Dodaj do ulubionych

potrzebna pomoc. Spadek. Akt notarialny .

18.01.15, 23:40
Witam , mam ogromny problem ze zrozumieniem Aktu notarialnego. Czy znajdzie się ktoś kto się na tym zna ??
A mianowicie... :
Mój chłopak ,po śmierci babci został wezwany na odczytanie aktu notarialnego.( ma jednego brata ) Ich tata nie żyje ( zmarl pierwszy) później zmarl dziadek ( tata taty )następnie babcia. Ojciec mojego chłopaka (niezyjacy) ma siostrę.
W testamencie zostało zapisane ,ze pieniadze ze sprzedaży mieszkania zostaje przepisane na corke po jej matce.
A po tacie ( mojego chłopaka ) na synow.
Wychodzi generalnie na to ,że dostają sprawiedliwie po polowie.
Jest zapisane 1/2 on i jego brat
Rozmawialismy z ta ciotka i ona twierdzi ,ze to jest 1/6 dla nich... Reszta jest jej. (Są w niezbyt dobrych relacjach) Dziadek zawsze chciał ,żeby ciotka nie dostala nic ! (jego corka) Babcia z kolei była za coreczka.

Jest to wszystko tak pomieszane ,ze ja już nic z tego nie rozumiem.
Należy im się zachowek tylko ? czy 1/2 ?
przepraszam za takie zamieszanie.. Ale nie wiem jak to skleic do kupy.
To na razie tyle.. Aczkolwiek mamy jeszcze pare pytan.
Obserwuj wątek
    • mecenas_warszawa Re: potrzebna pomoc. Spadek. Akt notarialny . 04.08.15, 13:32
      Chłopak powinien dostać odpis aktu notarialnego (6 zł + VAT za stronę) i w każdej chwili może taki odpis uzyskać od notariusza. A potem poradzić się prawnika. Skoro to Pani pisze, a nie chłopak, to może on rozumie ?
    • bojagra Re: potrzebna pomoc. Spadek. Akt notarialny . 15.02.16, 18:51
      Mogę polecić dobrego notariusza z Warszawy notariusznawoli.pl/ Zajmują się moimi różnymi aktami notarialnymi, jak sprawami darowizny, intercyzą, sprzedażą i kupnem nieruchomości. Wszystkie papierkowe, ważniejsze umowy załatwiam u nich.
    • akta45 Re: potrzebna pomoc. Spadek. Akt notarialny . 16.03.16, 14:57
      Nam akt notarialny podczas kupna mieszkania, przygotował notariusz z Bielska-Białej www.notariusz.bielsko.pl/uslugi/ obsługa firm i osób prywatnych, byliśmy zadowoleni z usług tego notariusza.
      • monikazwoli Re: potrzebna pomoc. Spadek. Akt notarialny . 18.10.16, 16:26
        notariusz sawicki z warszawy na pewno pomoże - www.notariusze-wola.pl

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka