Dodaj do ulubionych

Jaka jest różnica

07.01.11, 16:02
...pomiędzy "heroiczny" a "bohaterski"?
Obserwuj wątek
    • ave.duce Serio.serio czy dywagować można/nada? 07.01.11, 16:41
      • trzecikot Re: Serio.serio czy dywagować można/nada? 07.01.11, 16:55
        serio
        • ave.duce Re: Serio.serio czy dywagować można/nada? 07.01.11, 17:18
          Dla mnie nie ma.
          "Heroiczny" brzmi bardziej uczenie, ale znaczy to samo, co "bohaterski".
          Niektórzy uważają, że "heroizm" to jakby stopień wyższy "bohaterstwa", ale tak > wg mnie > nie jest.
    • damakier1 Re: Jaka jest różnica 07.01.11, 17:02
      Bohaterskim sobie można być wedle woli, a heroiczne mogą być cnoty, jeśli będą podstempelowane.
      • tw_wielgus Re: Jaka jest różnica 07.01.11, 17:07
        W którym urzędzie?
        • damakier1 Re: Jaka jest różnica 07.01.11, 18:31
          W bardzo ważnym:
          ekai.pl/wydarzenia/watykan/x20078/komisja-teologow-uznala-heroicznosc-cnot-jana-pawla-ii/
          • tw_wielgus Re: Jaka jest różnica 07.01.11, 19:12
            Wychodzi na to, że moja cnota niestemplowana będzie.
            A szkoda straconej nadziei brutalnie wyrwanej z mojej świadomości.
            Jak ser żółty startej na parmezan.
    • inna57 Re: Jaka jest różnica 07.01.11, 18:47
      heroiczny (od heros) - sugeruje półboskość osobnika

bohaterski - no cóż, bohaterem może być każdy, wszystko zależy u jednych od poziomu ułańskiej fantazji, u innych od zawartości we krwi, u jeszcze innych od poziomu wiary w coś tam
      • ave.duce Re: Jaka jest różnica 07.01.11, 19:42
        Nieźle to wykombinowałaś :)
        Nie wpadłam na to.
      • trzecikot Re: Jaka jest różnica 07.01.11, 21:32
        No nie wiem - dzisiaj usłyszałem z telewizora, że "aktor w sposób heroiczny i bohaterski zmagał się z chorobą"...
        • mala200333 Re: Jaka jest różnica 07.01.11, 22:51
          tak 'wieksza polowa' dziennikarza napisala pewnikiem
        • blind_as_a_bat Re: Jaka jest różnica 07.01.11, 23:21
          Słyszałem w Tokfm Englerta, który powiedział dokładnie tak samo.
      • dupetek Re: Jaka jest różnica 08.01.11, 07:07
        Do Twojego wywodu można jeszcze dodać, że heroizm jest dużo starszym pojęciem od bohaterstwa i nieprzypadkowo "epoką heroiczną" określa się czasy przed homeryckie, czyli czasy Iliady, Odysei i zmierzchu mitów.
    • witekjs Re: Jaka jest różnica 07.01.11, 23:50
      Wydaje mi się, że w naszym języku mówi się raczej o "heroicznych postawach" w trudnych, dramatycznych sytuacjach, gdy przyzwoite, zwykłe, "codzienne" zachowanie wymaga odwagi cywilnej, uczciwości i "hartu ducha".
      Zachowanie bohaterskie, bywa bardziej aktywnym, wychodzącym poza nasze zwyczajne, oczekiwane działaniem.
      Jest ono również przeprowadzane, najczęściej w celu chronienia lub wsparcia innych, z pełną świadomością grożącego nam, zewnętrznego niebezpieczeństwa.

Pozdrawiam. Witek
    • gat45 Uczciwie mówiąc, to ja w normalnym dyskursie 08.01.11, 08:49
      żadnej różnicy nie czuję. Owszem, czuję ją między herosem a bohaterem, ale nie między przymiotnikami, bo wg mnie pół-boskość w przymiotniku już dawno się zatarła. Czyli synonimy jednojajowe dla mnie. A "heroiczny i bohaterski" to czystej wody pleonazm.

I w ogóle od lat obserwuję dewaluację przymiotników i przysłówków w polszczyźnie. Tak już spłaszczono te z najwyższej półki przez nadużycie, że w sytuacji, kiedy naprawdę by się przydały, czujemy się trochę bezradni.

• magdolot Re: Uczciwie mówiąc, to ja w normalnym dyskursie 08.01.11, 18:07
        A mnie się rozjeżdża!
        Heros półbogiem pachnie, a bohater ludziem.
        Lecz herioczny jest ten co się porwał z motyką na słońce i dogorywa w kąciku, albo zgorzał i sczezł i na tarczy jest niesion, a bohater z tarczą i żywy, wygrany znaczysie.
        • gat45 Czyli mogą być heroiczni bohaterowie ? 08.01.11, 18:14
          Ci, co przypadkiem ocaleli z rajdu z motyką na słońce ? Co by oznaczało, że bohaterami stają się niedobitki heroicznych misji.

Zostaję przy swoim. Synonimy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka