remez2 27.04.09, 22:35 - Jak pan myśli, co jest w dzisiejszych czasach większym problemem: niewiedza czy obojętność? - Nie wiem. Nie obchodzi mnie to. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zzaqq Myślę, że to Forum zdechło. 27.04.09, 22:38 I to nie przez posty, tylko skrywanie się. Odpowiedz Link
remez2 Re: Myślę, że to Forum zdechło. 27.04.09, 22:42 zzaqq napisał: > I to nie przez posty, tylko skrywanie się. Coś jest na rzeczy. Może zbyt dużo "indywidualności"? Ale jeżeli tak, to szkoda. Odpowiedz Link
zzaqq Nie trudno byś indywidualnym krzycząc 27.04.09, 22:44 remez2 napisał: > zzaqq napisał: > > > I to nie przez posty, tylko skrywanie się. > Coś jest na rzeczy. Może zbyt dużo "indywidualności"? > Ale jeżeli tak, to szkoda. Moja racja. Odpowiedz Link
xenocide Re: Myślę, że to Forum zdechło. 27.04.09, 22:45 remez2 napisał: > zzaqq napisał: > > > I to nie przez posty, tylko skrywanie się. Jesli ktos skrywa swoje poglady to musi byc tego przyczyna. Zawsze sa dwa wyjscia albo samocenzura albo milczenie :-) > Coś jest na rzeczy. Może zbyt dużo "indywidualności"? > Ale jeżeli tak, to szkoda. Odpowiedz Link
remez2 Re: Myślę, że to Forum zdechło. 27.04.09, 22:46 xenocide napisał: > Jesli ktos skrywa swoje poglady to musi byc tego przyczyna. Zawsze sa dwa > wyjscia albo samocenzura albo milczenie :-) Owiec? Odpowiedz Link
ellena_cyganka Re: Myślę, że to Forum zdechło. 27.04.09, 22:48 A czasem trzyma się zasad i nie robi tego czego mu nie wolno. Odpowiedz Link
remez2 Re: Myślę, że to Forum zdechło. 27.04.09, 22:50 > A czasem trzyma się zasad To bardzo ładne, kwestia o jakich zasadach mowa? > i nie robi tego czego mu nie wolno. Co to znaczy? Odpowiedz Link
xenocide Re: Myślę, że to Forum zdechło. 27.04.09, 22:53 remez2 napisał: > xenocide napisał: > > > > Jesli ktos skrywa swoje poglady to musi byc tego przyczyna. Zawsze sa dwa > > wyjscia albo samocenzura albo milczenie :-) > Owiec? > > > Widziales zeby ktos kogos obdzieral ze skory :-) Odpowiedz Link
remez2 Re: Myślę, że to Forum zdechło. 27.04.09, 22:56 xenocide napisał: > Widziales zeby ktos kogos obdzieral ze skory :-) Tak. Zespołowo i to kilkakrotnie. :-( Odpowiedz Link
xenocide Re: Myślę, że to Forum zdechło. 27.04.09, 22:57 remez2 napisał: > xenocide napisał: > > > > Tak. Zespołowo i to kilkakrotnie. :-( Lubie jasne sytuacje wiec prosze o przyklad. Odpowiedz Link
remez2 Re: Myślę, że to Forum zdechło. 27.04.09, 23:00 > Lubie jasne sytuacje wiec prosze o przyklad. Przykro mi. Sprawy personalne są zakazane. Ale tu nie chodzi o Ciebie. :-) Odpowiedz Link
zzaqq Pokaż mi osobę bardziej otwartą na forum 27.04.09, 22:49 Fakt jestem zakłamańcem :) Odpowiedz Link
remez2 Re: Pokaż mi osobę bardziej otwartą na forum 27.04.09, 22:52 zzaqq napisał: > Fakt jestem zakłamańcem :) Ładnych rzeczy się o Tobie dowiaduję. Odpowiedz Link
ellena_cyganka Re: Pokaż mi osobę bardziej otwartą na forum 27.04.09, 22:53 Nie o to chodzi, niektórym nie wolno publicznie wypowiadać się na temat polityki, ja do takich osób należę i dlatego przestrzegam, co nie znaczy, że nie mam swojego zdania i nie omieszkam go wyrazić w kolejnych wyborach. Odpowiedz Link
xenocide Re: Pokaż mi osobę bardziej otwartą na forum 27.04.09, 22:53 zzaqq napisał: > Fakt jestem zakłamańcem :) Bardzo prosze tylko bez samouwielbienia :-) Odpowiedz Link
kwadrydurka Re: I co Państwo na to? 27.04.09, 22:54 remez2 napisał: I co Państwo na to? W pidżamie wszyscy ludzie są równi ;-) Dobranoc :-) Odpowiedz Link
xenocide Re: I co Państwo na to? 27.04.09, 22:56 kwadrydurka napisała: > remez2 napisał: > > I co Państwo na to? > > W pidżamie wszyscy ludzie są równi ;-) A co z tymi co spia bez tekstyliow :-) > Dobranoc :-) Dobranoc. ale ja spie bez tekstyliow :-) Odpowiedz Link
remez2 Re: I co Państwo na to? 27.04.09, 22:58 kwadrydurka napisała: > W pidżamie wszyscy ludzie są równi ;-) Raczej w wyobraźni. > Dobranoc :-) Kolorowych snów. :-) Odpowiedz Link
taziuta Re: I co Państwo na to? 28.04.09, 07:21 remez2 napisał: > - Jak pan myśli, co jest w dzisiejszych czasach większym > problemem: niewiedza czy obojętność? > - Nie wiem. Nie obchodzi mnie to. A skąd wziąłeś ten cytat? Dzień dobry :) Odpowiedz Link
kwadrydurka Re: I co Państwo na to? 28.04.09, 07:28 taziuta napisał: > A skąd wziąłeś ten cytat? > Dzień dobry :) Dzień dobry :-) Odpowiedziałam cytatem z tej samej książeczki, ale chyba Remez z innego źródła czerpał ;-) Odpowiedz Link
paczula8 Re: I co Państwo na to? 28.04.09, 09:17 remez2 napisał: > - Jak pan myśli, co jest w dzisiejszych czasach większym problemem: niewiedza > czy obojętność? > - Nie wiem. Nie obchodzi mnie to. obojętność. bo w przypadku obojętności i wiedza nic nie pomoże. Odpowiedz Link
remez2 Re: I co Państwo na to? 28.04.09, 09:35 > obojętność. > bo w przypadku obojętności i wiedza nic nie pomoże. Potrafię sobie wyobrazić sytuację pod wpływem której obojętność zamienia się w aktywność. Ale nagłe zdobycie wiedzy nie jest możliwe. Czyli może jednak brak wiedzy? Odpowiedz Link
paczula8 Re: I co Państwo na to? 28.04.09, 09:57 remez2 napisał: > > > obojętność. > > bo w przypadku obojętności i wiedza nic nie pomoże. > Potrafię sobie wyobrazić sytuację pod wpływem której obojętność zamienia się w > aktywność. Ale nagłe zdobycie wiedzy nie jest możliwe. Czyli może jednak brak > wiedzy? Sprawdźmy ... w przypadku braku obojetności mamy dwie możliwe sytuacje ... brak obojetności + brak wiedzy lub brak obojetności + wiedza => szanse są pół na pół. W przypadku obojętności, wiedza lub jej brak są bez znaczenia, wynik zawsze jest zero. wniosek - obojętność jest gorsza. Odpowiedz Link
remez2 Re: I co Państwo na to? 28.04.09, 10:09 Swego czasu w MZK Warszawa istniała Rada Naukowa, która głownie zajmowała się dwoma dyżurnymi tematami: współpraca koło - szyna i pantograf - sieć. Tzn. co powinno być trwalsze: koło czy szyna. Organizowano sesje naukowe, pisano doktoraty, robiono habilitacje. Pewnego dnia w skład rady nieroztropnie wprowadzono młodego inżyniera, który na drugim posiedzeniu zadał pytanie: co łatwiej wymienić: bandaż na kole czy szynę? I popsuł cały interes. A przecież pozostałym nie można było zarzucić obojętności. Odpowiedz Link
paczula8 Re: I co Państwo na to? 28.04.09, 10:27 remez2 napisał: > Swego czasu w MZK Warszawa istniała Rada Naukowa, która głownie zajmowała się > dwoma dyżurnymi tematami: współpraca koło - szyna i pantograf - sieć. Tzn. co > powinno być trwalsze: koło czy szyna. Organizowano sesje naukowe, pisano > doktoraty, robiono habilitacje. Pewnego dnia w skład rady nieroztropnie > wprowadzono młodego inżyniera, który na drugim posiedzeniu zadał pytanie: co > łatwiej wymienić: bandaż na kole czy szynę? I popsuł cały interes. A przecież > pozostałym nie można było zarzucić obojętności. młodemu inzynierowi tez nie. Odpowiedz Link
woda.woda Re: I co Państwo na to? 28.04.09, 10:14 > wniosek - obojętność jest gorsza. No nie. Jeśli ktoś nie wie a mówi/robi, to gorzej, niż nie mówi/robi. Najpierw wiedzieć, potem mówić/robić. Odpowiedz Link
paczula8 Re: I co Państwo na to? 28.04.09, 10:25 woda.woda napisała: > > wniosek - obojętność jest gorsza. > > No nie. Jeśli ktoś nie wie a mówi/robi, to gorzej, niż nie mówi/robi. > Najpierw wiedzieć, potem mówić/robić. Z logiki wynika, ze w pierwszym przypadku masz 50% szany w drugim żadnej. BTW, lepsza jest zła decyzja, niż brak decyzji. Odpowiedz Link
3promile Re: I co Państwo na to? 28.04.09, 10:27 CytatBTW, lepsza jest zła decyzja, niż brak decyzji. Czy również w przypadku kogoś, kto ma myśli samobójcze? Odpowiedz Link
paczula8 Re: I co Państwo na to? 28.04.09, 10:29 3promile napisał: > CytatBTW, lepsza jest zła decyzja, niż brak decyzji. > > Czy również w przypadku kogoś, kto ma myśli samobójcze? Myśli to nie decyzja. a bez decyzji łódź nie popłynie. Odpowiedz Link
3promile Re: I co Państwo na to? 28.04.09, 10:31 Nie zrozumiałaś - czy lepiej że ktoś, kto myśli o samobójstwie, podejmie decyzję, czy też lepiej, by na myśli się skończyło? Odpowiedz Link
paczula8 Re: I co Państwo na to? 28.04.09, 10:46 3promile napisał: > Nie zrozumiałaś - czy lepiej że ktoś, kto myśli o samobójstwie, podejmie > decyzję, czy też lepiej, by na myśli się skończyło? Nie wiem, nie mnie oceniać cierpienie ... ale zakładam, że ktoś , kto prosi o eutanazję, ma do tego powody. Samobójstwo to eutanazja wykonana własnymi rękami. Odpowiedz Link
woda.woda Re: I co Państwo na to? 28.04.09, 10:37 > BTW, lepsza jest zła decyzja, niż brak decyzji. No nie. Lepszy brak decyzji, niż decyzja głupia. Odpowiedz Link
paczula8 Re: I co Państwo na to? 28.04.09, 10:41 woda.woda napisała: > > BTW, lepsza jest zła decyzja, niż brak decyzji. > > No nie. Lepszy brak decyzji, niż decyzja głupia. Gdyby Kolumb nie podjął głupiej decyzji nie odkryłby Ameryki, gdyby człowiek nie podjął głupiej decyzji, siedziłby dalej na drzewie ... to decyzje - głupie i mądre - powodują, ze żyjemy. Odpowiedz Link
woda.woda Re: I co Państwo na to? 28.04.09, 10:43 Ale gdybyś podjęła decyzję o generalnym remoncie domu nie wiedząc o tym, czy masz na to pieniądze, podjęłabyś decyzję głupią. Sama widzisz więc, że nic nie jest czarno-białe. Odpowiedz Link
paczula8 Re: I co Państwo na to? 28.04.09, 10:49 woda.woda napisała: > Ale gdybyś podjęła decyzję o generalnym remoncie domu nie wiedząc o > tym, czy masz na to pieniądze, podjęłabyś decyzję głupią. > > Sama widzisz więc, że nic nie jest czarno-białe. Pytanie było czarno-białe, więc czarno-biało odpowiadam. Odpowiedz Link
woda.woda Re: I co Państwo na to? 28.04.09, 11:01 Na pytanie czarno-białe jest tylko jedna odpowiedź: to zależy. Odpowiedz Link
paczula8 Re: I co Państwo na to? 28.04.09, 11:10 woda.woda napisała: > Na pytanie czarno-białe jest tylko jedna odpowiedź: to zależy. zgodnie z tzw. kobiecą logiką, być może. Odpowiedz Link
woda.woda Re: I co Państwo na to? 28.04.09, 11:27 Zgodnie z logiką, która mówi, że nic nie jest czarno-białe. Jeśli taką logikę nazywamy kobiecą, to OK. Odpowiedz Link
paczula8 Re: I co Państwo na to? 28.04.09, 11:30 woda.woda napisała: > Zgodnie z logiką, która mówi, że nic nie jest czarno-białe. > Jeśli taką logikę nazywamy kobiecą, to OK. Dobrze, to wyjaśsnijmy rzecz do końca ... tzw. 'kobieca logika' z logiką ma tyle wspólnego, co krzesło elektryczne z krzesłem. :) Odpowiedz Link
woda.woda Re: I co Państwo na to? 28.04.09, 11:31 To prawda, twoją logikę trudno pojąć :) Odpowiedz Link
3promile Re: I co Państwo na to? 28.04.09, 11:32 Bbez przesady - kobieca logika jest po prostu... ekhm... nieliniowa... Odpowiedz Link
remez2 Re: I co Państwo na to? 28.04.09, 10:39 > BTW, lepsza jest zła decyzja, niż brak decyzji. W celu usprawnienia ruchu drogowego, zespół wybitnych (innych nie ma) ekspertów zaproponował: od pierwszego czerwca samochody osobowe jeżdżą tak jak dotychczas, ciężarowe lewą stroną jezdni a autobusy, konie i rowerzyści środkiem. Myślę, że lepiej będzie jeżeli taka decyzja nie zostanie podjęta. Odpowiedz Link
paczula8 Re: I co Państwo na to? 28.04.09, 10:48 remez2 napisał: > > BTW, lepsza jest zła decyzja, niż brak decyzji. > W celu usprawnienia ruchu drogowego, zespół wybitnych (innych nie ma) ekspertów > zaproponował: od pierwszego czerwca samochody osobowe jeżdżą tak jak dotychczas > , > ciężarowe lewą stroną jezdni a autobusy, konie i rowerzyści środkiem. Myślę, że > lepiej będzie jeżeli taka decyzja nie zostanie podjęta. wiesz, każdą sprawę mozna próbowac doprowadzić do absurdu, tylko po co? Odpowiedz Link
remez2 Re: I co Państwo na to? 28.04.09, 10:52 > wiesz, każdą sprawę mozna próbowac doprowadzić do absurdu, tylko po > co? Aby pokazać, że złym jest pomysł na życie na zasadzie "albo to albo to". Że jest miejsce na: "to i to". :-) Odpowiedz Link
paczula8 Re: I co Państwo na to? 28.04.09, 11:13 remez2 napisał: > > wiesz, każdą sprawę mozna próbowac doprowadzić do absurdu, tylko po > > co? > Aby pokazać, że złym jest pomysł na życie na zasadzie "albo to albo to". Że jest > miejsce na: "to i to". :-) zgadzam się, jest miejsce na 'to i to', ale jest również miejsce na 'to i tamto', 'tamto i to' oraz 'tamto i tamto' ;) Odpowiedz Link
3promile Re: I co Państwo na to? 28.04.09, 10:53 A po to, żeby wykazać fałszywość zdania. Reductio ad absurdum zadziałało i nie ma się o co teges ;) Odpowiedz Link
paczula8 Re: I co Państwo na to? 28.04.09, 11:18 3promile napisał: > A po to, żeby wykazać fałszywość zdania. Reductio ad absurdum zadziałało i nie > ma się o co teges ;) Jesteś mężczyzną, żelazna logika na pewno nie jest Ci obca, wykaż 'fałszywość zdania' punkt po punkcie :) Odpowiedz Link
3promile Re: I co Państwo na to? 28.04.09, 11:25 Remezz już to zrobił ;) Weź nerwosol cy cóś ;) Odpowiedz Link
paczula8 Re: I co Państwo na to? 28.04.09, 11:28 3promile napisał: > Remezz już to zrobił ;) Weź nerwosol cy cóś ;) Gdzie? to zrobił??? krzykiem mnie nie weźmiesz ;) Odpowiedz Link
3promile Re: I co Państwo na to? 28.04.09, 11:29 Wykazał ci na konkretnym przykładzie, że podjęcie decyzji nie było lepsze od jej braku. Ergo zakwestionował skutecznie twoją tezę jako taką. I się nie denerwuj tak, bo będziesz miała zmarszczki i w ogóle... Odpowiedz Link
vargtimmen Re: I co Państwo na to? 28.04.09, 11:36 3promile napisał: > Wykazał ci na konkretnym przykładzie, że podjęcie decyzji > nie było lepsze od jej braku. > Ergo zakwestionował skutecznie twoją tezę jako taką. Hej, przecież to amerykańskie powiedzenie na temat decyzji dotyczy sytuacji, w której jest konkretny problem do rozwiązania, tak lub siak, a decydujący trwa w stanie bezwładu decyzyjnego. > I się nie denerwuj tak, bo będziesz miała zmarszczki i w ogóle... Coś Ty, raczej ogień w oczach i piękne rumieńce ;) Odpowiedz Link
3promile Re: I co Państwo na to? 28.04.09, 11:38 Przecież w remezzowym przykładzie podjęto decyzję w obliczu konkretnego problemu ;) Tak czy siak! PS. Rumieńce? No way! Odpowiedz Link
vargtimmen Re: I co Państwo na to? 28.04.09, 11:43 3promile napisał: > Przecież w remezzowym przykładzie podjęto decyzję w obliczu konkretnego problem > u > ;) Tak czy siak! > Jeśli decyzja jest potrzebna, to znaczy, że rozwiązanie nie jest oczywisty. U Remeza jest jakby trochę inaczej ;) > PS. Rumieńce? No way! Rumieńce, adrenalina, nie wiesz, co dobre Promil ;) Odpowiedz Link
3promile Re: I co Państwo na to? 28.04.09, 11:44 Paczula sieę rumieni??? Wolne żarty, hola hola, czy jakoś tak... Odpowiedz Link
vargtimmen Re: I co Państwo na to? 28.04.09, 11:50 3promile napisał: > Paczula sieę rumieni??? Wolne żarty, hola hola, czy jakoś tak... Co by nie robiła, to się nie może opędzić od wielbicieli ;) Odpowiedz Link
paczula8 Re: I co Państwo na to? 28.04.09, 11:42 3promile napisał: > Wykazał ci na konkretnym przykładzie, że podjęcie decyzji nie było lepsze od jej > braku. chodzi o przykład z wybitnymi specjalistami, którym nie było obojetne? ten przykład mieści się w tym, co napisałam tutaj ... forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=88572&w=94599767&a=94611277 wiedza, zła lub dobra + brak obojetności daje szanse, obojetność nie daje żadnej. Z przykładu Remaza, w którym : nieobojetni wybitni specjaliści podjeli złą decyzję, nieobojetny młody inzynier podjał dobrą decyzję, wniosek jaki się nasuwa brzmi: większość nie zawsze ma rację:) a nervosol weź sobie sam ;P Odpowiedz Link
paczula8 Re: I co Państwo na to? 28.04.09, 11:55 3promile napisał: > tiny.pl/z1jm ach, o to chodzi ...:) "W celu usprawnienia ruchu drogowego, zespół wybitnych (innych nie ma) ekspertów zaproponował: od pierwszego czerwca samochody osobowe jeżdżą tak jak dotychczas, ciężarowe lewą stroną jezdni a autobusy, konie i rowerzyści środkiem. Myślę, że lepiej będzie jeżeli taka decyzja nie zostanie podjęta." ta decyzja mieści się w 50% złych decyzji, o których pisałam. => w zaden sposób nie podważa mojego wniosku. Odpowiedz Link
vargtimmen Re: I co Państwo na to? 28.04.09, 11:27 remez2 napisał: > - Jak pan myśli, co jest w dzisiejszych czasach większym problemem: niewiedza czy obojętność Niewiedza na jakiś temat to chwilowy stan umysłu. Obojętność to postawa, wybór. Wiedzę można nabyć, jeśli się nie jest obojętnym. Obojętność powoduje, że się nie wykorzystuje wiedzy. Dziecko nie ma żadnej wiedzy, ale ma pasję i może zrobić rzeczy ciekawe, zabawne, nowe. Zgorzkniały cynik ma wiedzę, ale wszystko jest mu obojętne, więc nie robi nic. Odpowiedz Link
paczula8 Re: I co Państwo na to? 28.04.09, 11:32 vargtimmen napisał: > remez2 napisał: > > > - Jak pan myśli, co jest w dzisiejszych czasach większym problemem: niewi > edza > czy obojętność > > > Niewiedza na jakiś temat to chwilowy stan umysłu. > Obojętność to postawa, wybór. > > Wiedzę można nabyć, jeśli się nie jest obojętnym. > Obojętność powoduje, że się nie wykorzystuje wiedzy. > > Dziecko nie ma żadnej wiedzy, ale ma pasję i może zrobić rzeczy ciekawe, > zabawne, nowe. Zgorzkniały cynik ma wiedzę, ale wszystko jest mu obojętne, więc > nie robi nic. wiedziałam :))) :* dzień dobry :) Odpowiedz Link
vargtimmen Re: I co Państwo na to? 28.04.09, 11:39 paczula8 napisała: > wiedziałam :))) Ja też ;) > :* > Ale fajne te emotikony! > dzień dobry :) > Witaj! Ciekawe, czy u Ciebie też się tak fajnie wyświetli? ;) :* :) Odpowiedz Link
3promile Re: I co Państwo na to? 28.04.09, 11:41 Ledwo się ciepło zrobiło, a już teekshibicjonisty się miziają wszędzie, ruja i poróbstwo panie... Odpowiedz Link
vargtimmen Re: I co Państwo na to? 28.04.09, 11:47 3promile napisał: > Ledwo się ciepło zrobiło, a już teekshibicjonisty się miziają wszędzie, ruja i > poróbstwo panie... Się nie bulwersuj po pomyślę, żeś z Torunia. :* ! Odpowiedz Link
3promile Re: I co Państwo na to? 28.04.09, 11:48 Nienoaleweś! Tego buziaka mogłeś sobie darować! Co ludzie powiedzą? Odpowiedz Link
vargtimmen Re: I co Państwo na to? 28.04.09, 11:52 3promile napisał: > Nienoaleweś! Tego buziaka mogłeś sobie darować! Co ludzie powiedzą? Aaaa, wiedziałem, że Ci będzie miło! A ludźmi się nie przejmuj, pomyślą, że żartuję! :* Odpowiedz Link
paczula8 Re: I co Państwo na to? 28.04.09, 11:57 vargtimmen napisał: > 3promile napisał: > > > Nienoaleweś! Tego buziaka mogłeś sobie darować! Co ludzie powiedzą? > > Aaaa, wiedziałem, że Ci będzie miło! > A ludźmi się nie przejmuj, pomyślą, że żartuję! > > :* > ej, no weź, bo będę zazdrosna ;) Odpowiedz Link
paczula8 a powinno się tego zabronić! ;))) 28.04.09, 11:48 3promile napisał: > Ledwo się ciepło zrobiło, a już teekshibicjonisty się miziają wszędzie, ruja i > poróbstwo panie... napisz do urzędników UE, oni są gotowi uregulować wszystko ;) mogą nawet wydać rozporządzenie, że od jutra miziać może się tylko facet z facetem ;P Odpowiedz Link
paczula8 Re: I co Państwo na to? 28.04.09, 11:50 vargtimmen napisał: > paczula8 napisała: > > > wiedziałam :))) > > Ja też ;) > > > > :* > > > > Ale fajne te emotikony! > > > dzień dobry :) > > > > Witaj! > > Ciekawe, czy u Ciebie też się tak fajnie wyświetli? ;) :* :) ktoś właczył :) wygląda ślicznie :* :) :) :) Odpowiedz Link