Dodaj do ulubionych

Polecana literatura dla młodych rodziców.

06.06.23, 07:37
Tak jak w temacie, chciałem zapytać was o książkę, którą mogę sprezentować przyszłym rodzicom.
Dziecko pojawi się lada chwila:) To będzie ich pierwsza pociecha. Rodzice są typowymi ścisłowcami związanymi z medycyną. Myślę o jakiejś konkretnej pozycji popularnonaukowej dotyczącej wychowania.
Niestety ugrzązłem w poszukiwaniach, nie sądziłem że znajdę tyle tytułów i prawie każdy ma wysokie noty:/
Może macie jakieś książki, które wam pomogły i były dla was inspiracją.
Z góry dziękuję za każdą propozycję.
Obserwuj wątek
    • eukaliptusy Re: Polecana literatura dla młodych rodziców. 06.06.23, 16:10
      Jeśli są naukowcami, to ta książka może im podejść. To jest lektura obowiązkowa na wielu kursach z dziedziny psychologii i psychoterapii w UK. Dobrze napisana. Oczywiście nie pomoże w pielęgnacji niemowlęcia ale od czego szkoła rodzenia.

lubimyczytac.pl/ksiazka/94107/znaczenie-milosci-jak-uczucia-wplywaja-na-rozwoj-mozgu

Z bardziej praktycznych i naukowych to jest świetna książka

The Discontented Little Baby Book g.co/kgs/WodMBz

Ale nie ma tłumaczenia.

W ogóle mało się tłumaczy z bardziej wartościowych pozycji z tego co widzę, widocznie nie ma zapotrzebowania w narodzie.

Moje ulubione książki o wychowaniu są autorstwa:

Philippa Perry
      Dr Becky Kennedy
      Janet Lansbury

Niestety z tych wszystkich tylko Perry ma tłumaczenie na polski, z tego co widzę tylko e-book jest dostępny w tej chwili.

www.empik.com/szkoda-ze-twoi-rodzice-nie-przeczytali-tej-ksiazki-perry-philippa,p1240005280,ebooki-i-mp3-p
      • gonzo_101 Re: Polecana literatura dla młodych rodziców. 06.06.23, 16:54
        Bardzo dziękuję za inspiracje, na pierwszą pozycję nie wpadłem, a wydaje się odpowiednia.
    • abidja Re: Polecana literatura dla młodych rodziców. 19.06.23, 19:03
      Niezmiennie dobra, aktualna J. Korczaka.
    • apersona Re: Polecana literatura dla młodych rodziców. 15.07.23, 22:16
      Remo H. Largo „Wiek niemowlęcy” nie jest typowy poradnik o wychowaniu i pielęgnacji, ale bardzo dobra jednocześnie naukowa i praktyczna książka o rozwoju niemowląt, zachowaniu i związanych z tym problemach np. koszmary senne, inne niż raczkowanie metody poruszania dziecka. Autor jest lekarzem pediatrą z dużym doświadczeniem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka