Dodaj do ulubionych

Kuchnia włoska

    • mal-la Rissotto warzywne z kurczakiem w sosie czosnkowym 30.05.09, 18:01
      Składniki:

      0,6 l wywaru z mięsa wołowego -> kostka Knorra
      30 dag śmietany
      5 dag mąki
      3 ząbki czosnku - 20 g
      22 dag ryżu
      1 dag grzybów suszonych
      7 dag cebuli
      15 dag marchewki
      5 dag pietruszki
      7 dag smalcu
      3 dag koncentratu pomidorowego
      10 dag śmietany czosnek, pieprz, sól do smaku
      łyżka masła
      5 dag startej goudy
      1 pierś z kurczaka
      6 plastrów sera gouda po 1mm grubości
      Sposób przygotowania:

      Rissotto:
      Ryż ugotować na sypko z dodatkiem masła. Grzyby starannie umyć,
      ugotować, odcedzić i pokroić w makaron. warzywa oczyścić i pokroić w
      makaron, podsmażyć na smalcu, po czym krótko poddusi, wymieszać z
      ryżem, grzybami, koncentratem pomidorowym i śmietaną, doprawić solą
      czosnkiem i pieprzem i wlać cztery łyżeczki wywaru z grzybów.
      Naczynia porcjowane wysmarować masłem, porcjować po 280g. Każda
      porcję polać po wierzchu masłem i posypać serem.

      Kurczak:
      Kurczaka oczyścić, pokroić w płaty, posmarować masłem, położyć ser,
      zawinąć, przyprawić i nadziać na wykałaczkę. Smażyć obracać po 2
      razy na każdą stronę smażąc po 3 min.
      Sos:
      Zagotować wywar, dodać roztarty czosnek, połączyć ze śmietaną, dodać
      mąki, zagotować. Podawać na gorąco.
    • mal-la Risotto z pomidorami 30.05.09, 18:03
      Porcja dla 4 osób:

      1 cebula
      6 łyżek oliwy z oliwek
      200 g ryżu
      1/2 litra soku pomidorowego
      1 łyżeczka soli
      1 bakłażan
      1 zielona papryka
      250 g pomidorów
      2 ząbki czosnku
      1/4 łyżeczki białego pieprzu

      Sposób przygotowania:
      Drobno pokrojoną cebulę poddusić na złoty kolor na 2 łyżkach oliwy.
      Dodać ryż i zeszklić. Powoli dodawać sok pomidorowy tak, aby ryż
      przez cały czas się gotował. Posolić i dusić jeszcze jakiś czas pod
      przykryciem. Bakłażan pokroić w centymetrową kostkę i wymieszać z
      1/2 łyżeczki soli. Paprykę pokroić na kawałki. Z pomidorów wyciąć
      twardą część przy szypułce, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć
      nasiona i pokroić na mniejsze kawałki. Obrany czosnek pokroić w
      drobną kostkę. Bakłażan lekko odcisnąć i osuszyć. Czosnek zeszklić
      na 4 łyżkach rozgrzanej oliwy. Dodać warzywa, poddusić często
      obracając, tak aby wszystkie jednakowo zmiękły. Posolić i przyprawić
      pieprzem.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka