Dodaj do ulubionych

Decyzja Zarządu w sprawie waloryzacji płac.

08.07.13, 23:16
"Drodzy Współpracownicy,
Jako Zarząd Castorama Polska zobowiązaliśmy się do..."

Obniżyliście marżę, aby podnieść sprzedaż - konsekwencje nieskuteczności Waszych działań ponoszę wszyscy pracownicy.
Przyznam, że czytając takie uzasadnienie poczułem się jak debil dla którego nie ma krzty szacunku i zrozumienia.
W kontekście całego pisma "Współpracownicy" jest również słowem na wyrost. Bardziej pasowałoby "Szanowni Pracobiorcy".
To jak to w końcu jest? Udałoby się zrobić progresję to byłyby podwyżki?
Wystarczy, że w każdym sklepie zatrudnienie spadło od kilku do kilkunastu (!!!) procent i już macie progresję zysku.
Do tego niewielka regresja koszyka (związana między innymi ze spadkiem cen/niższej marży) została skompensowana progresją ilości klientów.
Statystycznie rzecz biorąc obrót LFL pozostał na zeszłorocznym poziomie, ale wyrobiony na większej ilości klientów przy pomocy mniejszej ilości rąk, czyli każda z tych rąk musiała się więcej napracować.
Dla mnie jest to wystarczający powód dla waloryzacji w 2013 roku.
Korzystając z okazji przypominacie o tym, że wynagrodzenie jest atrakcyjne rynkowo.
Podstawa na starcie to niewiele ponad 2 tysiące (od dawien dawna) podczas gdy średnia krajowa jest blisko dwukrotnie wyższa (wyborcza.biz/biznes/1,100896,14126635,Na_rynku_pracy_stagnacja__ale_jest_nadzieja__ze_najgorsze.html )
Kiedyś plasowaliśmy się w okolicy średniej krajowej i byliśmy nie tylko liderem na rynku jako sprzedawca DIY, ale również jako pracodawca. Liderowanie
Poza tym dynamika wzrostu płac nie powinna być zerowa:
https://bi.gazeta.pl/im/a3/8c/d7/z14126243Q,Zatrudnienie-i-place-w-firmach.jpg
Pierwszy raz w kwietniu kasa na choćby śladowe podwyżki świeciła pustakami, a kto się wyłamał dostał po uszach.
Czy planując budżet w zeszłym roku nie została ona uwzględniona? Jeśli nie to decyzja ta nie zapadła teraz tylko znacznie wcześniej.
Wspominacie także o "Premii Turbo". Znów poczułem się jak debil. Może sklepy, które w zeszłym roku jako Brico zrobiły spory przyrost LFL-owy, ale z pewnością nie dlatego, że pracownicy tam zaczęli znacznie lepiej i ciężej ode mnie pracować.
Znakomita większość pracowników "na dole" znów musiała spłukać pianę z zamydlonych oczu.
Opieka medyczna? Nie pamiętam już kiedy byłem na zwolnieniu lekarskim, ale za to też nic się nie należy przecież. W sumie to chyba lepiej siedzieć na L4 skoro nie ma waloryzacji, a Zarząd chwali się tym dodatkiem.
Ubezpieczenie NNW? Pewnie! Lepiej za wypadek w pracy niech płaci ubezpieczyciel niż pracodawca, więc nie wiem po czyjej stronie jest większa korzyść.
Możliwość korzystania z ZFŚS to chyba ustawowy obowiązek, więc równie dobrze można było napisać, że w pracy możemy napić się wody podczas upałów.
Gratulacje za wynik na koniec pisma znów sprawiły, że poczułem się jak debil.
No i podziękowanie za zrozumienie...Nie zrozumiałem tego pisma. Po co obwieszcza się brak waloryzacji? Tylko po to, aby zdemotywować do starania się, dawania z siebie wszystkiego, poświęcania się.
Zrozumcie, że sama satysfakcja z uczciwie wykonanej pracy to za mało, aby utrzymać rodzinę.
Jedyny efekt jaki osiągnięcie to zmotywowanie dobrych pracowników do szukania innej pracy, ale znów wyjdzie to z korzyścia dla firmy, bo odejdą osoby doświadczone, lepiej zarabiające, a ponieważ nie zatrudniamy już od dawna z zewnątrz to znów wydajność z pracownika wzrośnie.
Przecież w ciągu najbliższych 3 lat ma wzrosnąć o blisko 1/3, a na wzrost sprzedaży o tyle się nie zanosi, więc wynik trzeba uzyskać drugą składową współczynnika.
Do miernot sklepowych i innych leserów pismo również nie trafiło, bo od dawna mają już w poważaniu losy firmy, a jedyne wyzwanie każdego dnia to "co tu dziś zrobić, żeby się nie narobić?".
Zasada "Widzę, rozumiem ofertę, kupuję" niech nie sprowadzi nas do poziomu samoobsługowego marketu z nocnym dokładaniem towaru (najlepiej przez firmy zewnętrzne), bo:
"W Castorama Polska najważniejsi są ludzie, których motywacja i zaangażowanie są podstawą sukcesu firmy.
Pracownikom oferujemy przede wszystkim stabilną politykę zatrudnienia i atrakcyjne warunki pracy.
Przez lata wypracowaliśmy politykę awansów wewnętrznych. Nasi pracownicy mogą rozwijać się w ramach struktury sklepu bądź też przenosić się do innego miasta.
Wszystkim oferujemy stabilną politykę wynagradzania i jasne zasady zatrudnienia. Szkolimy się wzajemnie, organizujemy również warsztaty szkoleniowe wraz z firmami z branży.
Dbamy o rozwój umiejętności naszej kadry w ramach ciągle rozwijającej się oferty szkoleń.
Pracownicy objęci są opieką medyczną, ubezpieczeniem grupowym, gwarantujemy im atrakcyjny pakiet działań w ramach funduszu socjalnego.
Największym sukcesem każdego sklepu jest zaangażowana ekipa pracowników, z których każdy wnosi swój wkład w zadowolenie naszych Klientów." (żródło: www.castorama.pl/praca-warunki)

PS. Bardzo proszę nie hejtować bezsensownie i Darka/prawda997 (i pozostałe twoje konta) o nie udzielanie się w tej dyskusji.
Z góry dziękuję za uszanowanie woli autora wątku.
Obserwuj wątek
    • prawda997 Re: Decyzja Zarządu w sprawie waloryzacji płac. 09.07.13, 08:34
      Dobra nie będę się udzielać w tym wątku , bo to wszystko prawda poparta dowodami!!!
      Więcej napiszę wreszcie dobry temat , ale to co piszesz w 2 części to już dawno tutaj poruszałem i ostrzegałem , że to daleko idące zmiany na które nie ma rady , bo brak Związków Zawodowych i pracodawca jest panen na folwarku a dba tylko o wyższy personel!!
      To tylko taka moja króciutka wypowiedż !!!!
      • antycedura Re: Decyzja Zarządu w sprawie waloryzacji płac. 15.07.13, 21:53
        prawda997 napisał(a):

> Dobra nie będę się udzielać w tym wątku , bo to wszystko prawda poparta dowodam
        > i!!!
        > Więcej napiszę wreszcie dobry temat , ale to co piszesz w 2 części to już dawno
        > tutaj poruszałem i ostrzegałem , że to daleko idące zmiany na które nie ma rad
        > y , bo brak Związków Zawodowych i pracodawca jest panen na folwarku a dba tylko
        > o wyższy personel!!
        > To tylko taka moja króciutka wypowiedż !!!!
        Powstrzymaj się proszę zgodnie z moją prośbą i twoją obietnicą.
        Nie odpowiadaj na ten i inne posty w tym wątku, nawet jeśli chcesz wyrazić swoje poparcie.
    • z.eus Re: Decyzja Zarządu w sprawie waloryzacji płac. 09.07.13, 23:23
      Dobrze prawisz kolego.Zauważ że pod pismem nikt się nie podpisał z imienia i nazwiska-furtka jest.
      Nie dziwiła mnie ta decyzja,szału nie ma,niektóre kioski na siebie nie zarabiają- nie rokują,a kasa włożona w TurboPropagande to pewnie kilka etatów.Może LFL jest ok,ale EBIT nie koniecznie.Spotkania Turbo (czasem robione w dziwnych godzinach)też potrafią irytować.
      Zamiast szukać doskonałości na dole trzeba by uprościć sporo tematów na gorze, i posłuchać stukania spod podłogi.Nasza pseudo doskonałość generuje sporo dodatkowej pracy której sensu nie przedstawiono a samemu dopatrzyć się ciężko(S.M.A.R.T). Zanosiło się dobrze,ktoś wpadł na pomysł by sporo rzeczy uprościć,zebrać propozycje,ale gdzieś to utknęło.Co można zrobić?Wprowadzić towar jakościowy w atrakcyjnej cenie-ale nie za oddawać za darmo,trochę nowości,trochę internetu,szczyptę reklamy,a nie odkrywać Amerykę na nowo.Ciekaw jestem kto przewali te m3 towaru który czasem sprzedajemy bez marży (lub na ujemnej) dla słupków z obrotem jak się już zminimalizujemy.Klient kupując towar za kilka stów będzie chciał się zapytać,upewnić u sprzedawcy,że dokonał dobrego wyboru i zasada widzę rozumie kupuje tu raczej się nie sprawdzi.Co do świadczeń,ubezpieczeń i innych benefitów:znam przedsiębiorcę który zatrudnia 15 osób i pakiety ma podobne więc żaden szał wink Stabilność zatrudnienia,polityka awansów wewnętrznych może była...15 lat temu.Nikt nie liczy że dostanie średnią krajową,ale jakakolwiek forma motywacji (poza widmem redukcji) przydałaby się.
    • bateria91 Re: Decyzja Zarządu w sprawie waloryzacji płac. 10.07.13, 01:10
      centrala wmawia nam że mamy premię turbo , ale premia turbo nie jest stałą formą wynagrodzenia, albo bedzie albo nie - a podwyżki WSZYSTKIEGO w kraju SĄ i na pewno będą!!!! Waloryzacja płac powinna być przeprowadzana co roku w każdej firmie!!! Jeżeli taka firma liczy straty z braku obrotów to jak mamy liczyć straty my LUDZIE zatrudnieni w niej!!!
      • antycedura Re: Decyzja Zarządu w sprawie waloryzacji płac. 15.07.13, 21:55
        Może centrala nie powinna znajdować się w Warszawie?
        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,14276039,Warszawiak_zarabia_6_tys__zl__I_dostaje_podwyzke__RAPORT_.html
    • black_and_white_fighter Re: Decyzja Zarządu w sprawie waloryzacji płac. 15.07.13, 17:44
      antycedura brawo!

Przydałoby się to wysłać do centrali...
      • prawda997 Re: Decyzja Zarządu w sprawie waloryzacji płac. 15.07.13, 19:39
        To co tutaj jest pisane czyta cała sieć Casto i innych marketów na całym świecie dzięki fejsowi można to wszystko czytać !!!!
        • black_and_white_fighter Re: Decyzja Zarządu w sprawie waloryzacji płac. 16.07.13, 15:19
          mam na myśli jakieś oficjalne pismo - tak aby ktoś odpowiedział za swoje czyny pięknie wypunktowane przez kolegę antycedura
          • prawda997 Re: Decyzja Zarządu w sprawie waloryzacji płac. 16.07.13, 17:17
            Akurat o to się nie musisz martwić , już w tym roku dowiecie się ciekawych rzeczy nigdy nie publikowanych publicznie a doprowadzą naprawdę do ogromnych zmian!!!
            Czytaj tylko uważnie to forum i mów znajomym o nim jak najwiecej!
    • antycedura Re: Decyzja Zarządu w sprawie waloryzacji płac. 14.03.14, 00:17
      www.rmf24.pl/ekonomia/news-coraz-lepsze-zarobki-w-dyskontach,nId,1357518
      Jak myślicie - będzie waloryzacja kwietniowa?
      • bateria91 Re: Decyzja Zarządu w sprawie waloryzacji płac. 14.03.14, 07:45
        Raczej nie bedzie żadnych waloryzacji ani podwyżek. Ludzie w centrali są zbyt PAZERNI NA PIENIADZE I WIDZĄ TYLKO SIEBIE A NIE WIDZĄ INNYCH. Jesteśmy dla nich jak darmozjady którym powinna starczyć tylko woda która jest na marketach - dla centrali to już jest wydatek. Ludzie juz rozglądają sie za nową praca bo ta zaczyna upokarzać nie jedną lecz wiele osób. Trzeba sobie zadać pytanie czy podwyżka ok 30-50 zł by w ogóle coś dała? Przy takim ciśnieniu które CENTRALA W WARSZAWIE nam teraz funduje raczej nikt by sie z tych pieniedzy nie cieszył bo najważniejsza jest na sklepie ATMOSFERA która teraz jest do dupy. UTRZYMANIE PRACY TO JEST TERAZ WYCZYN - czy CASTORAMA JEST W STANIE JESZCZE ODBIĆ SIĘ OD DNA NA KTÓRYM JUZ OD JAKIEGOŚ CZASU JESTEŚMY?? patrząc na to co sie dzieje to chyba nie. Balansujemy na krawędzi - na sklepach absurd goni absurd!
      • szakal2311 Re: Decyzja Zarządu w sprawie waloryzacji płac. 14.03.14, 17:16
        Zapomniałeś dodać ile kosztuje utrzymanie sfory prawników do obrony ich w sprawach w Sądach!!!
        • bromden8 Re: Decyzja Zarządu w sprawie waloryzacji płac. 14.03.14, 17:53
          Według mnie zarobki w Casto są na dobrym poziomie. Pracownicy z długim stażem pracy zarabiają minimum 3500 brutto plus 13 i 14 i do tego co kwartał turbo premie.
          • ruletka100 Re: Decyzja Zarządu w sprawie waloryzacji płac. 14.03.14, 20:57
            JAKIE Turbo Premie???
            U nas jest największy sklep w regionie robiący dużą kasę i nie było ŻADNEJ Turbo Premii.
          • doris307 Decyzja Zarządu w sprawie waloryzacji płac. 14.03.14, 21:18
            Ciekawe w której Castoramie te 3500 brutto, chciałabym je zobaczyć.Waloryzacje powinny być co roku , jak w każdej szanującej pracownika firmie. Niestety już od dawna polityka firmy pokazuje że pracownik to niewolnik.
          • xelectric Re: Decyzja Zarządu w sprawie waloryzacji płac. 14.03.14, 21:45
            bromden8 napisał(a):

> Według mnie zarobki w Casto są na dobrym poziomie. Pracownicy z długim stażem p
            > racy zarabiają minimum 3500 brutto plus 13 i 14 i do tego co kwartał turbo prem
            > ie.
            ale żeś dojebał o tych 3500, no kurwa dawno nikt mnie tak nie rozjebał!!! ja pracuję ponad 6 lat... nawet ze stażowym po 5 latach, nie szarpię 3000... no wyjątkiem nie jestem hahahahah
    • castokat Re: Decyzja Zarządu w sprawie waloryzacji płac. 14.03.14, 21:41
      Płace nie zostały rewaloryzowane od 4 lat wiec jak chcą nam dać podwyżkę 50 zł to X4 się należy bo 3% rocznie każda szanująca i dochodowa firma daje.A Lidl od następnego roku planuje podwyższyć pensje do 2000 tys. wiec dyskont nam depcze po piętach czy to nie żenada. Jakie oni robią obroty a jakie My. Jaką oni maja odpowiedzialność a jaką My.
      • szakal2311 Re: Decyzja Zarządu w sprawie waloryzacji płac. 14.03.14, 22:31
        Bo w Lidlu zarabiają tak dobrze , bo nie mają tak rozbudowanej biurokracji i tylu kierowników plus zastępców na 1 pracownika !!!
        Ktoś musi za to ponosić koszta , ale poczekajcie jak się zmieni rząd i wprowadzą podatek na markety i zakaz handlu w niedziele to wtedy dopiero przejrzycie na oczy!!!!
    • bromden8 Re: Decyzja Zarządu w sprawie waloryzacji płac. 15.03.14, 05:58
      3500 brutto ma każdy ze stażem minimum 6-7 lat. Gorzej płace wygladają na magazynie bo tam nie ma możliwości rozwoju oprócz zdobycia 3 stopni. Mało jaki zakład daje pracownikowi 13 i 14 a u nas sa. Turbo premia co kwartał kolejne 700-900 zł to mało??
      • ruletka100 Re: Decyzja Zarządu w sprawie waloryzacji płac. 15.03.14, 07:42
        Jeszcze raz zapytam: JAKA Turbo Premia?????
        Nie wzięliśmy nigdy żadnej, a pracujemy na najwyższych obrotach!
      • xelectric Re: Decyzja Zarządu w sprawie waloryzacji płac. 15.03.14, 08:43
        bromden8 napisał(a):

> 3500 brutto ma każdy ze stażem minimum 6-7 lat. Gorzej płace wygladają na magaz
        > ynie bo tam nie ma możliwości rozwoju oprócz zdobycia 3 stopni. Mało jaki zakła
        > d daje pracownikowi 13 i 14 a u nas sa. Turbo premia co kwartał kolejne 700-900
        > zł to mało??

z jakiego ty sklepu jesteś? zielona góra słyszałem że miała niezłą premię, 3500 i każdy... no chyba w warszafce
        • poprawny2000 Re: Decyzja Zarządu w sprawie waloryzacji płac. 15.03.14, 12:04
          ruletka żalisz się czy jak ? na moim sklepie 8048 premia jest co trzy miechy ,szału nie ma ale każda kaska się przyda.Masz pecha bo widocznie pracujesz na jednym z OŚMIU sklepów które mają problem z wyrobieniem obrotu.Nasz kochany kraj, Ja mam źle to najlepiej żeby wszyscy wokół mieli jeszcze gorzej.
      • doris307 Re: Decyzja Zarządu w sprawie waloryzacji płac. 15.03.14, 13:50
        Może w Warszawie mają takie " super " zarobki , ale nie w innych Castoramach. Premia Turbo to obiecanki, a jak przychodzi do wypłaty to zawsze jest powód żeby jej nie dać. Podwyżki to marzenie każdego pracownika, bo każdy chce godnie żyć i utrzymać dzieci , ale szkoda słów bo statek już od dawna tonie.
        • bromden8 Re: Decyzja Zarządu w sprawie waloryzacji płac. 17.03.14, 09:31
          Bzdury piszecie. Jeżeli wasz sklep nie wyrabia turbo to znaczy, że mało się angażujecie w pracę. Dziwne , że wiele castoram ma co kwartał turbo premię i jak wspomniałem od 700 zł w górę a nie jak piszecie po 50 czy 100 zł. Teraz z powodu braku zimy turbo premie będą bardzo wysokie nawet druga wypłata.
          • nieznajomy8009 Re: Decyzja Zarządu w sprawie waloryzacji płac. 13.04.14, 14:49
            co ty gościu pierdolisz?? Ja pracuje od 4 lat mam 1600 zł na ręke i moja premia wyniosła trochę ponad 400zł. Ty chyba jesteś jakims dziwnym fanatykiem bez rodziny i kosztów. pracuje na sklepie z czołówki sklepów w polsce i traktują nas jak baranów ciągle wykorzystując i oszukując. Pozdrawiam
            • prawda997 Re: Decyzja Zarządu w sprawie waloryzacji płac. 13.04.14, 16:46
              Brawo za tą wypowiedż , jak wiesz oni z góry zawsze będą się bronić pisaniem takich kłamstw , jak to na które odpisałeś!!!
              Pamiętaj jedno , podwyżka zależy od tego w jakim stopniu popieracie Związki Zawodowe , bo tylko one mogą na pracodawcy wywrzeć nacisk i uzyskacie podwyżki a nie tylko bajki!
              • kids1321 Re: Decyzja Zarządu w sprawie waloryzacji płac. 13.04.14, 19:02
                prawda997 napisał(a):

> Brawo za tą wypowiedż , jak wiesz oni z góry zawsze będą się bronić pisaniem ta
                > kich kłamstw , jak to na które odpisałeś!!!
                > Pamiętaj jedno , podwyżka zależy od tego w jakim stopniu popieracie Związki Zaw
                > odowe , bo tylko one mogą na pracodawcy wywrzeć nacisk i uzyskacie podwyżki a n
                > ie tylko bajki!

Pierdol pierdol baranie bez wiedzy i szkoły.

• madeinprc Re: Decyzja Zarządu w sprawie waloryzacji płac. 17.03.14, 10:12
        bromden8 napisał(a):

> 3500 brutto ma każdy ze stażem minimum 6-7 lat. Gorzej płace wygladają na magaz
        > ynie bo tam nie ma możliwości rozwoju oprócz zdobycia 3 stopni. Mało jaki zakła
        > d daje pracownikowi 13 i 14 a u nas sa. Turbo premia co kwartał kolejne 700-900
        > zł to mało??
        Pracuje od 7lat na jednym z największych sklepów w kraju i prawdopodobnie najrentowniejszym zarobki 3500 to kilkanaście osób w sklepie ( bez dyrekcji i kierownictwa) od prawie 4 lat nie ma żadnych awansów i podwyżek młodzi pracownicy dostają 2100 brutto czyli ok 1600 "na rękę" w biedronce dostajesz na wejsciu 2200 pewnie domyslasz sie jaką mają motywację do pracy. 13 i 14 są. Są ograniczone do 80 % turbo premia najwyższą dostałem 350zł. Piszesz głupoty ze swojej perspektywy nie mysląc o pozostalych
        • kids1321 Re: Decyzja Zarządu w sprawie waloryzacji płac. 17.03.14, 11:33
          madeinprc to bardzo rentowny ten twój sklep skoro najwyższa premia turbo to 350zł przy twoich zarobkach.Słabe obroty słaba premia i tyle w temacie.
          Na moim markecie pracownik z 1 stopniem od trzech kwartałów bierze po około 700zł.
          Nie wnikam ile biorą techniczni i trójki.Więc sam nie pisz głupot widzę że bardzo Ci gula rozbujało.

• ruletka100 Re: Decyzja Zarządu w sprawie waloryzacji płac. 18.03.14, 08:38
            Widzę, że zupełnie nie rozumiesz jak to działa. Jeśli któryś sklep dotychczas cienko przędł i działał na granicy rentowności a teraz zwiększył obroty to odnotowuje wysoką progresję i pracownicy maja premie. A jeśli sklep cały czas miał mega obroty i przynosił wysokie zyski i teraz też ma obroty na takim samym poziomie to niestety nie ma progresji ( czyli wzrostu obrotów ) i pracownicy mimo wypruwania sobie żył przez lata premii nie dostają. Taki mamy klimat.
            • kids1321 Re: Decyzja Zarządu w sprawie waloryzacji płac. 18.03.14, 09:21
              Ruletka widzę że zupełnie nie rozumiesz jak to działa.Fakt że pogoda robi swoje i dobrze.
              Jak zajrzysz sobie do wyników "obrotu" sklepów to ciężko znaleźć markety które w tej chwili są pod kreską.
              Dla twojej informacji...... przeważnie tak bywa że sklepy są na granicy zrobienia wyniku.....,lecz uwierz mi że obrót to tylko jeden z wielu czynników które wspólnie dają wynik premii.
              Poczytaj sobie co to jest marża,koszyk,utrzymanie sklepu czyli np. ilości załogi bo pewnie było was dużo więcej i w tej chwili koszty są dużo mniejsze itd.
              W tej chwili wszyscy w sieci wypruwają sobie żyły.

Taki twój cytat:

"Jeśli któryś sklep dotychczas cienko przędł i działał na granicy rentowności a teraz zwiększył obroty to odnotowuje wysoką progresję i pracownicy maja premie.A jeśli sklep cały czas miał mega obroty i przynosił wysokie zyski i teraz też ma obroty na takim samym poziomie to niestety nie ma progresji ( czyli wzrostu obrotów )."

wytłumacz mi sens tej wypowiedzi bo coś się nie klei.
              sklep miał wysokie obroty czyli robił dużo kasy(brutto) jak np Wwa czy robił PROGRESJĘ!!!!?
              Obrót jest ustalany rok do roku więc dziwi mnie że nagle w tym roku sklep takowej nie robi skoro w tamtym roku odgarniałeś śnieg z auta.......... więc nie robisz obrotu na "takim samym poziomie" zaglądnij do wyników czasami.
              • ruletka100 Re: Decyzja Zarządu w sprawie waloryzacji płac. 18.03.14, 10:56
                Uzyskanie progresji obrotu rok do roku jest niezbędne do otrzymania jakiejkolwiek premii Turbo. Nasz sklep w roku 2012 robił wysokie obroty i przynosił duże zyski ( stosunkowo niskie koszty ). W roku 2013 przynosił jeszcze większe zyski dzięki dużemu obniżeniu kosztów ( głównie przez zmniejszenie zatrudnienia ) a obrót był na niemal identycznym poziomie. Oznacza to, że rentowność wzrosła, wydajność pracowników również a co za tym idzie mają oni dużo więcej pracy. Ale premii Turbo nie dostali przez cały rok z uwagi na brak progresji obrotu, który już wcześniej był mocno wyżyłowany!
                • kids1321 Re: Decyzja Zarządu w sprawie waloryzacji płac. 18.03.14, 11:09
                  Cóż to za sklep?
                  Bardzo ciekawe to co piszesz,chętnie się przyglądnę historii.
                • xelectric Re: Decyzja Zarządu w sprawie waloryzacji płac. 18.03.14, 18:04
                  u mnie dokładnie tak samo! sklep największy w regionie z dużymi obrotami, ale progresji brak... żebyśmy mieli choć z 10% progresji to taką kasę musieliby klienci zostawić przez 4 m-ce, że mała głowa!
                  • madeinprc Re: Decyzja Zarządu w sprawie waloryzacji płac. 18.03.14, 19:40
                    no i wszystko w temacie a dzieci muszą się jeszcze doszkolić
                    • catom13 Re: Decyzja Zarządu w sprawie waloryzacji płac. 21.03.14, 22:05
                      Ludzie, o co wam chodzi… jak to czytam to mi ręce opadają. Skoro tak narzekacie, to czemu wszyscy w casto pracują po 10-20 lat i jest tak mała rotacja? Pracuję tu od niedawna, ale jestem zdziwniony, że inni mają tak długi staż ! a poza tym słyszałem, że najniższa pensja w casto jest zawsze wyższa niż najniższa krajowa – to o czymś świadczy!!
    • bromden8 Re: Decyzja Zarządu w sprawie waloryzacji płac. 23.03.14, 21:33
      U mnie na sklepie jest również sporo ludzi , którzy mają staż od 7 lat w górę. Zarobki naprawdę są na poziomie średniej krajowej. W żadnym markiecie na początek nie dostaniejsz ponad 2000 brutto.
      • castonik Re: Decyzja Zarządu w sprawie waloryzacji płac. 23.03.14, 22:20
        Nigdzie nie dostaniesz ponad 2tyś. brutto? W Leroy Merlin, Biedronce, Lidlu...i wielu innych smile
        • szakal2311 Re: Decyzja Zarządu w sprawie waloryzacji płac. 24.03.14, 18:21
          Nie opowiadaj takich głupot co do marketów spożywczych , bo nie masz pojęcia !!
          Akurat znam te dyskonty i wiem , że zarobki są wyższe jak w Castoramie , do tego dochodzi premia , plus wiele dodatków o których w Casto możesz tylko pomażyć!!!
          Możliwość awansu jest o 10000% pewniejsza jak w Casto i są podwyżki!!!!
          • narybek12 Re: Decyzja Zarządu w sprawie waloryzacji płac. 24.03.14, 20:16
            zamknij mordę bo właśnie ty piszesz głupoty,moja żona pracuje w biedronce i wiem jakie są tam realia.
            Ile można czytać te twoje brednie? goń się na swój portal randkowy tam możesz pisać farmazony kretynie.
            • vivalafrance2 Re: Decyzja Zarządu w sprawie waloryzacji płac. 25.03.14, 09:37
              Czytajac wpisy goscia o nicku bromden8 to sie zastanawiam czy o tej samej firmie sa tu rozmowy(firma mlekiem i miodem plynaca gdzie pracownik to jest ktos wazny).Powiem tak musze do kumpli co to sie pozwalniali podzwonic ze byli w bledzie i zeby natychmiast wracali do tego dobrobytu.
              • szakal2311 Re: Decyzja Zarządu w sprawie waloryzacji płac. 25.03.14, 18:04
                Wiesz co jest najlepsze , że pewien Dyrektor puszczał taką famę , że u niego na biurku leży ponad 100 CV i ma w czym wybierać a jakoś przez prawie rok nie było chętnych do pracy !!!
              • catom13 Re: Decyzja Zarządu w sprawie waloryzacji płac. 25.03.14, 22:37
                vivalafrance2 z którego jesteś sklepu że tak tragicznie ci się wiedzie? O co ci chodzi, że klient źle się popatrzył albo nie uśmiechnął?? Co byś chciał, żeby pokłony oddawał? Przestań bezzasadnie narzekać, bo żyć się odechciewa!!
            • szakal2311 Re: Decyzja Zarządu w sprawie waloryzacji płac. 25.03.14, 18:00
              Dla mnie jesteś tylko beztwarzowcem bez honoru , który nie potrafi się przedstawić i może podaj swoje 2 niki które wychodzą dziwnym trafem z tego samego miejsca!!
              A w Biedronce szarak po szkole na na okresie próbnym powyżej 2000 brutto , tak więc nie siej fermentu i uważaj na to co piszesz bo to pomówienia z twojej strony !!!!
        • catom13 Re: Decyzja Zarządu w sprawie waloryzacji płac. 25.03.14, 22:08
          bromden8 dokładnie, byłem mile zdziwiony! Castonik, a jak wygląda socjal w tych sklepach, mają opiekę medyczną chociaż?
    • bromden8 Re: Decyzja Zarządu w sprawie waloryzacji płac. 26.03.14, 18:06
      Zarobki w Casto są naprawdę dobre. Zarobki w biedrze czy w lidlu są niższe socjal zerowy a premie śmiechu warte. Przez krótką zimę szykuje się wysoka turbo premia bo ludzie kupują bardzo dużo. Sklepy gdzie pracownicy są zanagażowani w pracę , premie są wysokie. Nie narzekać chociaż praca ciężka warta tych pieniędzy.
      • szakal2311 Re: Decyzja Zarządu w sprawie waloryzacji płac. 26.03.14, 19:27
        Chory pacjencie podstawiony , nie pisz takich fałszywych rzeczy , że zarobki w Lidlu czy Biedronce są niższe i słaby socjal i brak premii!!!!
        To dlaczego z castoramy odchodzą ludzie do tego typu dyskontów , bo tam jest przyszłość , podwyżki , premie , socjal i możliwość awansu bez włażenia w d ... dyrekcji!!!
        Nie wspomnę że do casto najłatwiej się dostać do pracy , pomyśl dlaczego ???
        • narybek12 Re: Decyzja Zarządu w sprawie waloryzacji płac. 26.03.14, 20:10
          Chory to jest twój stary,masz wielkie pretensje jak ktoś cię obraża a sam nagminnie obrażasz innych.Uspokój się bo jak widać nikt kompletnie nie odpowiada na twoje posty,więc twoje zdanie jest najmniej ważne a jest ciebie najwięcej i nierób syfu.
          • madeinprc Aktualna średnia krajowa wynosi: 3834,17 zł 15.04.14, 17:39
            Zarobki na poziomie średniej krajowej!!! Pięknie to już się nie dziwie dlaczego tak bronisz swojego pracodawcy. Dla twojej wiadomości na pozostałych sklepach 95% doradców ma pensje wiele niższe. Chyba że nie wiesz ile wynosi średnia krajowa.U mnie na dziale są dwie osoby które oscylują wokół tej kwoty łącznie z kierownikiem.
            • xelectric Re: Aktualna średnia krajowa wynosi: 3834,17 zł 15.04.14, 23:40
              brakuje mi tysiaka do średniej krajowej....
              • ilikethisjob Re: Aktualna średnia krajowa wynosi: 3834,17 zł 16.04.14, 07:45
                xelectric napisał:

> brakuje mi tysiaka do średniej krajowej....

A mnie grubo 1,2tys sad
                • madeinprc Re: Aktualna średnia krajowa wynosi: 3834,17 zł 16.04.14, 10:33
                  to się przenieście do sklepu bromdena8 oni tam w większości mają średnią
                  • catom13 Re: Aktualna średnia krajowa wynosi: 3834,17 zł 18.04.14, 00:17
                    zastanawiam się, czy narzekacie tu, by sobie narzekać, czy rzeczywiście żyjecie na skraju nędzy i stąd niezadowolenie z pensji. Zamiast narzekać na forum, może lepiej ponegocjować ze swoim przełożonym na żywo, przedstawić sowją sytuację życiową, w końcu każdy jest człowiekiem! bo przecież to, że tu piszecie nic nie da. Ja nei mam zamiaru tego robić, pracuję, zarabiam - to jest najważniejsze, zdaję sobie sprawę jak trudno o nową pracę…. A jeszcze o taką z dobrym socjalem! A narzekanie, taka polska cecha, aż się wszystkiego odechciewa, jak się czyta to, co piszecie
                    • xelectric Re: Aktualna średnia krajowa wynosi: 3834,17 zł 18.04.14, 23:21
                      a skąd wiesz że narzekam.... stwierdziłem fakt że brakuje mi tysiaka do średniej! narzekaczem nie jestemsmile) nie mam doła jak ruszam do pracy a wręcz przeciwnie! może mój dział jest po prostu zgrany! i nie nie mam stopnia zastępcy kierownika itd itp co na pewno mi tu zarzuci niejeden baran hehehhe
    • bateria91 Re: Decyzja Zarządu w sprawie waloryzacji płac. 18.04.14, 21:13
      ... po kilku latach wyciskania z nas soków czas na ... ? Zarząd castoramy podjął decyzje o podwyżkach. Będzie większa kasa , ale czy współmierna do włożonej pracy. Lubię swoja robote ale nie będe Bear Grylls'em
      • catom13 Re: Decyzja Zarządu w sprawie waloryzacji płac. 22.04.14, 17:04
        skoro lubisz swóją robotę, to po co płaczesz? Godziłeś się do tej pory na warunki, dostawałeś wynagrodzenie i jeszcze ci mało. A gdy pojawia się info o podwyżkach – też źle, bo będą pewnie niskie. Ludzie, ja się cieszę, że będą. Nie liczę na kokosy, ale miło jest odebrać trochę więcej pieniędzy. Zamiast wiecznie narzekać.
        • vivalafrance2 Re: Decyzja Zarządu w sprawie waloryzacji płac. 22.04.14, 18:24
          Catom czy moglbys cos wiecej powiedziec o podwyzkach bo u mnie w zapchajdziurze Zory nic niewiadomo. W czwartek logistyk bil sie w piers i mowil ze nie bedzie.
          • antycedura Re: Decyzja Zarządu w sprawie waloryzacji płac. 22.04.14, 21:54
            DGL Cię okłamał, bo jest oficjalna informacja od HR o podwyżkach.
            Jest oficjalna zgoda na wzrost kosztów personelu o 2,5%. Wzrost ten ma być rozdysponowany na wybranych pracowników (nie jest to rewaloryzacja dotycząca wszystkich płac).
            • mbielsko Re: Decyzja Zarządu w sprawie waloryzacji płac. 22.04.14, 21:59
              Znowu będą równi i równiejsi....
              • ilikethisjob Re: Decyzja Zarządu w sprawie waloryzacji płac. 23.04.14, 16:57
                mbielsko napisał(a):

> Znowu będą równi i równiejsi....

Hahahaha trafiłeś w sedno kolego big_grin
                • szakal2311 Re: Decyzja Zarządu w sprawie waloryzacji płac. 23.04.14, 19:23
                  To nie chodzi o równość , ten kto donosi na swoich kolegów , koleżanki zawsze dostanie podwyżkę!!!
                  Na tym to polega i nic się nie zmieniło od komuny !!!
                  Ja nigdy w życiu na nikogo nie donosiłem bo mam honor , ale znałem ludzi którzy dla pieniędzy zrobią wszystko , sprzedadzą nawet swojego najlepszego kolegę a dzień wcześniej z nim pił wódkę , znam to właśnie z cast i dlatego o tym piszę aby wam uświadomić cel podwyżki !!!
                  • mbielsko Re: Decyzja Zarządu w sprawie waloryzacji płac. 23.04.14, 20:48
                    Zrozum imbecylu że gówno nas obchodzi twoje niesamowite obsiane porażkami życie.To forum nie jest o tobie.
          • catom13 Re: Decyzja Zarządu w sprawie waloryzacji płac. 23.04.14, 21:52
            vivalafrance2 informacja o tym zawisła przed świętami, sprawdź tablicę wink Podwyżki będą przyznawane na podstawie oceny zaangażowania i efektów pracy, jest też info na temat wskaźnika turbo premii za I kwartał, które podobno są imponujące. Jak dostanę podwyżkę to dam znać.wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka