w dwa obiady Odpowiedz Link
mona_mayfair Re: co taam w garach piszczy? 14.08.13, 23:05 U mnie jutro rosół dla andziulca i tort Odpowiedz Link
jan.kran Re: co taam w garach piszczy? 15.08.13, 00:05 U mnie zapiekanka z tortelini ... a kysz .. podkuslo mnie , milion kalorii , ale nie moge sie oderwacPP Odpowiedz Link
d.d.00 Re: co taam w garach piszczy? 15.08.13, 11:19 ooo mniami! u nas dzisiaj canelloni i pomidorówka (oczywiście z rosołu ) Odpowiedz Link
stillgrey Re: co taam w garach piszczy? 15.08.13, 12:01 Ja sie zaraz biore za pstraga, ktorego maz wczoraj zlowil. Zapieke go w piekarniku z maslem czosnkowym i natka pietruszki. Do tego zapiekane ziemniaki i surowka z kapusty pekinskiej. Odpowiedz Link