Dodaj do ulubionych

wasze menu na wielkanoc - jeśli takową obchodzicie

27.03.09, 11:16
dziewczyny rzućcie jakieś pomysły?? co przygotowywujecie do jedzonka
na święta wielkanocne??
Obserwuj wątek
    • deela Re: wasze menu na wielkanoc - jeśli takową obchod 27.03.09, 11:17
      ja ide do tesciowej
      pewnie przyniose rybe w pomidorach i salatke brokulowa smile
      moze cos upieke :o
      • cudko1 Re: wasze menu na wielkanoc - jeśli takową obchod 27.03.09, 11:21
        po proszę przepis na sałatkę brokułową, rybkę w pomidorkach umiem
        zrobićbig_grin
        • deela Re: wasze menu na wielkanoc - jeśli takową obchod 27.03.09, 11:58
          - paczka brokulow mrozonych albo jeden slusznych rozmiarow brokul swiezy
          - 6 jajek ugotowanych na twardo
          - jeden por - biala czesc
          - jedna mala puszka kukurydzy (chyba pudliszki robi takie male puszeczki)
          -odcedzic, wyplukac
          wszystko pokroic, wymieszac z majonezem, przyprawic pieprzem i sola smile
          • matysiaczek.0 dzięki i ja deela 27.03.09, 12:55

• vredka Re: wasze menu na wielkanoc - jeśli takową obchod 27.03.09, 11:19
      Idę na gotowebig_grinbig_grin

Może tylko spadnie na mnie zrobienie żurku.
    • mama-maxa Re: wasze menu na wielkanoc - jeśli takową obchod 27.03.09, 11:20
      idę na gotowe...
    • matysiaczek.0 Re: wasze menu na wielkanoc - jeśli takową obchod 27.03.09, 11:21
      jak zwykle: piekę karkówkę i boczek, gotuję jajca, piekę sernik na biszkopcie, może murzynek z kremem, sałatka tradycyjna jarzynowa, jak ojciec zrobi kiełbachę, to uwędzę i już. Poza tym do brata męża jadziem, więc z nocowaniem ich mam luzik i sprzątaniem..tym razem oni mają problem smile
    • majmajka Re: wasze menu na wielkanoc - jeśli takową obchod 27.03.09, 11:22
      Ja nie umiem gotowac niestety. Moja mama na sniadanie Wielkanocne to ma ful wypas. Mniam.... Moze od niej cos podpatrze.
      Na obiad pewnie zrobie schab ze sliwkami(bo to latwe i dobre) i rolady slaskie(bo to tez latwe i dobre). Chlop w parcy w nedziele bedzie, wiec nie wiem jak to organizacyjnie mam zrobic... Problem ze sniadaniem, bo chcialbym zaskoczyc czyms na goraco, ale pomyslow i umiejetnosci brak. A piec tez nie umiem.
      • alesio23 Re: wasze menu na wielkanoc - jeśli takową obchod 27.03.09, 11:26
        na całe święta jadę do babci, mamy a potem teściowej i nic nie
        robie. Mazurki będe tylko dekorowac.
    • filipianka Re: wasze menu na wielkanoc - jeśli takową obchod 27.03.09, 11:26
      out

https://www.ajlawgifs.yoyo.pl/gify27/026.gif
    • loola_kr Re: wasze menu na wielkanoc - jeśli takową obchod 27.03.09, 11:42
      kompletnie jeszcze o Świętach nie myślę... przez te pogodę wydaje mi sie, że to
      za 100 lat...
      w niedziele rano idziemy na śniadanie do teściów, potem jedziemy do moich
      rodziców więc najwyżej jakiś tort upiekę.... i mazurek może...
      nic więcej.
    • cudko1 babole idzie z wami zwariować:D 27.03.09, 11:55
      ja was proszę o pomysły na jakieś zarcie, najlepiej od razu z
      przepisami a wy mi wyskakujecie że do teściów, sreśćiów itp. nie no
      zlitujcie się nie mam pomysłu na żarcie ile można pasztetów jaj i w
      ogóle?? mam ochotę zrobić coś innego. Jakieś fajne mięsko zupki
      sałatki
      • matysiaczek.0 masz cudzie ty jeden: 27.03.09, 12:55
        Obiad świąteczny:

1 mały słoiczek koncentratu
        3 łyżki maggi
        3 łyżki oliwy
        3 łyżeczki cukru
        6 łyżek wody
        3 łyżki octu (sok z cytryny)
        zioła prowansalskie

Mieszasz to wszystko i polewasz 6 grubych plastrów karkówki surowej, mieszasz, żeby oblepiło dobrze. Odstawiasz na przynajmniej godzinę, im dłużej tym lepiej. Układasz ładnie w blaszce, obsypujesz pokrojonymi pieczarkami (nie musisz ich obierać) i cebulką w kosteczkę. Przykrywasz folią aluminiową, pieczesz w temp 180st około 1,5 godz, potem folię zabierasz i zapiekasz (odparowujesz część wody). I masz mniamu do ziemniaczków, albo do ryżu, ale mi to szkoda miejsca w brzuchu na dodatki, wpirdzielam bez niczego. Proste i roboty mało przy tym (oprócz czekania).

Pasuje cudaku?
        • cudko1 Re: masz cudzie ty jeden: 27.03.09, 12:57
          matysiaku Ty wredny. Akurat nie "bluzgałam"wink Ciebie bo Ty chociaż
          jakies pomysły podrzuciłas. ale dzięki
    • matysiaczek.0 ha 27.03.09, 13:14
      ...i nie przeniosą naq Jedzenie!
      • agusia79-dwa Re: ha 27.03.09, 13:33
        na śniadanie jem to samo od prawie 30 lat: barszcz biały na zakwasie.
        • cudko1 Re: ha 27.03.09, 13:44
          no własnie a ja planuję żurek ale na poniedziałek a nie niedzilesmile a
          chyba tradycyjnie w niedzielę się podaje nie??
          • olinka20 Re: ha 27.03.09, 14:10
            Zaawsze mnie interesowało w jakim regionie je sie zupę na sniadanie?
            Cudko skad jesteś?
            • cudko1 Re: ha 27.03.09, 14:18
              no własnie u nas nigdy nie było. w tym roku chce zrobić w
              poniedziałek, a śniadanie jest połączone od razu z obiadem że się
              tak wyraże.

z podlasia. A nie wiem czy tak się je czy nie czy to na obiad czy
              nie.
              • olinka20 Zupa na śniadanie 27.03.09, 14:35
                No wlasnie moja kolezanka opowiadala że ona je zupę na sniadanie,
                ale ma teraz huk roboty to jej nie bede głowy zawracaci pytac skad
                pochodzi smile
            • agik82 Re: ha 27.03.09, 16:30
              olinka20 napisała:

> Zaawsze mnie interesowało w jakim regionie je sie zupę na sniadanie?

u mnie tak zawsze na wielkanoc a jeatem z podkarpacia
              • nusialek Re: ha 27.03.09, 21:27
                u nas to sie nazywa "święconka" i generalnie jest tam wszystko to co sie
                "święci" w Wielką Sobotę czyli jajka, szynka-kiełbasa, chleb no i podstawą jest
                serwatka bez tego nie ma tej zupy.
    • loola_kr gdybym robiła u siebie... 27.03.09, 21:40
      Niiedziela:
      rano barszcz biały, potem kiełbasy różne na ciepło i zimno, sałatka jarzynowa i
      porowa bo u mnie wszyscy ją lubią, jajka faszerowane (2 rodzaje na zimno i 1 na
      ciepło), szynka pieczona, boczek zawijany pieczony. Potem ciasta: mazurek
      kajmakowy, sernik i paschę).
      potem na obiad indyk pieczony z ziemniakami zapiekanymi w piekarniku i jakieś
      sałaty (pewnie lodowa z pomidorami i ogórkami czy cuś), tort szwarcwaldzki.
      na kolacje to pewnie to co zostałoby ze śniadania...
      W poniedziałek podobnie tylko na obiad zrobiłabym polędwice Wellington (nigdy
      nie robiłam ale przepis brzmi fantastycznie), no i reszta z poprzedniego dnia.
      • matysiaczek.0 loola 28.03.09, 06:49
        daj przepis na polędwicę...Wellington (?) i co to tort szwarcwaldzki
        • loola_kr Re: loola 28.03.09, 12:07
          przepis na polędwice Wellington (tak mi sie marzy kiedyś zrobić...):
          www.kobieta.pl/gotowanie/przepisy-kulinarne/dania-glowne/zobacz/artykul/poledwica-wellington/
          w poniedziałek zamierzam zrobić polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim, podobno pyszne (tylko bez pasztetu za to ze startym żółtym serem).

A tort szwarcwaldzki jest prosty w zrobieniu.
          Ja robię tak: biszkopt czekoladowy przecinam na 3 części, każdy blat nasączam wiśniówka z sokiem wiśniowym, daje wiśnie (ja mam smażone mojej mamy ale w oryginalnym przepisie były z kompotu), na to bita śmietana 9może byc ze Śmietan-fixem lub blaty lekko posypać tym śmietan-fixem wtedy bita śmietana się nie wchłania w biszkopt), na drugi blat to samo i całość obłożyć bita śmietana i udekorować (planowałam zrobić w kształcie pisanki i zrobić wzorki rożne)

Przepis na biszkopt (ten jest Wiedzmy z GP, naprawdę pyszny, leciutki i puszysty ale do raczej małych form z takich ilości)
          Składniki na kakaowy biszkopt:
          - 6 jajek
          - 3/4 szklanki cukru
          - 1/2 szklanki mąki pszennej
          - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
          - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
          - 3 łyżki kakao
          - 2 łyżki oleju
          1. Białka ubić na sztywną pianę (muszą być bardzo sztywno ubite!), dodając pod koniec ubijania cukier,
          a następnie żółtka.
          2. Dodać olej i dalej miksować.
          3. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao,
          4. wmieszać delikatnie do masy jajecznej.
          5. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej i wysypanej bułką formy okrągłej 26 cm
          6. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170oC, do tzw. suchego patyczka.
          • marta_i_koty Re: loola 28.03.09, 12:10
            Jakieś tam sałatki, jaja w majonezie, pieczony schab, mazurki i obowiązkowo
            zajebista, przesmaczna i rozpływająca się w gębie paschasmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka