trusiaa 12.08.17, 09:04 Czas najwyższy na naukę wolskiego. wspułczuję twoim dziecią - było dekold - no ba! z kąd - znam, ale dziś wpadłam w zachwyt na widok: skąd inąt Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
99venus Re: Ojczyzna wolszczyzna 12.08.17, 11:23 W III programie radia PiS dwóch intelektualitów rozmawiało o literaturze.Jeden z nich powiedział:" z braciami".Dobra zmiana po Nogasiu. Odpowiedz Link
scoutek Re: Ojczyzna wolszczyzna 13.08.17, 11:49 raz od kelnera w jednej z restauracji usłyszeliśmy: "nie jesteście jedynymi gościami" Odpowiedz Link
tojajurek Re: Ojczyzna wolszczyzna 12.08.17, 18:09 "Półtora tysięcy żołnierzy... przedefiluje przez Warszawę we wtorek..." - pisze GW. Chiba powinno być "żołnierzów". Byłem szkolony wojskowo, to wiem. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Ojczyzna wolszczyzna - Wielki Językoznawca 13.08.17, 08:08 i erudyta we własnej osobie: tego nikt nie przeczy Odpowiedz Link
trusiaa Re: Ojczyzna wolszczyzna 05.03.19, 10:21 W ślip mi wpadło poniewczasie et ce tera. "I tera Ce (bendzie)" można tłumaczyć dwojako - dyrygent podaje ton, albo autor robi przerwę na zażycie witaminy. Odpowiedz Link
99venus Re: Ojczyzna wolszczyzna 15.08.17, 11:28 Dzisiaj rano:tvn24,reporter o przygotowaniach do defilady-dziewięćset żołnierzy. Strach słuchać. Odpowiedz Link
99venus Re: Ojczyzna wolszczyzna 18.08.17, 23:12 Byłem w kinie.Rzadko mi się to zdarza ale ja się nie dziwię i nie ubolewam.Przed filmem 20 minut reklam i zwiastuny nowych filmów,w tym polskich.11 razy padło słowo kurwa i kilka razy inne,równie atrakcyjne.W filmie jak w rzeczywistości.Bez kurwy ani rusz. ps film-Dunkierka,polecam wszystkim tęskniącym za pozytywnymi skutkami wojny. Odpowiedz Link
tojajurek Re: Ojczyzna wolszczyzna 18.08.17, 23:51 A ja czytam na stronie GW taką zachętę: "Drastyczny film z hodowli futer". Nie oglądałem. Bardziej by mnie wciągnął temat hodowli skarpetek, zamiast je ciągle prać i prać... Odpowiedz Link
scoutek Re: Ojczyzna wolszczyzna 20.08.17, 12:00 pisałam o Dunkierce na blogu, zgadzam się, wart polecenia ale ciekawi mnie co masz na myśli, Venusie, pisząc o "pozytywnych skutkach wojny" Odpowiedz Link
99venus Re: Ojczyzna wolszczyzna 20.08.17, 12:26 Na myśli miałem opinie 3 "ekspertów" PiS ,którzy ubolewali,że w Muzeum brakuje pozytywnych (!!!!!!) aspektów wojny. Po tych opiniach Gliński wylał dyrektora i wielu innych pracowników i przekazał Muzeum w brudne łapy tępych pisowców. www.gdansk.pl/wiadomosci/Trzy-recenzje-sa-podstawa-krytyki-PiS-wobec-Muzeum-II-Wojny-Swiatowej-Jako-pierwsi-ujawniamy-co-w-nich-jest,a,57214 Odpowiedz Link
erte2 Re: Ojczyzna wolszczyzna 20.08.17, 16:51 99venus napisał: Na myśli miałem opinie 3 "ekspertów" PiS .... Jak już jesteśmy przy wątku językowym to powinieneś napisać: "...opinie 3. "ekspertów".... Bo zastępując liczebnik "trzech" cyfrą "3" powinieneś uzbroić ją w kropkę. Odpowiedz Link
tojajurek Re: Ojczyzna wolszczyzna 20.08.17, 18:42 Może niepotrzebnie się wtrancam, ale kto i kiedy uchwalił nakaz stawiania owej kropki? Kiedy chodziłem do szkoły - choć to było w ubiegłym wieku - nie uczono takich kropkowanych zabiegów. Do dziś nie rozumiem czemu żona miałaby mi zostawiać kartkę: "Po pracy kup 1. masło i 3. kajzerki"? Pomyślałbym sobie bógwico abo jeszcze bardziej. Może jednak stary Ockham miał rację, choć heretyk i klecha w dodatku. Odpowiedz Link
erte2 Re: Ojczyzna wolszczyzna 20.08.17, 23:55 tojajurek napisał: Do dziś nie rozumiem czemu żona miałaby mi zostawiać kartkę: "Po pracy kup 1. masło i 3. kajzerki"? Już wyjaśniam: Zdanie które wymyśliłeś można zapisać tak (bez użycia cyfr, stosując tylko liczebniki): "Po pracy kup jedno masło i trzy kajzerki" Natomiast zastępując je cyframi trzeba by było napisać tak: "Po pracy kup 1. masło i 3 kajzerki". Zauważ że po cyfrze "3" nie ma kropki, bowiem w zdaniu brzmi ona tak jak tak jak jej nazwa: "trzy", a nie np. "trzecia" czy "trzech". I tak napiszemy: "9 kręgów piekła", ale "9. krąg". "7 przykazań", ale "7. przykazanie". Itd. Trochę to skomplikowane, ale takie są zasady. A szkoły kończyłem również dawno temu, a jednak tych zasad mnie uczono; może dlatego że miałem świetną polonistkę, a i żona takie studia kończyła. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Ojczyzna wolszczyzna 21.08.17, 07:05 To nie jest liczebnik porządkowy. Kropka niepotrzebna. Odpowiedz Link
ur-nammu Re: Ojczyzna wolszczyzna 09.09.18, 21:07 99venus: „Na myśli miałem opinie 3 "ekspertów"” erte2: „Jak już jesteśmy przy wątku językowym to powinieneś napisać: "...opinie 3. "ekspertów".... Bo zastępując liczebnik "trzech" cyfrą "3" powinieneś uzbroić ją w kropkę.” Zgodnie z zaleceniami językoznawców (Wielki Słownik Ortograficzny [340] 87.4.) liczebniki oddawane cyframi arabskimi można pisać z kropką tylko wówczas, gdy są liczebnikami porządkowymi, tak więc zdanie opinie 3. "ekspertów" należałoby zapisać słownie jako opinie trzecich "ekspertów". Jeśli natomiast piszący ma na myśli opinie trzech "ekspertów", zapis cyfrowy powinien wyglądać tak jak w tekście wyjściowym, a więc opinie 3 "ekspertów". A tu linki dla bardziej dociekliwych: sjp.pwn.pl/zasady/;629746 sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/zapis-cyfrowy-liczebnikow;6846.html Odpowiedz Link
erte2 Re: Ojczyzna wolszczyzna 20.08.17, 16:46 99venus Po dziesięciokroć wolę jak ktoś mówi "kurwa", "dupa" czy inny "chuj" niż jak np. "włancza", mówi "oboje" o dwóch facetach czy akcentuje drugą od końca w takich słowach jak "matematyka", "fizyka" czy "muzyka". Nie wymagam już rozróżniania w wymowie "h" od "ch" bo do tego trzeba mieć rodziców z Kresów; aczkolwiek takie słowa jak "herbata" czy "chata" wymawiane prawidłowo brzmią zupełnie inaczej. Odpowiedz Link
99venus Re: Ojczyzna wolszczyzna 20.08.17, 18:02 Mam starcze kłopoty ze słuchem więc pozostanę przy mojej opinii o kurwie. Odpowiedz Link
erte2 Re: Ojczyzna wolszczyzna 20.08.17, 18:31 99venus napisał: Mam starcze kłopoty ze słuchem więc pozostanę przy mojej opinii o kurwie. Twoja opinia jest Twoją opinią i nie mam zamiaru Cię za nią potępiać. Masz do niej niezbywalne prawo. Odpowiedz Link
erte2 Re: Ojczyzna wolszczyzna 26.08.17, 23:38 youtu.be/fUhOM7wyQpY Jakby zabrzmiała ta piosenka bez tej "dupy z pokrzywy"? Co prawda była też wersja "wykastrowana" w której "dupę" zastąpiła "małpa" i brzmiało to idiotyczne. A przypominam że ten tekst napisał pół wieku temu (z okładem) sam Mistrz Jeremi Przybora. Odpowiedz Link
trusiaa Re: Ojczyzna wolszczyzna 25.08.17, 10:26 Komentarz z netu: Rozwój medycyny prowadzi do coraz gorszych chorób i ludzie się strasznie męczą. Odpowiedz Link
eulalija Re: Ojczyzna wolszczyzna 25.08.17, 10:34 Serwis Zet-ki: W zeszłym roku na drogach zginęły ponad trzy tysiące osób. Odpowiedz Link
trusiaa Re: Ojczyzna wolszczyzna 22.09.17, 13:07 Tania: Krzywonos (...). Preferowała do legendy Walentynowicz. Odpowiedz Link
trusiaa Re: Ojczyzna wolszczyzna 13.11.17, 08:16 Pani pedagog w Trójce - Rekomenduję rodzicom wspólne zabawy z dziećmi. Inna moja ulubiałka: coś jest dedykowane komuś (i nie o dzieło tu chodzi) albo czemuś czy dla czegoś. Odpowiedz Link
scoutek Re: Ojczyzna wolszczyzna 13.11.17, 08:28 Taaaa Zwłaszcza krem dedykowany do cery suchej Odpowiedz Link
yoma Re: Ojczyzna wolszczyzna 08.02.18, 13:46 TVN24: Wchodząc pod górę, na Bieleckiego spadł kamień. HimaLAiści na Nanga ParBAT. i moje ostatnio ulubione bakingem paLAS podczas gdy w tle leci głos brytyjskiego spikera akcentującego prawidłowo. Odpowiedz Link
trusiaa Re: Ojczyzna wolszczyzna 10.03.18, 15:08 Stoisko cukiernicze - ciasto pt. MAGAGASKAR. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Ojczyzna wolszczyzna 11.03.18, 06:54 Pewnie miało się nazywać MEGAgaskar ;) Odpowiedz Link
scoutek Re: Ojczyzna wolszczyzna 11.03.18, 10:19 A co myślicie o tym określeniu, że coś jest " mega"? Nie tam, że mega duże albo mega dobre. Ale samo mega? Np. Ten film był mega! To było mega! FzD jest mega! Odpowiedz Link
man_sapiens Re: Ojczyzna wolszczyzna 11.03.18, 11:07 Magagaskar - smaku Magi. W sklepie: Poproszę magę Odpowiedz Link
trusiaa Re: Ojczyzna wolszczyzna 27.03.18, 08:58 Jak nie tu to tam,, jak nie z tamtąt to z tąt by koja, WP Odpowiedz Link
trusiaa Re: Ojczyzna wolszczyzna 13.04.18, 10:31 "Jak uwieźć faceta" - porady w dziale... nie, nie motoryzacja, ale związki i seks. Portal Kobieta.pl Odpowiedz Link
trusiaa Re: Ojczyzna wolszczyzna 11.06.18, 19:04 A na Kraju: PS. jedyne moje zmartwienie to to - ze upadajaca GW w koncu zamknie to foro... j-k. Czy to nie z rosyjskiego? Aż w uchu zgrzyta. Odpowiedz Link
scoutek Re: Ojczyzna wolszczyzna 12.06.18, 09:11 Znowu ktoś się cieszy, że gw upada? Myli fakty z życzeniami Odpowiedz Link
eulalija Re: Ojczyzna wolszczyzna 12.06.18, 13:16 Może nie wiedział jakie ó/u napisać więc w nowoczesność skrótową poszedł? Drażni mnie maniera mówienia "korek na dziewięćdziesiątce dwójce". Na dziewięćdziesiątej drugiej albo na drodze krajowej dziewięćdziesiąt dwa chyba by było lepiej ... Odpowiedz Link
trusiaa Śliczności :D 13.06.18, 08:42 Tytuł na głównej: Autokar po dzieci, a paliwo lało się strumieniami. Okazał się, że ma on duże wycieki oleju napędowego. (...) Policja zachęca rodziców i opiekunów, by wzywać kontrole przed wyruszeniem dzieci na wycieki autokarowe. Korci mnie, żeby zatrudnić się w redakcji gazety - całkowity brak odpowiedzialności, mile widziana nieznajomość języka polskiego, akceptowanie picia/zażywania innych środków w pracy - i jeszcze za to kasę dają? Odpowiedz Link
ave.duce Re: Śliczności :D 13.06.18, 10:20 Na wszelki wypadek: A nie lepiej zabrać dzieci do KFC na spotkanie z bazarową parką D.? Odpowiedz Link
trusiaa Re: Śliczności :D 13.06.18, 10:30 A to świetny pomysł na wakacje jest! Szukaj państwa D. - tytuł roboczy gry. W zeszłym roku było coś podobnego. Poszukiwanie z aplikacją w komórce, premie (powiększone zestawy, dodatkowe lody) za spotkanie ich w konkretnych fastfudach. Łał. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Śliczności :D 13.06.18, 10:40 Szukaj, a kiedy znajdziesz - zadaj pytanie równie inteligentne jak któreś z "referendum konstytucyjnego" - pamiętaj, że teraz Pani First Lady D. jest ekspertką od Konstytucji RP. Odpowiedz Link
man_sapiens Re: Ojczyzna wolszczyzna 15.06.18, 09:27 Trójka w wiadomościach 15.06.2018: płonie składowisko sztucznych odpadów Odpowiedz Link
trusiaa Re: Ojczyzna wolszczyzna 23.06.18, 17:58 Pod plotkarską notatką suweren dyskutuje o życiu zagranicznych wyższych sfer: max Megam to aktorka i potrafi dobrze graż milą i uprzejmą bo widzi w tym korzyść ,pracuje na kamery i publikę natomiast KATE TO elegandzka .mila i dobrze wychowana osoba ,dobra matka i żona i nie powinna okazywać swoich nastrojow niech nie daje się prowokować Tarpan 1600 Dwie baby z zewnątrz wpuścili do zamku i od razu kłótnia. Przez baby wcześniej wybuchały wojny. To są skomplikowane stworzenia, zazdrość, zawiść, jedna drugą utopiłaby w łyżce wody. Zakłóć je w dyby i wtrącić do lochu, obydwie do jednej groty. Może się wtedy zaprzyjaźnią. Tak, że ten... Odpowiedz Link
trusiaa Re: Ojczyzna wolszczyzna 03.07.18, 07:25 Bodakowski Jan z Frądzi wiuwa, dumny i blady, tytułem: Starcie cywilizacji życia i śmierci. Urzekła mnie jego relacja: (...) zwolennicy aborcji zebrani kilkadziesiąt metrów dalej przed wejściem do biura przepustek sejmu, ustawili wierzę z wielkimi głośnika nie koło swojego protestu ale koło protestu anty aborcyjnego, która zagłuszała modlitwę obrońców życia. Z głośników lewica puszczała protest sągi z czasów rewolucji 1968... Głemboko wieżę, że był w śrud nich nie nawistny Bananowy sąg. Odpowiedz Link
scoutek Re: Ojczyzna wolszczyzna 03.07.18, 07:46 Ciekawe czy te sągi z wierzy były autorstwa noblisty Boba, jak odpowiada mu, bracie, tylko wiatr.... Odpowiedz Link
trusiaa Re: Ojczyzna wolszczyzna 03.07.18, 08:33 Boba sągi z wierzy ("z wielkimi głośnika nie koło swojego protestu")? To ani chybi wierza Bobel być musiała. Odpowiedz Link
man_sapiens Re: Ojczyzna wolszczyzna 03.07.18, 11:27 > nie nawistny Bananowy sąg. Piszę sie nie na wistny Odpowiedz Link
man_sapiens Re: Ojczyzna wolszczyzna 03.07.18, 11:30 Obcięło ostatni wiersz z sygnaturki, miało jeszcze być - "Made in China" Odpowiedz Link
trusiaa Re: Ojczyzna wolszczyzna 03.07.18, 15:27 man_sapiens napisał: Piszę sie nie na wistny Bym do precyzowała: "nie na w i stny", z istny na kącu wentualnie Koszulka cudna! :D Odpowiedz Link
trusiaa Re: Ojczyzna wolszczyzna 17.07.18, 08:53 Taki ślyczny kffiatuszek zerwałam z samego rana - komentarz pod artykułem w gazecie: jest tylko Bussnesmanem - przykład całuśnego zwolszczenia, efektownie podkreślonego wielką literą. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Ojczyzna wolszczyzna 17.07.18, 12:54 Ach, gdybyż ten Bussnesman był jeszcze arbitrum elegantum ;) forum.gazeta.pl/forum/w,28,46295455,46295455,Nasz_Premier_arbitrum_elegantum_maz_stanu.html Odpowiedz Link
trusiaa Re: Ojczyzna wolszczyzna 17.07.18, 13:39 Oj, to byłoby ciężko z fiksum-dyrdum. Odpowiedz Link
yoma Re: Ojczyzna wolszczyzna 14.09.18, 11:07 www.tokfm.pl/Tokfm/7,130517,23917625,hold-zwyciescom-zenujaca-literowka-na-tablicy-pamiatkowej.html?AD Odpowiedz Link
eulalija Re: Ojczyzna wolszczyzna 14.09.18, 11:15 Chyba to nie literówka. Błąd ortograficzny sporej klasy. Odpowiedz Link
ur-nammu Re: Ojczyzna wolszczyzna 14.09.18, 13:00 TokFm (LP): „Hołd "zwycięscom". Błąd na pamiątkowej tablicy ... Montaż tablicy celowo odbył się w ostatniej chwili przed uroczystością, bo baliśmy się ewentualnej dewastacji - mówił współorganizator uroczystości Jerzy Sekuła ... Dodał też, że kamieniarz, który wykonał napis, nie zauważył błędu. Tablica była gotowa dzień przed uroczystością, ale została zasłonięta, wiec nikt nie zauważył literówki na czas.” I tak oto Jerzy Sekuła wskazał na winnych popełnienia błędu ortograficznego, którego organizatorzy przedsięwzięcia (a więc i on sam) nie dostrzegli. Z jego wypowiedzi wynika, że winna jest presja czasu (w ostatniej chwili) wynikająca ze strachu przed ewentualnymi dewastatorami oraz.. kamieniarz, chyba całkiem realny. O ewentualną dewastację zawsze można oskarżyć miejscową opozycję (nawet jeśli czegoś nie zdewastowała, to na pewno chciała – ewentualnie), a kamieniarza można rzucić na pożarcie dzikim zwierzętom, tak na wszelki wypadek, żeby do chleba (czyli pięćsetplusa) dorzucić igrzyska - panem et circenses. A wystarczyło tablicę odsłonić i sprawdzić, czy nie kupuje się kota w worku... Odpowiedz Link
scoutek Re: Ojczyzna wolszczyzna 15.09.18, 17:09 Zwycięscom to jedno. Tam jest jeszcze Ancone. Powinno być Anconę. Analfabeci. Partacze. Patałachy. Szkoda słów Odpowiedz Link
yoma Re: Ojczyzna wolszczyzna 15.09.18, 14:45 "Z piosenkarką raper rozstał się jeszcze przed swoją śmiercią" (TVN24) przepraszam, ale gruchnęłam homeryckim śmiechem. Odpowiedz Link
scoutek Re: Ojczyzna wolszczyzna 15.09.18, 17:07 To prawie jak Zelnik, który żonę przestał zdradzać po jej śmierci Odpowiedz Link
trusiaa Re: Ojczyzna wolszczyzna 24.09.18, 14:37 Co można dostać w Gdyni? Lwa. Złotego. Festiwal filmowy w Gdyni."Zimna Wojna" wygrywa Złotego Lwa, "Kamerdyner" drugi i żeby nie było, że autor(ka?) - JAB się pomylił: "Kamerdyner", "Kler" czy "7 uczuć" to tylko trzy z doskonałych filmów, które w tym roku walczyły w Konkursie Głównym o Złotego Lwa Odpowiedz Link
trusiaa Re: Ojczyzna wolszczyzna 01.10.18, 14:52 Doniesiono mi: Angora - podpis pod zdjęciem: Zdjęcie z okna wybiegającego na podwórze. Rialiti szoł "Damy i wieśniaczki", wypowiedź "damy": - Nie jest dla mnie opcjonalną opcją praca w sklepie mięsnym. Cytat z książki (tłumaczonej z angielskiego, tytułu mi nie podano): są chwile wrzynające się w pamięć. Odpowiedz Link