Dodaj do ulubionych

Kto płaci podatek od spadku?

01.06.09, 15:40
Po mojej zmarłej kilka lat temu mamie (2004)jest w masie spadkowej mieszkanie.
Właścicielem połowy jest tata a drugą połowę w części 1/3 dziedziczymy tata,
moja siostra i ja. W mieszkaniu zameldowany jest tata i moja siostra. Ja
mieszkam w innym mieście. Czy wszyscy zapłacimy podatek od masy spadkowej ?
Tata obecnie jest na emeryturze jego dochody są niewielkie, boję się, że kwota
podatku od spadku może przerosnąć nasze możliwości finansowe.
Obserwuj wątek
    • malgosia19734 Re: Kto płaci podatek od spadku? 01.06.09, 21:04
      no przecież, że nie spadkodawca. płacą wszycy spadkobiercy. jak w
      przypadku każdego podatku, można wystąpić np. o rozłożenie na raty.
      pzdr, m
      • luka2008 Re: Kto płaci podatek od spadku? 01.06.09, 22:12
        Jest mozliwość nie płacenia podatku od tego spadku:
        1. w zależności pokrewieństwa (jeżeli to jest najblizsza rodzina :mąż , dzieci)
        2. jeżeli w ciągu miesiąca od uprawomocnienia się postanowienia nabycia spadku
        złozą wszyscy spadkobiercy w Urzedzie skarbowym odpowiednie
        zaswiadczenie/deklaracje o nabytym spadku ( jeżeli nie zrobi sie tego w tym
        terminie urzad nalicza odsetki).
        3. jeżeli podatek zostanie już naliczony , mozna starać sie o rozłożenie na raty.
        4. jeżeli nie złozy sie w ogóle takiej deklaracji, nie ma co siedziec i czekać,
        US prędzej czy póżniej upomni się o te należności+odsetki.

Pozdrawiam
        • luka2008 Re: Kto płaci podatek od spadku? 01.06.09, 22:19
          Wniosek: jeżeli złozy się w US tą deklaracje w ciągu miesiąca od uprawomocnienia
          postanowienia o spadku (najbliższa rodzina) nie płaci sie podatku od tego
          spadku, po tym czasie bedzie juz podatek do zapłacenia. Bynajmniej w moim
          przypadku tak było. Ja złozyłam wszystko na czas i obyło sie bez podatku, a
          reszta spadkobierców przegapiła sprawe i płaciła podatek

Jeszcze raz pozdrawiam
          • fantomas80 Re: Kto płaci podatek od spadku? 02.06.09, 23:03
            A w Twojej sytuacji spadkodawca też zmarł przed styczniem 2007 r? Bo tu pies
            pogrzebany i sam zamierzam powalczyć z US o pomyślną interpretację....
            • attiya Re: Kto płaci podatek od spadku? 03.06.09, 08:18
              Tak. Mama zmarła w 2004 roku - czyli na to wychodzi, że nie obejmuje nas nowa
              ustawa.
    • izba.notarialna Re: Kto płaci podatek od spadku? 03.06.09, 09:45
      Jeżeli jedynym składnikiem masy spadkowej jest udział ½ w lokalu mieszkalnym, to
      nie zapłacą podatku spadkobiercy, którzy zamieszkują w tym mieszkaniu nie będąc
      właścicielami innego i złożą oświadczenie o zamiarze zamieszkiwania w nim przez
      okres pięciu lat.
      Niskie dochody niestety nie stanowią okoliczności zwalniającej z podatku, mogą
      być za to podstawą do rozłożenia podatku na raty. Obowiązek podatkowy powstanie
      (lub powstał) z chwilą uprawomocnienia się postanowienia sądu o stwierdzeniu
      nabycia spadku bądź sporządzenia przez notariusza aktu poświadczenia dziedziczenia.
      • fantomas80 Re: Kto płaci podatek od spadku? 03.06.09, 18:06
        > nie zapłacą podatku spadkobiercy, którzy zamieszkują w tym mieszkaniu nie będąc
        > właścicielami innego i złożą oświadczenie o zamiarze zamieszkiwania w nim
        przez > okres pięciu lat.
        Nie są teraz czy nie byli w dniu śmierci?? Wg informacji jakie uzyskałem w
        Krajowej Informacji Podatkowej ulga obowiązuje do momentu nabycia spadku, czyli
        śmierci. Jeżeli w 2004 nie miałaś mieszkania to ulgę dostaniesz, ale od dnia
        złożenia SD-3 zamieszkać należy. Sytuację mam identyczną i mam zamiar walczyć z
        US jak mi naliczą podatek....
        • ulik-77 Re: Kto płaci podatek od spadku? 24.06.09, 16:04
          A co z podatkiem od działki i rozpoczętego budowy domu. Mój tata zmarł w 2004. I skąd mam wiedzieć ile on bedzie wynosił jak US powie dopiero po otrzymaniu zeznania. Czy ktoś może poradzić, jak zapłacić najmniej. A dodam ze spadek po tacie odziedzicza mama która tez i jast współwłaścicielką tych nieruchomości.
      • irma223 Re: Kto płaci podatek od spadku? 24.06.09, 17:43
        izba.notarialna napisała:

> Niskie dochody niestety nie stanowią okoliczności zwalniającej z
        > podatku

Same z siebie "z automatu" nie, ale mogą być podstawą do pozytywnego
        rozpatrzenia wniosku o umorzenie podatku.

Postanowienie w tej sprawie wydaje wójt/burmistrz/prezydent miasta, co jest
        później potwierdzane Decyzją Naczelnika Urzędu Skarbowego.

Wniosek o umorzenie podatnik kieruje do Naczelnika US, Naczelnik UC wysyła z
        prośbą o opinię (w formie Postanowienia) do wójta/burmistrza/prezydenta miasta.
        Po uzyskaniu Postanowienia (od którego nie ma odwołania) Naczelnik US wydaje
        Decyzję (której tak naprawdę zmienić nie może, bo to gmina decyduje, czy okazać
        miłosierdzie podatnikowi czy nie).

A może też rozłożyć na raty.
        • agnieszka2101sz Re: Kto płaci podatek od spadku? 12.08.09, 17:22
          Mójteść zmarł w 2006 , i dopiero w chwili obecnej teściowa chce
          przeprowadzić postępowanie spadkowe. Postępowanie dotyczy 1/2
          udziałów w mieszkaniu do spadku należą mąż, brat męża i teściowa. W
          2007 kupiliśmy z mężem mieszkanie , czy w takiej sytuacji musimy
          płacić tylko my podatek od nabycia spadku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka