43-latka 24.03.16, 22:26 Wiadomo, że powinien pojawić się na świątecznym stole żurek, biała kiełbasa, jajka w różnej postaci, szynka, mięso, ale co przygotowujecie na obiad i kolację. Jakie ciasta pieczecie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
heniek.8 Re: Jakie potrawy przygotowujecie na święta? 25.03.16, 07:26 to chyba nie to forum :) ale skoro już stało się - zdefiniuj z czego wynika że "powinien" a jak nie, to co? Odpowiedz Link Zgłoś
43-latka Re: Jakie potrawy przygotowujecie na święta? 25.03.16, 08:36 "Powinien", tzn. że tradycja nakazuje przygotować obowiązkowe menu. Wg mnie kultywowanie tradycji jest bardzo ważne, zwłaszcza, gdy do stołu siadają dzieci. Tradycja ma swoją moc, bo łączy pokolenia, kształtuje tożsamość narodową. Jest to ważne zwłaszcza w obliczu zagrożenia bezpieczeństwa narodu. I właśnie dlatego powinny pojawić się na stole tradycyjne potrawy. Ale nie są to jakieś wyszukane rarytasy. I chciałbym oprócz tego przygotować coś wyjątkowego, ale nie mam pomysłu. Dlatego zadałam to pytanie. Ale faktyczne to nie to forum. Odpowiedz Link Zgłoś
kim5 Re: Jakie potrawy przygotowujecie na święta? 25.03.16, 09:55 Co ma wspólnego chrześcijańskie święto z tożsamością narodową. Chrześcijaństwo raczej nie promuje wzmacniania podziałów etnicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide Re: Jakie potrawy przygotowujecie na święta? 25.03.16, 10:25 Biała kiełbasa i żurek w obliczu zagrożenia bezpieczeństwa narodowego... Uważaj, w Bydgoszczy już jest sprawa o świńskie głowy na palach - i to o obrazę uczuć religijnych, a nie o znęcanie się nad zwierzętami. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide Re: Jakie potrawy przygotowujecie na święta? 25.03.16, 10:28 Dodam, że z uwagi na dziecko - ale i na siebie - stawiam w okresie Świąt na nietradycyjne niespinanie się i miłą atmosferę, w odróżnieniu od tradycyjnych i często na tym forum dyskutowanych wzorców. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Jakie potrawy przygotowujecie na święta? 25.03.16, 13:39 Czyli nie robię żurku - moje dzieci nie będą miały właściwej tożsamości narodowej. Bardzo ciekawa teza. Ciekawe, czy dotyczy tylko świąt, czy też spagetti na obiad zamiast schabowego powoduje upadek patriotyzmu w narodzie. I są jeszcze inne elementy tradycji nieświątecznych - na przykład zachowywanie dziewictwa do ślubu, nie bratanie sie z Żydami, wykluczanie nieślubnych dzieci z dobrego towarzystwa i brak praw wyborczych dla kobiet. Samym żurkiem nie uratujemy narodu, zatem proponuję przywrócić te wszystkie tradycyjne wartości. Odpowiedz Link Zgłoś
panizalewska Re: Jakie potrawy przygotowujecie na święta? 25.03.16, 13:50 Ja wczoraj miałam taki pełen tradycji rodzinnej wieczór psia mać, że porażka. Sama go spowodowałam :P Teraz mi jest cholernie przykro i głupio, że dzieciaki zapamiętają ze świąt to samo co ja - awantury o sprzątanie i inne pierdoły. Enyłej - jako że spędzamy sami święta z naszą mini-rodziną 5-osobową + koty, w tym noworodek, to wszystko kupione i pomrożone 2-3 tygodnie temu - mięsa, pasztety, mazurki. Dzisiaj nastawiamy babki drożdżowe i robimy koszyczek, żeby jutro rano pójść do kościoła. Żurek z kartonu w zapasie, ale nie wiem, czy zjemy. właśnie chodzi o to, że ma być miło i fajnie dla wszystkich, a nie spina, bo żarcie trzeba szykować i srebra pucować :P Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Jakie potrawy przygotowujecie na święta? 25.03.16, 14:07 Szynka i mięso łączy pokolenia, kształtuje tożsamość narodową. Jest to ważne zwłaszcza w obliczu zagrożenia bezpieczeństwa narodu :) Odpowiedz Link Zgłoś
heniek.8 Re: Jakie potrawy przygotowujecie na święta? 25.03.16, 14:31 każda tradycja ma swój początek i koniec te tradycje w których wszystko kręci się wokół jedzenia - nagotować przez kilka dni w pytę żarcia a potem siedzieć i to jeść - to powstawało w czasach gdy np. zjedzenie kiełbasy wymagało zabicia świniaka, przerobienia mięsa, uwędzenia chłodnictwo wtedy stało na niskim poziomie upiec ciasto to też było pół dnia roboty nie mówiąc o tym że w relacji do siły nabywczej żarcie było drogie w dzisiejszych czasach możesz codziennie jeść sernik i to lepszy niż sama umiesz upiec - granicą nie jest czas ani pieniądz - jest nią świadomość że nie chcesz się utuczyć :) tak więc po prostu - ugotuj to co lubisz i o czym pamiętasz. jeżeli nie pamiętasz, to znaczy że nie jest ci potrzebne i nie ma co pytać na forum :P Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Jakie potrawy przygotowujecie na święta? 25.03.16, 14:13 Wiem dlaczego ważne!!! Bo nic tak nie ochroni polskości przed najazdem innowierców niż biała wieprzowa kiełbasa - kiełbasę w dłoń i strzeżmy naszych chrześcijańskich progów. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Jakie potrawy przygotowujecie na święta? 25.03.16, 17:07 Hyhy. Biała kiełbasa jest żarciem wielce popularnym w Berlinie... Odpowiedz Link Zgłoś
foringee Re: Jakie potrawy przygotowujecie na święta? 25.03.16, 17:41 u nas nigdy ani żurku ani białej kiełbasy się nie praktykowało. więc to "powinien" masz wypaczone :P Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Jakie potrawy przygotowujecie na święta? 25.03.16, 18:11 foringee napisała: > u nas nigdy ani żurku ani białej kiełbasy się nie praktykowało. więc to "powin > ien" masz wypaczone :P > U mnie też, żurek to według mojej tradycyjnej babci był zupą dla służby :) a według nieco mniej tradycyjnej mamy zupą postną zupełnie nieodpowiednią na świąteczny stół. Biała kiełbasa to też niewyszukana potrawa. dobra na grill, ale nie na elegancki obiad. Dla mnie tradycyjnie nieświąteczna. Odpowiedz Link Zgłoś
paris-texas-warsaw Re: Jakie potrawy przygotowujecie na święta? 25.03.16, 18:15 Akurat wiele nie pomogę w kwestii wypieków, ale przy takim wątku życzę wszystkim piszącym i czytającym Życie rodzinne, tym mniej i tym bardziej polemicznym z natury;), wszystkiego najlepszego z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocy, relaksu i dobrego jedzenia bez względu na jego proweniencję:) Odpowiedz Link Zgłoś
zuzi.1 Re: Jakie potrawy przygotowujecie na święta? 26.03.16, 14:38 Dzieki za życzenia i Wesolych Świat dla wszystkich piszących i czytających ! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
vi_san Re: Jakie potrawy przygotowujecie na święta? 25.03.16, 23:04 U nas nigdy żuru nie było, a białej kiełbasy nikt nie lubi, więc tez nie ma. Znaczy niepoprawnie przygotowuję stół? Natomiast podaję zupę chrzanową, piekę pasztet, szynkę. W ramach "obiadu" o ile mamy ochotę coś jeszcze jeść po obfitym śniadaniu - pieczona kaczka z żurawiną. Cały dzień w postaci "szwedzkiego stołu" dostępne dla wszystkich - wybór wędlin, jajka na twardo i faszerowane, sałatki [dwie lub trzy, zależy od fantazji własnej, czasu i zmęczenia]. Na słodko: ulubiony męża makowiec, sernik, drożdżowe i babka piaskowa, dwa mazurki, pascha. Nie zgadzam się z opcją "powinno być na świątecznym stole to i to". Bo wg twojego zdania wynika, że ktoś, kto ma inne tradycje - ma złe tradycje. Nie ładne sformułowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
panizalewska Re: Jakie potrawy przygotowujecie na święta? 26.03.16, 10:25 Mój dziadek kiedyś powiedział, że kto nie je karpia na Wigilię ten nie jest prawdziwym katolikiem i Polakiem :D Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Jakie potrawy przygotowujecie na święta? 26.03.16, 10:50 Czyli gdybym się pojawiła na wieczerzy u twojego dziadka jako ubogi wędrowny, poszczułby mnie psami :) Odpowiedz Link Zgłoś
panizalewska Re: Jakie potrawy przygotowujecie na święta? 26.03.16, 16:25 :D na szczęście nie ma, ale mniej więcej ;) Karp po żydowsku Verdana to taki na słodko z rodzynkami w galarecie? Jak tak to jedyna forma karpia, którą trawię. A tak to... nie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Jakie potrawy przygotowujecie na święta? 26.03.16, 17:26 A, czyli rozumiem, że dziadek i ciebie wyszczuł? :) Odpowiedz Link Zgłoś
panizalewska Re: Jakie potrawy przygotowujecie na święta? 26.03.16, 20:56 Generalnie się rypło. Żeby jeszcze chociaż jakiś fajny pies był w tym wszystkim, ale tylko chodzę po sąsiadach i głaszczę. Jedni mają takiego szczeniaka Husky, wielkie puchate bydlę szybko urosło, słodziak taki, wyje bidulek na mój widok. Psa podwórzowego z niego zrobili, chyba mało go przytulają. Mieszka z takim wiecznie ujadającym odgryzę_ci_rękę wilczurem, to nawet nie pogłaszczę puchatego :/ Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Jakie potrawy przygotowujecie na święta? 27.03.16, 20:48 Dokładnie taki - z rodzynkami, w galarecie. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Jakie potrawy przygotowujecie na święta? 26.03.16, 11:29 A karp po żydowsku:) Odpowiedz Link Zgłoś
zuzi.1 Re: Jakie potrawy przygotowujecie na święta? 26.03.16, 14:56 Z ciast polecam np. to:www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/ciasto_marchewkowe/przepis.html Odpowiedz Link Zgłoś
zuzi.1 Re: Jakie potrawy przygotowujecie na święta? 26.03.16, 14:57 I to:www.kwestiasmaku.com/przepis/ciasto-3-bit Oba ciasta sa b. smaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Jakie potrawy przygotowujecie na święta? 26.03.16, 17:27 Zuzi wyrzucono drzwiami wątek z blogami kulinarnymi, to wciska go oknem. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzi.1 Re: Jakie potrawy przygotowujecie na święta? 26.03.16, 19:01 fordoh.wrzuta.pl/audio/1LCyDqsAMC2/kabaret_potem_-_wal_glowa_w_sciane Odpowiedz Link Zgłoś
43-latka Re: Jakie potrawy przygotowujecie na święta? 26.03.16, 22:45 Serdeczne życzenia świąteczne dla paris-texas-warsaw , zuzi.1, vi_san i panizalewskiej, Zdrowych, spokojnych i radosnych Świąt Wielkanocnych, smacznego jajka i bogatego zająca. Pozostałym niczego nie życzę, bo a nuż nie jedzą jajek i wywołam ich święte oburzenie. P.S. Ja do tej pory podobnie jak vi_san, przygotowywałam świąteczne jedzenie (z wyjątkiem tradycyjnego śniadania) w formie stołu szwedzkiego. W tym roku najbardziej do szczęścia potrzeba mi słońca i świeżego powietrza, dlatego aby jak najwięcej czasu spędzić na dworze przygotowałam jedzenie w wersji piknikowej. Mam nadzieję, że prognoza pogody sprawdzi się i spędzę święta z rodziną na łonie natury Panizalewska, jesteś Wielka. Parę dni po porodzie, troje małych dzieci, a ty zdołałaś bez pomocy przygotować święta. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Jakie potrawy przygotowujecie na święta? 27.03.16, 10:52 43-latka na prezydenta. Ten też złożył życzenia tylko części Polaków. Cóż, dla niektórych w tak radosne święto stanowiące część naszej narodowej tożsamości, obrony przed obcymi i jak to tam jeszcze szło najwyraźniej liczy się tylko natłuczenie jak największej ilości wyżerki i sposób jej podania. Wesołych Świąt. ps nie wiem, co to bogaty zając. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide Re: Jakie potrawy przygotowujecie na święta? 27.03.16, 14:41 Gorszy sort się dołącza do życzeń od niewszystkich dla wszystkich;D Odpowiedz Link Zgłoś
danaide Re: Jakie potrawy przygotowujecie na święta? 27.03.16, 14:42 Generalnie to ostatnio vilez brakuje. Widać pustka nie znosi próżni czy jakoś tak;D Odpowiedz Link Zgłoś
panizalewska Re: Jakie potrawy przygotowujecie na święta? 27.03.16, 17:00 :D Mnahahaha dobre! Mnie tam Vilez nie brakuje, za to czasem tęsknię za Celestyną, moją Teściową Roku ;) Koteła do mnie przyszła, muszę sypnąć coś do miski zdaje mnie się. Ja życzę wszystko wszystkim :) U mnie w rodzinie tradycją są listy z pogróżkami i łomotanie do drzwi do upadłego i do wybicia dziur w oknach ;) Więc teges, spokojnych i NIErodzinnych świąt życzę! :D Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Jakie potrawy przygotowujecie na święta? 27.03.16, 17:35 Oo, dzięki i wzajemnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Jakie potrawy przygotowujecie na święta? 27.03.16, 20:50 Ja też wszystkiego wszystkim! A ja w tym roku nietradycyjnie na święta przede wszystkim gin z tonikiem - wiem, że ma kalorie, ale jednak nie tyle co mazurek i majonez. Odpowiedz Link Zgłoś
wiedzma.zla.nr1 Re: Jakie potrawy przygotowujecie na święta? 27.03.16, 21:21 To mamy nową świecką tradycję..:-) Tylko nie wiem, czy taka buduje naszą tożsamość narodową... To dla tego "bezpieczeństwa narodowego" toast z ginem zagryzanym białą kiełbasą. Za nas :-) Odpowiedz Link Zgłoś