Dodaj do ulubionych

Spadek po mamie

04.04.10, 13:54
Witam. Jakis czas temu zmarla moja mama i nie uregulowala spraw majątkowych ze swoim mieszkaniem. Po jej smierci z rodzenstwem ustalilismy, ze zrzekniemy sie praw do mieszkania na rzecz brata pod warunkiem,ze wyplaci nam rekompensate. Splata ma nastąpic niedługo, a okazuje sie, że brat nie ma pieniędzy, a w tym mieszkaniu rozpocząl remont. Wszystko zalatwiane bylo notarialnie. Jak wybrnąc z tej sytuacji,zeby brat wyplacil nam rekompensate? Dziekuje za odpowiedz.
Obserwuj wątek
    • celticspirit Re: Spadek po mamie 07.04.10, 23:44
      poprosimy więcej szczegółów:
      - jakich to spraw majątkowych nie uregulowała mama przed swoją śmiercią?
      - w jaki sposób ustaliliście, ze "zrzekniecie się" swych praw do mieszkania na
      brata (ustnie, czy może przedwstępną umową o dział spadku)?
      jeżeli piszesz, że sprawa już załatwiana była notarialnie możemy domniemywać
      umowę o dział spadku z przyznaniem mieszkania bratu i dokonaniem przez niego
      spłat na waszą rzecz. czy tak? czy wobec tego w akcie zabezpieczono w
      jakikolwiek sposób zapłatę tych kwot przez brata?
      • kindzi666 Re: Spadek po mamie 08.04.10, 10:41
        Przez nieuregulowanie spraw przez mame mialam na mysli,ze ani nie zostawila testamentu ani nie ustalila kto to mieszkanie ma dostac po jej smierci. Zrzekniecie sie tego mieszkania na rzecz brata bylo podpisywane u notariusza w formie aktu notarialnego. W tym akcie bylo tylko napisane kto sie zrzeka na rzecz kogo, ile wynosi rekompensata i czas do ktorego brat zobowiazuje sie nam ja wyplacic.
        • celticspirit Re: Spadek po mamie 08.04.10, 18:05
          zatem dział spadku.
          brat jest właścicielem mieszkania, zobowiązanym do spłat ("rekompensaty") na waszą rzecz. jeżeli w terminie nie zapłaci po dobroci macie następujące możliwości:
          - puścić sprawę w niepamięć, odroczyć mu termin płatności lub przyjąć od niego w zamian inne świadczenie,
          - jeżeli co do zapłaty rekompensaty brat poddał się w akcie notarialnym egzekucji - wystąpić do sądu o nadanie klauzuli wykonalności aktowi i wszcząć egzekucję komorniczą celem wyegzekwowania należnych kwot (w ostateczności przez sprzedaż mieszkania),
          - jeżeli nie poddał się egzekucji - wytoczyć powództwo o zasądzenie należnych kwot (plus odsetki), uzyskać klauzulę wykonalności na wyrok zasądzający po czym rozpocząć egzekucję jak wyżej.

pozdrawiam
          • kindzi666 Re: Spadek po mamie 08.04.10, 21:05
            Bardzo dziekuje za odpowiedz, okazala sie przydatna:)
            • kindzi666 Re: Spadek po mamie 09.04.10, 13:14
              Mam jeszcze jedno pytanie. Okazalo sie, ze zrzeczenie sie przez nas prawa do mieszkania jest w formie oswiadczenia a nie aktu notarialnego. Czy z takim oswiadczeniem rowniez moge wnieść sprawe do sądu,zeby otrzymac nalezne mi pieniadze od brata? To oswiadczenie ma pieczatke i podpis notariusza oraz potwierdzenie zgodnosci z oryginalem wiec czy oswiadczenie ma taka sama moc jak akt notarialny?
              • celticspirit Re: Spadek po mamie 09.04.10, 18:38
                wybacz, nie bardzo rozumiem.
                działu spadku, gdy w jego skład wchodzi nieruchomość, można dokonać umową tylko
                w formie aktu notarialnego (pomijam tryb sądowy).
                ponawiam pytanie: czego dotyczy to oświadczenie, którego zgodność z oryginałem
                poświadczył notariusz?
                • kindzi666 Re: Spadek po mamie 10.04.10, 09:36
                  To oswiadczenie zawiera dokladnie kto na rzecz kogo sie zrzeka praw do mieszkania z dokladnymi danym kazdej z osob oraz kwoty rekompensaty za zrzeczenie sie praw do mieszkania.
                  • celticspirit Re: Spadek po mamie 11.04.10, 12:46
                    hmm, wychodzi mi na to, że nie przenieśliście na brata swych praw do mieszkania,
                    a jedynie wstępnie zobowiązaliście się to zrobić "pod warunkiem", że was spłaci.
                    skoro tego nie uczynił i nie ma na to środków - a dalej jesteście wszyscy
                    współwłaścicielami mieszkania - proponuje poczekać, aż pieniądze się znajdą.
                    wtedy dopiero podzielcie spadek lub darujcie mu swoje udziały.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka