alesio23 22.05.09, 16:59 Proszę mi powiedzieć czy jak już ją ubiję to trzeba do niej wlać żelatynę czy można zastosować coś innego lub nawet nic. Ma to być śmietana do tortu Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aniuta75 Re: Bita śmietana 22.05.09, 17:03 Jak do tortu o żelatynę radzę, bo jak położysz placek na placek żeby się trzymało jakoś . W małej ilości wody rozpuść i ostudzoną dodaj do ubietj już smietany. Odpowiedz Link
alesio23 Re: Bita śmietana 22.05.09, 17:09 dobra ale napisz mi proszę jeszcze w jakich to ma być proporcjachtak niej więcej. A czy ta żelatyna może ostatecznie czasem spieprzyć bitą?? Bo czytałam, że jakieś grudki wychodzą czy coś. Odpowiedz Link
arachnela Re: Bita śmietana 22.05.09, 17:16 Nie mam doświadczenia z bitą śmietaną ale często robię kremy do tortów z torebki i do nich dodaję rozpuszczone masło i żeby nie było grudek to w osobnej miseczce miksuję to masło i do niego dodaję trochę tego ubitego kremu a potem to dopiero do reszty bo na odwrót zdarzały mi się właśnie grudy z masła. A może zamiast żelatyny wystarczy śmietanfix (czyjaktosięnazywa)? Odpowiedz Link
aniuta75 Re: Bita śmietana 22.05.09, 17:19 Uhhh przepis mi gdzieś wsiąkło . Ale coś mi dzwoni, że 3 łyżeczki żelatyny rozpuścić we wrzątku. I trzeba mieszać aż się rozpuści. Wody tak na oko . A i pamiętaj, że jak za długo będziesz biła śmietanę to się zrobią grudki masła i tego się potem nie pozbędziesz. Odpowiedz Link
beata985 Re: Bita śmietana 22.05.09, 17:28 a może galaretki dodaj, tylko, ze wtedy wyjdzie kolorowa. proporcje-to zalezy od ilości bitej smietany i może doswiadczone prędzej podpowiedzą. Odpowiedz Link
nalepka12 Re: Bita śmietana 22.05.09, 17:39 ja dodaję smietan-fix, chyba z dr Otker i zawsze wychodzi super Odpowiedz Link
slimakpokazrogi Re: Bita śmietana 22.05.09, 23:15 a ja tortów nie piekę, bo gruba jestem... Odpowiedz Link