kajluna84
28.10.11, 13:50
Witam, chcialabym sie spytac czy jest mozliwy dzial spadku bez splaty gdy dwoje spadkobiercow sie nie zgadza.
moj tata zmarl w 1999 roku, zostawil w spadku polowe mieszkania wlasnosciowego, 1/3 nalezy sie mi, 1/3 mamie i 1/3 siostrze. siostra nei jest w tym mieszkaniu zameldowana od 1998 roku, aktualnie jest poszukiwana listem gonczym za kradzieze i przzebywa poza granicami kraju.. wiem tylko ze w irlandii, a kontakt jaki z nia moge miec to tylko facebook. w tym mieszkaniu mieszkam ja z 2 synow. chce sprzedac mieszkanie i prosilam siostre by napisala mi notarialnie ze zrzeka sie do swojej czesci meiszkania ( mama swoje 4/6 mieszkania odda mi w darowiznie) lecz ona zarzadala ode mnie pieniedzy. jestem samotnie wychowujaca matka 2 synow, pobieram siwadczenie pielegnacyjne na dzieci niepelnosprawne, nie moge podjac pracy. czy jest mozliwosc bym zlozyla wniosek o dzial spadku bez splaty siostry? badz o splate kwoty ktora ja zaproponuje. np 15 tys? dodam ze siostra wyprowadzila sie i wymeldowala z tego mieszkania gdy ukonczyla 18 lat i nigdy nie dala nawet zlotowki na utrzymanie tego mieszkania. nie bedzie jej tez na sprawie bo przebywa w irlandii( chyba) nawet nie bedzie wiedziala o niej, ale awiza beda przychodzic na jej adres zameldowania w warszawie wiec sad uzna ze powiadomienie o sprawie bylo dostarczone poprawnie ..
jest ktos moze kto mi moglby cos doradzic badz byl w podobnej sytuacji? czy jest jakakolwiek realna szansa by ta kwota byla znacznie nizsza( teraz jest okolo 40 tys) badz zostala umozona?
z gory dziekuje za odpowiedz.