Dodaj do ulubionych

cukinia z kuskusem

30.08.13, 20:45
jakby kto nie miał pomysła na cukinię, to może se zrobić.

cukinię wydrążyć z pestek.
kuskus zrobić wedle przepisu na opakowaniu.
po ostygnięciu dodać - siekaną natkę pietruszki, bazylię, rozmaryn, majeranek, rukolę (jak się ma), czosnek, suszone pomidory, nieco oliwy z tych pomidorów, pieprz, sól, wymieszać, nadziać cukinię, posypać startym serem, zapiec ok. 40 min w 180 stopniach.
cukinia ma być chrupka.

a jak się nadzionka zrobi za dużo, to dodać ogórki kwaszone, pomidory świeże, dochlupać oliwy z pomidorów i zjeść bez niczego.

rozmyślam nad zamianą sera żółtego na fetę.
Obserwuj wątek
    • bryanowa-1 Re: cukinia z kuskusem 30.08.13, 20:50
      a mozna kabaczka?bo ja cukini nie lubie blee przezarlam sie.
      • doral2 Re: cukinia z kuskusem 30.08.13, 20:54
        kabaczek to inna nazwa cukinii.
        ale jeśli twierdzisz że nie, to zrób z kabaczkiem i potem podziel z nami się wrażeniami smakowymi smile
        • little_fish Re: cukinia z kuskusem 30.08.13, 23:14
          cukinia z kuskusem inaczej wink
          kuskus przygotować (znaczy zalać wrzątkiem), dodać rukolę, ser feta, szczypiorek lub dymkę lub czerwoną cebulkę, posiekaną miętę i ugrillowane plastry cukinii. Do tego sos: sok z cytryny - lub ocet winny - łyżka, łyzka miodu, 3 -4 łyżki oliwy z oliwek, opcjonalnie mały ząbek czosnku, sól i pieprz. Mniam
        • bryanowa-1 Re: cukinia z kuskusem 31.08.13, 23:53
          iiitam ja sie klucic nie bedetongue_out dla mnie kabaczek ma bardziej slodkawy smak i nie mam po nim zgagi a po cukini mamuncertain
    • klubgogo Re: cukinia z kuskusem 31.08.13, 09:45
      > a jak się nadzionka zrobi za dużo, to dodać ogórki kwaszone, pomidory świeże, d
      > ochlupać oliwy z pomidorów i zjeść bez niczego.
      >

      To moja wersja sałatki, ale zamiast kuskus, daję komosę ryżową. Cud miód.
      • aqua48 A na deser 31.08.13, 15:44
        kruchy torcik z malinami. Jak się nie ma weny to kupić gotowe ciasto kruche albo francuskie, rozwałkować, podzielić na pół, wylepić dno małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia upiec na złoto, czynność powtórzyć. Jak ostygnie przełożyć bitą śmietaną, albo kremem budyniowym i surowymi malinami. Jeść natychmiast...
        • klubgogo Re: A na deser 01.09.13, 09:52
          albo mascarpone, mniam.
          • aqua48 Re: A na deser 01.09.13, 10:52
            Właśnie zażeram do kawy niedzielnej.. Mniam.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka