Dodaj do ulubionych

Jak uniknąć podatku od darowanego mieszk od ciotki

01.07.10, 13:33
Witam,

mój problem jest dosyć skomplikowany.
Ciocia - siostra dziadka - jest samotną starszą osobą, bezdzietną.
Mieszkała w małym mieszkanku 37m.kw, ale z powodu stanu zdrowia musiała zostać
umieszczona w domu opieki. Mieszkanie w którym mieszkała całe życie, otrzymała
od Poczty Polskiej jako jej pracownik i dopiero w tej chwili pojawiła się
możliwość wykupienia tego mieszkania na własność za 5% jego wartości.
Ciocia chciałaby wykupić to mieszkanie i od razu podarować je mnie w formie
darowizny.

Ponieważ należę, to II grupy podatkowej, to zastanawiam się, czy byłaby taka
możliwość, żeby ciocia przepisała to mieszkanie bratu( bez podatku), czyli
mojemu dziadkowi, a potem dziadek mnie (też bez podatku). Nie znam się na tym
kompletnie i nie wiem, czy można przepisywać nieruchomość kilka razy, no i czy
US się czegoś nie domyśli ;)

I mam jeszcze jedno pytanie - czy gdybym chciała sprzedać to mieszkanko przed
upływem 5 lat na rzecz większego, to czy zapłacę podatek od sprzedaży??

Będę bardzo wdzięczna za każdą odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • aaaniusia POMOCY!!! 06.07.10, 13:32
      Czy nikt nie jest mi w stanie choć w kilku zdaniach podpowiedzieć, co powinnam
      zrobić w tej sytuacji??... :(
    • j666 Jak uniknąć podatku od darowanego mieszk od ciotki 07.07.10, 11:19
      Teoretycznie jest taka możliwość.
      A co zrobi dziadek i ilu ma spadkobierców nie wiemy.
      • aaaniusia Re: Jak uniknąć podatku od darowanego mieszk od c 07.07.10, 12:41
        Tylko, że mnie nie chodzi tutaj o spadek, tylko o darowiznę. Dziadek ma żonę i
        dwie córki - moją mamę i ciocię.
        Wszyscy wiedzą o co chodzi i nie wiem czy miałyby coś do powiedzenia przy
        darowiźnie, ale jestem pewna na 100%, że nie będą robiły kłopotu.
        • j666 Re: Jak uniknąć podatku od darowanego mieszk od c 07.07.10, 13:26
          A kto będzie utrzymywał niedołężną ciocię na starość?
          Dlaczego nikt nie zaproponuje cioci darowizny owszem, ale z
          dożywociem??
          • aaaniusia Re: Jak uniknąć podatku od darowanego mieszk od c 07.07.10, 15:11
            Ciocia ma na tyle wysoką emeryturę, że wystarcza jej na pobyt w dobrym domu opieki i życie na przyzwoitym poziomie.
            Powodem, że wybrała akurat mnie było to, że nie ma swoich dzieci, a nikt tego mieszkania tak naprawdę nie chciał, bo jest malutkie.
            Ja jestem jeszcze przed ślubem i ciocia spadła mi jak z nieba z tym mieszkankiem.
            Nie chce ode mnie nic, tylko tyle, żebym pokryła koszty wykupu i potem wszystkich opłat notarialnych.
            Emerytura nie jest zła, ale wystarcza z miesiąca na miesiąc, a ciocia nie ma żadnych oszczędności.
            A gdybym już i ja nie chciała, to musielibyśmy je oddać za darmo Poczcie Polskiej, bo ciocia już niebawem musi zostać z niego wymeldowana - takie są wymagania domu opieki.

Zaznaczam również, że ciocia ma wystawioną opinię lekarską, że musi mieć opiekę 24H i dlatego nikt z rodziny nie jest w stanie jej tego zapewnić. A już tym bardziej zamieszkać, skoro ma jeden pokój!!
            Stąd decyzja, choć niełatwa, o domu opieki.

Pisząc tu z prośbą o poradę nie spodziewałam się, że ktoś będzie mnie oceniał w ten sposób..No cóż...:/
    • vogue2008 Re: Jak uniknąć podatku od darowanego mieszk od c 08.07.10, 14:47
      Jestem w podobnej sytuacji gdyż brat mojej mamy ( mój wujek ) chce przepisać na
      mnie mieszkanie własnościowe w bloku. Prosił abym dowiedziała się czegokolwiek
      tzn, jak wygląda i ile kosztuje taka darowizna ??? Ja nie mam zielonego pojęcia
      o tym wiec bardzo proszę o konkretną pomoc :-))).
      • aaaniusia Re: Jak uniknąć podatku od darowanego mieszk od c 08.07.10, 21:45
        vogue2008 napisała:

> Jestem w podobnej sytuacji gdyż brat mojej mamy ( mój wujek ) chce przepisać na
        > mnie mieszkanie własnościowe w bloku. Prosił abym dowiedziała się czegokolwiek
        > tzn, jak wygląda i ile kosztuje taka darowizna ??? Ja nie mam zielonego pojęcia
        > o tym wiec bardzo proszę o konkretną pomoc :-))).

Cieszę się, że jest ktoś, kto oczekuje jakiś konkretnych podpowiedzi tak samo
        jak ja :)

Pozdrawiam!!
        • tja74 Re: Jak uniknąć podatku od darowanego mieszk od c 22.07.10, 09:35
          To jest jedyne rozwiązanie, że ciocia robi darowiznę na Twojego dziadka, a po
          wpisie do księgi wieczystej dziadek zrobi darowiznę na Ciebie. Ale trzeba
          załatwić to notarialnie. Jeśli i tak masz zamiar sprzedać to mieszkanie, to
          najlepszym rozwiązaniem byłoby, że sprzedaje je ciocia i robi darowiznę
          pieniężną na dziadka a dziadek na ciebie w ten sposób unikniecie również opłat
          notarialnych.
          Przy sprzedaży darowane mieszkanie jest w całości Twoim dochodem od którego
          odprowadzasz podatek, możesz jedynie odliczyć sobie opłaty notarialne lub inne
          poniesione nakłady na mieszkanie. Ale chyba istnieje możliwość przeznaczenia
          środków ze sprzedaży na zakup innego mieszkania i wtedy byłoby to bez podatku -
          ale tu nie mam 100% pewności.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka