Dodaj do ulubionych

Przepisanie mieszkania przed rozwodem?

26.08.07, 18:38
Witam mam pytanie, jeżeli dobrowolnie jeden z małżonków przepisze u notariusza
mieszkanie na drugiego, czy ma on później jakieś prawa do tego mieszkania np.
rozmysli się i na rozwodzie o podział majątku będzie chciał połowy tego
mieszkania. Czy ma do tego prawo??
I jakie dokumenty są potrzebne u notariusza aby przepisać na jednego z
współmałżonka oraz jakie są to koszty?
Dziękuje
Obserwuj wątek
    • izba.notarialna Re: Przepisanie mieszkania przed rozwodem? 28.08.07, 04:26
      W czasie trwania związku małżeńskiego obowiązuje Państwa wspólność ustawowa i
      nie ma możliwości darowania połowy mieszkania małżonkowi, gdyż jest to wspólność
      łączna (niepodzielna). Aby uzyskać możliwość darowania udziału w tym mieszkaniu
      przed rozwodem powinni Państwo sporządzić u notariusza umowę ustanawiającą
      rozdzielność majątkową, a następnie akt podziału majątku. Po dokonaniu podziału
      majątku nie można się już „rozmyślić”. Koszt aktu rozdzielności to 488 zł brutto
      + koszt wypisów, a koszt samego podziału majątku zależy od wartości rynkowej
      lokalu będącego jego przedmiotem. Dokumenty niezbędne do rozdzielności to dowody
      osobiste i odpis skrócony aktu małżeństwa. Do podziału: odpis z księgi
      wieczystej (jeśli to odrębna własność) lub zaświadczenie ze spółdzielni (jeśli
      to spółdzielcze prawo do lokalu) oraz akt nabycia nieruchomości.
      • yoginka_pl Re: Przepisanie mieszkania przed rozwodem? 28.08.07, 10:15
        Mam podobne problemy dlatego dołączyłam do pytania.

Czy w przypadku mieszkania spółdzielczego-własnościowego wymaganym
        dokumentem będzie też zaswiadczenie ze Spółdzielni?

Nasze mieszkanie jest warte ok. 400 000 zł ile wynosiłby koszt
        podziału takiego majątku.

Pozdrawiam wszystkich dzielących się :o((((((( i izbe notarialną
        • yoginka_pl Re: Przepisanie mieszkania przed rozwodem? 28.08.07, 11:43
          i jeszcze jedno pytanko

czy mozna powyzszego podziału dokonać bez udziału współmałżonka,
          tzn. czy mógłby on w swoim miejscu zamieszkania u notariusza wyrazić
          zgodę???? przesłac ją mnie czy mojemu notariuszowi.

• yoginka_pl Re: Przepisanie mieszkania przed rozwodem? 30.08.07, 09:20
      prosze o odpowiedz
      • izba.notarialna Re: Przepisanie mieszkania przed rozwodem? 30.08.07, 13:48
        Wysokość taksy notarialnej przy podziale majątku, gdy do dorobku należy jedynie
        spółdzielcze mieszkanie o wartości 400.000 zł wynosi 1355 zł. Do tego należy
        doliczyć 22%vat i koszt wypisów. Nie ma możliwości, by mąż wyraził zgodę w innym
        mieście. Jedynym wyjściem w tej sytuacji, po ustanowieniu rozdzielności
        majątkowej-jeśli nie chce Pani oglądać małżonka przy akcie jest udzielenie przez
        męża u innego notariusza zgody na dokonanie czynności przekraczającej zakres
        zwykłego zarządu i wtedy Pani sama staje do aktu z tą zgodą dzieląc majątek
        zgodnie z ustaleniami.
        • yoginka_pl Czy obnizenie stawek dotyczy też powyzszej sytuacj 28.09.07, 11:03
          Czy obnizenie stawek dotyczy też powyzszej sytuacji?
          • izba.notarialna Re: Czy obnizenie stawek dotyczy też powyzszej sy 02.10.07, 14:20
            tak również tej - taksa wyniesie 1.185,00 zł plus VAT i koszt wypisów
    • porady_domiporta Re: Przepisanie mieszkania przed rozwodem? 09.12.19, 17:35
      Wyczerpujący artykuł na temat własności mieszkania po zawarciu związku małżeńskiego jak i przy rozwodzie znajduje się w tym artykule: www.domiporta.pl/poradnik/1,126871,14186980,wlasnosc-mieszkania-po-zawarciu-zwiazku-malzenskiego-i-rozwodzie.html.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka