Dodaj do ulubionych

Toksyczna matka jest też toksyczną żoną

07.06.23, 12:21

Piszę ten post jako ostrzeżenie dla innych dzieci rąbniętych mamusiek.
Jestem dorosła, wyprowadziłam się , bywałam u rodziców co tydzień.
NIE ZAUWAŻYŁAM JAK MATKA MOJEGO OJCA TRAKTUJE.
Udawała przede mną troskliwą, Ojciec już trochę miał sklerozę wiec przyjmowałam za dobrą monetę to co mówiła na niego, i nie zwrócałam uwagi na to co teraz z perspektywy widzę że mogłam zauważyć jako poszlakę, np. głupi fakt że jak przyniosłam torebkę cukierków to Ojciec zabrał i całość schował u siebie w pokoju.
Teraz, rok po tym jak Ojciec umarł na udar , nierozpoznany od razu bo lokdałn i teleporada, z jej opowieści widzę jak paskudnie go traktowała, właściwie tak jak traktowała mnie w dzieciństwie.
Ona potrafi dobrze grac przed osobami postronnymi, teraz ciotka jej siostra na mnie wsiadła że powinnam matce więcej pomagać, a ja pomagałam jak głupia zaniedbując własne problemy.
Obserwuj wątek
    • mgla_jedwabna Re: Toksyczna matka jest też toksyczną żoną 08.06.23, 09:10
      Ale przed czym ostrzegasz? Twoim zadaniem jako dziecka nie było chronienie ojca przed matką. Poza tym ojciec był dorosły i miał możliwość zadbać o siebie, której ty nie miałaś. Ba! Był zobowiązany do opieki nad tobą, więc jeśli było ci źle, to w takim samym stopniu ponosił odpowiedzialność, co matka.
      • miang Re: Toksyczna matka jest też toksyczną żoną 08.06.23, 21:58
        no nie, właśnie się mną normalnie zajmował i ciotki z jego strony do których mnie woził też.
        A na starość ona jego też źle traktowała, o czym się nie zorientowałam na czas
        ostrzegam przez wierzeniem ze ona się zmieniła i nie patrzeniem jej na ręce jak traktuje zależnych od niej krewnych.
        I w żadnym wypadku własnych dzieci z nią nie zostawiać ani zwierząt
        • mgla_jedwabna Re: Toksyczna matka jest też toksyczną żoną 09.06.23, 10:32
          Żadnych dzieci, zwierząt itp. - tu racja. Tyle że dzieci i zwierzęta są od nas zależne. Ojciec był dorosły i jeśli nie mówił ci, jak matka go traktuje, nie próbował sam zmienić niczego w swoim życiu, to był jego wybór. To nie jest tak, że zostawiłaś matce pod opieką bezbronnego chomiczka.
        • eriu Re: Toksyczna matka jest też toksyczną żoną 10.06.23, 08:38
          A ojciec kiedykolwiek postawił marce granice jej toksycznym zachowaniom wobec Ciebie? Czy tylko był bierny wobec tych toksycznych zachowań i Ciebie dobrze traktował?

Bo pamiętaj, że bycie biernym jednego z rodziców na złe traktowanie dziecka przez drugiego z rodziców to jest zaniedbanie tego dziecka i też krzywdzi. I to jest wybór dorosłej osoby, że decyduje się nie podejmować żadnych działań albo udawać że nie widzi.

Twój ojciec miał na pewno świadomość z jaką osobą się związał. Kiedy Ty byłaś dzieckiem te toksyczne zachowania mogły się skupiać wokół innych osób, potem skupiły się wokół niego jak był starszy. Jest takie powiedzenie: kto sieje wiatr zbiera burzę, także to co się między Twoimi rodzicami działo później było konsekwencją decyzji twojego ojca: zaczynajac od wyboru takiej partnerki, potem o tym żeby pozwalać traktować swoje dziecko w toksyczny sposób, o pozostaniu z nią w związku mimo złego traktowania dziecka, jak doroslaś on też z nią został przecież ze swojego wyboru. Dlaczego Ty się teraz masz czuć winna, bo dorosła osoba dokonała swoich wyborów i poniosła ich konsekwencje? Czasami konsekwencje są trudne i przykre ale takie jest życie. Ty też odczułaś trudne i przykre konsekwencje tego wyboru.
          • miang Re: Toksyczna matka jest też toksyczną żoną 10.06.23, 18:43
            ona potrafi naprawdę dobrze udawać, wiele ray się nabierałam,
            te wszystkie awantury i inne to dla mojego dobra według niej były
            ciotki też niczego nie widziały raczej to że jest egoistką w stosunku do ojca, rządzi kasą itp.
            No ale nie ważne, pamiętajmy tylko ze takie osoby się nie zmieniają, mimo że przed ostatni rok udawała przede mną to jednak przy załatwianiu spraw za bardzo nalegała żebym podpisała pewne dokumenty , hehehe oczywiście nie podpisałam bo cholera wie mogłabym mieć kłopoty z urzędem skarbowym poradziłam się też prawnika
            • eriu Re: Toksyczna matka jest też toksyczną żoną 11.06.23, 17:23
              Jak ktoś z kimś żyje 20-30 lat to wie jaka ta osoba jest. Nie oszukuj się. Lepiej idź na terapię poukładać sobie w głowie porządnie.
    • czarna9610 Re: Toksyczna matka jest też toksyczną żoną 14.06.23, 11:51
      Jakbym czytała o swojej matce

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka